Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz 'Ugoda'

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo mi się nie podoba sposób podłączenia tych kondenstaorów i długich przewodów je łączących. Pamiętaj, że to wszystko jest w pętli sprzężenia zwrotnego we wzmacniaczu, gdzie istotne sa minimalne indukcyjności i pojemności. Zasadą jest, by połaczenia dla sprzężenia zwrotnego były jak najkrótsze - jest to warunkiem prawidłwoej, bez wzbudzeń, pracy układu. Z tymi kondensatorami nie powinno się wyjeżdać poza pcb. Zwora powinna być pomiedzy pinami w pcb i jak najkrótsza.

ło matko, przecież to tylko próby.. inne kondensatory wpinałem prosto w kostki, a zwory pierwotnie wlutowałem w pcb.. dopiero, gdy nie zagrało z wlutowanymi zworami zacząłem kombinować różne opcje na kostkach.. póki co, to nawet w tym układzie nic mi się nie wzbudza, nie brumi (nawet na maksa rozkręcone) i nie zbiera żadnych zakłóceń (nawet z komórką parę centów nad płytką)..

problem jest tylko jeden - nie działa z wlutowanymi zworami..

Ale nie gra, więc coś musi być spierniczone. ;)

Bo u mnie działa :)

Pamiętaj żeby DC mierzyć przed przekaźnikiem a nie za.

Tu też może być problem prawie idealnego zera na wyjściu. ;)

Jakie wiec wrażenia odsłuchowe? Na jakim sprzęcie słuchasz? (napęd, DAC, przedwzmacniacz, głośniki)

wzmak nie jest podłączony do docelowego zestawu.. mam go wciąż w warsztacie, więc gram na tym co tu mam..

a konkretnie:

ONKYO DX6750 - wzmak słuch. HA2012(jako pre) - UGODA - CANTON Fonum 301

Ale nie gra, więc coś musi być spierniczone. ;)

Bo u mnie działa :)

no i jest..

wszystko było ok, dopóki był jakiś kond C28, DC - prawie zero.. jednak, gdy założyłem ponownie zworę i zmierzyłem, było już 300mV.. wyregulowanie w tym stanie do zera rozwiązało problem.. jutro zrobię kolejne porównania - kondy/bez nich..

czy ktoś miał taki problem, że po wyjęciu kondensatora w sprzężeniu, musiał ponownie wyregulować napięcie na wyjściu??

Edytowane przez audiophill666

Dzisiaj pomierzylem DC na wyjsciu ,potrafi podskoczyc do wartosci max okolo 50mV , pływa a wyregulowanie jest ciezkie -czy to normalne ? ,co moze byc przyczyna braku stabilnosci tej regulacji

C28 -zwora ,nigdy mi podczas sluchania nie zadzialal przekaznik

To zalezy od wielu czynników. Jakości umocowania tranzystorów na radiatorze, jak stabilna jest temperatura na zewnątrz, w pobliżu radiatora, sparowania tranzystorów, ruchu powietrza przy tranzystorach wejściowych itd. itd.

U mnie pływa w granicahc kilku mV.

Ale tymi 50 też nie się co przejmować.

To zalezy od wielu czynników. Jakości umocowania tranzystorów na radiatorze, jak stabilna jest temperatura na zewnątrz, w pobliżu radiatora, sparowania tranzystorów, ruchu powietrza przy tranzystorach wejściowych itd. itd.

U mnie pływa w granicahc kilku mV.

Ale tymi 50 też nie się co przejmować.

u mnie pływa minimalnie, tylko ta różnica pomiędzy tym co było z kondensatorem, a tym co jest ze zworą.. mocno mnie to zaskoczyło.. poza tym jest bardzo stabilnie :)

Edytowane przez audiophill666

Zmiana jest zupełnie oczywista. Z kondensatorem dla DC wzmocnienia praktycznie wzmacniacz nie ma, natomiast bez niego każda nierównomiernośc pracy stopni wzmacniacza jest wzmacniana 23 razy.

Zmiana jest zupełnie oczywista. Z kondensatorem dla DC wzmocnienia praktycznie wzmacniacz nie ma, natomiast bez niego każda nierównomiernośc pracy stopni wzmacniacza jest wzmacniana 23 razy.

no i wszystko jasne :)

Koledzy! 6 godzin i części posegregowane! Brakuje mi jeszcze Cwe. Jutro lub w poniedziałek rozeznam dla kogo mam już komplet zamówienia. Muszę jeszcze w poniedziałek poszukać odpowiednich opakowań.

Drogi Jarku, czy masz jeszcze pcb do ugody ?

do jednej, czyli jeden komplet,

za ile ?

PS. z czystej ciekawości ! Chcem zbudować i porównać z Gisbertami, które stojo na szafie i sie kurzo.

Uwaga ! Pisownia zamiierzona, w/g byłego prezydenta

• Pokaż nowe odpowiedzi