Skocz do zawartości
IGNORED

Mini 6F3x2 odsłuch Gdańsk

msiak

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Jestem szczęśliwym posiadaczem wzmacniaczyka lampowego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Widziałem jakiś czas temu na forum wątek poświęcony zbiorczemu zamówieniu, więc sądzę, że jest zainteresowanie czymś takim. Wzmacniaczyk jest mały i lekki więc polecam się jako pomoc w podjęciu decyzji o zakupie. Jeżeli mieszkasz w Gdańsku i chciałbyś posłuchać to możemy się umówić w weekend - podjadę na odsłuchy w Twoim systemie.

Warunki

- muszę mieć akurat trochę czasu i nie może być to daleko

- musisz mieć odpowiednie głośniki (przyzwoita skuteczność)

- kable zakończone bananami

Parę moich uwag na temat tego sprzętu:

- gra bardzo dobrze jak na swoją cenę

- słyszałem opinię, że nie jest wulkanem basu, za to gra ładną średnicą, tak więc postanowiłem nie maskować wad jednego sprzętu wadami drugiego i zestawiłem go z niewielkimi szerokopasmowymi głośnikami, które też nie są wulkanem basu i mają ładną średnicę. Obawiałem się, że zagra jak tekturowe radyjko ale wyszło bardzo przyjemnie. Masażu brzucha oczywiście nie ma (i nie miało być), ale wszystkie dźwięki są na swoim miejscu, za to słucha się naprawdę dobrze.

- 2.5W pozwala grać dostatecznie głośno. Godzina 10 to u mnie poziom w zupełności wystarczający.

- jest nieźle wykonany, chociaż trąci trochę głośnikami do peceta. Gałeczka głośności pracuje jak w radyjku z rynku za 10 zeta ;)

pozdrawiam

Michał

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/79868-mini-6f3x2-ods%C5%82uch-gda%C5%84sk/

dzięki za opis,

osobiście jestem zainteresowany zakupem tej lampki bo też marzy mi się do nocnego plumkania coś z szerokopasmowych monitorów :)

jak i gdzie go kupiłeś? bezpośrednio z chin czy przez niemiecką stronę?

jak wyszło w kosztach jeżeli można spytać

i czy można prosić o fotkę :0

są zamienniki lampek do niego nawet europejskie cieplejsze ponoć

6F3 are China made tubes which were produced in Shanghai in 1970s. 6F3 can be directly replaced by vintage European ECL85, ECL805, American and Japanese 6GV8 and Russian 6F5P.

pozdrawiam

michał

Focal + Naim

jak i gdzie go kupiłeś? bezpośrednio z chin czy przez niemiecką stronę?

jak wyszło w kosztach jeżeli można spytać

i czy można prosić o fotkę :0

są zamienniki lampek do niego nawet europejskie cieplejsze ponoć

Cześć.

Kupiłem bezpośrednio w Chinach za 180USD. Przesyłka DHL doszła w trzy dni robocze. Gdańscy celnicy doliczyli 120 zł cła :(

Ciężko mi ocenić czy oryginalne lampki spisują się dobrze, ponieważ nie mam zbytnio doświadczenia ze wzmacniaczmi lampowymi i nie mam z czym porównać. Kupiłem go głównie z ciekawości, żeby się przekonać jak będzie grać coś tak minimalistycznego i jestem pozytywnie zaskoczony.

Załączam zdjęcie, na którym widać, że upchałem wzmacniaczyk na regale pomiędzy książkami, komputerem i tunerem do którego jest obecnie podłączony. Dzięki temu mam pokrętło regulacji głośności pod ręką.

pozdrawiam

Michał

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co to za komputerek tam stoi???

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

wygląda rewelacyjnie! :)

zamówił bym samodzielnie ale nie mam możliwości płacenia paypalem i konta na ebayu

gdyby ktoś jeszcze chciał zamówić podłączył bym się :)

m

Focal + Naim

Co to za komputerek tam stoi???

Cześć

Jest to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , doskonały sprzęt dla tych, którzy tak jak ja cenią sobie absolutnie bezszelestną pracę. Komputer nie posiada żadnych wentylatorów ani dysku twardego, tak więc nie wydaje żadnych odgłosów. Dodatkową zaletą jest niewielki rozmiar (jak książka), mały pobór mocy = brak wydzielanego ciepła.

Jak widzisz lubię w domu minimalistyczne rozwiązania - komputerek, wzmacniaczyk, brakuje mi jeszcze tunerka ;)

pozdrawiam

Michał

wygląda rewelacyjnie! :)

gdyby ktoś jeszcze chciał zamówić podłączył bym się :)

Poszperaj na forum, jest wątek poświęcony wspólnemu zamówieniu.

Wzmacniaczyk wygląda fajnie. Początkowo denerwował mnie rysunek lampy trąbiącej na wuwuzeli ale już się do niego przyzwyczaiłem a nawet polubiłem. To takie mrugnięcie okiem do kupujących - "nie jestem całkiem na poważnie" ;)

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w podobnej cenie są też takie maluchy lampowe

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Ukryta Zawartość

w podobnej cenie są też takie maluchy lampowe

Cześć.

To jest zdaje się produkt tej samej firmy. Wygląda na bliźniaczą konstrukcję, zbudowaną z oddzielnej pentody i triody (6AK5+6AQ5) zamiast triody i pentody w jednej lampie (6F3). Widziałem jeszcze kilka mutacji takiego wzmacniacza na fotkach w sieci.

Znalazłem jakiś czas temu zdjęcia fabryczki i wyglądała na jeden spory pokój oraz dwóch ludzi składających kilka typów bliźniaczych wzmacniaczy na stole zawalonym częściami.

pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

porejestrowałem się na paypalu i ebayu :)

na co zwrócić uwagę przy zamówieniu?

podawać jeszcze raz adres do wysyłki etc?

kupiłeś wzmak z tego linka? wszystko odbyło się bez problemu?

:)

Ukryta Zawartość

tu jest o zamiennikach lampek ;)

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

porejestrowałem się na paypalu i ebayu :)

na co zwrócić uwagę przy zamówieniu?

podawać jeszcze raz adres do wysyłki etc?

kupiłeś wzmak z tego linka? wszystko odbyło się bez problemu?

:)

Ukryta Zawartość

tu jest o zamiennikach lampek ;)

Nie podawaj jak klikniesz kup teraz postępuj zgonie z poleceniami, adres i wszystkie dane do do wysyłki sklep będzie miał. Jest tylko jeden problem musisz sprawdzić na stronie Pay-Pal czy możesz zapłacić ponieważ zaraz po zarejestrowaniu masz limity na jedną płatność, miesięczne i roczne. Tak jest do momentu kiedy nie zweryfikujesz karty kredytowej. Chyba że zasilisz konto Pay-Pal ale w tym wypadku to nie wiem jak jest.

Powodzenia!!! i pozdrawiam.

Paweł

A tak nawiasem mówiąc (pisząc) to te inne maluchy wzbudzają więcej zaufania i ładniejsze są ale to kwesta gustu.

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Tak.

Jednak zaloguj się wcześniej na Pay-Pol i sprawdź jakie masz limity. Jak okaże się że limit jest wystarczający to się wyloguj. Kliknij buy now i potem pay now i postępuj zgodnie z poleceniami nic więcej. Potwierdzenie płatności a potem potwierdzenie że sprzedający otrzymał kasę dostaniesz na maila.

Powodzenia

najtrudniejszy pierwszy raz potem już łatwiej i przyjemniej :)

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

Mikson tu masz z Niemiec za 250 Euro z 3 letnia gwarancja. Odejdzie clo i podatek, a wyslka mysle, ze nie przekroczy 15 Euro. Cene mozesz jeszcze negocjowac.

Ukryta Zawartość

A tu z ebaya mozesz policytowac, tez prawie nowy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Tak.

Jednak zaloguj się wcześniej na Pay-Pol i sprawdź jakie masz limity. Jak okaże się że limit jest wystarczający to się wyloguj. Kliknij buy now i potem pay now i postępuj zgodnie z poleceniami nic więcej. Potwierdzenie płatności a potem potwierdzenie że sprzedający otrzymał kasę dostaniesz na maila.

Powodzenia

najtrudniejszy pierwszy raz potem już łatwiej i przyjemniej :)

Pozdrawiam,

Paweł

dosyć sporo pobierane jest prowizji przy przewalutowaniu

jak zrobiłem na próbę 5pln na dolary :) to mi wyszło 4,73 czyli z 500 pln przewalutowanie kosztuje 30pln???

kichanadeta

ten pierwszy kosztuje 250euro sporo

ten drugi jest fajny faktycznie

Focal + Naim

Odnalazłem tego linka, pod którym można odnaleźć zdjęcia z fabryczki:

Ukryta Zawartość

Zakup bezpośrednio w Chinach jest bardzo wygodny. Kupowałem przez ebay, przesyłka dotarła błyskawicznie. Celnicy mieli kaprys doliczyć 120 zł cła, ale i tak wyszło mi taniej niż przy zakupie w Europie (150$ + 20$ przesyłka + 120zł cło). Sporo zależy od kursów walut.

pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

dosyć sporo pobierane jest prowizji przy przewalutowaniu

jak zrobiłem na próbę 5pln na dolary :) to mi wyszło 4,73 czyli z 500 pln przewalutowanie kosztuje 30pln???

kichanadeta

ten pierwszy kosztuje 250euro sporo

ten drugi jest fajny faktycznie

mam jeszcze pytanie

jak idzie przez cło to jak dostaję informację że trzeba to oclić pocztą? czy można podać telefon tylko gdzie bo na koncie ebay nie chce mi wpisać tel kom,,??

150$ + 20$ przesyłka + 120zł cło pod tym linkiem ktory umieścileś w pierwszym poście jest 170 dolarów

Ukryta Zawartość

kupowałeś u innego sprzedawcy??

m

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

jak idzie przez cło to jak dostaję informację że trzeba to oclić pocztą? czy można podać telefon tylko gdzie bo na koncie ebay nie chce mi wpisać tel kom,,??

kupowałeś u innego sprzedawcy??

Cześć.

Kupowałem u innego ale już go nie widzę na ebay.

Mam wpisany numer telefonu na koncie ebay ale DHL skontaktował się ze mną w bardzo dziwaczny sposób. Otóż zamawiałem przesyłkę na adres biura i po nazwie firmy (pewnie na naszej stronie www) ustalili email do sekretariatu. Wysłali tam informację, że paczka już idzie i mamy przygotować milion dokumentów firmowych, żeby to oclić. Zadzwoniłem do DHL, wyjaśniłem, że kupiłem prywatnie i okazało się, że jak tak to żadne dokumenty nie są potrzebne. Kurier przyjechał do mnie z paczką i cło opłaciłem u niego.

pozdrawiam

Cześć.

Kupowałem u innego ale już go nie widzę na ebay.

Mam wpisany numer telefonu na koncie ebay ale DHL skontaktował się ze mną w bardzo dziwaczny sposób. Otóż zamawiałem przesyłkę na adres biura i po nazwie firmy (pewnie na naszej stronie www) ustalili email do sekretariatu. Wysłali tam informację, że paczka już idzie i mamy przygotować milion dokumentów firmowych, żeby to oclić. Zadzwoniłem do DHL, wyjaśniłem, że kupiłem prywatnie i okazało się, że jak tak to żadne dokumenty nie są potrzebne. Kurier przyjechał do mnie z paczką i cło opłaciłem u niego.

pozdrawiam

czyli wysyłka prywatna z chin nie staje na cle i tam trzeba o nią walczyć tylko jest dostarczana pod adres wysyłki osoby prywatnej? i tylko ewentualne cło do ręki kurierowi?

bardzo fajna opcja :)

nigdy nie zamawiałem a slyszałem różne historie typu przesyłka z usa w 48godzin a polskie cło tydzień etc :)

Focal + Naim

Znalazłem jakiś czas temu zdjęcia fabryczki i wyglądała na jeden spory pokój oraz dwóch ludzi składających kilka typów bliźniaczych wzmacniaczy na stole zawalonym częściami.

Pewnie chodzi o tę fotę. Ale skąd pewność ze to cała manufaktura?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć mikson

Z tym cłem to różnie bywa podczas płacenia jest w pewnym momencie masz miejsce na korespondencję napisz tam kilka słów żeby wysłali jako gift albo return from service. Ewentualnie napisz do sklepu maila z tą samą prośbą po zapłaceniu i dołącz numer transakcji będą wiedzieli o co chodzi. Jeśli chodzi o przelicznik u nie było tak niekorzystnie. Może masz źle ustawione na koncie waluty. Ustaw PLN na USD. Czasem bywa też tak że najpierw przeliczają na EUR a potem na walutę docelową. Jeśli chodzi o opłaty ja z takich grubszych rzeczy kupowałem dwa razy u innych sprzedawców za pierwszym razem zapłaciłem kurierowi przy odbiorze 130zł za obsługę celną, o czym zostałem poinformowany telefonicznie że będę miał do zapłaty. Za drugim razem musiałem przelać na konto urzędu celnego jakieś 360 zł, tez była to obsługa, ale i zakup dosyć drogi. Wglądało to tak: Rano zadzwonił celnik przedstawił się i powiedział że mają właśnie na "warsztacie moją przesyłkę i co tam jest odpowiedziałem zgonie z prawdą i że wraca z serwisu" za kilka godzin ale tego samego dnia przed 15 zadzwoniła pani celnik i poprosiła o maila w celu przesłania faktury i powiedziała że jeśli zdążę i do 15 odeślę im potwierdzenie złożenia dyspozycji do przelewu to jutro będę miał przesyłkę w domu. Za drugim razem był to UPS. A za pierwszym DHL. Nie wiem dlaczego za pierwszym mogłem zapłacić kurierowi, a za drugim razem poinformowano mnie że kurier nie ma prawa odbierania pieniędzy za tego rodzaju przesyłki. Wydaje mi się że zależne jest to właśnie od rodzaju przesyłki.

Zresztą jak masz jakieś pytania jeszcze zadzwoń do mnie mumer znajdziesz w moim "o mnie"

widać że zapaleńcy elektronicy i dla mnie mogą robić to w kuchni jeżeli mają pojęcie o tym co robią :)

Cześć mikson

Z tym cłem to różnie bywa podczas płacenia jest w pewnym momencie masz miejsce na korespondencję napisz tam kilka słów żeby wysłali jako gift albo return from service. Ewentualnie napisz do sklepu maila z tą samą prośbą po zapłaceniu i dołącz numer transakcji będą wiedzieli o co chodzi. Jeśli chodzi o przelicznik u nie było tak niekorzystnie. Może masz źle ustawione na koncie waluty. Ustaw PLN na USD. Czasem bywa też tak że najpierw przeliczają na EUR a potem na walutę docelową. Jeśli chodzi o opłaty ja z takich grubszych rzeczy kupowałem dwa razy u innych sprzedawców za pierwszym razem zapłaciłem kurierowi przy odbiorze 130zł za obsługę celną, o czym zostałem poinformowany telefonicznie że będę miał do zapłaty. Za drugim razem musiałem przelać na konto urzędu celnego jakieś 360 zł, tez była to obsługa, ale i zakup dosyć drogi. Wglądało to tak: Rano zadzwonił celnik przedstawił się i powiedział że mają właśnie na "warsztacie moją przesyłkę i co tam jest odpowiedziałem zgonie z prawdą i że wraca z serwisu" za kilka godzin ale tego samego dnia przed 15 zadzwoniła pani celnik i poprosiła o maila w celu przesłania faktury i powiedziała że jeśli zdążę i do 15 odeślę im potwierdzenie złożenia dyspozycji do przelewu to jutro będę miał przesyłkę w domu. Za drugim razem był to UPS. A za pierwszym DHL. Nie wiem dlaczego za pierwszym mogłem zapłacić kurierowi, a za drugim razem poinformowano mnie że kurier nie ma prawa odbierania pieniędzy za tego rodzaju przesyłki. Wydaje mi się że zależne jest to właśnie od rodzaju przesyłki.

Zresztą jak masz jakieś pytania jeszcze zadzwoń do mnie mumer znajdziesz w moim "o mnie"

dzięki za pomoc, w takim razie poproszę przy wysyłce żeby zaznaczyli jako gift

mam nadzieję że pierwszy zakup będzie udany :)

Focal + Naim

Firmy kurierskie często lubią sobie naliczyć tzw. opłatę za obsługę celną około 100zł do cła nawet minimalnego - 10-20zł. Uczulam na to Kolegów, gdyż łatwiej samemu zadzwonić do Urzędu Celnego zapytać się o ewentualne opłaty (wysokość cła, VAT), potem podjechać do najbliższego UC tam wypełnić deklarację celną i 100zł zaoszczędzone. Firmy kurierskie często nabijają sobie w powyższy sposób dodatkową kasę od osób mniej zaznajomionych z czynnościami celnymi. Przy dużych wartościach kwoty zakupu i dużych gabarytach przesyłki to się kupującemu opłaca, natomiast przy małych - niekoniecznie.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

a jak poznać że jest się naciąganym na "pseudo celne dodatkowe opłaty"?

czy w tej chwili przesyłki typu gift są faktycznie pomijane na cle a firmy kurierskie doklepują swoje?

Focal + Naim

Firmy kurierskie często lubią sobie naliczyć tzw. opłatę za obsługę celną około 100zł do cła nawet minimalnego - 10-20zł. Uczulam na to Kolegów, gdyż łatwiej samemu zadzwonić do Urzędu Celnego zapytać się o ewentualne opłaty (wysokość cła, VAT), potem podjechać do najbliższego UC tam wypełnić deklarację celną i 100zł zaoszczędzone. Firmy kurierskie często nabijają sobie w powyższy sposób dodatkową kasę od osób mniej zaznajomionych z czynnościami celnymi. Przy dużych wartościach kwoty zakupu i dużych gabarytach przesyłki to się kupującemu opłaca, natomiast przy małych - niekoniecznie.

Zgadzam się tylko jak sprzedawca wysyła przez UPS czy DHL to umarł w butach oni już takiego pieniądza naprawdopodobniej nie wypuszczą.

Zgadzam się tylko jak sprzedawca wysyła przez UPS czy DHL to umarł w butach oni już takiego pieniądza naprawdopodobniej nie wypuszczą.

a ta firma kurierska znana jest Wam?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Ale oni tam nie podają firmy kurierskiej, to jest takie małe że najprawdopodobniej przyjdzie pocztą.

mam jeszcze pytanie

Witam .

Jeżeli sprzedawca wyśle Ci wzmacniacz przesyłką pocztową (pewnie tak zrobi bo jest małych rozmiarów) to nie musisz podawać tel. cło i podatek zapłacisz listonoszowi lub na poczcie natomiast jak wyśle kurierem to lepiej wpisać do eBay'a numer tel. kurier zadzwoni do Ciebie zapytać się ewentualnie co to za przesyłka i umówi się na odbiór.

dzięki za pomoc, w takim razie poproszę przy wysyłce żeby zaznaczyli jako gift

mam nadzieję że pierwszy zakup będzie udany :)

Jeżeli sprzedawca napisze Gift i nie dołączy faktury z ceną i do tego wyśle pocztą to pocztowy urząd celny będzie się domagał od Ciebi skanu z aukcji lub faktury paypal'a będziesz musiał również podać swój NIP i Pesel . Jeżeli wyśle kurierem to oni sami załatwią cło i podatek a Ty im zapłacisz i nie ma możliwości aby Cię omineły opłaty.

Jak kupowałem Yaqina MC-10L za 1300zł to musiałem zapłacić 68zł kurierowi UPS , natomiast jak kupiłem (mały rozmiarem) przedwzmacniacz gramofonowy Yaqin MS-22B za 500zł i sprzedawca wysłał pocztą z dopisem GIFT to zapłaciłem 120zł na poczcie ale wcześniej musiałem im wysłać emaila ze skanem z aukcji.

Pozdrawiam

" When The Music's over, turn out the lights"

Witam .

Jeżeli sprzedawca wyśle Ci wzmacniacz przesyłką pocztową (pewnie tak zrobi bo jest małych rozmiarów) to nie musisz podawać tel. cło i podatek zapłacisz listonoszowi lub na poczcie natomiast jak wyśle kurierem to lepiej wpisać do eBay'a numer tel. kurier zadzwoni do Ciebie zapytać się ewentualnie co to za przesyłka i umówi się na odbiór.

Jeżeli sprzedawca napisze Gift i nie dołączy faktury z ceną i do tego wyśle pocztą to pocztowy urząd celny będzie się domagał od Ciebi skanu z aukcji lub faktury paypal'a będziesz musiał również podać swój NIP i Pesel . Jeżeli wyśle kurierem to oni sami załatwią cło i podatek a Ty im zapłacisz i nie ma możliwości aby Cię omineły opłaty.

Jak kupowałem Yaqina MC-10L za 1300zł to musiałem zapłacić 68zł kurierowi UPS , natomiast jak kupiłem (mały rozmiarem) przedwzmacniacz gramofonowy Yaqin MS-22B za 500zł i sprzedawca wysłał pocztą z dopisem GIFT to zapłaciłem 120zł na poczcie ale wcześniej musiałem im wysłać emaila ze skanem z aukcji.

Pozdrawiam

dzięki za opis, \

pocztą ile może iść taka wysyłka miesiąc ? :)

dzięki za opis, \

pocztą ile może iść taka wysyłka miesiąc ? :)

i jeszcze jedno pytanie

dlaczego opcja gift nie ma znaczenia ???

Focal + Naim

Jak kupowałem PCB z ebaya (kosztowały więcej niż ten wzmacniacz) poprosiłem o oznaczenia jako gift oraz oszacowanie poniżej już nie pamiętam 30 lub 60 Eur moje ryzyko. Przyszło pocztą w ciągu 10 dni nikt nie domagał się niczego była to tzw przesyłka pakietowa lub coś w tym rodzaju cokolwiek to znaczy, nie zapłaciłem nic.

Jednym słowem jeśli chcesz kupić kupuj w najgorszym wypadku jak naliczą Ci cło to i tak będą to groszowe sprawy.

Good luck!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.