Skocz do zawartości
IGNORED

trzaski w glosnikach

0dido0

Rekomendowane odpowiedzi

Mam maly dylemat jestem poczatkujacym posiadaczem zestawu kina domowego i niebardzo sie orietuje w tych sprawach. Pytanie moje dotyczy trzaskow w glosnikach, kiedy dostaja sygnal 15kHz. Mam plyte cd do testowania glosnikow. Glosniki to Wharfedale Pacific PI 40 opis maja 25Hz-20,000Hz ale poprzednie Mission 704 zachowuja sie tak samo wiedz sa one dobre czy zepsute? Z gory wielkie dzieki za pomoc:)

Moze nie dokladnie trzaski a bardziej pykanie :)

https://www.audiostereo.pl/topic/79228-trzaski-w-glosnikach/

Jestem kolegą tego nieszczęśnika co to mu trzaska i pyka;)

I chodzi o to ze na moich GR60 sygnał/Dzwięk wchodzi bez żadnych problemów z 20hz do momentu aż pisk jest nie slyszalny a u niego od 10khz jest wrażenie jak by ktoś odlaczał kabel od głośników co pól sekundy i znowu. Przy 15Khz dzieje się tak z jeszcze większa częstotliwością a przy 20Khz prawie wcale nie słychać nic tylko te stuki !

Ja myślałem ze kolumny są słabe i przy wysokich częstotliwościach po prostu odcina gore i nie grają , chociaż producent zapewnia ze powinny się kręcić do 20khz. Ale on wolał by żeby były popsute niż słabe ;) i poradziłem mu spytać na forum, w końcu są tu tacy co się znają na tym. Pzdr

A co do playera to faktycznie ma jakiś CD z radiem FM i chyba dam mu mojego CD na chwile przetestujemy wtedy. Jak nic to nie da to weźmiemy jego kolumny do mnie itd

Dzieki wszytstkim za pomoc! Problem rzeczywiscie tkwil w CD, kiedy puscilem plytke z Bly-ray znikly wszystkie objawy.

Co do kolegi fioo, to raczej kolezenstwo nie polega na tego typu okresleniach jak "nieszczesnika" ale dziekuje za glebsze wyjasnienie problemu:)

A i mysle ze moj zestaw mimo ze duzo tanszy od twojego, to nie znaczy ze duzo slabszy.

Ten nieszczesny CD ALTO audio innovation, sprzet wyszedl na rynek w 96r i kosztowal okolo 500 funtow. Wiec co moze byc z nim nie tak i jak moge go naprawic?

a oto link do opisu cd:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rozkrecilem CD i zauwazylem ze soczewka lasera jest luzno zamocowana, badz sie cos urwalo i lata swobodnie na boki kiedy ja popchnac.Kiedys czyscilem laser w jakims innym napedzie i z tego co pamietam raczej byl na sztywno mocowany, tylko chodzil po prowadnicy.Wiec czy to moze wlasnie byc ten problem?

Rozkrecilem CD i zauwazylem ze soczewka lasera jest luzno zamocowana, badz sie cos urwalo i lata swobodnie na boki kiedy ja popchnac.Kiedys czyscilem laser w jakims innym napedzie i z tego co pamietam raczej byl na sztywno mocowany, tylko chodzil po prowadnicy.Wiec czy to moze wlasnie byc ten problem?

Nie. To na pewno nie jest ten problem.

Soczewka w głowicy laserowej jest zamocowana ruchomo. Po włożeniu płyty do odtwarzacza promień jest ogniskowany na jej powierzchni własnie dzięki tej ruchomej soczewce.

Tak soczewka jest ruchoma i przewaznie porysza sie po prowadnicy w takiej czarnej obudowie, ale u mnie sama soczewke mozna poruszyc na boki okolo 5mm w kazda strone czy to normalne ? Zaraz rosbiore swojego starego cd i sprawdze:)

Tak soczewka jest ruchoma i przewaznie porysza sie po prowadnicy w takiej czarnej obudowie, ale u mnie sama soczewke mozna poruszyc na boki okolo 5mm w kazda strone czy to normalne ? Zaraz rosbiore swojego starego cd i sprawdze:)

Ale zawieszenia soczewek są różne. Nie ważne jak można ją przesuwać. Ważne czy wraca (mniej wiecej) w środkowe położenie. Bardzo często (np. w nagrywarkach Pioneer'a) soczewka jest zawieszona na kilku (nie pamiętam czy 4, czy 6) drucikach i można ją luźno przesuwać niemal w każdą stronę (nie wiem jednak czy aż 5mm). Dopiero pojawienie się napiecia sterującego usztywnia ją.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.