Skocz do zawartości
IGNORED

Przydźwięk w kolumnach

supmario

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy Forumowicze!

Chcę podzielić sie z Wami moimi spostrzeżeniami/obawami i poprosić o radę. Obecnie posiadam: Naim Nait XS, Naim CD5XS- nowy sprzęt połączone do amplitunera Yamaha RX-V1800 do re-out poprzez IC Nordost Wyrewizard Spellbinder, fronty - Triangle Altea EX. Kilkanaście dni temu przeczytałem post "Szumu w kolumnach" przestraszony stwierdziłem, że głośniki wysokotonowe w połaczeniu stereo nieznacznie szumią - uspokojono mnie, że tak ma być. Jednak nasłuchując stwierdziłem, że przy połączeniu AV by-pass (Naim Nait jako końcówka mocy) pojawia się przydźwięk/brumienie w głośniku średniotonowym. Nawet oddałem wzmaka do serwisu ale tam nie stwierdzono usterki. Mam podejrzenie, że problem jest w IC- wypięty z amplitunera nie brumi, jeśli końcówki są w dłoniach - brumi bardziej, podłaczenie do czegokolwiek powoduje brumienie. Zamieniłem Nordosta na Wireworld Solstice 5.2 - brumi jakby mniej. Eksperymentowałem z Audioquest G-Snake - tu najlepiej ale brumienie nie było zlikwidowane.!

Mam prośbę o poradę jaki IC dobrać by to zlikwidować. Chyba, że problem nie jest w IC. Nie chcę wydawać fortuny na ten ew. IC - bo służy to KD i ew. odsłuchu SACD/DVD Audio z DVD Cambridge Audio DVD 99 (rzadko).

https://www.audiostereo.pl/topic/79173-przyd%C5%BAwi%C4%99k-w-kolumnach/

Miałem przydźwięk sieciowy, to zlikwidowałem go zastępując koncentryka światłowodem ;) Wymiana na jakieś van den h...e de wiaterki czy inne MIT'y najwyżej zmieni problem, ale go nie wyeliminuje.

Możesz popróbować przerwać uziemienie w niektórych "klockach" - ale na dłuższą metę nie jest to za dobre rozwiązanie.

Pytanie: jaka jest tego przyczyna? Ja mogę spiąć ampli ze wzmacniaczem tylko IC (RCA).

Masz pętlę mas i któreś urządzenie generuje "śmieci" na masę. Najlepiej jest przerwać pętlę mas. Metody siłowe (kable zasilające o ogromnym przekroju przewodu uziemiającego itd.) są ... nie specjalnie efektywne.

edit ... no i znowu @zyzio szybszy

zyzio zwolnij! ;)

Do jakiegokolwiek/każdego. Brzęczy wejście AV we wzmacniaczu czyli te, które przyjmuje sygnał z pre-out ampli. Podłączenie IC do tego wejścia nie powoduje brumienia. Zamkniecie obwodu np. trzymanie w dłoni powoduje duże brumienie. Natomiast wpięcie do ampli jako pre -out lub inne wejście lub nawet do CD powoduje brumienie.

A jak się już ujawni to co wtedy?

ano wtedy albo zaczynasz bawić się w pomysłowego Dobromira albo ciebie i twój sprzęt czekają trudne dni i wasza miłość zostanie wystawiona na ciężką próbę :p

supmario

w moim zestawie miałem kiedyś dwa przypadki brumienia, pierwsze było związane z pętlą masy, łatwe do usunięcia, natomiast innym razem brumienie/przydźwięk? powstawał poprzez kablówkę - poprzez kabel antenowy kablówki do tunera i stąd po interkonekcie do wzmacniacza i tutaj było trudniej to zlikwidować, w końcu zakup separatora galwanicznego rozwiązał problem, a czy twój ampli jest może podłączony do kablówki/anteny zbiorczej

Pisz do mnie jak do dziecka :)

No i pytanie czy ten przydźwięk ma jakiś szkodliwy wpływ na sprzęt, muzykę płynącą z głośników?

Jak nie przeszkadza Ci dodatkowe brzęczenie podczas słuchania muzyki to skądże znowu - ROFL

Szanowni Forumowicze;

Dzięki za porady i zainteresowanie tematem. Szczególne podziękowania dla Bobaj: odłączanie z listwy poszczególnych komponentów ujawniło winowajcę - CD Naim 5 XS - podłaczenie go do gniazda bez uziemienia zlikwidowało przydźwięk (chyba, że są inne metody??).

Jednak ten prąd może namieszać !!!

Mam nadzieję, że ta wymiana zdań pomoże innym.

Podziękowania dla obsługi Top HiFi w ul. Andersa w W-wie, którzy też zasugerowani podłaczenie jednego z komponentów do nieuziemionego gniazdka :)

Zyzio: kondycjoner Heliona też załatwiłby sprawę :) jednak ze względu na przepisy unijne nie jest on już chyba dystrybuowany :(

Pa!! lecę słuchać spokojnie MUZY!!

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Jak nie przeszkadza Ci dodatkowe brzęczenie podczas słuchania muzyki to skądże znowu - ROFL

No nie słychać w czasie słuchania muzyki. Trzeba usiąść przy samych głosnikach i wyłączyć dźwięk, by cokolwiek usłyszeć.

Supmario czy wyczuwasz jakąś zmianę charakteru dźwięku?

Charakteru dźwięku nie ale przy niewielkiej odległości od kolumny brumienie nakładało się na ciche dźwięki a jak raz się to usłyszy to już potem tylko nasłuchujesz - lepiej żeby tego nie było :)

Qrcze!!!

Moja radość była przedwczesna:( Wpiąłem dzisiaj swój IC nordosta (Wireworlda Solstice już oddałem koledze) i brumienie jest nawet jak nie jest on podłaczony do ampli. Nie wierzę jednak, że jest to spowodowane IC. IC może ew. tylko przytłumić brumienie. Nie bardzo moge teraz zdiagnozowac co tak na prawde powoduje brumienie. Są chwile, że właczenie ampli niweluje je - za chwile brumienie powraca. Zaczynam popdać w paranoje - a może nie przejmowac się? ale to mało prawdopodobne :(. Jak ktos by miał jakieś dalsze sugestie to zapraszam do podzielenia się nimi. Sprawdzałem nawet gniazdko w ścianie ale "ciepły" jest tylko jeden przewód....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.