Skocz do zawartości
IGNORED

Konwerter component na scart (RGB)

KrzysiekA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich mam zamiar zrobić przejściówkę z sygnału component z media playera na scart RGB.

Wiem że to dział DIY audio ale myślę że szybciej znajdę poradę tutaj niż na kinie domowym.

Jedyne co znalazłem w sieci to schemat poniżej.

Niestety nie mam pojęcia gdzie można kupić kości ze schematu.

Na Allegro udało mi się kupić 10 szt. NE5539N z pasmem do 350 MHz i chcę powyższy układ zaadoptować do tych kości.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Szukałem w sieci bibliotek do Microcapa i do Egla i nic nie znalazłem.

Do Eagla od biedy można zrobić własne biblioteki chociaż tego nie lubię.

Pod micorocapem chciałem dołożyć regulację ostrości do schematu powyżej.

Nie wiecie może których wzmacniaczy z bibliotek microcapa można użyć do symulacji zamiast NE5539. Żeby miał pasmo przynajmniej do 10 MHz? A może któraś z kości z Eagla ma podobny rozkład nóżek.

post-13669-065324800 1297810939_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/78781-konwerter-component-na-scart-rgb/

Jak chcesz zrealizować dekoder PAL?

Pomyliłeś wyjście composit z component. Coposit to luminancja z chrominancją a component to Y (Luminancja), Pb(Luminancja-niebieski),Pr(Luminancaja-czerwony). Composit to jeden cinch, component trzy.

A nie można wydobyć sygnałów RGB z wnętrza tego media playera?

Byłoby to perfekcyjne rozwiązanie. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć dokumentacji do tego Playera. Być może ten player nie ma w ogóle RGB na płytce. Poza tym jest to montaż powierzchniowy i lutować na takiej płytce trzeba by było chyba z mikrospopem. Może ktoś zna jakiegoś linka do serwisówki od FANTECA R2650?

Zrobiłem już pierwsze symulacje. Do symulacji używam wzmacniacz wizyjny EL2099 z pasmem do 50MHz Na razie symulowałem wzmacniacz odejmujący. Dodałem pojemności wyostrzające które dokładnie dobiorę na żywca organoleptycznie czyli móiąc inaczej na oko. Teraz nie pozotało mi nic innego jak spróbować na NE5539 narazie tylko luminancja. Jest tylko jeden mały problem. Kostka ma wyjście na kompensację a w nocie nie jest opisane jak powinno się kompensować. Żaden z przykładów nie używa wyjścia kompensacji. Kości mają pracować jako wtórnik a więc może się zdarzyć że się wzbudzą.

Poniżej schemat i symulacja odejmowania dwóch sygnałów prostokątnych o różnej częstotliwości.

Ukryta Zawartość

post-13669-057630600 1298212826_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.