Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki kabel coax wybrac

pw67

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba więc najwyższy czas wykonać test i sprawdzić jak jitter sygnału SPDIF wpływa na dźwięk. Nie jest to proste, ale wykonalne. Proponuję następującą metodę.

1. Należy zmodyfikować nadajnik SPDIF w taki sposób, aby uzyskać znacznie dłuższe czasy narastania/opadania zboczy

2. Wykonać dodatkowy układ, który w kontrolowany sposób doda zakłócenia do sygnału SPDIF, te zakłócenia będą powodować powstanie jitteru

Takie urządzenie istnieje. Leży u mnie na biurku. Nazywa się Audiophileo. Pozwala jednym przyciskiem na pilocie dodać jitter do sygnału i zmienić szybkość narastania zbocza SPDIF.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Druga metoda, pozwalająca usłyszeć sam jitter interface'u SPDIF, to włączenie i wyłączenie synchronizacji zegarów pomiędzy transportem i DACiem. Dla uniknięcia podejrzeń że clock w DACu jest bardziej stabilny niż w transporcie, można spróbować przesyłania sygnału zegara z DACa do transportu i odwrotnie - z transportu do DACa. Oba rozwiązania są możliwe, wystarczy przepiąć kabel którym przesyłany jest zegar z In do Out w klockach dCSa.

Zmiany wprowadzane w/w metodami są subtelne, ale na dobrym sprzęcie bardzo łatwo uchwytne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)
Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 19 Maja 2012 - pyskówka
Ukryte przez misiomor, 19 Maja 2012 - pyskówka

Dziecinko gdybyś stanął twarzą w twarz zobaczyłbyś jaka ze mnie ofiara;-) Nawet chętnie pozwoliłbym się wtedy obrazić;-)

Wiesz że odwracanie kota ogonem które właśnie z lubością zacząłeś uprawiać jest charakterystyczne dla nastoletnich panienek?;-)

Zmiany wprowadzane w/w metodami są subtelne, ale na dobrym sprzęcie bardzo łatwo uchwytne.

Czyli, znowu, żeby wyłapać w ogóle tą różnicę, trzeba sztucznie wielokrotnie pogorszyć sygnał do stopnia zapewnie nie spotykanego w nawet najtańszym możliwym szajsie.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Czyli, znowu, żeby wyłapać w ogóle tą różnicę, trzeba sztucznie wielokrotnie pogorszyć sygnał do stopnia zapewnie nie spotykanego w nawet najtańszym możliwym szajsie.

No oczywiście że sztucznie, bo zegar wbudowany w Audiophilleo jest bardzo wysokiej jakości. Wartości dodanego jittera, choć spore, są i tak mniejsze niż otrzymujesz z większości kompów w trybie adaptacyjnym czy w cytowanym konwerterze USB Link firmy BalCanto. A więc na pewno nie są to wartości wzięte z sufitu i możesz się z nimi spotkać na co dzień.

W przypadku dCSa sprawa ma się jeszcze inaczej, bo tam transport ma bardzo niewielki jitter. A mimo to, obejście ograniczenia standardu SPDIF przez przesłanie sygnału oddzielnym kablem, daje zauważalną poprawę.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Na stronie Audiophileo nie jest napisane w jaki sposób orar gdzie jest dodawany jitter. Jeśli urządzenie posiada procesor DSP, to być może jest on dodawany matematycznie poprzez obrabianie sygnału. W teście, który zaproponowałem chciałbym wygenerować realny jitter pochodzący z transportu + ewentualnie z kabla cyfrowego, aby potem pozwolić odbiornikowi SPDIF na wygibienie go. To jest realna sytuacja w naszych domach. Mamy transporty, kable i DAC-e, a nie symulatory pracujące do tego w niejasny sposób. Ja lubię konkretne i przejrzyste sytuacje, pełne opisy warunków testów i pomiarów.

Wydaje mi się, że taki scenariusz zdarzeń jest bardzo prawdopodobny.

Czyli od jakiej wartości jitter jest słyszalny i jaką metodą zostało to ustalone ?Podasz w końcu jakąś literaturę ? Czy tylko strony www producentów znasz ?

Dziecinko [...] nastoletnich panienek?;-)

czy nie można kulturalniej rozmawiać ? Po co obrażasz ludzi ? Jeszcze ta stopka z idiotami... niesmaczne to jest. Nie potrafisz rozmawiać przy pomocy argumentów ?

Edward, ale nie ma konsekwencji w tym co mówisz. Najpierw rzucasz pomysł aby zbudować układ dodający jitter, a zaraz potem, gdy okazuje się że ktoś to już zrobił, zaczynasz wybrzydzać że wygenerowano go w DSP. Jeżeli nawet (choć to nie jest wyjaśnione - równie dobrze może to być efekt przejścia na tryb adaptacyjny) to nie ma to żadnego znaczenia - uzyskany jitter realny i można go zmierzyć. Pierwsze słyszę aby jitter był mniej lub bardziej koszerny ze względu na to jak go wywołano !

Wydaje mi się, że taki scenariusz zdarzeń jest bardzo prawdopodobny.

Znowu wykręcanie kota ogonem. dCS ma BARDZO mały jitter na wyjściu transportu. A mimo to go słychać. Podane wartości jittera dodawane w Audiophilleo także są 'z życia wzięte' - ba, podano nawet konkretny model urządzenia które charakteryzuje się podobnymi wartościami jittera.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

czy nie można kulturalniej rozmawiać ? Po co obrażasz ludzi ? Jeszcze ta stopka z idiotami... niesmaczne to jest. Nie potrafisz rozmawiać przy pomocy argumentów ?

Znalazł się kolejny orędownik "nowego" na forum;-) Mądrala z 6 wpisami;-) Posiedzisz troszkę to może będziesz mógł pouczać bo na razie jak widać ani dorobek ani doświadczenie;-) Bye.

Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 19 Maja 2012 - odpowiedź na usunięty post
Ukryte przez misiomor, 19 Maja 2012 - odpowiedź na usunięty post

Znalazł się kolejny orędownik "nowego" na forum;-) Mądrala z 6 wpisami;-) Posiedzisz troszkę to może będziesz mógł pouczać bo na razie jak widać ani dorobek ani doświadczenie;-) Bye.

Doswiadczenie to on akurat ma - przecież gołym okiem widać ze to ktoś zbanowany, pod nowym nickiem.

Szkoda czasu na dyskusje.

dCS ma BARDZO mały jitter na wyjściu transportu. A mimo to go słychać.

Jak się słucha ten jitter ? Pierwszy raz o tym słyszę, jak to się robi ? Skąd wiesz, że słuchasz jittera ?

Mądrala z 6 wpisami;-) Posiedzisz troszkę to może będziesz mógł pouczać bo na razie jak widać ani dorobek ani doświadczenie;-) Bye.

widzisz, jeśli chodzi o audio to mam małe doświadczenie na tym forum, to fakt, ale jeśli chodzi o kulturę to mam duże. Jak widzę dziecko na ulicy, które zachowuje się po chamsku, to mu zwracam uwagę, tak samo jak tobie i nie muszę, ani ciebie, ani jego znać.

Doswiadczenie to on akurat ma - przecież gołym okiem widać ze to ktoś zbanowany, pod nowym nickiem.

to ciekawe... jak to stwierdziłeś ? a może nie potrafisz odpowiedzieć na moje pytania ? a już myślałem, że trafiłem na kogoś kto wie, ale chyba się pomyliłem.Ale to w sumie ciekawe podejrzenie... rozumiem, że jak ktoś kulturalnie zadaje tutaj pytania, to jest banowany ?!?

Elberoth, jeszcze raz napiszę, może trochę jaśniej. Eksperyment, który proponuję ma na celu sprawdzenie od jakiego poziomu będzie słyszalny jitter SYGNAŁU SPDIF, który nieuchronnie jest potem eliminowany przez odbiornik SPDIF w DAC-u. Natomiast urządzenie Audiophileo symuluje jitter, który jest już w sygnale zegarowym ukladu D/A. Trzeba to rozróżnić.

Znowu wykręcanie kota ogonem. dCS ma BARDZO mały jitter na wyjściu transportu. A mimo to go słychać.

Hmmmm, powiadasz, że słychać? Mam wyniki pewnych badań przeprowadzonych w roku 2005. Wykonano symulację jittera (czyli prawdopodobnie tak jak działa symulator Audiophileo) poprzez zmianę sygnału audio w taki sposób, jak czyniłby to jitter. Tak spreparowane utwory pozwolono posłuchać 23 osobom na ich własnym sprzęcie (DAC+wzmacniacz+kolumny), jedynie źrodło z sygnałem cyfrowym krążyło wraz z testem. Skracając długą historię, wyniki wyglądają następująco (w przeliczeniu na pikosekundy. Tabela poniżej.

jitter 2 000 000 ps - słyszą wszyscy (23/23 badanych)

jitter 1 000 000 ps - słyszy część osób (11/23 badanych)

jitter 500 000 ps - słyszy część osób (6/23 badanych)

jitter 250 000 ps - nikt z badanych nie słyszy

jitter rzędu 250 - 1300 ps (symulacja Audiophileo) słyszy Elberoth i wszyscy audiofile ;-)

Wyniki innych badań, do jakich dotarłem różnie określają słyszalności jittera, ale zazwyczaj mowa jest co najmniej o poziomie od kilkudziesięciu nanosekund aż do kilku mikrosekund! Te badania dotyczą jittera już w sygnale audio, a nie w przesyle SPDIF). Sytuacja jest oczywiście znacznie bardziej skomplikowana, bo nie tylko wartość skuteczna jittera jest istotna, ale także jego widmo, poziom oraz typ przetwornika D/A.

Mnie się tutaj coś z lekka nie zgadza i to o trzy rzędy wielkości. :-) Czy komuś jeszcze?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mnie się tutaj coś z lekka nie zgadza i to o trzy rzędy wielkości. :-) Czy komuś jeszcze?

ja myślę, że jesteś kimś zbanowanym, pod nowym nickiem i Elberoth i inni audiofile nie będę z Tobą rozmawiali. Poza tym, jesteś chamski, bo sugerujesz, że się komuś coś wydaje.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Masz rację. I prawdę mówiąc sam dziwię się Tobie że w ogóle tutaj piszesz. To jest jak walenie grochem o ścianę.

Masz rację. I prawdę mówiąc sam dziwię się Tobie że w ogóle tutaj piszesz. To jest jak walenie grochem o ścianę.

zasmuciłeś mnie. Ja tylko chciałem się czegoś tutaj nauczyć, a Ty mi nauczycieli z forum wypędzasz. Ale doceniam, że nie użyłeś żadnego epitetu. Może w twoim przypadku to nie jest walenie grochem o ścianę ? A tak w ogóle, to o co chodzi z tym grochem ? że nie można zadawać grzecznych pytań ?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Hydraulik analizy psychologicznej też się podejmujesz?;-) Bo Twoi koledzy już to dawno zrobili tyle że jak zwykle kulą w płot;-)

Hydraulik analizy psychologicznej też się podejmujesz?;-) Bo Twoi koledzy już to dawno zrobili tyle że jak zwykle kulą w płot;-)

przykro mi, ale w tej dziedzinie nie jestem mocny. A może Ty znasz odpowiedzi na pytania, na które nie potrafi odpowiedzieć Elberoth ? Chociaż w sumie Edward już odpowiedział... ale może znasz jakieś inne źródła ? Bo z tego co napisał Edward wynika, że problemu jittera w zasadzie nie ma. Słyszalny jitter w dzisiejszych urządzeniach nie istnieje...

ja bym tam odrazu nie pisał, że nie istnieje, w końcu discomaniak go słyszy ogólnie, słyszy go w kablach, nawet nagrywa go nagrywarkami audio, a w swoim życiu przewalił 20 ton klocków więc twoje argumenty są bez znaczenia :)

ja bym tam odrazu nie pisał, że nie istnieje, w końcu discomaniak go słyszy ogólnie, słyszy go w kablach, nawet nagrywa go nagrywarkami audio, a w swoim życiu przewalił 20 ton klocków więc twoje argumenty są bez znaczenia :)

Ciotka mojego znajomego rozmawia z duchami, więc tak też można. To kolega discomaniac z tych fizycznych jest ?

Edward - wszystko zależy na jakim sprzęcie dokonywano tych porównań, w jakich warunkach, na jakich nagraniach, a także - KTO dokonywał oceny. Bez tych podstawowych informacji nie sposób napisać nic o sensowności tych porównań, a tym bardziej - podejmować się ich interpretacji.

Jako jedyny w tym wątku mam sprzęt pozwalający zasymulować dodanie jittera na poziomie ps (a więc wartości która wg twoich 'badań' powinna być absolutnie poza jakimkolwiek progiem słyszalności) - i u mnie słychać to jak na dłoni.

W chwili wolnej, poszukaj sobie publikacji Juliana Dunna (nie mylić z Chrisem Dunnem, tym co pisał pracę 'Is the AES/EBU-S/PDIF Digital Audio Interface Flawed?' z Dr. Malcolm Hawksfordem - dwie inne osoby), w której prowadzi teoretyczne rozważania na temat progu słyszalności jittera. Padam tam liczba 8ps dla sygnału o częstotliwości 20kHz i częstotliwości próbkowania 192kHz.

Nie tylko w tej;-)

no zapewne, a Ty w czym jesteś mocny ? bo na razie widzę, że w gębie...

Jako jedyny w tym wątku mam sprzęt pozwalający zasymulować dodanie jittera na poziomie ps (a więc wartości która wg twoich 'badań' powinna być absolutnie poza jakimkolwiek progiem słyszalności) - i u mnie słychać to jak na dłoni.

w jaki sposób stwierdziłeś, że jak na dłoni ? Według praktycznych badań Edwarda jest to niemożliwe. a jeśli chodzi o teoretyczne rozważania, to można je nawet prowadzić w odniesieniu do jittera na poziomie joktosekund....

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Edward - wszystko zależy na jakim sprzęcie dokonywano tych porównań, w jakich warunkach, na jakich nagraniach, a także - KTO dokonywał oceny. Bez tych podstawowych informacji nie sposób napisać nic o sensowności tych porównań, a tym bardziej - podejmować się ich interpretacji.

W chwili wolnej, poszukaj sobie publikacji Juliana Dunna (nie mylić z Chrisem Dunnem, tym co pisał pracę 'Is the AES/EBU-S/PDIF Digital Audio Interface Flawed?' z Dr. Malcolm Hawksfordem - dwie inne osoby), w której prowadzi teoretyczne rozważania na temat progu słyszalności jittera. Padam tam liczba 8ps dla sygnału o częstotliwości 20kHz i częstotliwości próbkowania 192kHz.

Miałem nie polemizować ale Elb nie mieści się wśród tych w mojej stopce;-)

To jest bardzo ważna informacja: kto, gdzie i na jakim sprzęcie. To musi być osoba o odpowiedniej wiedzy i doświadczeniu. Nie może to być zamknięty w sobie posiadacz hiper budżetowej taniochy który szuka uzasadnienia że nie warto dopłacać. Pomieszczenie jest tak oczywiste że nie ma o czym pisać. Pozostaje kwestia optymalnej, najlepszej z możliwych konfiguracji. I nie pomogą testy czy wykresiki robione na kompie jeśli nie ma się doświadczenia. Niestety.

8 bilionowych sekundy :D

Gdyby to było forum o malarstwie, rozmawialibyśmy o kopi obrazu wykonanej z dokładnością 8 bilionowych mm i część osób twierdziłaby, że jest w stanie odrazu odróżnić ją od oryginału :)

To jest bardzo ważna informacja: kto, gdzie i na jakim sprzęcie. To musi być osoba o odpowiedniej wiedzy i doświadczeniu

to fakt, ale jaka musi być ta wiedza i doświadczenie ? Kto miałby decydować czy już jest "odpowiednie" ?Czy chodzi o doświadczenie w przerzucaniu klocków ? Ile ton trzeba przerzucić ?

(...) a także - KTO dokonywał oceny.

Bardzo słuszna uwaga! Różnice międzyosobnicze w zakresie precepcji słuchowej potrafią być bardzo duże, dlatego do testu, na który się powołuję owe 23 osowy stanowili: profesjonaliści i półprofesjonaliści branży dźwiękowej, inżynierowie aukstycy, dźwiękowcy, recenzenci branży audio oraz muzycy. W mojej ocenie to rozsądny wybór. Wyniki znamy.

Czy masz jakiś rejestrator pozwalający nagrać sygnał z wyjścia Audiophileo? Przygotowałbym Ci plik z prośbą o przepuszczenie go przez symulator jittera i nagranie tego co wychodzi. Potem chciałbym ten plik przeanalizować. Jest to do zrobienia?

Padam tam liczba 8ps dla sygnału o częstotliwości 20kHz i częstotliwości próbkowania 192kHz.

Nie padaj tam ;-) Dla 8 pikosekund nie warto :-D

A tak na serio to widzę pewną tendencję wśród audiofilów:

- gdy teoria jest niewygodna, to audiofil ją ignoruje i żąda wyłącznie doświadczeń praktycznych

- gdy doświadczenie praktyczne jest niekorzystne, to szuka teorii, której można się uchwycić

Czytałem kiedyś ten dokument, coś kojarzę. Teraz nie będę tego liczyć i głowy nie dam, ale coś mi się wydaje, że owe 8 ps dla podanej częstotliwości próbkowania i częstotliwości akustycznej to jest jitter powodujący przeklamanie ostatniego bitu w sygnale 24-bitowym. Chyba nie chcesz powiedzieć, że to słyszysz? :-)

EDIT: Sprawdziłem i widzę, że trochę przesadziłem. Dla 192 kHz jitter o wartości 8 ps zamiesza w okolicy 17-18 bitu, więc sporo wyżej w słowie. Z dugiej strony są to wartości na pułapie około -105 do 108 dBFS. Ja się nie podejmuję tego usłyszeć, tym bardziej, że to są wyliczenia dla 20 kHz. Wraz ze zmniejszaniem się częstotliwości ta wartość będzie jeszcze spadać.

Nie pamiętam czy chodziło o przekłamanie bitu czy też o coś innego, dlatego nie chcę wchodzić w polemikę. Pamiętam natomiast dokładnie, że te 8ps to najmniejsza wartość jaką teoretycznie można by usłyszeć.

Trochę dziwi mnie twój wpis o niewygodnej teorii, którą audiofile starają się jakoby ignorować. W przypadku jittera, teoria akurat potwierdza to co od dłuższego czasu słyszą audiofile. Zjawisko występuje, są metody pomiarowe które pozwalają je zmierzyć, i na końcu są osoby które to bez trudu słyszą. Jeżeli nawet nie na poziomie 8ps, to poziomie kilkuset ps.

PS. Nie mam jak tego zmierzyć, ale jak wpadniesz do mnie i nie zajmie to więcej niż godzinę, to zapraszam.

i na końcu są osoby które to bez trudu słyszą. Jeżeli nawet nie na poziomie 8ps, to poziomie kilkuset ps.

ale jaką metodą słyszą ? twierdzą, że słyszą, czy w jakimś ślepym teście ? Bo w teście Edwarda nie słyszeli, a Ty twierdzisz, że gdzieś, ktoś... A Ty ile słyszysz ?

W przypadku jittera, teoria akurat potwierdza to co od dłuższego czasu słyszą audiofile.

Otóż właśnie nie bardzo. W praktyce współczesne odbiorniki SPDIF ściągają jitter swobodnie do granicy 50-100 ps, co osobiście potwierdzam. Przeprowadzony test, który wkleiłem pokazuje, że ludzie słyszą jitter dopiero gdy jest on kilka tysięcy razy większy. Przyznasz, że to dość drastyczna rozbieżność. Dlatego uparcie szukam potwierdzenia, że człowiek jest w stanie usłyszeć tak mały jitter jak to audiofile mówią.

PS. Nie mam jak tego zmierzyć, ale jak wpadniesz do mnie i nie zajmie to więcej niż godzinę, to zapraszam.

Nie zmierzyć, tylko nagrać. Potrzebne jest mi tylko nagranie z przygotowanego pliku. Analizę muszę zrobić u siebie i jest to temat na dużo więcej niż godzinkę.

P.S. Zostawmy te 8 ps w spokoju, skupmy się na praktycznych możliwościach człowieka.

A ja podam taki przykład nietechniczny z własnego doświadczenia, co powinno być szczególnie wartościowe dla praktyków jak discomaniak :)

Oglądałem sobie ostatnio finał must be the music, odbierany przez dekoder DVB-T za 100 zł, jakość obrazu 720p - dźwięku nie wiem, ale transmisja cyfrowa. Dekoder podłączony przez USB. Realizacja dźwięku w programie - totalny opad szczęki, a to ponoć program na żywo. Wszystko to bezprzewodowo nadajnikiem na pałacu kultury prosto na mój dekoder DVB-T - zupełnie nieaudifilski, dalej przez USB do wnętrza kompa, gdzie przez łącza na płycie gównej idzie to sobie do slotu pci i do dźwiekówki, tam przetwornik C/A i na wzmacniacz. Dalej kolumny i ucho. I teraz pytanie, jaki jitter mamy przy takiej transmisji? Bo dźwięk - rewelka, szczerze mówiąc spokojnie dorównujący jakością co lepszych koncertów, czy to nagranych na CD, czy DVD czy BluRay, a i miejscami przewyższający wiele nagrań studyjnych.

Gdyby jitter miał takie znaczenie jakie mu się przypisuje, to wszystko dłuższe niż metrowy kabelek powodowałoby dźwiękową masakrę.

Kolejna kwestia, w standardzie SPDIF dźwięk jest przesyłany razem z zegarem itd. i tu mamy doczynienia z jitterem. Co się natomiast dzieje, kiedy do amplitunera przesyłamy dźwięk zakodowany w jakimś formacie wielokanałowym? Tu chyba zegar nie jest przesyłany równolegle z sygnałem, bo sygnał jest dekodowany dopiero w amplitunerze. To samo dzieje się kiedy przesyłamy dźwięk (i obraz) przez DVB-T? Czy zatem nie można całkowicie wyeliminować jittera, przesyłając dźwiek stereo w formie zakodowanej do DACa?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.