Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz 'Ugoda'

Rekomendowane odpowiedzi

Drogi Jarku !

To może prześlij mi na maila rysunki druków, to se je sam wykonam, tak, jak

to wielokrotnie z bidy robiłem.

Albo, sam zaprojektuje płytki, w temacie cyfrowych (2 miesiące tej roboty w Belgii w Elbicon Electronics w roku 1980, potem trochę w PL też dla nich) i kupę (sorki) innych w kraju, chociaż w analogu mam mało wprawe, ale popacze na płytki Gisberta (parę ich zrobiłem) i sie naucze.

Jestem od 2 lat na chorobowym (nereczki), więc czasu dużo, szmalcu niestety mniej...

Drogi Jarku !

Albo, sam zaprojektuje płytki, w temacie cyfrowych (2 miesiące tej roboty w Belgii w Elbicon Electronics w roku 1980, potem trochę w PL też dla nich) i kupę (sorki) innych w kraju, chociaż w analogu mam mało wprawe, ale popacze na płytki Gisberta (parę ich zrobiłem) i sie naucze.

Jestem od 2 lat na chorobowym (nereczki), więc czasu dużo, szmalcu niestety mniej...

moj adres: [email protected]

W dniu dzisiejszym uruchomiłem Ugody. Jestem pod wrażeniem wzmacniacza, jednak na porównania należy chwilę poczekać (zgodnie z sugestiami Wielkiego Konstruktora, któremu bardzo dziękuję za udostępnienie tego projektu :)

Mam pytanie odnośnie połączenia mas. Ugoda posiada aluminiową obudowę, która jest podłączona do uziemienia, do którego z kolei podłączone jest uziemienie transformatora. Masa sygnałowa oraz zasilania podłączona jest do obudowy poprzez nóżki mocujące płytki drukowane, a więc w zasadzie przez rezystory 10R (R78 i R75).

Proszę o informację, czy takie podłączenie jest wystarczające czy też należy podłączyć obie masy w inny sposób?

Na koniec dodam, że nie mam problemów z brumem, generalnie wszystko wydaje się działać prawidłowo.

Jak połączyłeś uziemienie do obudowy, to bym zostawił tak, jak masz.

Drogi Jarku !

Sorry, nie udostępniam rysunków pcb. Trzeba sobie zaprojektować samemu ;)

Od kilku godzin na wejsciu zamiast BGN 4,7 smiga Mundorf m-cap 4,7

Za wczesnie na osądy ale 1-0 jak narazie dla N-a

M-cap oduchudzłi brzmienie ,scena bardziej w gląb kolumn ,wiecej detalu ,bas szybszy i bardziej zwarty, lepsza stereofonia trójwymiarowosc dzwieku ,wokale jakies takie techniczne -przy muzie elektronicznej jest swietnie ,w takiej muzie naprawde rozwala N-a

Jednak calosc jakos meczy -brak mi wypelnienia ,masy i tych cieplych wokali ,nieiwem moze zmeczony dzis jestem ale ciezko jakos mi sie sluchalo na m-capie ,niech pogra -potencjal jest

N jest slodki i okragly w brzminiu a m-cap zapiepsza do przodu jak wariat :) i nie patrzy czy sie to komus podoba czy nie

No nic niech sobie pogra kilka dni .... wtedy cos skrobne

Jak by nie bylo Ugoda wlasnie wczoraj wyparla z mojego systemu Yaqina 100B -umarl król niech żyje król :)

Róznią się chyba hfe czyli współczynnikiem wzmocnienia.

Nie mozna ich zamieniać bo mają nieco inne charakterystyki.

Jeśli się pomyliłem to różnią się napięciem dopuszczalnym (wyższa litera to wyższer napięcie).

Sprawdź w elenocie.

BC547A - Tranzystor: bipolarny, NPN; 50V; 100mA; 500mW; TO92

Symbol:

BC547A

Grupa:

Tranzystory npn tht

Opis katalogowy:

szczegóły

Informacje techniczne:

Pokaż (1)

Certyfikaty:

ROH

Specyfikacja

Typ tranzystora bipolarny, NPN

Napięcia kolektor-emiter 50V

Prąd kolektora 100mA

Moc 500mW

Obudowa TO92

Montaż THT

Częstotliwość 300MHz

BC547B - Tranzystor: bipolarny, NPN; 50V; 100mA; 500mW; TO92

Symbol:

BC547B

Grupa:

Tranzystory npn tht

Opis katalogowy:

szczegóły

Informacje techniczne:

Pokaż (1)

Certyfikaty:

ROH

Specyfikacja

Typ tranzystora bipolarny, NPN

Napięcia kolektor-emiter 50V

Prąd kolektora 100mA

Moc 500mW

Obudowa TO92

Montaż THT

Częstotliwość 300MHz

chyba masz racje ze roznia sie hfe i napieciami kolektor baza i kolektor emiter

Edytowane przez PJT

Cwe są już w Polsce. Myślę, że max w poniedziałek do mnie dotrą.

Część przesyłek tj. dla osób które nie zamawiały Cwe - zostały już wysłane. Pozostałe przesyłki będę rozsyłał w przyszłym tygodniu.

Edytowane przez mihau_r

Panowie, chociaż to nie ja organizowałem zamówienie, to mam taką osobistą propozycję aby nie pisać w tym wątku potwierdzenia otrzymania części. Dlaczego? Bo będzie zaraz ze 30 postów w treści: tak mam otrzymałem. Bo później temat będzie wyglądał jak wyglądać będzie, długa lista która nic nie wniesie a bajzel totalny w czytaniu konkretów. A na komunikator to jak najbardziej.

Ps. Nic osobistego :)

Edytowane przez Gotomik

Info dla tych co mają ugodą i duże radiatory

Polecam zwiększyć prąd biasu

Można spokojnie dać z 200mA

Wzm gra lepiej aby nie powiedzieć znacznie lepiej

Ale pamiętajmy obserwujmy temp radiatorów a ona ustala się długa (szczególnie jeśli radiatory są większe)

200mA na gałąź to moc tracona około 0,2 x 35 (około) 7 W przy czterech tranzystorach daje to około 25 W :)

Ja ustawiłem u siebie 250 mA ( na rezystorach to spadek 50mV )

Wzm pracuje głębiej wiadomo w czym co przekłada się na precyzję ...

A uwaga tranzystory muszą być max dobrane (parowane) po cztery

Wtedy prady w gałęziach będę podobne (jeśli inne oznacza to kiepskie dobranie tranzystorów)

A w kolejnych wydaniach przydało by się może ? 4 kondensatory filtrujące ....

A teraz pytanie taktyczne kto jakim ? max napięciem próbował zasilać wzm ?

"lepiej"jest pojeciem względnym. W tym przypadku może to wynikać z "podbarwienia": przez kondensatory filtrujące, potraktowane trudniejszą filtracją ;) Albo większymi spadkami napięcia na ścieżkach.

Jakbyś pomierzył zniekształcenia na normalnym prądzie i dla 250mA i byłaby istotna różnica na plus - wtedy można by było powiedzieć coś obiektywnego.

Dając wieksze biasy trzeba rónież pamiętać, że filtracja napięcia zasilającego, wielkości pojemności zasilających oraz jich akośc i wielkośc ma wpływ na efekt końcowy. Większe prąd w układzie, to również większe zakłócenia - to też ma wpływ na całość. Także wcale niewiadomo, czy to, co słyszymy i ocenimy jako lepiej, jest rzeczywiście lepsze.

Piszę to nie dlatego, by nie robić różnych eksperymentów czy je negować, ale po to, by robić je jak najbardzeij świadomie.

Ogólnie masz racje

500mA to jeszcze nie jakiś super prad .... na napięcie

eksperymentowałeś z wyższymi napięciami ?

aktualnie nie jestem w stanie zrobić pomiarów gdyż aktualnie wzm nie lezy u mnie :)

oczywiście jak go tylko dorwę to ...

Ale może ktoś kto ma go i ma parę przyrządów do mierzenia jest w stanie pomierzyć ....

Ogólnie większy prąd końca to jeśli można to tak sformułować to bliżej A a jeśli bliżej a to ogólnie mniejsze zniekształcenia skrośne a wieć i większa precyzja (teoretycznie)

Ogólnie polecam dla tych co mają możliwość .... oczywiście każdy może zdecydować sam czy tak chce grać czy inaczej ...

Jak chcę mieć klasę A, to mam wzmacniacz specjalnie dla takiej klasy zaprojektowany:)

Po prostu są to różne wzmacniacze.

Ta konstrukcja specjalnie zaprojektowana była do klasy AB - i to w miarę płytkiej. Po to tu koreksja Hawksforda.

Nie ma jednej i jedynie najlepszej aplikacji. Wynik końcowy zawsze jest wypadkową założeń i kompromisów.

Najpóźniej jutro nadam przesyłki z częściami.

Koledzy drzejk0b oraz zbuj - proszę o przesłanie adresu do wysyłki.

Zamiast 1,7k jest 1,78k (R11, R34) - ustalona zamiana z jar1

Edytowane przez mihau_r

W dniu dzisiejszym uruchomiłem Ugody. Jestem pod wrażeniem wzmacniacza, jednak na porównania należy chwilę poczekać (zgodnie z sugestiami Wielkiego Konstruktora, któremu bardzo dziękuję za udostępnienie tego projektu :)

Mam pytanie odnośnie połączenia mas. Ugoda posiada aluminiową obudowę, która jest podłączona do uziemienia, do którego z kolei podłączone jest uziemienie transformatora. Masa sygnałowa oraz zasilania podłączona jest do obudowy poprzez nóżki mocujące płytki drukowane, a więc w zasadzie przez rezystory 10R (R78 i R75).

Proszę o informację, czy takie podłączenie jest wystarczające czy też należy podłączyć obie masy w inny sposób?

Na koniec dodam, że nie mam problemów z brumem, generalnie wszystko wydaje się działać prawidłowo.

A jednak generalnie mam małe problemy z brumem. Dźwięk jest słyszalny z odległości ok 0,5 m od kolumny i najprawdopodobniej jest to przydźwięk sieciowy. Dźwięk słyszany jest natychmiast po włączeniu wzmacniacza jeszcze przed włączeniem przekaźnika zabezpieczającego kolumny (po włączeniu przekaźnika nic się nie zmienia).

Będę wdzięczny za sugestie co mogę zrobić aby spróbować usunąć te niedogodności.

• Pokaż nowe odpowiedzi