Skocz do zawartości
IGNORED

III Wroclawskie Spotkanie w Delta Studio

Delta Studio

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo fajne spotkanie! Dzięki dla Delty i pozostałych!

Czadzik był: AMC - interkonekt Tara Labs - KTek - głośnikowe (?) - JBL Ti5000

ale tym razem Hajendzio też: CEC TL5100 - interkonekt PJ - Delta KT88 - VdH Wind - Dalaczki

...i jak ja mam teraz w domu słuchać? Na przedwzmacniaczu gramofonowym z wbudowaną regulowana końcówką mocy???

spotkanie fajne aczkolwiek ja osobisice nie bede wypowiadal sie nad efektami wprowadzanymi przez kable, za duzo tego bylo obcy sprzet i przede wszystkim obca muzyka ale jakies tam zmiany byly :)

Zegarmistrz tylko po co arcam dawal regulowana koncowke mocy do preampu ;)

P.

osiek - jeszcze się nad tym zastanawiam, ale najważniejsze, że się jednak w szafkę zmieści (na żyletki, więc piecowanie z wbudowanej końcówki odpada bo się może przepocić)

Koledzy wzieli cos do domu z tych sieciówek to może napiszą co i jak konkretnie się zmienia. Ja wyłapałem tylko, lepsze wbudowanie wgłąb sceny i ciut czystsze brzmienie na przełomie średnica wysokie, ale faktycznie na granicy sugestii.

koniec ukrywania ;) nie będę hipokrytą i napiszę to co w mojej ocenie uległo poprawie, postaram się nie przesadzić, w końcu wziąłem w pożyczkę kabel "ze środka" stawki PJ-B, muszę powiedzieć, że różnica jest zauważalna na plus, najwidoczniej konstruktor mojego wzmacniacza nie postarał się o odpowiednie wyfiltrowanie zasilania na wejściu, bez jakiś szczególnych porównań podpiąłem kabel do wzmacniacza (nie włączałem najpierw swojego sprzętu na zasadzie krótkiego porównania z wpinaniem na zmianę), nawet bez wstępnego "wygrzewania" są bardzo dobre strony tej wymiany, na tyle znam swój sprzęt, że mam to zakodowane, po prostu wszystko jest bardziej szczegółowe, drobne zmiany dynamiczne, wejścia poszczególnych instrumentów są wyraźniej zaznaczone, pogłębił się zakres odtwarzanych częstotliwości, pogłębił się dźwięk, dziwne, że przybyło tyle naturalności w barwie instrumentów co można zauważyć na lepiej zrealizowanych płytach, najprędzej można jednak wychwycić zmiany u siebie, faktycznie w Delta Studio miałem powiedzmy pewne odczucia świadczące o zmianach na plus, jednak bez wielkiego przekonania, momentami prezentacja nagrań była bardzo dobra czego nie mogłem przypisać konkretnie kablom, ale to było zasługą dobrego sprzętu towarzyszącego, zapewne kable również nie były bez znaczenia, jednak największe zmiany usłyszałem w domu, jestem dalej zdziwiony tym faktem, mam nadzieję, że Panowie z PJ Audio nie wezmą sobie za bardzo do serca tego co napisałem ;) przed ewentualną decyzją zakupu chyba muszę jeszcze sprawdzić PJ-C, dużo większych zmian w razie prób z innymi sieciówkami nie przewiduję, chociaż nie wiadomo,

nie sądziłem, że odtwarzacz ma jeszcze jakiś ukryty potencjał w wydobyciu szczegółów, niestety nie mam możliwości podłączenia sieciówki pod cd, sprzęt jest jeszcze na gwarancji,

napisałem prawdę i tylko prawdę

Czas na spotkaniu jak zwykle upłynął b. szybko, pozdrawiam wszystkich uczestników.

Pożyczyłem do testów PJ-C skrobnę coś jak będę miał trochę czasu by poeksperymentować.

Wcześniej słuchałemn już PJ-B na swoim wzmacniaczu, w stosunku do zwykłego kabelka (takiego jak od zasilania komputera) wprowadza wyraźne różnice in +. Najwyraźniej to słychać w obrębie niskich tonów, które stały się jakby lepiej kontrolowane, bardziej zwarte. Zwiększyła się również przejrzystość. Obserwując wokale mam takie wrażenie, jakby wcześniej były lekko przyciemnione, po wpięciu PJ-B pojaśniały.

BZ - pewnie tak:))), ale bez przesady - lampy Delty wcale aż takie miękkie nie są, no może z wyjątiem EL34. Znam sporo miększych tranzystorów: Yamaszki, MF A2, tanie Primare i jeszcze kilka innych. Jednym z wielu pozytywów tego zestawienia jest to, że wcale nie musi grac głośno żeby grało zaj.....e. Zresztą bardzo glośno to i tak by nie zagrało bo Coupe efektywnością nie grzeszą, natomiast wcale nie gra ciszej niż z Arcama bo z Deltą skończył się problem regulowanego wyjścia z Marantza (to chyba nie była jego wina). Kompletnie nie mam warunków do głośnego słuchania - siadam sobie w nocy na kanapce jak już wszystko pójdzie spać i słucham tak jak lubię: piękna barwa, przestrzenność, jędrny basik i wiele innych atrakcji. Dla przypomnienia mogę zawsze się przełączyć na Arcama, który jeszcze u mnie dłuższy czas pożyje jako phono - w ogóle to może być nawet ciekawe rozwiązanie dla innych poczatkujących vinylowców (wyhaczyć starego arcama można już za jakieś 700zł:). Nawet Witek po odsłuchu stwiedził, że mogę zapomniec o szukaniu wśród phono do 1000zł. Ale wracając do wzmaka i Dali to znając Twój gust faktem jest, że byś pewnie szybko przy takim dźwięku zasnął;))) Po posłuchaniu muzyki na spotkaniu z połączenia: Dali z KT88 i CEC to aż żal, że Waldek nie przywiózł Ultimek przy poprzedniej okazji. Było na spotkaniu kilka ciekawych klocków, ale najbardziej użyteczne obok wymienionego było dla mnie zestawienie MF A3 (dzięki PMD) z Dali i CECem, które wypadło tylko dobrze, a tylko dobrze to już przerabiałem z innymi wzmakami (CSA28, ECI2, Exposure 2010) - tak że teraz gra i... świeci. No i jak to wszystko razem wygląda :OOO!!!

Z tymi Ultimami to ponoć nic straconego, obiło mi się o uszy że planują wypaad z Ultimami i Talismanami (z talismanami dlatego ze ostatnio przez Monstery nikt sobie Talismanów nie posłuchał zbyt dobrze).

Prawdą jest że mnie połączenie lampa plus Vifa by uśpiło :-))). Ale prawdą jest też że zaczynam trochę "wymiękać". Miałem okazję posłuchać sobie prestige XS (Scan Speak 18W-8535 i Vifa XT w obudowie zamkniętej) i już wiem jak będzie wyglądał następny upgrade. Zestawik ma porównywalną analityczność do Talismanów (hehe, to jest warunek, gdybym miał z tego zrezygnowac w ogóle bym z audiofilstwa zrezygnował :P) ale ma zupełnie inną kulturę brzmienia, nie ma tego "chłodu" aerogelowego. Ale też nie jest zbyt ciepły jak Vifa PL. Poza tym o dziwo ma głębszy, bardziej rozciągnięty i wyrównay bas (to zasługa obudowy zamkniętej której jestem absolutnym fantykiem). Jak będziesz następnym razem w Bydgoszczy to musisz koniecznie tego posłuchać.

Bardzo też jestem ciekaw tego lampiaka którego mieli na spotkaniu Warszawskim, podobno miał potężną dynamikę. Z tego co panowie z Minimy mówili wynika że będą starali się go wypożyczyć na jakiś czas do odsłuchów. Jeśli mi się spodoba to można będzie ogłosić koniec świata :-)))

Niestety ja nie mam wiele do powiedzenia, a to za sprawą mojego siedzenia na jak na szpilkach i konieczności nagłego opuszczenia spotkania. Tak to jest kiedy dzieci nam chorują. Szkoda, że tak wyszło.

Zaciekawiło mnie jednak twoje stwierdzenie BZ – otóż z twej wypowiedzi wynika, że zaletą obudowy zamkniętej jest głębszy, bardziej rozciągnięty bas. Bardzo ciekawe, dotychczas myślałem, że obudowa zamknięta ma do zaoferowania co innego – dobrą kontrolę, szybkość i neutralność. Natomiast cechy, o których piszesz są domeną obudów otwartych (właśnie po to je się „otwiera”). Do tej pory również moje ucho mi to podpowiadało.

Zatem pytam się jak doszedłeś do takiego wniosku?

18W8535 ma parametry dobrze pasujące do obudowy zamknietej i gra w niej relatywnie nisko.

Szkoda, że dyskusja w tym wątku tak dalece odbiegła od tematyki spotkania, czyli poprawy zasilania sprzętu audio. Jest to, według mnie, problem istotny, choć wyniesione z Jaworowej doświadczenia niekoniecznie zachęcają do baaardzo poważnych inwestycji w tym kierunku. Ze swego doświadczenia wiem, że elektronika bardzo różnie reaguje na próby poprawy prądu - i to niezaleznie od jej klasy (czy też ceny - jak kto woli ;). Dlatego zawsze warto spróbować wpiąć w swój system lepszy kabel, listwę lub filtr i obserwować reakcje.

BZ -jak tylko będę mógł to wpadnę, może uda mi się w powrotnej drodze z pomorza koło piątku w przyszłym tygodniu. Bardzo jestem ciekaw, tyle tylko, że przydałby się tam jednoznacznie dobry wzmacniacz - może ten ECI1 będzie.

Kubeł - mam nadzięję, że z Juniorem już lepiej.

Kubeł: chodzi o to że 18W 8535 ma bardziej rozciągnięty bas w obudowie zamkniętej niż Audax HM170Z18 w bass-reflexie (tak właśnie są skonstruowane moje MA Talisman 3.2). Właściwości impulsowe to osobna historia, tutaj "na ucho" bass reflex nie przeszkadza Audaxowi zagrac z podobną szybkością jak Scan Speak, choć dalece prawdopodobne że gdyby mierzyć impuls i tu Scan byłby górą

Zegarmistrz: W piątek w przyszłym tygodniu może być ciut za wcześnie na Prestige (w tej chwili nie ma ich w sklepie, trzebaby się od Waldka dowiedzieć kiedy będą), ale na pewno nie będzie za wcześnie na topowe Monstery, właśnie się dowiedziałem że najpóźniej w najblizszy piątek będą uruchomione :) Tak czy siak warto będzie wpaść :) Co do wzmaka to nie będę mówił bo nie chcę zapeszać, ale jak dobrze pójdzie to zapomnij o ECI 1, będzie coś na prawdę porządnego.

eche, faktycznie, przedtem to można było zinerpretować że ma więcej basu niż Vifa, troszki zamieszałem. Więcej basu niż Vifa to nie ma. W każdym razie od początku chodziło o porównanie z kolumnami Talisman 3.2. Pozdro!

W zasadzie jak już wyżej napisałem. C wpięty o B wprowadza jeszcze poprawę, w tych samych aspektach co B.

U mnie to słychać, nie wiem jak na waszym sprzęcie. Będę dzwoinił do PJ i negocjował, może się dogadamy :) .

Krótko mówiąc to nie pic to działa. Miałem juzwcześńiej u siebie PJ-B, który sprawdzałem i naprawdęwprowadzal wyraźne zmiany na +. Przedewszystkim w kwestii basu, szybszy bardziej zwarty, większa przejrzystość. Proponuje pożyczyć i sprawdzić, zacznijcie od B, "w razie czego" cena jest wg mnie przystępna.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.