Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo do rocka/metalu HK3490 + HD980 + kolumny podłogowe (jakie?)

Tapio

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem, słuchałem. Faktycznie JBL ES80 najbardziej dynamiczne z dotychczas przesłuchanych ale ze względów estetycznych odpladają. Mission m35i też dosyć dynamiczne z wyraźną górą (nie wiem czy nie będą męczące po dłuższym słuchaniu). Audio Monitor BX5 jak na mój gust kolumny z innego (wyższego poziomu) Scena poukładana z tym, że brakuje im dynamiki i dołu. Tu warto byłoby zainteresować się BX6 ale to już przedział kwotowy ponad 3000zl.

Reasumując zdecyduję się chyba na m35i. Muszę jeszcze to kilka dni przemyśleć ale to chyba jedyna droga do tego czego szukam i na to na co mnie stać.

Tapio>

A moze przyceluj w JBL L100/4310/4311?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Od blisko tygodnia testuje sobie jako druga pare kolumn (bo chyba na tym to stanie) do rocka, innych ciezszych gatunkow, no i nie graja zacnie/sracnie tylko zajebiscie. Troche zabawy wczesniej ze zgraniem wszystkiego (dosc wrazliwe na ustawienie), ale wychodze powoli na prosta. Fotka ponizej nie klamie ;-) (z L100 akurat w roli glownej)

Ukryta Zawartość

p.s. najlepiej czuja sie grajac glosno, co najwazniejsze nie popadaja w jakas nieprzyjemna kompresje dzwieku, swoboda i dynamika najkrocej mowiac.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A sluchales w koncu tego Klipscha? F1 albo rf 52? Z quadrali ciezko bedzie maja albo kolumny rzedu Quintas albo juz duzo drozsze lepsze konstrukcje. Chyba ze gdies byly by jeszcze Argentum 0,7 w Twoim miescie. Z wygladu na pewno by cie przekonaly

rf52 nie słyszałem bo nigdzie nie ma a z chęcią bym ich posłuchał. Są w mediamarkt ale tam odsłuch jest praktycznie niemożliwy a już na pewno nie będzie miarodajny w porównaniu do kolumn odsłuchiwanych wcześniej. Przemawia za nimi skuteczność 96db co powinno przełożyć się na dynamikę ale to tylko teoria.

rf52 nie słyszałem bo nigdzie nie ma a z chęcią bym ich posłuchał. Są w mediamarkt ale tam odsłuch jest praktycznie niemożliwy a już na pewno nie będzie miarodajny w porównaniu do kolumn odsłuchiwanych wcześniej. Przemawia za nimi skuteczność 96db co powinno przełożyć się na dynamikę ale to tylko teoria.

Niech Kolega posłucha Magnata lub Heco Metas z HK - choćby w MM - naprawdę gorąco polecam takie zestawienie; rozwalają wszystkie wspominane JBL, Mission; Klipscha nie znam. Swego czasu test grupowy wygrany przez Magnata w AudioVideo był prowadzony w zestawieniu z HK 980 i BDP Pioneera.

Jak Kolega słuchał już JBL i Mission - będzie łatwo wyciągnąć wnioski samemu. W mojej opinii JBL serii podstawowych oraz Mission zdecydowanie bardziej nadaja się do bardziej jaskrawej elektroniki niż HK i grającej "większą średnicą" . Pozdrawiam.

Tapio

Spróbój posłuchać Heco Metas 501xt bo ich bas naprawdę wgniata w fotel i góra też gra bardzo ładnie blachy.

Co do riffów to kolega wyżej Ci powiedział, że one znajdują się w średnicy a nie górze, zatem serię JBL ES sobie daruj, bo te ustrostwa to chłam, a ich rzekome rekomendacje w rocku to skąd się wzięły?

Z renomy firmy budowanej na poprzednich świetnych modelach z lat ubiegłego wieku

Tyle, że co do Metasów to nie z Harmanem, bo może byc za ciemno i cena za duża, choć w sumie na forum jest gośc, co je sprzedaje dużo taniej niż na allegro, więc nie byłoby to problemem wielkim chyba.

Gdy byłem na odsłuchy fx-300 od stx, słuchałem też fx 200 i właśnie je bym Ci najbardziej polecał do twoich wymagań

Mają poptężny wykop basu, bardzo dobrą średncę9nie tak dobrą jak fx300 na awx) oraz swietną górę bo to już na awx

Brzmienie ogólnie nie jest efekciarskie jak Missiony w/w czy JBL ale bardziej prawdziwe(zwłaśzcza góra-co dla Ciebie może być wadą) Aczkolwiek większa ilośc basu niż w fx300 trochę od naturalności odbiega.

Ukryta Zawartość

Tak sobie czytam i wydaje mi sie, że Ty lubisz atomowe basisko i cykającą górę, czyli takie granie efektowne, co nie jest wadą, bo każdy lubi, to, co lubi.

W związku z powyższym może zastanów się nad jakimiś monitorami np za 800zł i jakimś subem za 1000zł bo może to będzie to.

Kolumny jakie miałem i dobrze grały w rocku mimo nie do konca dobranego u mnie do nich wzmaka to np AE Neo One

Ukryta Zawartość

co, do suba to się nie wypowiadam, bo tu potrzeba takiego z impulsem, a ja się nimi nie interesuje bo suba mam tylko w kinie, co sobie może buczeć jak krowa siągnięta za ogon:d

pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Jeśli mają być kolumny podłogowe to zdecydowałem, że będą to missiony m35i. Przemawia za nimi dynamika, potężny bas i wyraźna średnica.

Natomiast zastanawiam się na rozwiąznaiem, o którym wspminał Ghostlovescore. Czyli monitory + sub. Bas w takim rozwiązaniu będzie pewnie potężny ale co ze średnicą? Duże kolumny podłogowe mają jednak swoją dynamikę a obawiam się, że kupując zestaw z subem uzyskam podobny efekt do plastikowego zestawu kina domowego 2.1 Czyli potęzny bas, cykającą górę i średnicę bez wyrazu. Taki plastikowy zestaw kosztuje ok 1500zl a ja za mój wydam ok 4000 i będę miał podobny efekt.

Czy takie monitory zadbają o średnicę i wysokie tony?

• 6 miesięcy później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.