Skocz do zawartości
IGNORED

Pre Out Pioneer LX71

Danilo84

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów. Mam mały problem. Posiadam ampli Pioneera SC-LX71 i JBL ES 100 + pozastałe elemnty. Interesuje mnie podłączenie do ampli po Pre Out wzmacniacza też Pioneera, który ma wejście Main In. Wzmacniacz ma mieć te 100W na kanał przy 8Omah (tyle chyba wystarczy do JBL ES 100). Szukałem w google. ale nie znalazłem nic konkretnego. Czy dany model ma czy nie ma takiego wejścia. Chodzi o to, aby ampli sterował poziomem dźwięku. Pozdrawiam i Proszę o odpowiedź Daniel

https://www.audiostereo.pl/topic/78883-pre-out-pioneer-lx71/

Witam kolegów. Mam mały problem. Posiadam ampli Pioneera SC-LX71 i JBL ES 100 + pozastałe elemnty. Interesuje mnie podłączenie do ampli po Pre Out wzmacniacza też Pioneera, który ma wejście Main In. Wzmacniacz ma mieć te 100W na kanał przy 8Omah (tyle chyba wystarczy do JBL ES 100). Szukałem w google. ale nie znalazłem nic konkretnego. Czy dany model ma czy nie ma takiego wejścia. Chodzi o to, aby ampli sterował poziomem dźwięku. Pozdrawiam i Proszę o odpowiedź Daniel

Po Pre-out masz zawsze sygnal po regulacji glosnosci wiec to pre z LX71 bedzie sterowalo glosnoscia. Zamiast wzmacniacza kup dedykowane koncowki mocy. Wejscie Main to nic innego jak wlasnie wejscie na koncowke mocy wzmacniacza.

Po Pre-out masz zawsze sygnal po regulacji glosnosci wiec to pre z LX71 bedzie sterowalo glosnoscia. Zamiast wzmacniacza kup dedykowane koncowki mocy. Wejscie Main to nic innego jak wlasnie wejscie na koncowke mocy wzmacniacza.

Dzięki za odpowiedź. Czy możesz polecić jakąś dobrą (z odpowiednią mocą) koncówkę mocy Pioneera, HK lub coś innego. Ważne, żeby miało wejści Main.

Posiadam podobny zestaw,do pioneer lx81 podłączyłem przez pre aut denona pma1500ae ,po za tym do wzmacniacza denona podłączyłem analogiem odtwarzacz(oppo) oraz tuner sat.Tego rozwiązania używam przede wszystkim do słuchania muzyki,ale też oglądając tv w stereo.Wszystkie urządzenia tv,tuner,BD,wzmacniacz denona oraz amplituner obsługuje 1jeden pilot od ampl.Uważam zę jest to optymalne rozwiązanie i najlepszy kompromis.

A ja słucham 5.1 i kina na ampli. Natomiast stereo na którymś z posiadanych wzmacniaczy stereo.

Są dowody na to, że żaden wzmacniacz nie ma przewagi nad końcówkami w amplitunerze przy tej klasie sprzętu.

Ad Barteks. Czy Twoje rozwiązanie pozwala na sterowanie siłą dźwięku tylko z amplitunera?? O takie rozwiązanie mi się rozchodzi. Nie chcę kręcić pokrętłami przy wzmacniaczu i amplitunerze.

Ad Grzegorz7. Mam rozumieć, że masz dwa zestawy audio. Jeden to 5.1 z ampitunerem, a drugi to stereo z odzielnymi głośnikami i wzmacniaczem?

Pozdrawiam

Tak.

Głośników ci u mnie dostatek. Ale w KD i SACD (5.1) korzystam na frontach z tych samych zespołów głośnikowych co w stereo. A do przełączania używam dedykowanego przełącznika. Z dwóch wzmacniaczy mogę sterować jedną para zespołów głośnikowych. Przełącznik, był tu opisywany na Forum.

Sprawdzałem również koncepcje o którą pyta Autor. Nie widzę jej sensu. Podany amplituner ma wystarczająco dobre końcówki mocy.

Idea „pure direct” to nie dokładanie do przedwzmacniacza zawartego w amplitunerze końcówek mocy.

Chodzi o wyłączenie wszelkich opcji „poprawy” akustyki. Można to zrealizować w samym ampli i wykorzystywać tylko regulację wzmocnienia. Ale po co?

Ja jak bawię się w jakość to steruję z CD ze znakomitym DAC`em bezpośrednio znakomitą integrę lub dedykowany DIY wzmacniacz.

Przy tej klasie ampli różnice są widoczne dopiero przy znacznych głośnościach i specyficznych utworach.

Nawet bi-amping nie jest uzasadnieniem stosowania dodatkowego wzmacniacza. Amplituner ma taka możliwość.

Ale oczywiście próbować można.

Ad Barteks. Czy Twoje rozwiązanie pozwala na sterowanie siłą dźwięku tylko z amplitunera?? O takie rozwiązanie mi się rozchodzi. Nie chcę kręcić pokrętłami przy wzmacniaczu i amplitunerze.

tak. Przy podłączeniu końcówki z amplitunerem poprzez pre aut siłą głosu steruje amplituner.Oczywiście system kalibracji dostroi też fronty napędzane końcówką .Takie zestawienie daje możliwość wykorzystania funkcji i ustawień amplitunera (np.dźwięk przestrzenny w stereo)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.