Skocz do zawartości
IGNORED

Brad Mehldau-czarodziej fortepianu.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Muszę też powiedzieć, że nawet brzmienie Mehldau, i jego trio, zaczęło mnie ostatnio irytować. Chyba zbyt nowoczesne... tak, to dobre słowo. Nie chodzi mi o jego technikę i pomysły, które przecież są genialne razem z całym bagażem jego artystycznej dojrzałości czy też wrażliwości... wszystko to jest nienaganne, ale właśnie ta nienaganność i nowoczesność w jego dzwięku wprowadzają u mnie pewien dyskomfort i zamęt, nad którym w sumie się wcześniej nia zastanawiałem, lecz czułem że coś jest nie tak. Ta nowoczesność formy to zupełnie inny feel niż przy muzyce Jarretta, który generalnie gra cały czas jedno i to samo, jednak jak zupełnie inaczej... Jarrett oddycha głębiej! Opowieści, swing, energia... kosmos! Tak, to jest chyba Mistrz!

Taką samą blokadę muzyczną mam ostatnio z Rosenwinkelem, który nota bene razem z Mehldau wytyczył nowe ścieżki, wskazał inny kierunek, i w ogóle jest genialnym artystą, lecz mimo wszystko coś spowodowało, że musiałem jego muzykę odstawić do poczekalni. Nie zastanawiałem się nad tym przedtem, albo być może nie potrafiłem znależć żródła moich podskórnych rozterek, w każdym razie podejrzewam, że to właśnie ten sound i nowoczesność zaczęły negatywnie iskrzyć w mojej percepcji odbierania jego muzyki.

Parker's Mood

Technicznie Mehldau jest nie do pokonania. Jest ponad wszystkimi, których wymieniłeś. Opowiada też fantastycznie... i niewątpliwie jest geniuszem... tylko ta nowoczesność!... '-)

Waldrona uwielbiam, niezależnie od projektów. Kupuję wszystko z jego nazwiskiem. Pozostałych cenię.

Pozdr, M

Parker's Mood

Hm, "technicznie" to za mało, a czasem nie potrzeba niczego z "technicznie". Dlatego ciarki po plecach idą, gdy słucham, jak Garner gra "Autumn Leaves", a jak gra Brad - nie czuję nic poza chęcią zmiany płyty. No, ale o gustach się nie dyskutuje. Kocham np. MJQ, a nie trawię Wyntona Marsalisa itd., itp. :)

.. nowoczesność w jego dzwięku wprowadzają u mnie pewien dyskomfort i zamęt,

MarkN

Na czym polega nowoczesność dźwięku fortepianu Brada, bo na jego ostatniej płycie "Where do you start" żadnego rodzaju nowoczesności nie usłyszałem?

ciarki po plecach idą, gdy słucham, jak Garner gra "Autumn Leaves",

A mnie idą jak Garner gra "It's all right with me", zwłaszcza w czasie 2:00 - 2:30 min., a Brad i Wynton też bywają nieźli, no, ale o gustach nie dyskutuje się. I dzięki temu każdy może znaleźć coś dla siebie.

Niestety, najnowszej płytki jeszcze nie dostałem i nie wiem co jest grane... Nowoczesność muzyki Brada Mehldau odbieram poprzez doskonałą i nienaganną technikę, mniej swingowe granie i trochę tak jakby zdygitalizowane brzmienie. Niewykluczone, że mam jakieś urojenia i nie idę z trendem, jednak ostatnio nie sięgam po jego płyty tak chętnie jak to kiedyś robiłem. Być może przyczyną jest kopanie i wynajdywanie perełek jazzowych z lat 50/60 i to właśnie ta muzyka jest obecnie chyba mi najbliższa. Na pewno coś się u mnie poprzestawiło, tym bardziej, że pokochałem min. bardziej wymagające klimaty z kręgu free i awangardy.

Parker's Mood

• 2 tygodnie później...

Mam już wreszcie najnowszą płytę i jestem po pierwszym odsłuchu.Dla tych,którzy twierdzili,żę Brad gra zbyt intelektualnie i zimno dobra wiadomość.Tym razem gra piosenki( jedna własna kompozycja) ale gra z żarem,czadem i hot.Nagrania z 2008 i 2011 r.Świetna płyta.

Chętnie posłucham. Wielokrotnie przekonywałem się, że artysta, który mnie nie pociągał, nagle czymś zaskakiwał. Albo jak odkryłem jakieś nagrania. Tak było np. z Billem Evansem. Dopiero na vinylu dopadło mnie to granie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.