Skocz do zawartości
IGNORED

Jak głośno powinien grać gramofon

bartogorzow

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Domyślam się, że znam odpowiedź. Chodzi mi konkretnie, czy ustawienie potencjometra głośności nie powinno zbytnio się różnić od tego przy odsłuchu cd? Tzn, jeśli na codzień słucham na godz. 9 to czy muzyka z gramofonu też powinna być słyszalna już na godzinie 9.

Domyślam się, że tak, i to, że tak nie mam to kwestia braku przedwzmacniacza ;)

Sorry, zdublowało się.

Większość integr ma phono ze wzmocnieniem mniejszym niż 'przyjęte' 40dB. Od 36-40.

Przyjmując średnią 38dB to wzmocnienie 79,4 a na przykład wzmocnienie 45dB to już 178.

Zatem zawsze z integry tor phono będzie grał ciszej niż z innego źródła np z sedesa. Z prostego phono stage'a będzie podobnie.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Większość integr ma phono ze wzmocnieniem mniejszym niż 'przyjęte' 40dB. Od 36-40.

Przyjmując średnią 38dB to wzmocnienie 79,4 a na przykład wzmocnienie 45dB to już 178.

Zatem zawsze z integry tor phono będzie grał ciszej niż z innego źródła np z sedesa. Z prostego phono stage'a będzie podobnie.

Trochę OT, ale... Określenie sedes rozwaliło mnie totalnie, nie ukrywam, że sam zacznę je stosować i dzięki za podsunięcie myśli :-D...

Taak?, a napięcie wyjściowe wkładki nie ma znaczenia?

Nominalne napięcia (0dB) to kiedyś np:

MM: 2.5mV (33-47kom)

MC: 0.1-0.2mV (100om)

Tuner: 150mV (47kom)

AUX: 150mV (47kom)

Tape A,B: 150mV (47kom)

Obecne CD`ki mają nominał na poziomie 2 V.

Nie dziwota, że trzeba kręcić gałą.

Oczywiście integra czy przedwzmacniacz powinien mieć takie czułości i nie ma problemu. Wówczas byłyby jedynie różnice pomiędzy wkładkami. A te nie powinny się różnić więcej niż o kilka dB.

W praktyce może być różnie.

VSPS gra mi na poziomie CD ale juz z pre wbudowanego w NAD 7240PE jest ciszej o jakies 1,5 gdz na potencjometrze glosnosci i nic tego nie zmieni tak juz jest:)

Dlatego fajnie jest miec pre z mozliwoscia regulacji co bardzo ulatwia obsluge i daje uzyskac jak najlepszy dzwiek z danej wkladki.

robix

Robix u ciebie 1,5 gdz ciszej, u mnie max 1 gdz na potku i teraz czy przejście z wkładki o napięciu wyjściowym 4 mV na 7 mV wyrówna różnice ?

Rydzu, podaj w decybelach jaki gain (wzmocnienie) ma Twój pre gramofonowy, to Ci policzę.

Pozdro,

Yul

Gość rydz

(Konto usunięte)

Yulku niestety nie wiem jakie jest wzmocnienie pre w Pioneer SA-708 blue ,różnica w głośności z gramofonu a cd jest niewielka dlatego z ciekawości zapytałem o różnice napięciowe wkładek, czy 4mV a 7mV to duża różnica.

Wiesz ja nie znachor i gubie sie w tym temacie:)

Gość rydz

(Konto usunięte)

Grzegorz napisał 5 dB, mnie niewiele to nówi, zapytam tak ,czy zastosowanie wkładki o zbyt wysokim napięciu wyjściowym może doprowadzic do zniekształceń w brzmieniu a nawet uszkodzenia pre?

Firmowego czy wbudowanego w integrę nie uszkodzisz ... bo tak jest zaprojektowany - z małym wzmocnieniem. Właśnie dlatego by użytkownik mógł podpiąć wkładkę od np 2,5mV ... 9mV.

I tak to właśnie działa.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Firmowego czy wbudowanego w integrę nie uszkodzisz ... bo tak jest zaprojektowany - z małym wzmocnieniem. Właśnie dlatego by użytkownik mógł podpiąć wkładkę od np 2,5mV ... 9mV.

I tak to właśnie działa.

Raczej nie uszkodzisz, ale coś takiego jak przesterowanie zbyt wysokim sygnałem jednak istnieje. W najgorszym razie może trochę "chrypieć", szczególnie na niskim basie.

Jesli denerwuje cie nizszy poziom glosnosci z gramofonu to spraw sobie wkladke o wyzszym napieciu i po temacie tylko czy glosniej znaczy lepiej to juz temat rzeka :) - zazwyczaj glosniej odbieramy jako lepiej w pierwszej chwili ale pozniej juz moze nie byc tak rozowo wiec dlatego trzeba dobrac wkladke pod katem parametrow pasujacych do ramienia i pre a efekt bedzie murowany.

robix

Możesz też kupić phono pre z opcją volume/gain.

Ja z ciekawości kupiłem polecany budżetowy ART DJ PRE III z opcją gain i...coś mi nie pasuje [może pre musi sie wygrzac?].

Ok,winyle "grają głośniej" ale zupełnie odpada te pre do słuchania na słuchawkach...gain daje głośność owszem ale podnosi też poziom szumów.

pozdro

MUSIC NON STOP

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.