Skocz do zawartości
IGNORED

Winylmania

excel

Rekomendowane odpowiedzi

starych winyli z epoki starczy dla wszystkich

też w to wierzę

z innej beczki - czy 1991 to już po epoce w winylach?

w teorii tak, ale w praktyce sądzicie, że studia przerzucały już większość czy raczej mniejszość materiału cyfrowo?

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Jednak przeglądając dopiski na płytach chyba większość to po roku 90 do już z cyfrówki.

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tłocznie winyli w Europie - i znów jesteśmy zieloną wyspą ;)

post-4300-0-52043600-1418470258_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tłocznie winyli w Europie - i znów jesteśmy zieloną wyspą ;)

o tam, jeszcze dzień przed zablokowaniem nam kont bankowych przez rząd, dla naszego dobra, tvn nam będzie mówił, że jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.

o tam, jeszcze dzień przed zablokowaniem nam kont bankowych przez rząd, dla naszego dobra, tvn nam będzie mówił, że jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.

BYć może ;) dlatego już od ponad 2 lat nie mam w domu żadnego telewizora z dostępem do jakiegokolwiek programu telewizyjnego i dobrze mi z tym :)

• 2 tygodnie później...

- no i co Ty na to kolego sly30 ? - to dane z 7 grudnia, czyli 8 mln. na pewno pęknie :)...wiwat winyl !

- źródło...

Ukryta Zawartość

post-25310-0-39448000-1419702527_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

excelvinyl winylmania blog szukaj

A jak to się ma do tej wypowiedzi?:

"They’re trying to bring the industry back, but the era has gone by" says Robert Roczynski, president of one of the country’s few suppliers of parts for the industry.

A jak to się ma do tej wypowiedzi?:

"They’re trying to bring the industry back, but the era has gone by" says Robert Roczynski, president of one of the country’s few suppliers of parts for the industry.

- ja myślę, że zadecyduje jak zwykle ekonomia czyli pieniądz - jak się będzie opłacało, to wszystko można zrobic...a na razie chyba się opłaca :) - pierwsza era winyla has gone, ale druga rozwija się znakomicie....:)...

druga era ? calkowita sprzedaz winyla na poziomie sprzedanych egzemplarzy jednego przyzwoitego albumu muzyki pop podczas gdy takich albumów w roku są setki

nadal tylko dla fascynatów

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

pierwsza era winyla has gone, ale druga rozwija się znakomicie....:)...

Tak znakomicie, że nawet ludzie siedzący w tej branży o tym nie wiedzą :). Jest pewne ożywienie i moda, ale nie łudź się - to pozostanie niszą, a nie nową erą winyla.

Tak znakomicie, że nawet ludzie siedzący w tej branży o tym nie wiedzą :). Jest pewne ożywienie i moda, ale nie łudź się - to pozostanie niszą, a nie nową erą winyla.

- wiadomo, ze nie będzie tak jak kiedyś, gdy winyl był jedynym nośnikiem - nie można tak porównywac - w winylu pozostaną ci , którzy uważają / i słusznie /, że winyl brzmi lepiej od cd... - zresztą ta "nisza" robi się całkiem duża..:)......a czy to się rozwinie , czy nie....ja i tak od 5 lat wiem swoje i słucham tylko winyla...naprawdę polecam...:)

ps. próbowałem słuchac przez słuchawki, ale się nie da....to jakiś marny ersatz...

Tak znakomicie, że nawet ludzie siedzący w tej branży o tym nie wiedzą :).

- bo oni nie powinni siedziec, tylko byc na bieżąco...:)

Jeśli uważasz, że Robert Roczynski nie jest na bieżąco, to polecam stronę jego firmy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli uważasz, że Robert Roczynski nie jest na bieżąco, to polecam stronę jego firmy:

Ukryta Zawartość

- no dobrze - powiedział, co wiedział - różni mówią, ja też - ale nie ma to żadnego wpływu na rozwój sytuacji - ba, gdyby to było artykułowane w wysokonakładowych i opiniotwórczych mediach...., które niestety nie zauważają tej winylowej rewolucji......co więcej, prezenterzy muzyczni też chyba nie mają gramofonów.....

Ukryta Zawartość

- dzisiaj byłem w Saturnie i w przysłowiowym koszu były winyle ! - przecenione jakieś 50 % - miałem małą satysfakcję, bo przewidziałem, że prędzej czy później to nastąpi - przyczyną przeceny był chyba brak popytu, chociaż sly 30 pewnie będzie twierdził, ze były słabo nagrane..:) - nic ciekawego dla siebie nie znalazłem...pzdr..

To się excel zdecyduj: albo jest boom na winyle, albo przez brak popytu lądują one w koszach z przeceną :)

- jedno nie wyklucza drugiego, powiedziałbym nawet, że paradoksalnie nie byłoby ich w koszu, gdyby nie boom na winyle .:)

....a jak dla mnie, to wszystkie winyle tłoczone po 84 roku ubiegłego stulecia analogowym nośnikiem dźwięku są tylko z nazwy - tym samym tzw. boom lub też jego brak ani mię ziębi ani też grzeje....:)

- jedno nie wyklucza drugiego, powiedziałbym nawet, że paradoksalnie nie byłoby ich w koszu, gdyby nie boom na winyle .:)

W twoich wypowiedziach widzę sprzeczność. Jest popyt na dany towar, to on schodzi i nie potrzebuje zabiegów typu kosz -50%. Właśnie w czasach gdy winyl był w odwrocie, to kosze były pełne czarnych krążków i kosztowały grosze, nawet zacne tytuły. Pamiętam jak w głębokich latach 90. mój kumpel pozbywał się swojej kolekcji i miał sporo fajnych płyt za śmieszne pieniądze. Ale ja wtedy zbierałem na swój pierwszy system audio z prawdziwego zdarzenia. Oczywiście gramofonu tam nie przewidywałem. Dziś kupiłbym większość jego zbiorów, ale czasu nie cofnę :(.

- no i co Ty na to kolego sly30 ? - to dane z 7 grudnia, czyli 8 mln. na pewno pęknie :)...wiwat winyl !

- źródło...

Ukryta Zawartość

Jak patrze na te zdjecia to sie nie dziwie ze kupujac nowa plyte to sie ma szanse jak na loterii zeby czysto grala.

Ukryta Zawartość

A co do artykułu, to on porusza znacznie poważniejsze sprawy niż prosta (jakby chciał excel) informacja o wzroście sprzedaży LP. Mówi o rozdrożu, na którym znalazła się zdezorientowana branża wobec rosnących w ostatnich latach zamówień - z jednej strony nie nadąża z tłoczeniem płyt, tworzą się kolejki, rosną opóźnienia, bo maszyny stare, mało wydajne i jest ich mało (nikt w nie od dawna już nie inwestował), a z drugiej strony jest za wcześnie by czynić poważne inwestycje przywracające przemysł winylowy do wyraźnie lepszej formy, gdyż nie wiadomo z czym mamy do czynienia. Może to chwilowy trend, który zatrzyma się na poziomie nieusprawiedliwiającym dużych nakładów finansowych? W efekcie branża boi się inwestować (250 tys. USD za nową maszynę), a stare maszyny są przeciążone, ulegają licznym awariom, trzeba je wciąż naprawiać, a ludzi którzy jeszcze to potrafią jakby coraz mniej. Perspektywy raczej nieciekawe, a excel się cieszy :).

A co do artykułu, to on porusza znacznie poważniejsze sprawy niż prosta (jakby chciał excel) informacja o wzroście sprzedaży LP. Mówi o rozdrożu, na którym znalazła się zdezorientowana branża wobec rosnących w ostatnich latach zamówień - z jednej strony nie nadąża z tłoczeniem płyt, tworzą się kolejki, rosną opóźnienia, bo maszyny stare, mało wydajne i jest ich mało (nikt w nie od dawna już nie inwestował), a z drugiej strony jest za wcześnie by czynić poważne inwestycje przywracające przemysł winylowy do wyraźnie lepszej formy, gdyż nie wiadomo z czym mamy do czynienia. Może to chwilowy trend, który zatrzyma się na poziomie nieusprawiedliwiającym dużych nakładów finansowych? W efekcie branża boi się inwestować (250 tys. USD za nową maszynę), a stare maszyny są przeciążone, ulegają licznym awariom, trzeba je wciąż naprawiać, a ludzi którzy jeszcze to potrafią jakby coraz mniej. Perspektywy raczej nieciekawe, a excel się cieszy :).

Dokladnie czyli 'kolo sie zamyka'.

Jest popyt na dany towar, to on schodzi i nie potrzebuje zabiegów typu kosz -50%.

- przecież to nie gruszki - to muzyka - musi byc odpowiedni repertuar i cena, którą zaaprobuje klient - w przeciwnym razie płyta musi iśc do kosza - pewnie jeszcze ceny tych płyt spadną, bo dla mnie przecena z 98 na 49, za nic nie mówiący tytuł, też nie stanowi atrakcji...

Właśnie w czasach gdy winyl był w odwrocie, to kosze były pełne czarnych krążków i kosztowały grosze, nawet zacne tytuły

- gdy powstały supermarkety z koszami, to już nie było winyli....

Pamiętam jak w głębokich latach 90. mój kumpel pozbywał się swojej kolekcji i miał sporo fajnych płyt za śmieszne pieniądze. Ale ja wtedy zbierałem na swój pierwszy system audio z prawdziwego zdarzenia. Oczywiście gramofonu tam nie przewidywałem. Dziś kupiłbym większość jego zbiorów, ale czasu nie cofnę :(.

- i tak nie masz, co narzekac, bo niektórzy pozbyli się swoich własnych kolekcji i teraz je odkupują...:)

- nie bądźmy takimi pesymistami....nowe tłocznie już pracują pełną parą..:)

Ukryta Zawartość

- winylomaniak, to najlepszy klient...ile by nie kupił płyt...ciągle się rozgląda za następnymi....wiem to po sobie..:)

Ukryta Zawartość

- niestety, nie uczestniczę w licytacji, bo nie mam busa :(...swoją drogą, ciekawe za ile pójdzie...?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

doczytałeś? większość to niemiecki folklor więc szkoda sobie głowę zawracać, skończy się tym, że ktoś kupi pojedzie odebrać, przejrzy i większość zostawi, a to co zostanie zmieści się do osobówki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.