Skocz do zawartości
IGNORED

Winylmania

excel

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

- tę płytę trochę posłuchałem i powędrowała na półkę na kilka lat, chociaż trzeba oddac, że wsadziłem ją na półkę "dobrze brzmiące winyle"...dzisiaj odsłuchałem ją całą ! ...wszystkie cztery strony...wprost nie mogłem się oderwac...brzmienie niesamowite..!...i muzyka...te gitary....przestrzeń, stereofonia, głębia, echo, powietrze..! są wysokie a bas w utworze Time na 3 stronie po prostu powala...prawdziwa uczta brzmieniowa i muzyczna...nic to, że płyta w nie najlepszym stanie i trochę trzeszczy w cichych fragmentach, nic to, że wytwórnia Melodia, nic to, że na płycie jest dziwny napis "digital" - po prostu muzyczna nirvana !..:).. wolę nagrania studyjne a to zapis koncertu live..nie doczytałem się gdzie się odbył...klasowa kapela...!...słyszy się opinie, że polskie płyty licencyjne są kiepskie, gotów jestem się z tym zgodzic, ale myślę, że płyty licencyjne z byłego ZSRR są chyba nagrane bardzo dobrze...zresztą mam ich kilka, będę testował...nabrałem chęci /czyli przesądzone / do kupna oryginału z epoki, chociaż trochę się obawiam czy zagra dużo lepiej niż ta płyta Melodii....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-25310-0-21948200-1429306528_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

excelvinyl winylmania blog szukaj

• Redaktorzy

- tę płytę trochę posłuchałem i powędrowała na półkę na kilka lat, chociaż trzeba oddac, że wsadziłem ją na półkę "dobrze brzmiące winyle"...dzisiaj odsłuchałem ją całą ! ...wszystkie cztery strony...wprost nie mogłem się oderwac...brzmienie niesamowite..!...i muzyka...te gitary....przestrzeń, stereofonia, głębia, echo, powietrze..! są wysokie a bas w utworze Time na 3 stronie po prostu powala...prawdziwa uczta brzmieniowa i muzyczna...

Jest dokladnie jak piszesz. Co prawda nie mam Melodii, ale tez "epoka" i gra cudownie. Gra cicho, gra glosno. Mnostwo powietrza. Ta plyta to dokument tamtych lat. Tzw. "must have".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-40467-0-81141000-1429728458_thumb.jpg

Ten sam kod katalogowy, ta sama płyta te same miejsce wydania itd.itp. a jednak obrazek inny - ktoś na ten temat potrafi coś powiedzieć?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Od pewnego czasu zauważyłem niepokojące zjawisko, podczas odsłuchu lp z muzyką klasyczną wydaje się być prawa strona dżwięku , bardziej wyeksponowana niż lewa. Zawsze to zauważałem , przy niektórych wydaniach,jednak ostatnio natrafiłem na kilka lp które w sposób szczególny to uwidaczniały. Moje pytanie do kolegów jest następujące: prawa strona sekcji smyczkowej z racji tego że w pewnym sensie ma rolę wiodącą w kształtowaniu rytmiki i utrzymania tempa, jest bardziej wyeksponowana ? I jest to zjawisko naturalne z którym się trzeba pogodzić .Czy też w moim torze coś jest nie tak ??? Jednocześnie pragnę uprzedzić pytania .W innych gatunkach, na ucho wydaje się być wszystko ok. Scena zrównoważona , dość przejżysta. A może to zasługa szlifu igły? gram na AT OC9 MLII, może ta wkładka nie podchodzi do klasyki?

Od pewnego czasu zauważyłem niepokojące zjawisko, podczas odsłuchu lp z muzyką klasyczną wydaje się być prawa strona dżwięku , bardziej wyeksponowana niż lewa. Zawsze to zauważałem , przy niektórych wydaniach,jednak ostatnio natrafiłem na kilka lp które w sposób szczególny to uwidaczniały. Moje pytanie do kolegów jest następujące: prawa strona sekcji smyczkowej z racji tego że w pewnym sensie ma rolę wiodącą w kształtowaniu rytmiki i utrzymania tempa, jest bardziej wyeksponowana ? I jest to zjawisko naturalne z którym się trzeba pogodzić .Czy też w moim torze coś jest nie tak ??? Jednocześnie pragnę uprzedzić pytania .W innych gatunkach, na ucho wydaje się być wszystko ok. Scena zrównoważona , dość przejżysta. A może to zasługa szlifu igły? gram na AT OC9 MLII, może ta wkładka nie podchodzi do klasyki?

- wydaje się, ze rodzaj muzyki nie ma tu nic do rzeczy, widocznie płyta tak jest nagrana, jak na innych jest dobrze, to nie przejmowałbym się tym, ....skoro scena jest przejżysta.....

- z kolei u mnie ostatnio brakowało mięska, okazało się, ze podczas odkurzania szczotka zawadziła o gałkę i potencjometr barwy przekręcił się jeden groszek w lewo........bądźcie czujni !....:)

- wydaje się, ze rodzaj muzyki nie ma tu nic do rzeczy, widocznie płyta tak jest nagrana, jak na innych jest dobrze, to nie przejmowałbym się tym, ....skoro scena jest przejżysta.....

- z kolei u mnie ostatnio brakowało mięska, okazało się, ze podczas odkurzania szczotka zawadziła o gałkę i potencjometr barwy przekręcił się jeden groszek w lewo........bądźcie czujni !....:)

Hmmmmm, nie bardzo mnie to satysfakcjonuje bo jeśli sytuacja nie ulegnie zmianie ,to dostanę skoliozy lewostronnej.Próbowałem podłączyć głośnik w przeciw fazie , ale to kiepski pomysł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-40467-0-81141000-1429728458_thumb.jpg

Ten sam kod katalogowy, ta sama płyta te same miejsce wydania itd.itp. a jednak obrazek inny - ktoś na ten temat potrafi coś powiedzieć?

a co mówią nr na matrycy?

czyżby foto A - CDS 4005 A// 6 V E T 4 SA

Foto B - CDS 4005 A//2 T 1 1 6

Foto A to repres,

Foto B to oryginał.

Obie płyty pochodzą z 1976

Ukryta Zawartość

albo książka

Ukryta Zawartość

Kod katalogowy i miejsce wydania, a nawet label, nie są decydujące. A matryca.

Tu mały wykład na ten temat, od gościa, którego chyba nie trzeba przedstawiać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- oglądając powyższy klip zastanawiałem się co tak pięknie w tle pogrywa ?..nawet spytałem autora...okazało się, ze to Dire Straits z płyty "on every street"...nie miałem tego !...a przecież to jeden z moich ulubionych bandów...natychmiast allegro i odpowiednia klikomania...3 dni do końca i 10 zł...ale ze względu na duże pożądanie dałem zaporowo 57 zł...wystarczyło ! :)...jednak bitwa jakaś była, bo musiałem zapłacic w końcu 51...warto jednak było , bo płyta przyszła w stanie prawie mint, wytwórnia Vertigo..:)...no i płyta z epoki..gra muzyka !.jest zadowolenie :) .nawet myc nie musiałem, ale zrobię to, bo po myciu płyty autentycznie grają lepiej...Dire Straits zasługuje na nowy płyn...dobrałem przy okazji jeszcze Marka i Wacka za 15...w końcu jedna przesyłka...też gra cudnie....a w prezencie dostałem gratisa !...zespół Pablo Cruise, muzyka coś podobna do Sky...płyta technicznie i muzycznie ok...generalnie jestem zadowolony z zakupów na allegro, tylko raz czy dwa było nie ok...może po prostu mam szczęście ?

post-25310-0-63977200-1430223402_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ta plyta to dokument tamtych lat. Tzw. "must have".

Nic bardziej mylnego. To żaden must have, a jedynie uzupełniacz, bez którego fan i miłośnik PF może spokojnie żyć. Bardzo słaba płyta, a w momencie ukazania się płyty zespół PF nie istniał już od 9 lat.

no i płyta z epoki.

Od kiedy lata 90te to epoka winyla?

• Redaktorzy

Nic bardziej mylnego. To żaden must have, a jedynie uzupełniacz, bez którego fan i miłośnik PF może spokojnie żyć. Bardzo słaba płyta, a w momencie ukazania się płyty zespół PF nie istniał już od 9 lat.

Dominiku, ile masz plyt winylowych zespolu Pink Floyd?

Gość vasa

(Konto usunięte)

.Czy też w moim torze coś jest nie tak ???

Chyba najłatwiej to sprawdzić na płycie testowej. (Ewentualnie jakiejś monofonicznej) Czy balans jest dobry. Jeżeli nie jest, to trzeba zacząć szukać przyczyny.

Ja najpierw sprawdziłbym antyscating.

Z drugiej strony. W muzyce orkiestrowej lewa strona gra coś innego niż prawa i może się zdarzyć że przez chwilę jest przechylenie sceny ale to raczej przez moment a nie stale.

No i bywa tak jak u Excela; pokrętło się gibło :)

PS. A na jakim ramieniu wisi Twoja OC9?

Dominiku, ile masz plyt winylowych zespolu Pink Floyd?

oficjalnych czy nieoficjalnych?

Tych pierwszych wszystkie do final cut.+ 4 single 7 i 12tki. Niektóre zdublowane.

Nieoficjalnych 13

a czemu?

DSOTM mam w sumie 7 płyt winyl

• Redaktorzy

Tak po prostu zapytalem.

W sumie to dlaczego mielibysmy miec takie samo zdanie co tej plyty? Dla Ciebie jest slaba, dla mnie i Excela jest dobra.

Widzisz, ja np. bardzo lubię „More” ale nie czyni to z niej must have, mimo, że w porównaniu z Delicate Sound Of Thunder niesie za sobą dużo większą wartość historyczną dla zespołu.

Must have zespołu PF to, według mnie, jeśli mówimy o oficjalnych wydawnictwach, to

Atom Heart Mother / Meddle / Obscured By Clouds oraz Dark Side Of The Moon

Czyli płyty z ich najlepszego okresu 70-73, później był powolnych rozpad.

+ Piper At The Gates Of Dawn ze względu na jedynego w swoim rodzaju geniusza Syda.

must have

jest ich tyle ile gustów i każdy ma rację, nie ma lepszych czy gorszych. Ważne aby to rozumieć, ponieważ łatwo popaść w narcystyczne oderwanie od rzeczywistości zabijające społecznie korzystną empatię.

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Od kiedy lata 90te to epoka winyla?

- płyta Dire Straits jest faktycznie z 1991 roku...to jeszcze epoka winyla...co prawda schyłkowa...ale jednak...wtedy produkcją płyt winylowych zajmowali się fachowcy znający się na rzeczy...odeszli oni już chyba na emerytury i teraz duży wpływ na produkcję mają spece od marketingu...zresztą płyta ta ma wszelkie atrybuty płyty z epoki...jest szczupła w sobie i okładce...no i to brzmienie...już w latach 90-tych winyl musiał zejśc do podziemia...ale o dziwo, nie na na długo...juz bowiem w 2005 roku zaczęło następowac jego odrodzenie...tu przełomową datą jest rok 2009 w którym to ja wróciłem do słuchania płyt winylowych...znowu zagrała muzyka !...fortepian zaczął brzmiec jak fortepian, sax jak sax, perkusja jak perkusja...a smyki...szkoda gadac...pojawiła się głębia, scena, przestrzeń i powietrze...no i smaczki...bas głęboki acz miękki...odsłuchy znowu zaczęły sprawiac dużą przyjemnośc...może słabo powiedziane...akcenty się trochę przesunęły...bardziej w kierunku brzmienia...płyt cd nie wyrzuciłem, ale ich nie używam...pzdr..

Mam pytanie, czy reklamujecie płyty ze względu na kiepskie wykonanie? Pytam bo ostatnio albo pech albo jakaś plaga niecentrycznie tłoczonych płyt i co z tego że obroty stabilne jak zapis ma bicie promieniowe i odtwarza nierówno... Nie mówię o biciu do 1mm bo tego prawie nie słychać, ale 2mm przeszkadza i to bardzo.

- płyta Dire Straits jest faktycznie z 1991 roku...to jeszcze epoka winyla..

digital to już nie jest epoka.

Epoka jest do końca lat 70tych.

Chyba, że się mylę to proszę mnie poprawić.

digital to już nie jest epoka.

Epoka jest do końca lat 70tych.

Oficjalnie cyfra to połowa lat osiemdziesiątych - początkowo DAT a później rejestratory z płytami i wreszcie dyskami twardymi.

Jestem jednak skłonny przyznać rację doświadczeniu i eksperckiemu uchu Excela nanoszącego korektę co do terminu vs rzeczywistych efektów brzmienia analogowego.

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

doświadczeniu i eksperckiemu uchu Excela

:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podczas wizyty w Krakowie z pokoju miałem widok na Rynek Żydowski ( tzw. okrąglak )Weekendowo stali tam z winylami. Kupiłem kilka używek a reszta to nowe nabyte w pobliskich sklepikach na starym mieście. Warto było...

Z każdej sztuki jestem zadowolony ;) I grzecznie pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.