Skocz do zawartości
IGNORED

Zrobienie samemu HiEndowych kolumn

djmietek

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sobie myślę, że może na razie niech kolega djmietek poskłada do kupy to co już kupił, właściwie wytłumi skrzynki, podłączy głośniki we właściwej polaryzacji, ustali optymalną długość basrefleksu i nacieszy się, że mu fajnie gra. Na kombinowanie z wymianą poszczególnych elementów (czy ew. z aktywnymi zwrotnicami) czas przyjdzie dopiero później... ;-) Poza tym zwykle na jednej konstrukcji się nie kończy... ;-)

Pewnie że na jednym projekcie się nie skończy :) ale fakt nie zmieniam nic na razie, jest co jest, będzie co będzie ale nic więcej nie kupuje, jedynie jak projekt będzie mi się podobał jakościowo to obiję fornirem i może kupię ładne granity pod głośniki

Zgadzam się z wami. To słowa o zwrotnicy aktywnej kierowane byly do jaegera.

Można się w to bawić jak już się znudzi brzmienie daych kolumn i IMHO taki tuning bedzie o wiele sensowniejszy (a zapewne i tanszy) niz wstawianie do zwrotnicy Silver Capów, cewek tasmowych czy kabli za XXX zł .

El sueño de la razón produce monstruos.

Idź do MM i kup srebrzoną linkę 1,5-2,5mm2 za 6zł/m i nie ma co cudować.

A kwieciste opisy oddziaływania kabelka na brzmienia, jakie za chwilę się pojawią przyjmij ze zrozumieniem...

Jak na przewodzie miedzianym pojawia się patyna to chyba jest to audiofilski przewód ;D

Z piwnicy przynoszę jakieś odcinki kabli (linka i drut) sprzed pół wieku i po zdjęciu izolacji są lśniące miedzią. Lutują się świetnie.

A jak pół wieku temu była miedź? Jaka izolacja?

;)

Załóżmy jednak, ze śniedzieje:

O ile zmniejszy się przekrój takiego kabla? O 1%?

A czy wiecie, że jak linka miedziana śniedzieje powierzchniowo (każdy z jej drucików) to jej impedancja w zakresie wyższych częstotliwości maleje?!

Tzw. lica w.cz. to przecież wiele drucików jest izolowanych od siebie. Dzięki temu ich powierzchnia rośnie (efekt naskórkowości) w przeciwieństwie do link, której druciki stykają się przewodzącą powierzchnią tworząc w efekcie pojedynczy przekrój (solid core).

!

Ciekawe?

Tu masz rację.

Dlatego srebro ;).

Również na zewnątrz wkręcam gołą linkę w zaciski terminali. Nie stosuję konfekcji, no może czasami.

Ale na pewno nie srebro, dlatego bo rzekomo rewolucyjnie poprawia soprany ;)...

... a w zwrotnicy w torze gwizdka zwykły drutowy rezystor 2omy ;D. Do tego nie bezindukcyjny...

Jedziem dalej: obudowy właśnie się kleją.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-34254-0-15025500-1305396900_thumb.jpg

post-34254-0-24834600-1305396906_thumb.jpg

post-34254-0-37242800-1305396914_thumb.jpg

post-34254-0-33012500-1305396920_thumb.jpg

post-34254-0-95359400-1305396925_thumb.jpg

post-34254-0-82564200-1305396932_thumb.jpg

post-34254-0-54342200-1305396939_thumb.jpg

post-34254-0-81924000-1305396945_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

fajnie trendy tu macie - hajendowe wzmaki do hajendowych paczek na TDA7294, Vifa i SS musi grac tak samo bo charki zbieżne, srebro lepsze bo miedź śniedzieje, linka z MM kosi konkurencję ...

czekam z zapartym tchem na dalsze rewelacje

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

..a tak propo tego..

"Wierzę w pomiar, ale wiem, że istnieją subtelności i światy niezrozumiałe. Wielokrotnie miałem wyniki nieracjonalne. Może otarłem się o ów „eter”, któremu ulegają Audiofile? Niemniej twierdzę, że większość to snoby z ubytkami słuchu, którzy dobrze opakowany drut kolczasty podłączony do głośnika okrzykną zjawiskowym."

..ta pani nie slyszy od 12 tego roku zycia..

http://pl.wikipedia.org/wiki/Evelyn_Glennie

Dobra. Dosyć żartów.

GT:

Jeśli jesteś podatny na kable to nawiń takim kablem również cewki, mogą niestety mieć kilkukrotnie większe wymiary. Podobnie przewinięcie cewek w przetwornikach, ale to się na pewno nie uda...

A czy z MM czy z ..., wszyscy jadą na tej samej miedzi i srebrze z KGHM`u.

Jutro następne zdjęcia, już jutro powinno być wszystko skończone, dziś poprawiłem klejenia przedniej deski i wyciąłem dziurki na wysoko-tonowego SS na łącza do kabli. Dopiero na końcu będą wkładane głośniki i przykręcane. Kable będę przylutowywał do głośników, możecie mówić swoje że lepsze będą złączki umożliwiające wyciągnięcie głośników w każdym momencie ale ile razy będę je wyciągał? No właśnie: jeżeli wszystko będzie ok to ani razu.

Jak kolumny zagrają zadowalająco dla mnie (modlę się o to :) ) to dopiero wtedy będę myślał nad fornirem, malowaniem i granitem pod głośniki.

Słyszałem w światku muzyki iż jest wygrzewanie głośników. Jak to wygląda i trwa? Jak długo trzeba grać żeby się "wygrzały"? Jaka muzyką i jak głośno? Czy może to jest ściema? Czy mogę od początku sobie chwilę pograć i poczadzić? Te wygrzewanie to nie jest czasami układanie się cewki?

Akurat głośniki muszą się uleżeć. Tak więc tu dopuszczalny jest termin "wygrzewanie".

Mam nawet jakąś płytę do tego służącą.

Są tam sygnały małej częstotliwości, powodujące powolne wychylanie się membrany od min do max :). Nie wiem czy wszystkie CD to przeniosą i wzmacniacze.

U mnie nie ma problemu, ale wzmacniacz ma pasmo od DC...

"Wygrzewanie" głośników to niestety atak od Xmin do Xmax ;). I tak dłuższą chwilę. Trzeba najlepiej wsadzić koreczki do uszu i wcześniej poprosić sąsiadów aby poszli do kina.

Można zapuścić generator z jakimś wolnozmiennym sygnałem, np. 1-5Hz (sinus, trójkąt). Nikt tego nie usłyszy a głośnik może tak poruszać się z kilka godzin.

Ciche wygrzewanie to można sobie darować, to samo zajdzie w trakcie normalnego słuchania muzyki.

Oczywiście należy być ostrożnym. Wydzielają się spore moce w cewce... Trzeba to przeliczyć.

Ponoć pomiary wykazują, że głośniki prosto z pudełka i te same po ok. 50-100 godzinach grania różnią się istotnie parametrami T/S. Najprawdopodobniej "układają się" części mechaniczne, głównie zawieszenia. Tak więc "wygrzewanie" jak najbardziej ma sens. Ja nigdy tego nie robiłem jakimiś sygnałami testowymi, tylko po prostu słuchając muzyki. Fajne jest to, że w miarę upływu czasu całość gra zazwyczaj coraz lepiej, a nie gorzej... ;-)

No to super że będzie co raz lepiej :) wrzucę jutro zdjęcia już złożonych obudów. W między czasie: jak się okleja fornirem? jaki klej użyć? i czy później to malować na wysoki połysk?

Krzywa "wygrzewania" jako zależność jakości od czasu na początku (po "wygrzaniu") wzrasta, po jakimś czasie wolno w przypadku głośników spada.

Niestety ale starzeniu ulegają choćby resory.

Ale spoko, dla przyzwoitego zawieszenia potrwa to z kilkadziesiąt lat...

Dobra znalazłem czytnik kart. Jednak wrzucę zdjęcia jeszcze teraz.

Siedzę u kumpla i kolumny są u niego więc macie porównanie do kolumn standardowych kupionych w markecie i moich (wielkością) a co mogę powiedzieć to wagą dziesięciokrotnie się różnią! zaczyna mi się podobać i wygląd i dźwięk więc wchodzimy na temat fornirów i malowania.

Ukryta Zawartość

post-34254-0-85208000-1305494968_thumb.jpg

post-34254-0-15556500-1305494975_thumb.jpg

post-34254-0-37946700-1305494982_thumb.jpg

post-34254-0-14194000-1305494989_thumb.jpg

post-34254-0-88855600-1305494994_thumb.jpg

post-34254-0-10291400-1305495003_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na razie się obsłucham z kolumnami i poczekam z tym fornirowaniem bo to najgorsza część, trudna czasochłonna i jak się zaczyna dopiero z tym to można łatwo szybko i bez problemu coś schrzanić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.