Skocz do zawartości
IGNORED

Serwery do wspolpracy z odtwarzaczami plikow.

antymalkontent

Rekomendowane odpowiedzi

Chce przejsc na pliki zeby miec wysoka jakosc dzwieku szybkosc dzialania oraz dosc niski koszt zeby realnie byla mozliwosc rezygnacji ze sredniej klasy cd ale obecna technologia jest jeszcze problematywna zeby uzyskac te wszystkie czynniki.

Moja plany sa takie:

1. DAC o wyzszej jakosci dzwieku od obecniego CD

2. Squezeebox Touch jako odtwarzacz plikow (lub inny ale nie gorszy i w przystepnej cenie, jaki?)

3. Wlasnie urzadzenie ktore zagwarantuje szybkie bezproblemowe odtwarzanie muzyki z plikow, mysle nad serwerem.

I chce sie zajac tutaj punktem 3, jakie serwery daja nam mozliwosc odbierania plikow a wiec podlaczamy np. SBT laczymy sie z serwerem i sluchamy szybko bez wieszania i innych problemow jakie stwarza odczyt z dysku USB

Jako ze dopiero zaczynam sie tym interesowac daje jeden przyklad co o tym sadzicie:

NAS LEVELONE WAP-0008 Wi-Fi:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

piszcie wasze sprawdzone propozycje i jesli cos mozecie doradzic polecic zarowno z urzadzen jak i technologi przesylu pplikow do urzadzen to chetnie poczytam

Ukryta Zawartość

chwilowy brak działalności w audio.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

I chce sie zajac tutaj punktem 3, jakie serwery daja nam mozliwosc odbierania plikow a wiec podlaczamy np. SBT laczymy sie z serwerem i sluchamy szybko bez wieszania i innych problemow jakie stwarza odczyt z dysku USB

Mam dysk na USB Samsunga Story Station 3.0 1.5 TB (prędkość musi być 7200!!!) zapełniony w 80% i ani razu SBT mi nie zawisł.

Mit obalony :)

Mam dysk na USB Samsunga Story Station 3.0 1.5 TB (prędkość musi być 7200!!!) zapełniony w 80% i ani razu SBT mi nie zawisł.

Mit obalony :)

no to zobaczymy wgralem nowe oprogramowanie bo to tej pory to juz mialem troche wieszan i problemow a mam 500Gb WD 7200 wiec na 100 dysk nie ma nic z tym wspolnego

Witam

ja rowniez przyłączam sie do tematu, ale mnie bardziej interesuje punkt 2

jaki odtwarzacz plików???

generalnie moja teoria jest taka że potrzebujemy odtwarzacza który odtwarza bit to bit

i nic wiecej nas obchodzic nie powinno bo całą resztę wykona DAC,

tylko jakie odtwarzacze to mają?

bo z tego co widzę to już można kupić pudełeczka za 100zł które odtwarzają większość dostępnych formatów i jeszcze mają wbudowane HDMI

ale czy one podają po wyjściu cyfrowym sygnał bez przekłamać to za chorobę nie wiem.

Obecnie posiadam EGREAT M33A

i jak niedługo zakupie DAC-a to coś napiszę jak z jakością dźwięku z tego odtwarzacza,

OGROMNĄ ZALETĄ TEGO ODTWARZACZA JEST WYŚWIETLACZ więc nie muszę włączać TV aby chodzić po katalogach z plikami i muzą a no i ma wbudowane miejsce z szufladą na HDD SATA do 2TB co tez jest OK

tylko właśnie ciekawe jak będzie z jakością tego dźwięku ???

moje podejscie jest jeszcze inne. w planach:

1) DAC o wyzszej jakosci dzwieku od obecniego CD

a potem:

2) dedykowany PCcik - chlodzony pasywnie, z systemem na dysku SSD, zasilaczem "od laptopa", maly, ladny, byc moze z obudowa z wyswietlaczem (zalezy od budzetu jaki uda sie zorganizowac) - generalnie wzorowany na przepisie z copmuter audiophile.

3) tu przynajmniej poczatkowo tne koszta - router z obsluga serwera plikow + podpiety do niego dysk hdd (z poprzedniego kompa coby sie nie marnowal).

wydaje mi sie ze takie rozwiazanie zapewnie najwieksza kontrole. bity sie zgodza, a i o upgrady latwo.

antymalkontent - zdaje sie ze twoj NAS powinien miec mozliwosc zainstalowania oprogramowania s-q center. a to chyba cecha produktow z wyzszych polek...

moje podejscie jest jeszcze inne. w planach:

1) DAC o wyzszej jakosci dzwieku od obecniego CD

a potem:

2) dedykowany PCcik - chlodzony pasywnie, z systemem na dysku SSD, zasilaczem "od laptopa", maly, ladny, byc moze z obudowa z wyswietlaczem (zalezy od budzetu jaki uda sie zorganizowac) - generalnie wzorowany na przepisie z copmuter audiophile.

3) tu przynajmniej poczatkowo tne koszta - router z obsluga serwera plikow + podpiety do niego dysk hdd (z poprzedniego kompa coby sie nie marnowal).

wydaje mi sie ze takie rozwiazanie zapewnie najwieksza kontrole. bity sie zgodza, a i o upgrady latwo.

antymalkontent - zdaje sie ze twoj NAS powinien miec mozliwosc zainstalowania oprogramowania s-q center. a to chyba cecha produktow z wyzszych polek...

zdecydowalem sie na razie dac sobie spokoj z nasami najpierw trzeba dobrac daca zeby przewyzszyc cd-ka jakoscia dzwieku a do tej pory sbt po usb bedzie dzialal... a pozniej mysle ze predzej czy pozniej wyjdzie cos co bedzie mialo mozliwosci zblizone do pc ale bedzie male wygodne z pilotem i bit-perfect no i nie bedzie robione przez audiofilska manufakture (czyli bedzie tanie) to sie zakupi i po klopocie

ale to tylko takie gdybanie: najperw dac

grzeseik

"2) dedykowany PCcik - chlodzony pasywnie, z systemem na dysku SSD, zasilaczem "od laptopa", maly, ladny, byc moze z obudowa z wyswietlaczem (zalezy od budzetu jaki uda sie zorganizowac) - generalnie wzorowany na przepisie z copmuter audiophile.

3) tu przynajmniej poczatkowo tne koszta - router z obsluga serwera plikow + podpiety do niego dysk hdd (z poprzedniego kompa coby sie nie marnowal)."

słuchaj ale po co Ci serwer plików skoro bedziesz miał kompa, wydaje mi się że albo jedno albo drugie,

a jeżeli już chcesz mieć TERABAJTY to najlepiej zorganizować sieć w domu wtedy stawiasz serwer NFS i korzystarz wszędzie ze wszystkich urządzeń wyposażonych w HDD,

w miejscu gdzie jest system AUDIO stawiasz takie gówienko jak EGREAT (najwazniejsze zeby byl wyswietlacz bo włączanie TV do sterowania i poruszania się między katalogami\plikami to porażka)

i korzystasz w nim z CALEJ sieci domowej,

pozdrawiam

Eeee tam Panowie za bardzo się rozwodzicie nad tym tematem.

Ja jestem dzisiaj po konfiguracji mojego nowego netbooka. Win 7 starter trochę modyfikowany (brak możliwości zmiany stylu i tapety w oryginale) by był czarny i pasował kolorystycznie do modowanego foobara. Do tego będzie jakiś dysk i pc link które będą schowane pod stolikiem w salonie a netbook będzie ładnie sobie na stoliku leżał. Z hibernacji to wstaje on w kilka sekund i wszystkie swoje płyty mam pod ręką. Jak dla mnie bomba.

Tak wygląda to w praktyce:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Eeee tam Panowie za bardzo się rozwodzicie nad tym tematem.

Ja jestem dzisiaj po konfiguracji mojego nowego netbooka. Win 7 starter trochę modyfikowany (brak możliwości zmiany stylu i tapety w oryginale) by był czarny i pasował kolorystycznie do modowanego foobara. Do tego będzie jakiś dysk i pc link które będą schowane pod stolikiem w salonie a netbook będzie ładnie sobie na stoliku leżał. Z hibernacji to wstaje on w kilka sekund i wszystkie swoje płyty mam pod ręką. Jak dla mnie bomba.

Tak wygląda to w praktyce:

Ukryta Zawartość

Hej

a co używasz jako DAC-a Behringer CX3400? czy PIONEER PDR-05? który lepiej chodzi? itp

Ukryta Zawartość

kolejne proipozycje do rozwazenia:

1. Iomega iConnect

Ukryta Zawartość

2. Pogoplug

Ukryta Zawartość

3. Patriot

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )%20Sku.pdf

jak myslicie beda wspolpracowac z SBT, bo sa to ciekawe alternatywy korzystania z hdd po usb w sbt ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

słuchaj ale po co Ci serwer plików skoro bedziesz miał kompa, wydaje mi się że albo jedno albo drugie,

a jeżeli już chcesz mieć TERABAJTY to najlepiej zorganizować sieć w domu wtedy stawiasz serwer NFS i korzystarz wszędzie ze wszystkich urządzeń wyposażonych w HDD,

w miejscu gdzie jest system AUDIO stawiasz takie gówienko jak EGREAT (najwazniejsze zeby byl wyswietlacz bo włączanie TV do sterowania i poruszania się między katalogami\plikami to porażka)

i korzystasz w nim z CALEJ sieci domowej,

pozdrawiam

no wiec po to zeby nie miec "gowienka typu egreat" - duzo sie naczytalem o takich odtwarzaczach, ciagle cos z nimi nie tak. PC to pelna kontrola i dowolnosc konfiguracji.

moj komp nie bedzie mial hdd - wszystkie pliki beda "przy routerze" w szafie. glownie ze wzgledu na wygode dostepu poza domem (nie musze zostawiac wlaczonego komputera) i halas dyskow hdd (gdyby byl wewnatrz mojego PCta). dodatkowo mechaniczne/ruchome elementy powoduja powstawanie dodatkowych szumow i zaklocen... wiec tym sposobem sie tej mozliwosci pozbywam. no i nei bedzie mial wiatraczkow, a wiekszosc playerow swiszcze.

dodatkowo PC to PC. podlacze go do TV i jak mi zona zabierze latopka to sobie forum czy inne newsy przejrze, czasem jakis stream z sieci...

mozliwosci wiele.

@antymalkontent: te urzadzenia bardzo fajne, ale ponownie zwracam Ci uwage: gdy zrezygnujesz z dysku przez USB bedziesz potrzebowal prawdziwego serwera! watpie ze te maszynki pozwalaja na wgranie dodatkowego oprogramowania.

no wiec po to zeby nie miec "gowienka typu egreat" - duzo sie naczytalem o takich odtwarzaczach, ciagle cos z nimi nie tak. PC to pelna kontrola i dowolnosc konfiguracji.

moj komp nie bedzie mial hdd - wszystkie pliki beda "przy routerze" w szafie. glownie ze wzgledu na wygode dostepu poza domem (nie musze zostawiac wlaczonego komputera) i halas dyskow hdd (gdyby byl wewnatrz mojego PCta). dodatkowo mechaniczne/ruchome elementy powoduja powstawanie dodatkowych szumow i zaklocen... wiec tym sposobem sie tej mozliwosci pozbywam. no i nei bedzie mial wiatraczkow. wiekszosc playerow swiszcze.

dodatkowo PC to PC. podlacze go do TV i jak mi zona zabierze latopka to sobie forum czy inne newsy przejrze, czasem jakis stream z sieci... mozliwosci wiele.

no tak jesli chodzi o mozliwosci to tylko cichy PC nic go nie przebije, ale jesli chodzi o jakosc to juz nie jest tak latwo niestety dlatego mysle ze serwer + specjalistyczne urzadzenie odbierajace dane przez skretke czy wi-fi jest dobrym pomyslem... jak na razie tym urzadzniem jest dla mnie SBT ale predzej czy pozniej bedzie tego wiecej,

kolejny problem to polaczenie muzyki i filmow - to tez przemawia za PC lub ... wlasnie znow NAS, SBT do muzy i kolejny odbiornik do filmow

@antymalkontent: te urzadzenia bardzo fajne, ale ponownie zwracam Ci uwage: gdy zrezygnujesz z dysku przez USB bedziesz potrzebowal prawdziwego serwera! watpie ze te maszynki pozwalaja na wgranie dodatkowego oprogramowania.

no ja podaje przyklady nic nie kupuje na razie dopiero jak bede wiedzial wszystko co potrzebuje na temat tego typu urzadzen wybiore takie ktore bedzie mi odpowiadalo a wiec da mi szybki latwy bez wieszania szumienia dostep do plikow audio-video, mysle ze dodatkowo mozna by to polaczyc z funkcja routera i miec dostep do sieci, wtedy wystarczy odbiornik audio (np sbt) i odbiornik video (na razie nie potrzeby) i mamy wszystko,

a kolejna sprawa, czy laptop moglby pelnic role takiego serwera gdybym go podpial pod SBT i wgral odpogramowanie w laptopie sprawdzal ktos jak to dziala ?

no tak jesli chodzi o mozliwosci to tylko cichy PC nic go nie przebije, ale jesli chodzi o jakosc to juz nie jest tak latwo niestety ...

doswiadczenie mam niewielkie, ale za cholere nie rozumiem dlaczego ta jakosc ma byc niska. sa cale spolecznosci, ktore buduja naprawde hi-endowe PC-ty, sa tez oczywiscie tacy co neguja tego sens. ja sie tym za mocno nie przejmuje bo na najblizsza przyszlosc DAC typu rDac to cos co wyznacza klase do ktorej zmierzam. a takie topowe liny czy inne urzadzenia to dla mnie takie same komputery jak i moj (ten co mam w planach ;) ) - gdy juz mnie bedzie na nie stac to bede porownywal - tymczasem co poznam to moje! a rozbudowa/przebudowa i zmiany softu sa zdecydowanie latwiejsze na PC a i gwarancji mi nikt nie odbierze.

laptop moze pracowac jako serwer.

@ rochu: milczenie jest zlotem?

>Jurek

Hej wymieniłeś dwa różne urządzenia. Pioneera używam jako DAC'a w systemie. Sygnał z niego idzie na Behringera który jest aktywnym crossoverem analogowym. No i ten crossover dzieli mi sygnał na 3 końcówki mocy. No i każda końcówka ma osobną parę głośników do napędzenia.

Pozdrawiam Arczi

Gość rochu

(Konto usunięte)

(...)

a kolejna sprawa, czy laptop moglby pelnic role takiego serwera gdybym go podpial pod SBT i wgral odpogramowanie w laptopie sprawdzal ktos jak to dziala ?

Miałem coś takiego.

Działa tak jak zwykły pecet z SB-serverem.

Z resztą dlaczego miałoby być inaczej?

Miałem coś takiego.

Działa tak jak zwykły pecet z SB-serverem.

Z resztą dlaczego miałoby być inaczej?

jest system operacyjny mozna wgrac oprogramowanie sterujace SBT wiec w sumie nie wiem po co pytalem, zreszta to jest dobre gdy kolekcja by przekroczyla przyzwoita pojemnosc, i jeden hdd bylby za malo

cos chyba nie bardzo rozumiem twoje podejscie. laptop/pc jako serwer to wlasnie dobre (bo gotowe i kazdy w zasadzie juz ma) rozwiazanie na poczatek. jak kolekcja sie rozrasta i potrzeba juz kilka dyskow to nalezaloby zainwestowac w NAS. plusow jest wiele: porzadek, mozliwosc raida...

Ja zbudowałem serwerek kilka lat temu, w oparciu o platforme Atom / miniITX intela, małą obudowę, dyski - przepis był na smallnetbuilder.com.

Działa pięknie na Ubuntu 10.10 (zaczynałem od 8.04), serwuje pliki, drukarki, squeezebox server, nie słychać go, mało się grzeje itp.

Schowany jest w pomieszczeniu, gdzie nie przeszkadza, a reszta kompów i urządzeń komunikuje się z nim przez sieć :)

hififreak.wordpress.com

Bryan dziekuje za linka, bo wlasnie doszla mi obudowa do DG945GCLF i mam komplet do budowy takiego serwerka. Chociaz z uwagi na moja mala linuksowosc to raczej bedzie to na razie windowsie.

server unreachable;--

Bryan dziekuje za linka, bo wlasnie doszla mi obudowa do DG945GCLF i mam komplet do budowy takiego serwerka. Chociaz z uwagi na moja mala linuksowosc to raczej bedzie to na razie windowsie.

Na dzień dzisiejszy nie ma co się obawiać Linuksa wszystko konfigurujesz poziomu okienek a i obsługa oraz instalacja są "userfriendly" a w przypadku serwera warto postawić na platformie linuksowej.

Ja zbudowałem serwerek kilka lat temu, w oparciu o platforme Atom / miniITX intela, małą obudowę, dyski - przepis był na smallnetbuilder.com.

Działa pięknie na Ubuntu 10.10 (zaczynałem od 8.04), serwuje pliki, drukarki, squeezebox server, nie słychać go, mało się grzeje itp.

Szukam podobnego pomysłu, ale z obudową będącą w stanie pomieścić 5 dysków (system + macierz raid4) :) Oczywiście Ubuntu.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Szukam podobnego pomysłu, ale z obudową będącą w stanie pomieścić 5 dysków (system + macierz raid4) :) Oczywiście Ubuntu.

Ja wpakowałem w dokładnie taką obudowę jak w tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Miejsca sporo, zasilacz powinien dać radę , wejdzie 5 dysków 3,5" + dwa napędy 5,25" ;-) minusem jest brak chłodzenia dysków, ale obecne już się tak nie grzeją jak jeszcze kilka lat temu. Płytka do Intel D945GCLF2 z atomem 330, i niestety chipsetem 945, który ciągnie sporo prądu i wymaga chłodzenia.

Co do linuxa, to postawić, skonfigurować, zainstalować webmina i schować serwer do szafy:) nie potrzeba klawiatury, monitora - wystarczy przeglądarka www + ssh do głębszej ingerencji :) Ubuntu jest strasznie prosty w instalacji ;)

Ukryta Zawartość

hififreak.wordpress.com

Mnie nie tyle sam system przeszkadza co koniecznosc przesiadki na aplikacje do ktorych przyzwyczajony nie jestem.

Nie udalo ci sie moze zredukowac poboru pradu przez g945?

@mlb

Baaaardzo przewiewna i pojemna jest sharkoon rebel 9. Ma bodajze 9 zatok 5.25 (tylko takie sa) a dyski montuje sie adapterami (takie tam ceowniki, w zestawie). Tylko nie wiem czy mozna w niej montowac plyty mitx.

server unreachable;--

Mnie nie tyle sam system przeszkadza co koniecznosc przesiadki na aplikacje do ktorych przyzwyczajony nie jestem.

Nie udalo ci sie moze zredukowac poboru pradu przez g945?

W zasadzie przesiadka jakaś straszna nie była. System jest typu zainstaluj i 'prawie' zapomnij, bo jednak od czasu do czasu trzeba zrobić aktualizacje. Służy całej rodzinie nie tylko jako serwer do muzy, ale również jako biblioteka na dokumenty i zdjęcia, serwer wydruku, testowa baza mysql + apache + PHP itp.

Zastanawiałem się kiedyś czy nie zrobić konfiguracji dysków RAID1, ale w domu to nie ma sensu. Zabezpieczyło by to tylko przed padem dysku, ale nie przed awarią np. zasilacza bądź utratą komputera. Lepiej zgrać od czasu do czasu dane na dysk zewnętrzny, który można przechowywać w innym bezpieczniejszym miejscu.

Z prądem już niestety nie jest tak dobrze, bo w konfiguracji płyta + 2GB RAM + 2x HDD bierze około 50W. Nie ma za bardzo jak tego ugryźć, bo połowę tej mocy zjada chipset od grafiki i kontrolera dysków, czego niestety nie da się wyłączyć.

hififreak.wordpress.com

miał ktoś styczność?z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) + dac

Ukryta Zawartość

G945 odpowiada tez za sate? To moze tak drastycznie - odciac calkiem zasilanie do czipsetu a dyski podlaczyc przez sterownik sata na pci? Tylko jak znam zycie to plyta po prostu nie wstanie... Tak czy inaczej wymiana radiatora na wiekszy zeby mozna bylo go chlodzic pasywnie to mus bo ten wentylator to porazka.

@kiku1

Tak na szybko ze specyfikacji: juz na samym poczatku jest blad bo h264 to "fragment" mpeg4, wiec juz ta specyfikacja zaufania nie wzbudza. Trzeba poszukac opinii uzytkownikow jak szerokie jest wsparcie dla poszczegolnych kodekow (chociaz pewnie zle nie jest). Nie widze wsparcia dla czesci kodekow audio spotykanych na bd. Nie ma nic o obslugiwaych rozdzielczosciach w obslugiwanych kodekach/kontenerach.

A tak w ogole to sa jakies odtwarzacze plikow wspierajace w pelni matroske (ordered chapters, embeded fonts, efekty z ass itd)?

server unreachable;--

Cena napewno bedzie wieksza, ale jak komus zalezy na ciszy i malym poborze pradu, to moze kupic uzywany Mac Mini 2009. Uzywam tego komputera jako desktopu i w czasie zwyklej pracy pobiera 13-16W.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.