Skocz do zawartości
IGNORED

cyfra kontra koaxial

jesko

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstepie przepraszam wszystkich napalonych na to zeby mnie zbluzgac po raz kolejny, ze tak pozno odpowiadam. ;-)) Nie samym forum czlowiek zyje.

->jesko: wlasciwie wiele nie mam Ci do powiedzenia - czesciowo zrobil to za mnei theli28 na koncu postu. Przeczytalem jeszcze raz co napisalem i nie zauwazylem jakis obrazliwych stwierdzen. Jesli cokolwiek za takie uwazasz to bardzo przepraszam. Jesli uwazasz ze twoje publiczne rasistowskie stwierdzenia sa na miejscu - no to juz jedynie twoj problem. Tak wlasciwie to strasznie sie rozwinales w tej swojej agresji i chyba straciles swiadomosc rownowagi miedzy swiatem wirtualnym a rzeczywistym. Po krotce przypominam ze jedynie zarzucalem Ci brak rzeczowosci i mialkosc opinii. A ty od razu na noze - wyluzuj !! ;-)

->theli28: kolega wlacza sie do dyskusji, ale chyba slabo czyta. Nie chce mi sie powtarzac argumentow co do uzycia przykladu widma ! (vide wyzej) - zejdzmy z tego, to byla jedynie formula retoryczna. Co do twoich pytan to faktycznie zgodze sie, sa cieniutkie. Moje argumenty takimi byc nie moga bo.. nie sa argumentami. Przypomne - problem lezy w slabej jakosci przytoczonej przez jesko opinii. Ogolnie chyba zboczyles troche z tematu. Stanowczo nie rozmawiamy w tym watku o Wartosciach Estetycznych Tworczosci Britnej Spirs ! ;-))

pozdrawiam

Jesko wziął sie do roboty wypożyczył kable podał konkretne modele przetestował i napisał o swoich wrażeniach.

I zadał Jedno konkretne pytanie!

Pytanie było takie:

``ZGADZACIE SIĘ ZE MNĄ, A MOŻE ROBILIŚCIE PODOBNE TESTY I MACIE ZGOŁA ODMIENNE ZDANIE???``

A to wasz odpowiedzi np:

``Jesko - good for you ! Pieniądze zaoszczędzone na kablu cyfrowym, będziesz mógł wydać na laryngologa :-)``

``Taaak, jeszcze gorzej wydac kase na kable i potem nie miec na psychoanalityka :-)``

Itp.

Nie podajecie ŻADNYCH swoich wrażeń w rocznicach kabli cyfrowych tylko od samego początku robicie z niego durnia! Wasze wpisy ograniczają sie do udowodnienia ze jesko zle zrobi to czy tamto! To forum coraz bardziej traci poziom w STEREO, DIY i teraz jeszcze w KINIE DOMOWYM.

Szkoda!

Pozdrawiam

no kozlo powiem Ci że ja już kiedyś pisałem tu na forum że robiłem podobne testy i róznice odczułem i dlatego nie cgodziłem sie z jesko absolutnie wiec ja jestem usprawiedliwiony i np ja jesko tutaj nie wysmiewałem ale odwrotnie on mnie!!! i innych posiadających lepsze coaxiale.

-->elfan

Jesko moze rzeczywiście troche przesadzil ale natychmiast przeprosil. Zreszta po 2 pierwszych wpisach naprawde mozna wyjsc z rownowagi. Nie wiem skad na tym forum bierze sie tyle agresji coraz trodniej jest normalnie porozmawiac. Moze jego sprzet nie jest wrazliwy na zmiane okablowania i mogl nie slyszec roznicy. Na tym forum obowiazuje standart: Jak ktos nie slyszy ten głuchy! Zreszta napisal ``zwykły kabel wypadł nieznacznie gorzej ale biorąc pod uwagę jego wartość spodziewałem sie bardziej dramatycznych zmian.``.

Moim zdaniem porownywanie kabli cyfrowych jest dosc kontrowersyjnym tematem ze wzgledu na maly ich wplyw na dzwiek. Jezeli mialbym porownywac to najlepiej odcinki 5-cio czy nawet 10metrowe takie dlugosci moga dac bardziej wiarygodny wynik. Uwazam tez ze wiele wiekszy poziom jettra wprowadza drobne rysy na plycie CD niz sam kabel. Stosowanie kabli grubo ponad 100zl mija sie z celem przynajmniej w budżetowym systemie ponieważ poprawa bedzie znikoma do wydanych pieniedzy.

Czekam na krytyke... :)

kozlo ja tak powiem Ci że nie słucham jittera i czy one jest dobrze czy też źle przez odtwarzacz odczytywany:) ja tam wole słuchac muzyki i podczas jej słuchania odkreslic jak to wygląda a raczej jak sie tego słucha:) już podczas mniej zaawansowanego testu od jesko bo sam przepinałem kabelki;) ale nie myślałem sobie tak że droższy to musi lepiej grac i tyle,bo kabelek był już dawno kupiny i emocji nie było:)mój ojciec co ma w miare dobry słuch i jest bardzo uczulany na takie sprawy jak wymiana kabelka i przyznał mi racje że gra lepiej;) ten co kupiłem:) i jak podpiołem ten gorszy ale firmowy vivanco za 40zł i potem ten zakupiony ale oczywiscie nie świezo po zakupie ale po pół roku uzytkowania stwierdziłem że gra lepiej ten za 250zł,no ale kto mi tam uwierzy,lepszy bo droższy;) lepszy bo droższy i lepiej gra,to sie zgodze,przyznam ze jest to normalne ze nie będzie zupełnie innego brzmienia ale poprawa będzie,i to też zalezy jaka bo kabelków mamy na rynku duzo w cenie 250zł i moze być pogorszenie albo poprawa brzmienia.POZDRO i nie czekam na krytyke:)

``Jestem absolutnie przekonany, iż wydawanie dużych pieniędzy na tego typu kable to absolutna pomyłka, a wydawanie więcej niż 100zł na kabel cyfrowy do sprzętu za powiedzmy 10kzł to zwykłe buractwo. Przepraszam że tak ostro ale po prostu chciałbym przestrzec potencjalnych kupców przed niepotrzebnymi wydatkami.``

Dajmy juz spokoj murzynom i burakom:) i zacznijmy normalna rozmowe!

Moze dobrym porownaniem bylo by podpiecie odtwarzacza do amplitunera jednoczesnie optycznym i koaxsialem i przelanczanie pomiedzy nimi przez inna osobe.

Jak waszym zdaniem ma sie koaxial do optyka? - pytam tych co slyszeli roznice i jesli to mozliwe prosze o podanie modeli odsluchiwanych kabli(oczy zamkniete oczywiscie). Jak takiego testu nie robilem bo nie mam mozliwosci.

Jakie roznice wprowadzaja kable cyfrowe wiem ze gra lepiej ale jak lepiej?

I zeby bylo jasne nie jestem przeciwnikiem tych co slysza:)

Róznice są, ale wszystko zależy od sprzętu, moim zdaniem Yamaszki grają lepiej na optyku (chociaż może to złudzenie bo na optyku graja głośniej !), z kolei mój Rotel zdecydowanie lepiej sprawuje się z koaxialem.

kozlo no nie nazwał bym tego przeprosinami ,ale co tam nie czepiam sie:),a co do porówanań,to chyba się nie zrozumieliśmy,ja nie porównywałem coaxial vs optyk ale coaxial w cenie 250zł vs coaxial za 30zł,a co do optyka to raczej róznic nie będzie takich jak w coaxialu,i raczej nie miałbym mozliwosci podłączyć optykiem bo mam takie dvd że nie ma wyjscia optycznego.POZDRO

-->mciej

Nie sluchalem.

-->elfan

Zrozumialem twoja wypowiedz. ``Moze dobrym porownaniem bylo by podpiecie odtwarzacza do amplitunera jednoczesnie optycznym i koaxsialem i przelanczanie pomiedzy nimi przez inna osobe.``- mialem przez to na mysli ze dobrym sposobem na wychwycenie roznic jest szybkie przelanczanie poniedzy dwoma kablami.

-->zyzio

W moim przypadku yamaha na optyku i na koaxialu gra tak samo glosno ale napewno glosniej od analogu.

"wydawanie więcej niż 100zł na kabel cyfrowy do sprzętu za powiedzmy 10kzł to zwykłe buractwo"

To jaka logika sie kierujesz? Wiem ze to cytat z Jesko.

P.S.

Ja też nie ;-) Moze mi ktos przyśle? :)

Pozdrawiam

-->mciej

``Stosowanie kabli GRUBO ponad 100zl mija sie z celem przynajmniej w budżetowym systemie ponieważ poprawa bedzie znikoma do wydanych pieniedzy``- ja za te 200 czy 300zl zamiast wydac na k.cyfrowy zainwestowal bym w leprze okablowanie kolumn, dobre rezystory,cewki, rezystory czy wzmocnienie obudowy itp. Roznica w brzmieniu byla by naprawde warta wydanych pieniedzy. Powiem tak:Stanowczo nie polecam kupowania drogich kabli cyfrowych bez wczesniejszego przekonania sie na wlasnej skorze ich wplywu na dzwiek!

Czy o taka odpowiedz chodzi?

no musze własnie za jakis czas wpajśc na taki pomysł żeby jakoś podłączyć po omacku;) bo inni domownicy jakoś nie skłonni mi w tych experymentach pomóc i może jeszcze cos by popsuli więc boje sie;) ale może sobie sam poradze jak to podłączyć tak żebym nie widział kabelków jakie grają;) i wtedy się do końca upewnie czym głuchy czy też nie;) poprawka,nie głuchy ale czy nie burak;))) POZDRO

"ja za te 200 czy 300zl zamiast wydac na k.cyfrowy zainwestowal bym w leprze okablowanie kolumn, dobre rezystory,cewki, rezystory czy wzmocnienie obudowy "

okablowanie przerobiłem:) rezystory nie,cewki nie bo nie mam w kolumnach:) wzmocnienie mam już fabrycznie raczej solidne:) i dodam jeszcze że mam zmienione kondensatory:)

POZDRO

-->elfan

Nie masz kolegow? Czy widzisz w tym naprawde taki wielki problem? Moze boisz sie prawdy? Zaczynasz sprowadzac to do formy zartu a ja probuje sie dowiedziec co slysza ci co slysza. Nie napisalem NIGDZIE ze jestes gluchy! A o burakach miala byc juz cisza :) Sam bym sprobowal zrobic taki test z kablami ale w moim miescie nie mam mozliwosci wypozyczenia niczego.

mam kolegów ale raczej boje sie im powierzyć tą czynnośc:),no oprócz jednego,musze go zwołac zeby mi pomógł:) ale kozlo i tak to nie zmieni sytuacji bo ja naprawde słyszałem róznice,chciałem Ci to wcześniej wytłumaczyc że nie sugerowałem się podczas testu tym ze lepszy bo droższy i koniec kropka,byłem skłonny nawet podłączyć tego za 30zł jak by sie okazał zagrac lepiej,więc to nie jest tak jak myslisz i niektórzy że jak nie było testu na slepo to znaczy sie ze to co opisuje sie o brzmieniu to kity,ale postaram sie jeszcze raz ten test wykonac na slepo bo też jestem bardzo ciekaw,ale raczej nie oczekuje innego wyniku:)

Miałem podłączonego coaxa Albedo Digital Flat i optyka PGD561 równocześnie, sam przełączałem pilotem. Różnica była minimalna, ale była, o czym napisałem w innym wątku. Posiadacze lepszych klocków z pewnością bardziej zauważyliby że Albedo jest lepszy.

w sumie odpuściłem sobie ten wątek. Ale widze że po zniknięciu pana P znowu zrobiło się ciekawie :)

na początku chciałbym odpowiedzieć na pytanie mcieja- jak przeprowadzić ślepe testy w warunkach domowych?

Otóż w przeprowadzeniu slepego testu pomagał mi brat. Za każdym razem wychodziłem na chwilę z pokoju a on w tym czasie podłączał poszczególne kable w kolejności losowej (pomagał sobie kostką). Sytuacja była na tyle beznadziejna(brak jakichkolwiek pozytywnych wyników), postanowiliśmy ograniczyć się do zgadywania pomiędzy tylko dwoma kabelkami. Tutaj także nie mogłem doszukać się żadnych różnic i strzelałem na ślepo. Jedynym ślepym testem który wyszedł było porównanie zwykłego kabelka z droższym konkurentem tutaj „zgadywalność” wynosiła jakieś 90% ale zmiany i tak były minimalne, dźwięk stał się po prostu troszkę bardziej krystaliczny, detaliczny i przestrzenny ale o zmianie barwy nie może być mowy.

Kolejnym sprawdzianem był test który zaproponował kozlo. Otóż do dvd podłączony został optyk i różne coaxiale. Porównania dokonywałem przełączając pomiędzy kabelkami. Dało mi to możliwość natychmiastowego wychwycenia zachodzących zmian. Powiem Wam że miałem głęboką nadzieje że tym razem sie uda. Ale znowu wyszła kicha! Dźwięk był identyczny, na coaxialu troszkę głośniejszy ale to nie ma nic wspólnego ze zmianą dźwięku.

To pozwoliło mi wysnuć tezę że kable cyfrowe to tak naprawdę nabijanie ludzi w butelkę. Jestem pełen podziwu dla tych którzy słyszą wyraźną różnice, a ludzie którzy odróżnią poszczególne kable cyfrowe podczas ślepych testów to dla mnie wybitni eksperci którzy mają niebagatelne doświadczenie. Ja się do takich ludzi z pewnością nie zaliczam (przynajmniej narazie), staram się więc przestrzec, że taki kabel to może być niepotrzebny wydatek. A Jeżeli już kupować to na samym końcu w celu dokonania kończącego szlifu i dla własnego dobrego samopoczucia.

Chciałbym wszystkich jeszcze raz przeprosić za słowa burak i snob, ale zrozumcie że niemiałem w stosunku do Was żadnych złych intencji poprostu chciałem to towarzystwo troszke rozruszać- widać udało mi się ale wszystko poszło nie w tym kierunku w którym miało.

Wzywam także ludzi słyszących różnice, do podzielenia się z nami jakie zmiany zachodzą. Jakie testy wykonywaliście? jakie kable porównywaliście? i wreszcie czy stosunek cena zmiana brzmienia jest wyraźna czy też bardzo znikoma?

elfan, gdybyś mógł przeprowadź ślepy test i podziel się z nami swoimi wrażeniami, licze że opinia będzie obiektywna:) i prosze Cię nie nabijaj się ze mnie bo ja próbuje coś do tego forum wnieść, a nie pitole cały czas o tym samym:) bez urazy

Pozdrawiam

A wiec wracając do testu,przeprowadziłem go około 30 min temu a kolega który przemieniał kabelki,za pierwszym razem on wychytywał róznice potem ja,test był przeprowadzany oczywiscie "na ślepo" czyli tak ja trzeba:) płyta testowa wystarczyła jedna-Acoustic Alchemy-The best of(płyta swietnie zrealizowana),testowane kabelki,nie dużo, te co miałem w domu za 30zł i Straight Wire za 250zł,przesłuchaliśmy 2 utwory,przy tym samym poziomie głośności,wiec zwięzle i na temat: kumpel okazało sie stwierdził że coaxial za 30 zł grał lepiej i bardziej czysto,cokolwiek ta czystośc miała znaczyć:) ale ta decyzja nie za bardzo trzeba sie przejmowac bo kolega raczej nie jest wprawionym nawet poczatkujaco słuchaczem,sprzet jaki na co dzień użytkuje to głośniki do kompa za 150zł i na tym słucha muzyki i nic raczej poza tym nie słuchał:) wiec jego decyzja była mało wazna a zarazem zaskakująca,bo słyszał róznice tylko na odwrót:) natomiast bardziej wazne było co ja słyszałem,a więc za pierwszym podejściem była klapa pomyliłem sie!!!:) ale to z tego powodu ze posłuchałem jeden i nie cały utwór i za bardzo sie pospieszyłem,i nie byłem dość skoncentrowany,wiec drugie podejście,tym razem dwa utwory poszły w odsłuch,i mije ucho już wiedziało co lepsze,okazało sie że zgadłem!! oczywiscie za pomocą słuchu a nie bujnej wyobraźni,że lepszy bo droższy,ta lepszośc polegała na wiekszej przestrzeni,lepszy bas mniej dudniący,w subie jak i w kolumnach chociaż i tak fronty mają go mało,scena muzyczna bardziej połkładana,lepsza lokalizacja instrumentów,wysokie tony,bardziej czyste,klarowne,większa dynamika,i tu chciałem dopowiedzieć że pierwsze co mi w uszy wpadło to po podłaczeniu wychwyciłem że Śtraight Wire gra głośniej od zwykłego miedziaka,a poziom głośności był taki sam na ampli,czyli dynamika brzmienia od razu odczuwalna,i dodam ze test dla mnie był powtarzany co już wyżej napisałem poniewaz za pierwszym razem krótko słuchałem i coś mi nie pasowało,nie mogłem sie zdecydować,który kabelek,i troszke zgadywałem i niby lepszy a z drugiej strony taki sam dzwięk,i pużniej sie okazało że kumpel kabelka nie przemieniał tylko cały czas ten za 12zł grał:)))))) i dlatego po drugim razie moja decyzja była wyrażnie bardziej zdecydowana,wiec to było by na tyle,i jeszcze chciałem dodać ze te zmiany o których mowa,czyli czy warto wydac pieniądze to ja powiem ze warto,nie mówiąc już jak ktoś dysponuje sprzetem za 20 tyś,to kabelek za 1500zł to raczej normalka,no chyba że nie słyszy róznicy:) to ale to było by dziwne bo ja na takim sprzecie za 6 tyś słysze a ktoś na sprzecie za 20tyś to była by poprostu głuchota;) wiec mama nadzieje że ta recenzja komuś pomoże:) POZDRO

A wiec wracając do testu,przeprowadziłem go około 30 min temu a kolega który przemieniał kabelki,za pierwszym razem on wychytywał róznice potem ja,test był przeprowadzany oczywiscie "na ślepo" czyli tak ja trzeba:) płyta testowa wystarczyła jedna-Acoustic Alchemy-The best of(płyta swietnie zrealizowana),testowane kabelki,nie dużo, te co miałem w domu za 30zł i Straight Wire za 250zł,przesłuchaliśmy 2 utwory,przy tym samym poziomie głośności,wiec zwięzle i na temat: kumpel okazało sie stwierdził że coaxial za 30 zł grał lepiej i bardziej czysto,cokolwiek ta czystośc miała znaczyć:) ale ta decyzja nie za bardzo trzeba sie przejmowac bo kolega raczej nie jest wprawionym nawet poczatkujaco słuchaczem,sprzet jaki na co dzień użytkuje to głośniki do kompa za 150zł i na tym słucha muzyki i nic raczej poza tym nie słuchał:) wiec jego decyzja była mało wazna a zarazem zaskakująca,bo słyszał róznice tylko na odwrót:) natomiast bardziej wazne było co ja słyszałem,a więc za pierwszym podejściem była klapa pomyliłem sie!!!:) ale to z tego powodu ze posłuchałem jeden i nie cały utwór i za bardzo sie pospieszyłem,i nie byłem dość skoncentrowany,wiec drugie podejście,tym razem dwa utwory poszły w odsłuch,i mije ucho już wiedziało co lepsze,okazało sie że zgadłem!! oczywiscie za pomocą słuchu a nie bujnej wyobraźni,że lepszy bo droższy,ta lepszośc polegała na wiekszej przestrzeni,lepszy bas mniej dudniący,w subie jak i w kolumnach chociaż i tak fronty mają go mało,scena muzyczna bardziej połkładana,lepsza lokalizacja instrumentów,wysokie tony,bardziej czyste,klarowne,większa dynamika,i tu chciałem dopowiedzieć że pierwsze co mi w uszy wpadło to po podłaczeniu wychwyciłem że Śtraight Wire gra głośniej od zwykłego miedziaka,a poziom głośności był taki sam na ampli,czyli dynamika brzmienia od razu odczuwalna,i dodam ze test dla mnie był powtarzany co już wyżej napisałem poniewaz za pierwszym razem krótko słuchałem i coś mi nie pasowało,nie mogłem sie zdecydować,który kabelek,i troszke zgadywałem i niby lepszy a z drugiej strony taki sam dzwięk,i pużniej sie okazało że kumpel kabelka nie przemieniał tylko cały czas ten za 12zł grał:)))))) i dlatego po drugim razie moja decyzja była wyrażnie bardziej zdecydowana,wiec to było by na tyle,i jeszcze chciałem dodać ze te zmiany o których mowa,czyli czy warto wydac pieniądze to ja powiem ze warto,nie mówiąc już jak ktoś dysponuje sprzetem za 20 tyś,to kabelek za 1500zł to raczej normalka,no chyba że nie słyszy róznicy:) to ale to było by dziwne bo ja na takim sprzecie za 6 tyś słysze a ktoś na sprzecie za 20tyś to była by poprostu głuchota;) wiec mama nadzieje że ta recenzja komuś pomoże:) POZDRO

Wreszcie jakas recenzja:)

``lepszośc polegała na wiekszej przestrzeni,lepszy bas mniej dudniący,w subie jak i w kolumnach chociaż i tak fronty mają go mało,scena muzyczna bardziej połkładana,lepsza lokalizacja instrumentów,wysokie tony,bardziej czyste,klarowne,większa dynamika,i tu chciałem dopowiedzieć że pierwsze co mi w uszy wpadło to po podłaczeniu wychwyciłem że Śtraight Wire gra głośniej od zwykłego miedziaka,a poziom głośności był taki sam na ampli,czyli dynamika brzmienia od razu odczuwalna`` - same zalety a jakies wady? Moze chociaz jedna?:)

Mniejsza z tym dobrze ze jestes zadowolony.

Zastanawia mnie tylko opinia twojego kolegi...

kozlo wady napewno są,ale nie w porównaniu z tym kablem za 30zł:) ale jeśli miał bym sie bardziej czepiac brzmienia tego Straight Wire to to ze troche ma za bardzo wyeksponowane wysokie tony i wokale bardzie sycza,w porównaniu z tym tańszym,i napewno inne wady czy też zalety ujawniły by sie na innym sprzecie lub innej osobie której odpowiada inne brzmienie.POZDRO

"Zastanawia mnie tylko opinia twojego kolegi..."

kozlo powiem Ci że mnie tez to zastanawia,mozna wyciągnąc z tego takie wnioski,że ktoś ja posłucha i nie słyszy różnicy,ba nawet słyszy że tańszy gra lepiej!! to raczej kupowanie drogiego coaxa powyżej 20zł jest bez sensu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.