Skocz do zawartości
IGNORED

Projektor zamiast telewizora

DJ_Achmed

Rekomendowane odpowiedzi

A ja mam Panasonic PT-AX200E i dla mnie oram mojej rodziny jest miodzio kosztował 3 tys ale było warto natomiast póki co nie warto jest kupowac full hd a do 10tys to będzie zwykły golas każy kupuje na swoje oko bo to on ma byc zadowolony .

Optomy i benqa 600 przed zakupem Acera. Gdyby nie brak wyjscia hdmi 1,4 brałbym benqa. Z tym że efekt tęczy najbardziej dokuczliwy własnie w Benq. Obraz najbardziej podobał mi się w Benq, pozniej Optoma hd 20, Acer i Optoma 600x w takiej kolejnosci.

Acera kupowałem w ciemno ale wybrał bym go dla 3d jeszcze raz. Projektor ponadto konwertuje obraz z 2d na 3d o czym producent nie wspomina. Bardzo fajne efekty na filmach przyrodniczych w hd przy konwersji oraz filmach SF z blurey. Koncerty tez fajnie wypadają. Ustawiasz w projektorze tryb 3d ubierasz okulary i efekt naprawde jest fajny.

A ja mam Panasonic PT-AX200E i dla mnie oram mojej rodziny jest miodzio kosztował 3 tys ale było warto natomiast póki co nie warto jest kupowac full hd a do 10tys to będzie zwykły golas każy kupuje na swoje oko bo to on ma byc zadowolony .

kolega ma racje powinienes zobaczyc to sam. Ja osobiście lubię bardziej zimną paletę barw i benq był w tym lepszy. Panasonic to faktycznie niezła propozycja tyle,że jesli niechcesz 3d.

jak to sam konwerteruje na 3d projektor?

i jaki jest efekt ? czy np divixy 720p są wtedy 3d?

jakoś nie chce mi się w to wierzyć

a jak byście tego Panasonic PT-AX200E usytuowali w jakości obrazu obsłudze głośności ?

Focal + Naim

jak to sam konwerteruje na 3d projektor?

i jaki jest efekt ? czy np divixy 720p są wtedy 3d?

jakoś nie chce mi się w to wierzyć

a jak byście tego Panasonic PT-AX200E usytuowali w jakości obrazu obsłudze głośności ?

Wszystko konwertuje tyle, że efekt na niektórych materiałach jest znikomy. Na przykład film

SF "Pandorium" na Canal +HD wyglądał tak jakby był kręcony w 3d, opole na TVP HD tez efekt niesamowity. Po prostu przełanczam tryb na 3d i rozmywa jakby trochu obraz zakładam okulary i jest bajka. Wczoraj przełonczyłem na kanał Discovery HD (jakis program naukowy z pięknymi ujęciami krajobrazów)i dałem drugie okulary żonie nie mogła oczu oderwac a nie lubi telewizji. Oficjalnie Acer nie ma konwersji z 2 na 3d ale zaręcza, że konwertuje. Jesli mieszkasz blisko Krakowa zapraszam na pokaz.

Acer jest bardzo cichy w eco. Panasonic podejrzewam, że w trybie 2d ma najlepszy obraz ale widziałem tylko starszy model a głośność to nie wiem. Acer na pewno jest najmniejszy z tych projektorów. |Panasonic największy. Jeśli miałbym kupowac Panasonica za około 3000 złotych to wolał bym dozbierac do Mitsubishi HC 3800 Full HD jest do kupienia jeszcze za 3800 złotych.

kurcze nie wiedziałem że zwykły obraz 2d na 3d konwerteruje

a okulary ile kosztują? czy filmy divix też przerabia na 3d?

czy ktoś posiada taki projektor

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

kurcze nie wiedziałem że zwykły obraz 2d na 3d konwerteruje

a okulary ile kosztują? czy filmy divix też przerabia na 3d?

czy ktoś posiada taki projektor

Ukryta Zawartość

tak divixy tez przerabia nie będzie ci nic wyskakiwało z ekranu ale głębia obrazu jest spora. Co najlepsze teraz mozna kupic za 2400 to policz optoma HD20 plus adapter minimum 3600 a dotego dodatkowe pudełko i uciążliwa obsługa. Okulary są od 300 złotych w górę. Można wychaczyc na alledrogo czasem za 100-200 złotych nowe. Pasują okulary Acer, BENQ, OPTOMA, NEC czli z dlp link. Jesli chcesz tylko 2d to nie polecam ACERA H5360BD bierz cokolwiek innego.

Projektor z linku bardzo dobry pomimo wieku.

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Ja kupiłem Acera H5360BD nie potrzebuje on adaptera Optomy do 3d i jest bardzo cichy.

Optoma Karola ma jednak bardziej naturalne kolory więc coś za coś.

Nie potrzebuje adaptera aby działały gry 3D z PS3?

Masz PS3-kę i możesz potwierdzić na 100% że nie potrzeba konwertera optomy 3D-XL do tego projektora? To dość istotne, bo 3D osiągane np. z komputera wyposażonego w kartę nvidia mnie zupełnie nie interesuje.

Nie potrzebuje adaptera aby działały gry 3D z PS3?

Masz PS3-kę i możesz potwierdzić na 100% że nie potrzeba konwertera optomy 3D-XL do tego projektora? To dość istotne, bo 3D osiągane np. z komputera wyposażonego w kartę nvidia mnie zupełnie nie interesuje.

Potwierdzam na 100% mam PS3 i gram w 3d na Acerze polecam szczerze. Ten projektor w #d jest naprawdę rewelacyjny.

Potwierdzam na 100% mam PS3 i gram w 3d na Acerze polecam szczerze. Ten projektor w 3d jest naprawdę rewelacyjny.

Potwierdzam, tutaj test:

Ukryta Zawartość

Ja swojego kupiłem tutaj:

Ukryta Zawartość

Mogę potwierdzić że za tą cenę jest naprawdę super.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Potwierdzam na 100% mam PS3 i gram w 3d na Acerze polecam szczerze. Ten projektor w #d jest naprawdę rewelacyjny.

Dzięki za odpowiedź, w takim razie kupuję go, bo nie chce mi się czekać na niedrogie Full HD 3D :) Teraz ma wchodzić pj 3D Sony VPL-HW30 (200-240Hz) w cenie ok. 3300 EUR, ale to jednak sporo grosza, bardziej będzie coś takiego pasować do przyszłej PS4-ki, ale wtedy projektory 3D mogą być już o klasę lub 2 klasy lepsze (za jakieś 2 lata...).

A jakie okulary masz / polecasz?

Ukryta Zawartość

Sony jest już dostępny. Cena w miarę przystępna, jak full HD 3D :)

Ja używam okularów optomy. Są bardzo wygodne i lekkie.

Ukryta Zawartość

Dzięki za odpowiedź, w takim razie kupuję go, bo nie chce mi się czekać na niedrogie Full HD 3D :) Teraz ma wchodzić pj 3D Sony VPL-HW30 (200-240Hz) w cenie ok. 3300 EUR, ale to jednak sporo grosza, bardziej będzie coś takiego pasować do przyszłej PS4-ki, ale wtedy projektory 3D mogą być już o klasę lub 2 klasy lepsze (za jakieś 2 lata...).

A jakie okulary masz / polecasz?

Mam okulary Optomy i Neca. Wolę Optomy są lżejsze, w Necu po godzinie boli mnie nos. Nec ma jakby większe szkła za to, czyli lepiej izoluje oczy od otoczenia. Na zachodnich forach jak kupowałem ten projektor to część osób robiła takie compo Acer do 3d a naprzykład Epson do 2d Full Hd, aby nie inwestować kilku tysięcy euro w jeden prjektor Jvc 3d. 3d Acera nie odbiega w sposób zasadniczy od tego co pokazuje JVC mam nawet wrażenie, ze poprzez fakt, że jest to bardzo jasny projektor lepeiej się ogląda 3d. Oczywiście 2d to już inna bajka Jvc nie da się porównac do Acera.

Ja miałem chyba jeden z pierwszych egzemplarzy w Polsce bo nawet Acer Polska gdzie dzwoniłem i pisałem nie potrafił odpowiedziec na moje pytania. Najpierw mi mówili, że nia ma takiego projektora, pozniej, że potrzebny jest adapter, oraz, że tylko okulary acera pasują. Wszystko co mi mówili było kompletną bzdurą. Dysponuje jeszcze meilami z Acera po prostu wstyd Panowie z Acera nie wiedzą co firma sprzedaje nawet. Pomogli kompetentnie koledzy z zachodnich Forów, wszystko mi wytłumaczyli i jest super (tam ten projektor był wcześniej sprzedawany. ja kupiłem w niemieckim sklepie, w Polsce, który jako jedyny miał wtedy ten projektor. Pierwszy egzemplarz miał mikro uszkodzenie polegające na plamce niczym wypalony piksel z boku obrazu na szczęście sklep zachował się super i błyskawicznie wymienił na nowy pomimo,że trochu godzin już mu nabiłem. Drugi nie ma wad.

Mam okulary Optomy i Neca. Wolę Optomy są lżejsze, w Necu po godzinie boli mnie nos. Nec ma jakby większe szkła za to, czyli lepiej izoluje oczy od otoczenia. Na zachodnich forach jak kupowałem ten projektor to część osób robiła takie compo Acer do 3d a naprzykład Epson do 2d Full Hd, aby nie inwestować kilku tysięcy euro w jeden prjektor Jvc 3d. 3d Acera nie odbiega w sposób zasadniczy od tego co pokazuje JVC mam nawet wrażenie, ze poprzez fakt, że jest to bardzo jasny projektor lepeiej się ogląda 3d. Oczywiście 2d to już inna bajka Jvc nie da się porównac do Acera.

bardziej interesuje mnie 3D w tej chwili, 2D mam z TV ew. czasem film na projektorze obejrzę z DVD lub Blu-ray. Pewnie, że lepiej byłoby mieć pj "idealny", ale z doświadczenia wiem, że takich nie ma "na dłuższą metę", dziś wydasz 20 tys. jutro masz to samo za 7 tys. Jeszcze nie tak dawno oglądałem w Las Vegas prezentację projektora Sony Qualia za 30-parę tys. USD, dziś taką jakość oferuje projektor epsona za 4000 zł (lub lepszą...). Wiem, że epson wprowadza nowe panele refleksyjne, coś jak DILA w JVC czy SXRD w Sony, o drastycznie wyższym kontraście ANSI, będzie następny przełom i niskie ceny na jakość dzisiejszych hi-endów.

Ukryta Zawartość

Sony jest już dostępny. Cena w miarę przystępna, jak full HD 3D :)

Tak, przystępna jak na nowość ;)

Ale w kategoriach alternatywy za takie pieniądze masz już co wybierać np. w Telewizorach. Np. jest fajna plazma Samsunga PS64D8000 (64 calowa, full HD, 3D, b. dobry obraz, cena ok. 9 tys. zł)

Ukryta Zawartość

Tylko że nadal to jest 64" :) niestety przy 3d liczy się wielkość ekranu. Im mniej widzimy po bokach ekranu tym efekty są lepsze.

Widziełem Sony HW-20 w akcji i jeżeli HW-30 jest od niego lepszy to naprawdę musi to robić piorunujące wrażenie.

bardziej interesuje mnie 3D w tej chwili, 2D mam z TV ew. czasem film na projektorze obejrzę z DVD lub Blu-ray. Pewnie, że lepiej byłoby mieć pj "idealny", ale z doświadczenia wiem, że takich nie ma "na dłuższą metę", dziś wydasz 20 tys. jutro masz to samo za 7 tys. Jeszcze nie tak dawno oglądałem w Las Vegas prezentację projektora Sony Qualia za 30-parę tys. USD, dziś taką jakość oferuje projektor epsona za 4000 zł (lub lepszą...). Wiem, że epson wprowadza nowe panele refleksyjne, coś jak DILA w JVC czy SXRD w Sony, o drastycznie wyższym kontraście ANSI, będzie następny przełom i niskie ceny na jakość dzisiejszych hi-endów.

Ja bym takich pieniędzy w projektor, który jest stosunkowo zawodnym urządzeniem nie zainwestował i w dodatku tak jak piszesz ten postęp technologiczny jest bardzo szybki.

Tylko że nadal to jest 62" :) niestety przy 3d liczy się wielkość ekranu. Im mniej widzimy po bokach ekranu tym efekty są lepsze.

Widziełem Sony HW-20 w akcji i jeżeli HW-30 jest od niego lepszy to naprawdę musi to robić piorunujące wrażenie.

w tej chiwli mam ekran 65" i oglądam z 3.5m, dla mnie to ok, zatem 64" plazma mnie satysfakcjonuje pod tym względem. Problem jest taki, że jest podobno spory input lag.

Widziałem projektory JVC 3D i LG 3D, pewnie ten sony będzie sporo lepszy.

Czy okulary optomy nie są w technice Nvidia tylko DLP-link ? Chodzi o model ZD201? Jak problem migotania?

Pasywne rozwiązanie LG podoba mi się bardziej, obraz jest bardzo stabilny i nie męczy, niestety traci rozdzielczość. Samsung opracował rozwiązanie, że będzie pasywnie i bez utraty rozdzielczości, ale to dopiero w przyszłości wejdzie...

Okulary optomy pracują w technologi dlp-link. Na Acerze nie ma problemów. Ostatnio oglądałem Tron 3D i efektu migotania ani zmęczenia oczu nie uświadczyłem. Może dlatego ze mam dosyć dobrej jakości ekran.

Projektory wcale nie są takie zawodne. A co się tyczy szybkich zmian technologii to dotyczy wszystkich urządzeń audio-video, np. amplitunery czy odtwarzacze BD.

Mam ekran o przekątnej 92" i chętnie zamienił bym na większy. Do wielkości ekranu łatwo się przyzwyczaić, ale wrócić z dużego na mały jest bardzo ciężko.

Okulary optomy pracują w technologi dlp-link. Na Acerze nie ma problemów. Ostatnio oglądałem Tron 3D i efektu migotania ani zmęczenia oczu nie uświadczyłem. Może dlatego ze mam dosyć dobrej jakości ekran.

Projektory wcale nie są takie zawodne. A co się tyczy szybkich zmian technologii to dotyczy wszystkich urządzeń audio-video, np. amplitunery czy odtwarzacze BD.

tak, jeszcze nigdy mi się nie zepsuł projektor, ani nie przepaliła lampa, a miałem dwa soniaki, sharpa, benq, mitsubishi. Natomiast TV mi nawalił ostatnio, ale naprawa była błyskawiczna i to w domu...

Mam ekran o przekątnej 92" i chętnie zamienił bym na większy. Do wielkości ekranu łatwo się przyzwyczaić, ale wrócić z dużego na mały jest bardzo ciężko.

sprawdzę 75 cali z tego Acera, ma on spory zoom ;)

Panowie, pytanie od lajkonika, więc nie bijcie tylko odpowiadajcie. Znaczna przewaga projektora nad plazmą/lcd to przekątna obrazu. Ale mam poważne wątpliwości co do jakości obrazu, tj. ostrości, kontrastu, oddania barw. Jak to wygląda? Prosiłbym o rzetelną odpowiedź, także krytyczną, Nie chodzi o zachwalanie jednego, a o podzielenie się wiedzą. Poza tym, jakie warunki musza być spełnione do projektora? Totalne zaciemninie, to wiem, ale cos jeszcze?

Muszę dobrze przygotować się do tematu, bo Żonka jest na nie, a mnie ta opcja b. zaintresowała.

Z góry dzięki za pomoc.

Powrót po dłuższej przerwie...

Każdy powie Ci coś innego. Dla jednego będzie lepiej dla innego gorzej. Wszystko zależy od indywidualnego podejścia i preferencji.

Co do jakości to projektory za ok. 2500 zbliżają się jakością do telewizorów. Dużej różnicy nie ma. Dużo zależy od samego projektora. Natomiast wielkość robi swoje. W tej chwili mam mały telewizor do oglądania wiadomości. Natomiast do filmów i gier korzystam z projektora. Wszystko w mieszkaniu w pokoju 25 m2. Jest to optyamalne rozwiązanie. Wzyscy którzy mnie odwiedzają, są pod wrażeniem jakości obrazu z projektora. A po obejrzeniu filmu, trudno się potem przestawić na mały telewizor :)

Oczywiście pomieszczenie musi być chociaż częściowo zaciemnione.

a czy na projektorze występuje również tak jak na TV efekt smużenia ? Na moim starym 32" samsungu LCD efekt smużenia jest , u znajomego na plazmie Panasonic 42"(któryś z nowszych modeli) też występuje choć w dużo mniejszym stopniu niż u mnie,na tych nowych LED widziałem w MM że już tego nie ma. A jak jest z projektorem ?

W przypadku projektorów nie ma czegoś takiego jak smużenie. Natomiast czasami przy starszych projektorach można zauważyć tzw. efekt tęczy. Jednak nie dla wszystkich jest on widoczny, dokładnie efekt ten widzi ok 5% ludzi :)

Niestety się mylisz. Stare projektory maja prędkość kolą 2x , w nowych projektorach wynosi ona 4x. Dzięki czemu efekt tęczy jest w dużym stopniu ograniczony i przy oglądaniu filmów jest niezauważalny.

Dzięki mojej pracy mam możliwość testowania większości nowo wychodzących projektorów i wiem jak to wygląda od tej strony. A również należę do osób którym efekt tęczy strasznie przeszkadza.

Nie ma znaczenia czy projektor jest stary czy nowy, ważna jest cena; w najtańszych nikt nie montuje szybkiego koła... ;)

Ważna jest też jego konstrukcja (RGB, RGBRGB, RGBWRGB, i inne kombinacje RGB z CMY).

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Zależy co uważamy za najtańsze. Już w Acerze takim -->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za 2500 masz już szybkie koło i efekt tęczy jest niewidoczny. Mam właśnie takiego w domu. Poprzednio był BENQ w podobnej cenie i po obejrzeniu filmu oczy bolały ze zmęczenia.

Ukryta Zawartość

Zależy co uważamy za najtańsze. Już w Acerze takim -->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za 2500 masz już szybkie koło i efekt tęczy jest niewidoczny. Mam właśnie takiego w domu. Poprzednio był BENQ w podobnej cenie i po obejrzeniu filmu oczy bolały ze zmęczenia.

przetestowałem Acera H5360BD i niestety nie spodobał mi się. Jednak wolę dołożyć do czegoś lepszego...

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.