Skocz do zawartości
IGNORED

usuwanie ładunków statycznych

jac660

Rekomendowane odpowiedzi

witam, ponieważ zebrało mi się tak ze 200 płyt do umycia :-( szukam metod przyspieszenia/przeskoczenia tego procesu. kiedyś ktoś wklejał na forum link do neutralizatora ładunków diy zrobionego z zapalniczki piezo, mógłbym prosić o powtórkę jeśli ktoś to ma? nigdzie nie mogę znaleźć w sieci. poza tym proszę o wpisywanie tu wszelakich znanych sposobów na odelektryzowanie placka, bo to moim zdaniem najważniejszy efekt mycia.

Nie dawno dostałem link od kolegi Wojtka karbidoczaszka, do takiego wynalazku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kosztuje niewiele i podobno działa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

audiokarma.org

witam, ponieważ zebrało mi się tak ze 200 płyt do umycia :-( szukam metod przyspieszenia/przeskoczenia tego procesu. kiedyś ktoś wklejał na forum link do neutralizatora ładunków diy zrobionego z zapalniczki piezo, mógłbym prosić o powtórkę jeśli ktoś to ma? nigdzie nie mogę znaleźć w sieci. poza tym proszę o wpisywanie tu wszelakich znanych sposobów na odelektryzowanie placka, bo to moim zdaniem najważniejszy efekt mycia.

Przepis znajdziesz tutaj:

Ukryta Zawartość

Od dłuższego czasu używam z zadowoleniem również GruvGlide:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

karbido dzięki. a gdzie kupujesz gg? bo na na ebayu przesyłka droższa od towaru.

Kupiłem na ebay.

- Duke Ellington -

'karbidoczaszka'

Napisz coś więcej na temat tego "Mini Portable Wearable Air Purifier Cleaner"-fakt, że kosztuje niewiele (faktycznie przesyłka free??) to jedno a sens również jest?

Pozdrawiam

Napisz coś więcej na temat tego "Mini Portable Wearable Air Purifier Cleaner"-fakt, że kosztuje niewiele (faktycznie przesyłka free??) to jedno a sens również jest?

Nie mam pojęcia czy działa. Kupiłem go jakiś czas temu, ale od tamtej pory nie było mnie jeszcze w domu, więc nie miałem okazji wypróbować tego wynalazku.

- Duke Ellington -

Dobrze w ogole dedukuje? To cos takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Długo idzie :(

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Panowie, ja kupilem w polowie marca ten jonizator od chinczyka z ebay. Dzisiaj wracam do domciu po kilku tygodniach nieobecnosci a zamiast jonizatora gosc przyslal mi ozdobna zawiszke do telefonu komorkowego wartą 1$ ;-) Bede najwyrazniej musial jeszcze troche poczekac na ten jonizator ;-)

- Duke Ellington -

Nie, kupilem tutaj:

Ukryta Zawartość

Rzetelny sprzedawca, mialem spokoj i normalna gwarancje. Sa niby 2x tansze, ale bez przesady, kwota nie jest gigantyczna. Tanio, ale w komentarzach trwoga.

I moj zamysl:

Jonizator jest podlaczony do ladowarki sieciowej USB, ale nie kupowalem na alesrogo, bo sami sprzedawcy spod ciemnej gwiazdy. Jak ktos bedzie miec problem, to nakieruje, koszt jakies 7zl + przesylka. Chetnie strzelilbym fotke, jak ten system jest umieszczony, ale mam rozladowane aku.

Przedluzacz USB ze stojaczkiem przytwierdzonym do scianki szafki, wiec jonizator jest skierowany na plyte z pewnej wysokosci. Jak nabijam plyte na pal, to jednoczesnie pozbywam sie wtedy ladunkow. Jonizator dziala caly czas, bo podlaczony jest do wzmacniacza (czyli dziala tylko wtedy, jak robie odsluch). Jesli ktos czysci plyte szczoteczka itp. to warto jeszcze raz podniesc plyte, zeby sie nie stykala z talerzem i pozbyc sie resztek.

Sposob sie bardzo sprawdza, naprawde panowie polecam, bo: obok mycia plyty i igly pozbycie sie ladunkow ma ogromne znaczenie na jakosc odsluchu (nie ma wtedy piaszczenia, pierdzenia itd.). W moim przypadku nawet wieksze niz higiena plyty (strasznie mi sie elektryzowalo).

Czy sie sprawdza jonoterapia, to juz nie wnikam, gramofon i tak jest w zamknietej gablocie, za pleksa. W stacjonarne jonizatory sie nie bawilem, bo to przerost formy. Ten na USB dziala.

Jak ktos nie wie, czy to ustrojstwo dziala (dioda niby swieci, ale co nam po niej), to niech wezmie sobie utnie kawalek np. tasmy pakownej i przyblizy palec. Efekt bedzie znany, niech pozniej nakieruje na nia jonizatorem - tu nastapi zmiana.

Ukryta Zawartość

Dzięki za obszerne info. Podsumowując - masz to stale włączone w pobliżu gramofonu i jest lepiej, bo nie zbierają się ładunki elektrostatyczne, ani na płytach, ani na talerzu gramofonu/macie. Więc musowo kupić! Tylko żeby mi się w chałupie jonosfera nie zrobiła...

Pozdro,

Yul

Oczywiscie z gramofonu, z talerza itd. takze usuwalem, bo z samej plyty mija sie z celem. Ma to te zalete i przewage nad pistoletem, ze dziala caly czas. Nie zanotowalem reakcji jonizatora na skrobanie igly (z kategorii niepozadanych). MUSOWO KUPOWAC i prezentowac inne pomysly uzytku :)

Fotki z cyklu: praktycznie, niekoniecznie estetycznie. Jonizator jest z tylu, wycelowany w talerz. Wazne, bo troche tego nie widac: przy sciaganiu plyt nie dochodzi do kontaktu z nim, jest wystarczajaco gleboko i wysoko.

Ukryta Zawartość

Calosc za pleksa, wiec nie czuje sie zajonizowany i zrelaksowany.

post-23383-0-08965600-1303208890_thumb.jpg

Przy sciaganiu i zakladaniu plyt niejako mimowolnie pozbywamy sie ladunkow, wiec nie trzeba dodatkowych filozofii typu rytual podstawiania, czekania itp. (glupio przyznac - rytualu jeszcze nie zaprzestalem ;))

post-23383-0-75598200-1303208894_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Diode mozna zakryc, wiec jak ktos nie lubi... W tym systemie skierowana do gory, po oczach nie wali.

Ladowarke kupilem tutaj:

Ukryta Zawartość

Szybka i bezproblemowa wysylka, w tym wypadku nie warto bawic sie w aledrogo.

Ukryta Zawartość

Diode mozna zakryc, wiec jak ktos nie lubi... W tym systemie skierowana do gory, po oczach nie wali.

Ladowarke kupilem tutaj:

Ukryta Zawartość

Szybka i bezproblemowa wysylka, w tym wypadku nie warto bawic sie w aledrogo.

Super, dzięki za foto i link do ładowarki. Szacun, za pozytywne podejście do tematu i zajefajny pomysł. :)

Mam jeszcze pytanie, czy w jonizatorze jest określona płaszczyzna działania, bo ładowarki mają różnie sytuowane porty USB - pionowo lub poziomo. Chyba, że nie ma różnicy?

Ukryta Zawartość

Plaszczyzna dzialania jonizatora nie ma nic wspolnego z portem USB w ladowarce ;) Pamietaj, ze oprocz ladowarki potrzebny jest jeszcze przedluzacz. Sam wykorzystalem domowe zasoby, ale nie wiem, gdzie mozna kupic taki, jak pokazalem na zdjeciach. Jest on o tyle dobry, ze ustawia jonizator pod odpowiednim katem i mozna go (przedluzacz) przykleic tasma dwustronna.

Ladowarka jest pozioma i wejscie na USB ma z boku, koniecznosc przy sasiedztwie zajetych pozostalych wejsc we wzmacniaczu.

Sam jonizator podobno pole razenia zaweza do 2m, liczy sie 'produkcja' jonow na centymetr szescienny, ale to sa parametry dla mnie drugorzedne. Ma dzialac w odleglosci kilkunastu centymetrow i tyle.

• 1 miesiąc później...

Właśnie jestem świeżo po zastosowaniu autorskiej metody Mickiewicza i... jestem zawiedziony efektem. Precyzując - pozytywów w dźwięku nie zauważyłem żadnych. Szumy takie same, sporadyczne trzaski też nadal są jakie były. Wystąpił ponadto silny efekt negatywny w postaci "brumienia" od jonizatora, który w żaden sposób nie jest przecież uziemiony.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.