Skocz do zawartości
IGNORED

gramofon do wzmacniacza arcam alpha

dida83

Rekomendowane odpowiedzi

A więc od dłuższego czasu zamierzam sie do kupna gramofonu w granicach do 300zł max.moje pytanie jest następujące.jak ma się podłączenie takiego gramofonu do arcama alpha one?nie wiem czy to bedzie gram. z przedwzmacniaczem czy bez..czy jesli bedzie bez to czy musze mieć jakiś przedwzmacniacz specialny jesli tak to jaki?czy może lepiej mieć gramofon z przedwzmacniaczem..a jesli tak to czy wystarczy go np.podpiąć do wejscia w arcamie np.aux i już bedzie grało?

prosze o pomoc bo bardzo kręci mnie ten temat a bardzo mało jest w necie wątków i samym podłączeniu gramofonów...

z góry dziękuje

dodam jeszcze ze klasa dzwiękowa jaka mnie interesuje na dzień dzisiejszy powinna zostać w klasie arcama alpha one i gramofonu do 300zł ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/79609-gramofon-do-wzmacniacza-arcam-alpha/

niestety nie...jest wejscie pre-amp a po za tym same typu:vcd,dvd,tuner,tape..

gdzies też wyczytałem o kupnie taniego wzmaka z wejsciem gramofonowym..wtedy podpiąć do niego gram a wzmak przez wyjscie słuchawkowe do mojego arcama w aux.ale czy to ma sens,kurde jestem zielony z tego!po co to wejscie pre-amp..może to sie da wykorzystać ?

Ja np mam taki gramofon

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do tego możesz kupić niedrogi przedwzmacniacz

Ukryta Zawartość

i już możesz grać przez Arcama. Gramofonu nie można tak sobie podłaczyć jak cd bo musi mieć specjalny przedwzmacniacz,dużo wzmacniaczy ma wbudowany ten przedwzmacniacz i od tego jest wejście phono. a jak nie ma to trzeba skombinować jakiś zewnętrzny przedwzmacniacz, ten Monacor tylko dla przykładu,nie twierdze że jest dobry choć chetnie bym sie dowiedział czy jest dobry bo sam będe szukać przedwzmacniacza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

Pre-amp to przed wzmacniacz do ktorego łaczysz gramofon a pred wzmacniacz do wzmacniacza np aux magnetofon cd.Nie wchodzą mi linki, wiec zerknij na allegro przed wzmacniacze gramofonowe, są tanie i po 70 zl ale to mizerota nie wiem jak zagra.

MM i MC to typy wkladek gramofonowych. To odpowiednio Moving Magnet i Moving Coil. Nazwa opisuje zasade dzialania/konstrukcji takiej wkladki. Kazdy typ ma inne parametry i wymagania stad ten przelacznik.

server unreachable;--

RIIA to zrzeszenie wydawców muzyki. Oprócz praw autorskich określili standardy zapisu i odtwarzania.

Po pierwsze przed zapisem płyty matki dokonuje się pewnych korekcji.

Po drugie: Ponieważ wkładki o zasadzie pracy magnetycznej (MM, MC) dają sygnał mniej więcej proporcjonalny do szybkości ruchu igły (wysokie tony są odtwarzane silniej), to aby to skorygować należy je stłumić w stosunku do częstotliwości niskich. Taka zależność sygnału od częstotliwości nazywa się krzywą RIAA. Oczywiście to uproszczone wyjaśnienie.

Zgodność z RIAA oznacza, że po przedwzmacniaczu gramofonowym uzyskujemy charakterystykę płaską. Przedwzmacniacz taki ma w sprzężeniu zwrotnych układy zależne od częstotliwości (RC).

Krzywa RIAA wyraża się wzorem:

N=10lg(1+4pi^2*f^2*t1^2)-10lg(1+1/(4pi^2*f^2*t2^2))+ 10lg(1+1/(4pi^2*f^2*t3^2))- 10lg(1+1/(4pi^2*f^2*t4^2))

Gdzie:

N - poziom w dB

f – częstotliwość

t1 – stała czasowa dla f wysokich: 75us

t2 – stała czasowa dla f średnich: 318us

t3 – stała czasowa dla f niskich: 3180us

t4 – stała czasowa dla f najniższych: 7950us

Ale nie ma się co tym przejmować ;D

Kolego Arcam Alpha ONE, to w swojej grupie cenowej wręcz genialny wzmacniacz.Wejście phono niema.Konieczne jest użycie preampa phono.

Powiedz tylko skąd jesteś, to może będę ci w stanie pomóc z poszukaniem czegoś.Ja zresztą sam będę sprzedawał swój gramofon za ok 250 PLN.

Jak coś to daj znać .Ja jestem z Bielska.Może nawet odemnie wziołeś tą Alphe ONE....Pozatym w Bielsku powstał nowy salon ze sprzętem używanym.Prowadzi go kolega i specjalizuje się w gramofonach.Ma tez dużo innych klocków.Mona posłuchać itd...

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.