Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil Pulse

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane) · Ukryte przez Fr@ntz, 24 Marca 2011 - bezsensowne pyskówki
Ukryte przez Fr@ntz, 24 Marca 2011 - bezsensowne pyskówki

to było do Twojego przedmówcy "qubicakostka" który mi "miotem" pojechał po czym wkleił bzdety swiadczące o tym że nie zna tematu na który się wypowiada (radzę dokładniej czytac wypowiedzi, na które odpowiadasz)

Czyli poziom gównażerii. Taki sam jak we wczesniejszych "problemach" podnoszonych na temat produktów Tonsilu. Sam o PULSE akurat napisałeś najmniej, nie rozważając czy z sensem, za to "okołoproblemowo". Co drugi wpis mącisz wymyślając jakieś wydumane "problemy" ni emajace nic wspólnego z tematem.

Zgadzam się ze moderator powinien interweniować już dawno wycinajac 2/3 Twoich wpisów które sa nie na temat lub wprowadzaja czytelników w bład. Przez co zamiast dyskutowac o PULSE dyskusja toczy się na temat twoich dumań o ESAch, o kitach, o niemieckch zestawch diy i tym podobnych obocznościach nic nie wnoszących do tematu.

Edytowane przez arwas
Opublikowano (edytowane) · Ukryte
Ukryte

Proste pytanie. Jakie wychylenie liniowe ma głośnik zastosowany w Pulse? Oczekuję prostej odpowiedzi w postaci liczby.

Dotyczy to jak najbardziej kolumny Pulse a dlaczego problem jest niewydumany napisałem powyżej.

Problem z twoim stylem dyskusji jest taki że zamiast odnosić się do konkretnych argumentów obalając je konkretnymi kontrargumentami próbujesz je obalić używac pejoratywnych określeń.

Twierdzisz że moje problemy są "wydumane". Piękna teza. Teraz oczekuję dowodu tej tezy.

Edytowane przez Fr@ntz
cytowanie skasowanego wpisu
Ukryte

Zamiast „słyszeć” przeczytaj –

http://www.tonsilaudio.com/pdf/TONSIL_ACOUSTIC_COMPANY_SA_DOKUMENT_INFORMACYJNY.pdf

i obecną strukturę akcjonariatu

http://www.tonsilaudio.com/index.php?action=struktura

Akcja nominalnie ma 10gr. Jak widać kapitał akcyjny wynosi 2,2mln złotych. Tonsil Acoustic Company S.A. jest właścicielem 100% udziałów spółki produkcyjnej Tonsil-Technologie Sp. z o.o.

Osoby fizyczne i firmy wymienione wśród akcjonariuszy są ze sobą powiązane. Powołaniem spółki TAC stworzeniem TT i emisją akcji zajmowały się niektóre osoby spośród obecnych akcjonariuszy TAC S.A. działając pod firmą DFP Doradztwo Finansowo-Prawne Sp. z o.o. z siedzibą w Pabianicach wraz z należącym do nich funduszem inwestorskim Capitis

Czy Tobie angina gra efektywność? Od pomiarów zaczynasz słuchanie? Mogę cię zapewnić że efektywność podano rzetelniej niż u większości producentów.

Ps. widzę ze pojawiają się kolejni jednopostowcy (Asklad) rozwadniający temat swoimi „przemyśleniami”

Proste pytanie. Jakie wychylenie liniowe ma głośnik zastosowany w Pulse? Oczekuję prostej odpowiedzi w postaci liczby.

Dotyczy to jak najbardziej kolumny Pulse a dlaczego problem jest niewydumany napisałem powyżej.

Problem z twoim stylem dyskusji jest taki że zamiast odnosić się do konkretnych argumentów obalając je konkretnymi kontrargumentami próbujesz je obalić używac pejoratywnych określeń.

Twierdzisz że moje problemy są "wydumane". Piękna teza. Teraz oczekuję dowodu tej tezy.

Nie postawiłeś ŻADNYCH argumentów tylko swoje wydumania nie mające nic do omawianego tematu. 2/3 twoich wpisów powinno zostać wykasowanych jako zwykły spam. Jak czytałem od początku miałeś tu co najmniej kilka razy wyjaśnione że to nie jest głośnik subbasowy, ze pasmo bez promieniowania portu ma od 80hz, że jest zbudowany do grania wysokimi tonami i rozciagniętym w górę pasmem az do 8-10tys., że w związku z tym nie potrzebuje dużego wychylenia liniowego- bo nie odtwarza basu, a nawet byłoby to dlatego celu niekorzystne. Widocznie tego nie rozumiesz gdyż w koło terkoczesz jak młynek do mantry, ciągle te same wydumane problemy, byle tylko rozwodnic temat i odciagnąć uwagę. Zamiast dyskusji o PULSE zaserwowałeś nam wydumania o Vistatonie, KITach, ESAch, Conradzie, niemieckim audio-car itp. To najlepiej świadczy, który z dyskutantów ma braki w wiedzy.

Edytowane przez arwas
Ukryte

Czy Tobie angina gra efektywność? Od pomiarów zaczynasz słuchanie? Mogę cię zapewnić że efektywność podano rzetelniej niż u większości producentów.

Rzeczywiście? Podobno ma 98 dB. Podać czy napięciowa czy mocowa to już nie łaska.

W takim razie co oznacza ta charakterystyka?

pulsech.jpg

Mi tu brakuje 4 dB a jak policzyć efektywność mocową (kolumny 4 Ohm) to wyjdzie jeszcze więcej.

Tu nie chodzi o efektywność bo to faktycznie nie ma największego znaczenia. Chodzi tu rzetelność informacji podawanych przez producenta.

Podałeś linki do określonych dokumentów. Nie zdziwisz się chyba że po takich wpadkach jak z efektywnością nie mam zaufania do danych podawanych w tych dokumentach.

Ukryte

Tez widzę 86db. A zestaw jest znamionowo 6 omowy co równiez było w watku wyjaśnione. jak widać nie przyjmujesz żadych informacji z zewnątrz, "zatłeś" się.

Jak ci brakuje 4db to tryknij głową w ścianę. Usłyszysz rezonans, który uzupełni braki.

Edytowane przez arwas
Ukryte

Nie postawiłeś ŻADNYCH argumentów tylko swoje wydumania nie mające nic do omawianego tematu. 2/3 twoich wpisów powinno zostać wykasowanych jako zwykły spam. Jak czytałem od początku miałeś tu co najmniej kilka razy wyjaśnione że to nie jest głośnik subbasowy, ze pasmo bez promieniowania portu ma od 80hz, że jest zbudowany do grania wysokimi tonami i rozciagniętym w górę pasmem az do 8-10tys., że w związku z tym nie potrzebuje dużego wychylenia liniowego bo nie odtwarza basu, anawet byłoby to dlatego niekorzystne. Widocznie masz braki w wiedzy, ze tego nie rozumiesz bo w koło terkoczesz jak młynek do mantry, ciągle te same wydumane problemy.

Chciałybym zauważyć że kilka twoich wpsisów już zostało wykasowanych. (Podziękowania dla moderatora)

Skoro ten głośnik gra od 80 Hz to dlaczego podajecie pasmo od 44 Hz?

Dane techniczne

Impedancja : 6 Ω

Efektywność: 89 dB

Pasmo przenoszenia: 44 - 22 000 Hz

Wymiary [W x H x D]: 190 x 960 x 250 mm

Waga: 15,8 kg (szt.)

Głośnik niskotonowy: GDN 17/50/6 F 4 Ω

Głośnik wysokotonowy: GDWK 10/80/19 8 Ω

Dostępne kolory: Dąb Mleczny, Wenge, Czereśnia

Czy można chociaż wierzyć chociaż w jedną liczbę jaką podaje Tonsil?

A jeżeli chodzi już o ścisłość to ja dla 1 kHz widzę 84dB.

Nie muszę chyba mówić że powinno się podawać efektywność średnią a nie taką jaka się producentowi podoba.

Ukryte

LS-30 zmęczyłu mnie podczas odsłuchu. Dawno to było i wtedy bardziej przypadła mi do gustu usypiająca maniera Tonsila Tango 200. Jedno co sie da powiedzieć o dobrym zestawie głosników, że na pewno nie powinien sprawiać przykrości podczas słuchania.

Nie znam Tonsila Tango 200, niemniej z dotychczasowych skromnych tudzież recenzji Pulse bliżej budową i charakterem dźwięku do takich właśnie LS-30 niż do wspomnianych kołysanek na dobranoc. Nie bez powodu zaproponowałem porównanie klasy brzmienia właśnie do tych Radmorów. Słuchanie kilkanaście lat temu nie łatwych w zestawieniu z elektroniką LS-30 na powiedzmy zestawie Diory mogło być faktycznie mało przyjemnym doświadczeniem. Pomijając tu zależności zarówno od upodobań, repertuaru jak i sprzętu towarzyszącego czy pomieszczenia, osobiście rocka wolałbym raczej słuchać poprzez LS-30 niż Tango albo przez "gorsze" od Pulse a wspominane w teście Altusy. Nikt nie kwestionuje chyba, że dwie godziny koncertu rockowego na żywo nie powoduje także i słuchowego przesilenia zmysłowego. Niestety odsłuch osobisty nowych Pulse, bez względu na to jakie są one dobre w rzeczywistości, najwięcej utrudniany jest za sprawą samego ich producenta. Lokalny dotychczasowy dystrybutor PRO-TONSIL'a na Podkarpaciu, z powodu odmowy asekuracji serwisowej przez nowy T.A.C. na swoje produkty, po prostu przestał nimi handlować. TAC przy sieci dystrybucji ograniczonej do kilku województw chce chyba żebyśmy kupowali nowe wyroby jak przysłowiowo kota w worku albo jak ćwierć wieku temu kultowe Altusy spod lady. Nie sztuka wyszukać w sieci albo w salonie głośników w podobnej cenie - ich nie brakuje. Sztuką dla Pulse będzie grać co najmniej podobną klasą w dobie wszędobylskiej dla TAC konkurencji. Osobiście bardzo chciałbym żeby polski produkt przebił się przez marketingową pajęczynę rynku audio i był faktycznie jakościowo (wierzę że jest), ale przede wszystkim dźwiękowo konkurencyjny o tyle o ile sugeruje to jego cena na krajowym podwórku.

Ukryte

jak widać nie przyjmujesz żadych informacji z zewnątrz, "zatłeś" się.

Jak ci brakuje 4db to tryknij głową w ścianę. Usłyszysz rezonans, który uzupełni braki.

Znowu "personalne wycieczki". Jestem znowu zmuszony prosić moderatora o interwencję.

A tak swoją drogą to rezonator Helmholtza sam się w drgania nie wprawi.

Radził bym pobawić się programami do symulacji obudów BR. Okaże się jakie natężenia dźwięku można uzyskać przy wychyleniu 2.5 mm przy tej membranie. Okaże się że cewka zaczyna wychodzić ze szczeliny przy normalnej głośności słuchania.

A jeżeli już mam przed nosem charakterystykę. To mam pytanie.

Co to za rezonanse i to znaczne przy 400 i 600 Hz ?. Do membrany polipropylenowej to nie pasuje a tym bardzie charakterystyk tych GDN które można znaleźć w sieci.

pulsech.jpg

Edytowane przez KrzysiekA
Ukryte

Radził bym pobawić się programami do symulacji obudów BR. Okaże się jakie natężenia dźwięku można uzyskać przy wychyleniu 2.5 mm przy tej membranie. Okaże się że cewka zaczyna wychodzić ze szczeliny przy normalnej głośności słuchania.

A jeżeli już mam przed nosem charakterystykę. To mam pytanie.

Co to za rezonanse i to znaczne przy 400 i 600 Hz ?.

99db @50hz dla wychylenia 1,5mm, to twoim zdaniem jest normalna głośność słuchania? Baw się dalej programami do symulowania.

Podobno się na tym znasz, a pytasz o wyjasnienia wykresu, który jako fachowiec powinieneś w mgnieniu oka zinterpretować. Wklej jeszcze kilka razy ten wykres, może w końcu go zrozumiesz.

niemniej z dotychczasowych skromnych tudzież recenzji Pulse bliżej budową i charakterem dźwięku do takich właśnie LS-30

Skąd wiesz ? Słuchałeś, mierzyłeś ? LS-30 miały spory dołek na środku pasma przenoszenia tam gdzie nie mają go PULSE. Jakim wiec cudem te dwie konstrukcje mogą być zbliżone charakterem dźwieku ?? Budową na pewno nie są zbliżone,zwrotnica 6/6db/okt vs 18/18db/okt to chyba nie jest zbliżenie budowy zestawów, tego motywu nie warto nawet bardziej zgłębiać.

Edytowane przez arwas
Ukryte

99db @50hz dla wychylenia 1,5mm, to twoim zdaniem jest normalna głośność słuchania? Baw się dalej programami do symulowania.

Podobno się na tym znasz, a pytasz o wyjasnienia wykresu, który jako fachowiec powinieneś w mgnieniu oka zinterpretować. Wklej jeszcze kilka razy ten wykres, może w końcu go zrozumiesz.

99dB dla 50 Hz ale dla 1m. Poza tym mając już negatywne doświadczenie z wiarygodnością tego co podajesz muszę osobiście zweryfikować to co podałeś.

Oczywiście wiem skąd się biorą te rezonanse. Ponieważ konstruktor zastosował głośnik o bardzo niskim Qts i bardzo wysokim rezonansie jak dla takiego Qts musiał w znacznym stopniu zrezygnować z tłumienia obudowy żeby zachować resztki basu jakie wytwarza ten głośnik. Efekty takiego zabiegu widzimy na powyższym wykresie czyli rezonanse dla 400, 600 i 800 co odpowiada wysokości obudowy.

Moją pierwsza teoria była taka że spieprzono pomiary ale regularność występowania rezonansów wskazywałoby raczej na wpływ obudowy.

Prosiłbym kolegę Arvas dla jakich parametrów symulował swoje 99 dB. Chodzi mi przede wszystkim o parametry Qts, rezonans głośnika i powierzchnia membrany. Poza tym wielkość obudowy i częstotliwość strojenia BR.

Zrobiłem wstępną symulacje dla głośnika 18w8545. Powierzchnia membrany podobna.

Wyszło mi że dla 50 Hz przy strojeniu proponowanym dla tego głośnika przez WinISD czyli 28Hz wychylenie 1.5 mm osiągane już przy 2W mocy sygnału doprowadzonego do głośnika.

Jeżeli kolego Arvas podałby mi potrzebne mi parametry to mógłbym symulować wychylenia dla tego GDN.

Już znalazłem powód tak wysokiego wyniku. Kolega na 100% podał wychylenie dla 50 Hz gdzie znajduje się najprawdopodobniej rezonans obudowy. Radził bym policzyć dla 20 Hz więcej okaże się że dal tego natężenia dźwięku głośnik ten osiąga wychylenia rzędu 6 mm. I głośnik jest już dawno przeciążony. Nie muszę chyba mówić że powinno się liczyć dla częstotliwości dla najbardziej niekorzystnych warunków. Nie wiem czym podyktowane jest takie podejście do tematu. Czy kolega udaje głupiego czy po prostu wynika to z braku znajomości tematu.

Wklejam przykładową symulację wychylenia membrany z WinISD żeby zobrazować jaką sztuczką posłużył się kolega.

14_1245438744.jpg

Kolega wybrał sobie miejsce na charakterystyce tam gdzie wychylenie jest najmniejsze. Zamiast wybrać miejsce gdzie ono jest najwyższe.

Na obrazku jest najniższe dla 35 Hz i tam dokładnie znajduje się rezonans obudowy a najwyższe dla 65 Hz.

Oczywiście jest to całkowicie inny głośnik niż ten o którym tu dyskutujemy ale symulacja wychylenia membrany dla obudowy BR wygląda zawsze w ten sposób.

Zresztą widać tu wyraźnie dlaczego również dla obudowy BR nie wolno zaniedbywać wartości wychylenia liniowego głośnika.

Ukryte

Weź parametry gdn17/50/2 w obudowie optymalnej, dla efektywności mierzonej z 1w mocy. Głośnik kończy pracę poniżej 40 Hz wychyleniem 1,5mm i dla 70-80 Hz ma wychylenie 1mm. Nadal wytwarza ciśnienie powyżej „normalnej głośności”.

Najlepiej weź do porównania jakieś 18” estradowce będzie wyglądało imponująco w porównaniu z tym Tonsilem. No i baaassss będziesz miał jak lubisz.

Co do twojego znakomitego rozszyfrowania rezonansów od wysokości obudowy, której nie znasz, wiesz na czym polega pomiar MLS, bo mam pewne wątpliwości.

Zobacz jakie wziałeś parametry żródła sygnału i sprawdź sobie SPL przy tych parametrach,bo coś nie tak zrobiłeś w tej symulacji. Ja z niej widzę że wydmuchnęlo ci membranę.

Edytowane przez arwas
Ukryte

Weź parametry gdn17/50/2 w obudowie optymalnej, dla efektywności mierzonej z 1w mocy. Głośnik kończy pracę poniżej 40 Hz wychyleniem 1,5mm i dla 70-80 Hz ma wychylenie 1mm. Nadal wytwarza ciśnienie powyżej „normalnej głośności”.

Najlepiej weź do porównania jakieś 18” estradowce będzie wyglądało imponująco w porównaniu z tym Tonsilem. No i baaassss będziesz miał jak lubisz.

Co do twojego znakomitego rozszyfrowania rezonansów od wysokości obudowy, której nie znasz, wiesz na czym polega pomiar MLS, bo mam pewne wątpliwości.

A tak w ogóle tyo zobacz jakie wziałeś parametry żródła sygnału i sprawdź sobie SPL może bo coś nie tak zrobiłeś w tej symulacji.

Wybacz mi ale dla 18 Sacan Speaka który jest głosnikiem 8Ohmowym wyszło mi że wychylenie 2.5 mm osiąga on dla 4W. Dla głośnika 6 Ohmowego wyjdzie jeszcze mniej.

Tylko wychylenie liniowe Scan Speaka to 6,5 mm. Nie uważasz gdy napęd głośnika wychodzi z liniowej pracy przy 4W (a najprawdopodobniej przy mniejszej mocy bo ten głośnik jest 6 Ohmowy) to trochę mało?

Podaj mi jakie są parametry głośnika siedzącego w Pulse, objętość obudowy i wykres impedancji a policzę ci jak to naprawdę będzie wyglądało.

No nie mogę znaleźć parametrów tego gdn17/50/2. Masz może linka? Wcześniej już raz znalazłem a teraz zapomniałem co wpisać w googlu żeby je znaleźć.

A ja myślałem że pomiar MLS jest po to żeby uzyskać lepsze wyniki pomiaru a nie gorsze. Tam w tonsilu nie mają komory bezechowej? Wybacz jeżeli pomiar wykonywany był sygnałem MLS i do tego w komorze bezechowej to nie ma prawa tam być żadnych rezonansów.

Tu przykład mojego pomiaru sygnałem MLS w pomiesczeniu 25 metrów kwadratowych.

post-13669-100004592%201273661714.jpg

Widzisz tu jakieś rezonanse?

Żeby nie było że mój pomiar jest byle jaki. Ten sam głośnik mierzony przez Troelsgravesen tylko w węższej obudowie.

18W8545-00-9500_spl_TJLcab.jpg

Wymiary obudowy podałem wyżej. Radził bym czytać uważniej i nie tylko ostatnie posty.

Ukryte

Dobrze ci wyszło bo tyle bedą osiągać. To jest moc pociagnięta ze wzmacniacza odpowiadająca mocy akustycznej. Jesli masz WinISD od wersji 50a7 na wykresie cone excursion bedzie linia oznaczjąca maksymalne wychylenie liniowe. W signal power możesz podstawić wartosć mocy i oporu zwiekszając wychylenie do wartości maksymalnej liniowej (lub maksymalnej niszczącej). Najprościej wejść na wykres maximum power, sprawdzić tam kursorem jaka jest najmniejsza moc akustyczna przetwarzana liniowo i taką podstawić w signal input i bedziesz miał maksymalne liniowe cone excursion.

Przykładowo moc minimalna przenoszona liniowo (czyli moc dla maksymalnego wychylenia liniowego membrany) w gdn17/50/2 wyniesie jakieś 1,7-1,8 W. Jest to moc przetwarzana na akustyczną w punkcie bez odciażenia membrany i wartości na poziomie 1-2 W. wcale nie są takie małe. Zależą oczywiście od obudowy i czestotliwości odciażenia membrany, ale zasadniczo im mocniej z basem chcemy zejść w głośniku tym mniejszą moc akustyczną wytworzy dla niskich czestotliwości. Ta moc z kolei przekłada się na Max SPL osiągnięte w odległości 1m. Im większa moc akustyczna tym większą głośność wytworzy bez zniekształceń.

Dalej z Twoich rozważań nic nie wynika, poza tym ze są głośniki grające głośniej i grajace ciszej, i nie chodzi tu o efektywność podawaną dla zestawu, tylko cisnienie w odległości 1m bez odbić.

Parametry gdn17/50/2 sciągniesz ze strony tonsilaudio. Nie znamy parametrów 17/50/6f bo nie zostały opublikowane. Objętość obudowy PULSE nie przekracza 20 litrów, ale do symulacji z 17/50/2 przyjmij optymalną podawaną przez program.

Możesz to samo o czym napisałem wykonac dla tego gdn30/120/1 albo dla scan-speaka. Tu chodzi tylko o przyjętą zasadę analizy parametrów. Taka analiza o niczym więcej nie mówi poza zdolnościami do robienia chałasu.

Wracając do pomiarów tonsila, nie mają komory bezechowej, bo syndyk ją oddał hrabiemu który sobie odnalazł korzenie na najbardziej intratnej działce we Wrześni. I tak się bardzo zakochał w ziemi przodków że nawet nie przyjeżdzając do Polski sprzedał ten teren jeszcze przed wpisaniem do KW. Dlatego Syndyk Tonsil SA musiał sprzedać wszystkie ruchomości i nieruchomości znajdujące się na gruncie, a nowy włascicel je wyburzył.

link do gdn17/50/2

http://www.tonsilaudio.com/index.php?action=gdn17502

Edytowane przez arwas
Ukryte

Dobrze ci wyszło bo tyle bedą osiągać. To jest moc pociagnięta ze wzmacniacza odpowiadająca mocy akustycznej. Jesli masz WinISD od wersji 50a7 na wykresie cone excursion bedzie linia oznaczjąca maksymalne wychylenie liniowe. W signal power możesz podstawić wartosć mocy i oporu zwiekszając wychylenie do wartości maksymalnej liniowej (lub maksymalnej niszczącej). Najprościej wejść na wykres maximum power, sprawdzić tam kursorem jaka jest najmniejsza moc akustyczna przetwarzana liniowo i taką podstawić w signal input i bedziesz miał maksymalne liniowe cone excursion.

Przykładowo moc minimalna przenoszona liniowo (czyli moc dla maksymalnego wychylenia liniowego membrany) w gdn17/50/2 wyniesie jakieś 1,7-1,8 W. Jest to moc przetwarzana na akustyczną w punkcie bez odciażenia membrany i wartości na poziomie 1-2 W. wcale nie są takie małe. Zależą oczywiście od obudowy i czestotliwości odciażenia membrany, ale zasadniczo im mocniej z basem chcemy zejść w głośniku tym mniejszą moc akustyczną wytworzy dla niskich czestotliwości. Ta moc z kolei przekłada się na Max SPL osiągnięte w pomieszczeniu. Im większa moc akustyczna tym większą głośność wytworzy bez zniekształceń.

Dalej z Twoich rozważań nic nie wynika, poza tym ze są głośniki grające głośniej i grajace ciszej, i nie chodzi tu o efektywność podawaną dla zestawu, tylko cisnienie w odległości 1m bez odbić.

Parametry gdn17/50/2 sciągniesz ze strony tonsilaudio. Nie znamy parametrów 17/50/6f bo nie zostały opublikowane. Objętość obudowy PULSE nie przekracza 20 litrów, ale do symulacji z 17/50/2 przyjmij optymalną podawaną przez program.

Możesz to samo o czym napisałem wykonac dla tego gdn30/120/1 albo dla scan-speaka. Tu chodzi tylko o przyjętą zasadę analizy parametrów. Taka analiza o niczym więcej nie mówi poza zdolnościami do robienia chałasu.

Widzisz opowiadasz mi to co ja już dawno wiem i do tego niepoprawnie interpretujesz.

Wykres ten oznacza jedynie zależność wychylenia membrany od częstotliwości dla zadanej mocy dostarczonej do głośnika gdy głośnik oddaje moc do ośrodka o typowej gęstości powietrza w symulowanej obudowie. Przy tym nie uwzględniono wcale zajwiska baffle step prze co możesz sobie od obliczanych natężeń dźwięku odjąć spokojnie 6dB.

I wartość ta nie oznacza jak głośno potrafi zagrać głośnik ale jakie wychylenia osiąga membrana przy jakich mocach.

Jeżeli wychylenie to jest powyżej wychylenia liniowego to siła działająca na cewkę zmniejsza się proporcjonalnie do zmniejszania się odcinka cewki znajdującej się w szczelinie.

Odpowiedz sobie na proste pytanie.

O ile zwiększą się zniekształcenia harmoniczne jeżeli ilość cewki znajdującej się w szczelinie zmniejszy się o 20 procent czyli że w w wypadku Tego GDN wysunie się o 3 mm od położenia spoczynkowego co najprawdopodobniej wystąpi przy dostarczeniu do głośnika mocy około 4 do 5W?

Wracając do pomiarów tonsila, nie mają komory bezechowej, bo syndyk ją oddał hrabiemu który sobie odnalazł korzenie na najbardziej intratnej działce we Wrześni. I tak się bardzo zakochał w ziemi przodków że nawet nie przyjeżdzając do Polski sprzedał ten teren jeszcze przed wpisaniem do KW. Dlatego Syndyk Tonsil SA musiał sprzedać wszystkie ruchomości i nieruchomości znajdujące się na gruncie, a nowy włascicel je wyburzył.

link do gdn17/50/2

http://www.tonsilaudio.com/index.php?action=gdn17502

Po pierwsze to dzięki za linka.

Co do pomiarów. Czy chłopaki z Tonsilu nie wiedzą jak się posługiwać programami do pomiarów? Przecież trzeba ustawić bramkę pomiaru tak żeby nie łapała pierwszego odbicia od najbliższej ściany ewentualnie podłogi lub sufitu. Jeżeli mi udaje się w domu wykonać prawidłowy pomiar od 200 Hz to nie widzę powodu dlaczego nie potrafi zrobić tego producent. Naprawdę mam coraz bardziej mieszane uczucia co do tego Pulse.

Radził bym umieści zwinięty wałek wełny na środku kolumny i jeszcze raz pomierzyć. Jeżeli rezonanse znikną to wina obudowy. Jeżeli nie to spaprany pomiar.

Powierznia membrany w tym GDN wynosi 106 cm kw. a w SS 145cm kw. czyli że nawet ich nie można ich porównywać. Wychylenie wyjdą jeszcze wyższe niż założyłem. Niestety muszę iść do roboty. Może wieczorem wsadzę parametry do WinISD.

Ukryte

Ja ci odpowiadam to co wiesz, bo nie zdajesz sobie sprawy że tym nie ocenisz brzmienia.

Raz symulujesz max power czyli moc akustyczna liniowo przenoszona dla 1W. W wykresie signal input możesz ją podstawić otrzymując cone excursion i MaxSPL które pokazuje natężenie dźwięku w odległości 1m ze źródła w polu swobodnym bez odbić. Pomijam że to baffle step jest mitem, wystarczy się z mikrofonem odsunąć w domu na dwa metry i widać co robi z nim pomieszczenie.

Ma to znaczenie dla osiąganej głośności w pomieszczeniu, w praktyce czy da się nagłośnić salon 30m2 robiąc w nim imprezkę czy też nie.

Takie rozważania nie mówią nic na temat brzmienia. Głośniki z małym Xmax mogą grac równie dobrze jak te z dużym Xmax. Na razie nikt nie wpadł na zastosowanie PULSE w roli subwoofera wiec jest dobrze.

Warunków wykonania pomiaru nie znam. Tonsil S.A. używał sprzętu analogowego Bruel&Kjaer, który po likwidacji komory bezechowej był nieprzydatny i wyprzedany za cenę złomu (kilka firm we Wrześni wyposażyło się dzięki temu w doskonałe generatory wzorcowe). Tonsil podobno miał też system cyfrowy do pomiarów MLS B&K „pulse” i ten podobno zostawił, ale to nie jest potwierdzona informacja. Nie ma podstaw przypuszczenie że ludzie z Tonsilu nie potrafią wykonać pomiarów. Dawno temu mierzyli sprzętem analogowym na dachu budynku fabryki i wszyscy twierdzą że zbudowane pod koniec lat 60-tych pierwowzory Altusów były najlepiej brzmiącymi zestawami tej serii.

Ukryte

Ja ci odpowiadam to co wiesz, bo nie zdajesz sobie sprawy że tym nie ocenisz brzmienia.

Raz symulujesz max power czyli moc akustyczna liniowo przenoszona dla 1W. W wykresie signal input możesz ją podstawić otrzymując cone excursion i MaxSPL które pokazuje natężenie dźwięku w odległości 1m ze źródła w polu swobodnym bez odbić. Pomijam że to baffle step jest mitem, wystarczy się z mikrofonem odsunąć w domu na dwa metry i widać co robi z nim pomieszczenie.

Ma to znaczenie dla osiąganej głośności w pomieszczeniu, w praktyce czy da się nagłośnić salon 30m2 robiąc w nim imprezkę czy też nie.

Takie rozważania nie mówią nic na temat brzmienia. Głośniki z małym Xmax mogą grac równie dobrze jak te z dużym Xmax. Na razie nikt nie wpadł na zastosowanie PULSE w roli subwoofera wiec jest dobrze.

Warunków wykonania pomiaru nie znam. Tonsil S.A. używał sprzętu analogowego Bruel&Kjaer, który po likwidacji komory bezechowej był nieprzydatny i wyprzedany za cenę złomu (kilka firm we Wrześni wyposażyło się dzięki temu w doskonałe generatory wzorcowe). Tonsil podobno miał też system cyfrowy do pomiarów MLS B&K „pulse” i ten podobno zostawił, ale to nie jest potwierdzona informacja. Nie ma podstaw przypuszczenie że ludzie z Tonsilu nie potrafią wykonać pomiarów. Dawno temu mierzyli sprzętem analogowym na dachu budynku fabryki i wszyscy twierdzą że zbudowane pod koniec lat 60-tych pierwowzory Altusów były najlepiej brzmiącymi zestawami tej serii.

Co do baffle step to bym się nawet z tobą zgodził. Wszystko zależy jak są ustawione kolumy.

Co do samego pomiaru ewentualnie rezonansów obudowy(mogę jedynie typować bo bez dodatkowych pomiarów nie da się ustalić który przypadek występuje) to nie wiem co jest większym dyletanctwem. Czy wstawienie nieprawidłowych pomiarów i to do tego niekorzystnych dla produktu czy też spapranie projektu. Nie muszę chyba mówić jak takie rezonanse odbiłyby się na wodospadzie. Jednak nie będę tu wypowiadał żadnych opinii bo nie wiem który wypadek przy pracy w tym przypadku występuje.

I na koniec wpiszę jeszcze że mam nadzieję że jednak głośnik zastosowany w Pulse to jednak nie ten GDN który jest typowym głośnikiem na środek pasma i powinno się go stosować powyżej 200 Hz.

Ukryte

Skąd taki podział? To niby głośnik który ma 3mm Xmax będzie można stosować już od 100hz?? Na podstawie symulacji w WinISD powiedziałbym raczej że głośnik jest dopasowany do pracy w małej obudowie minimonitora podstawkowego i powinien dobrze przenosić impulsy. Ma też szerokie pasmo więc można stosować fitr 6db/okt. O tym wszystkim była już mowa w wątku. Podobne rozważania prowadzilismy na forumtonsil.pl i do podobnych wniosków tam doszliśmy.

Ukryte

arwas lansujesz ciemnnotę, gdyż normalne (jak dla mnie dość często wzorcowe) głośniki jakimi są np. SEASy nawet dla średniotonowców stosują x-max na poziomie 3mm więc Tonsil z tymi 2mm jest wyjątkowym egzotykiem i są przyczyną mojego :)

Jak chcesz lansować ideę, że ten głośnik z Pulse jest równie dobrym głośnikiem nieskotonowym to zrozum jedną podstawową rzecz - tak jest dobrm wooferem ale dla maksymalnie kilku watów !!! Jeżeli przekroczysz tą pewną wartość kilku watów w zamian otrzymasz potężne zniekształcenia. Dlaczego Tonsil stosuje ten system od lat? Tani magnetowód.

Seas sotsuje magnetowody na tyle duże i jakościowe (magnesy strontowe) aby ten właśnie x-max nie był żałosny.

p.s.

Podasz tą skuteczność Pulse czy... znowu mnie usuną z tym pytaniem za "niwygodne" natręctwo?

oraz wyjaśnij z łaski swojej jak z głośnika niskotonowego o impedancji 4 ohm z podziałem bardzo wysokim można uzyskać impedancję zestawu 6 ohm ? Może niech twórcy Pulse się jakoś odniosą do tego pytania? Chcielibyście nie straszyć niską impedancją więc napisaliście 6 ohm jednocześnie Waszym zamiarem było wyciągnięcie jak najwyższej skuteczności, choć i tak bardzo miernej ale nie da się w tym przypadku wszystkich do tego przekonać, bynajmniej mnie. Jak stosuje się małe magnesiki, cewki z małym x-max to musiało się to skończyć marnym SPLmax.

Ukryte

Nie wiem jak u was wyszlo w symulacjach( nie czytalem wszystkich postow ) ale u mnie w SE ten tonsil wysiadl juz przy 6W na okolo 60Hz :D

Co do zawyzonej efektywnosci zestawu to jest to absolutna norma i trzeba sie dostosowywac do innych. W koncu taki klient jak zobaczy dwa zestawy, gdzie jeden na efektywnosc 87dB a drugi 89dB to wiadomo, ze wezmie ten, gdzie sa wieksze cyferki.

Opublikowano (edytowane) · Ukryte przez Yamnick, 28 Marca 2011 - ataki
Ukryte przez Yamnick, 28 Marca 2011 - ataki

Lamerom mózg wysiada już przy 0,6W, innym od samego czytania takich mądrości paprohowych. Angina, masz goraczke, majaczysz to samo od początku mimo wielokrotnych wyjaśnień, mózg ci wysiadł. Cadam zamieścił wykres impedancji, zobacz, a dowiesz się dlaczego zestaw ma 6om. Nie musieli sie martwić o straszenie niską impedancją bo ona nie spda ponizej 5om.

Edytowane przez Arku
Opublikowano · Ukryte przez Yamnick, 28 Marca 2011 - usuniecie cyt.wpisu
Ukryte przez Yamnick, 28 Marca 2011 - usuniecie cyt.wpisu

Lamerom mózg wysiada już przy 0,6W, innym od samego czytania takich mądrości paprohowych. Angina, masz goraczke, majaczysz to samo od początku mimo wielokrotnych wyjaśnień, mózg ci wysiadł. Cadam zamieścił wykres impedancji, zobacz, a dowiesz się dlaczego zestaw ma 6om. Nie musieli sie martwić o straszenie niską impedancją bo ona nie spda ponizej 5om.

Widzę że inaczej nie potrafisz. Wysłałem raport do moderatora.

• 2 tygodnie później...
Ukryte

http://highfidelity.pl/@main-781&lang=

"Ale wystarczyło zapomnieć o porównaniach do kolumn wielokrotnie droższych, skupić się na przyjemności słuchania muzyki i natychmiast zapominałem o tych wszystkich, niewielkich i nie tak znowu ważnych, niedociągnięciach." I nie piszcie tylko że recenzenci dostają w kieszeń by takie opinie wyciągać :)

Ja tym bardziej nic nie dostaję :)

Edytowane przez Waldi76

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

• 2 tygodnie później...
Ukryte

Tonsil Pulse odsłuchiwałem w salonie w Jarocinie. W kilku słowach: brzmienie akustycznych instrumentów czy też wokali, przynajmniej z mojej testowej Mangera, jest na poziomie chińskich marketowych, markowych zestawów z przedziału 1000 a 1300 zł/kpl. Być może tak średnia jakość brzmienia jest wynikiem plastikowych przetworników Pulse, nie mniej jednak 3000 zł za parę to mocno przesadzona cena i żaden artykuł czy też link sponsorowany mnie do tych zestawów nie przekona.

Edytowane przez jozwa maryn
  • 2 tygodnie później...
Ukryte

Witam,

Znalazłem reklamę Pulsów w jakimś z miesięczników. Na takie zestawy w wykonaniu Tonsila czekałem chyba z 15 lat. Trochę późno, czasy i rynek już nie ten.

Dlatego bo wszyscy znaliśmy ceny przetworników tonsila, wielu uważa że cena 3k zł jest wysoka. Ja uważam inaczej, jest dokładnie taka jaka powinna być, biorąc pod uwagę przetworniki i przede wszystkim obudowę. Jak by była folia pcv cena byłaby 1500zł. Tutaj płaci się za wartość dodaną, za wg mnie b.dobry projekt plastyczny, prosty ale efektowny, za próbę realizacji minimalistycznego układu i głośnikami 'made in house' z ich ograniczeniami (tonsil nie ma toolingu na aluminiowe kosze 6,5").

Celem była próba zaprojektowania w stosunkowo niskich kosztach (czyli na istniejących już przetwornikach), audiofilskich, budżetowych kolumn w naturalnym fornirze, które Kowalski z dumą postawi u siebie w domu, chwaląc się przed sąsiadami. Jeśli ten projekt się nie przyjmie i to firmie rozpoznawalnej przez prawie wszystkich, firmie dzięki której większość z nas zawdzięcza zainteresowanie się lepszym sprzętem, to zapomnijcie o marzeniach otwarcia kiedyś własnej 'audiofilskiej' i 'dostępnej dla wszystkich' manufaktury robiącej głośniki, na której zarobicie miliony...

ps. mam nadzieję, że obudowy zamawiają w chinach, że zrobią wystarczającą marże by przetrwać najbliższe 2 lata, że zaoferują ceną poniżej 300$ i mają dobrego Export Menagera, bo w polsce z takim nastawieniem może być ciężko...

Ukryte

Z mangera wszystko brzmi na poziomie "chińskich marketowych markowych zestawów".

Znaczenie czy głośnik ma kosz z abs czy z aluminium jest żadne. Gdyby chcieli zrobic głosnik estradowy na plastikowym koszu, to mogłoby się nie udać zbyt dobrze.

Obudowy są krajowe, koszt produkcji, myślę jakies 1000-1500 złotych, zaleznie jakie musza koszty trwałe ponosić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.