Skocz do zawartości
IGNORED

Taśma metalowa do autostopu

V126

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio kupiłem taką ciekawą rzecz, a mianowicie metalową taśmę, którą nakleją się na taśmę do magnetofonu szpulowego. Ta taśma powoduje, że szpulowiec wie gdzie kończy się taśma i gdzie zatrzymać się lub rozpocząć odtwarzanie w przeciwnym kierunku.

Cała zagwozdka polega na tym, że nie wiem ile jej nakleić. Czy ktoś z tutaj obecnych byłby w stanie mi na to odpowiedzieć?

Mam magnetofon TEAC X-2000 jest to wersja bez autorewersu, ale w niedalekiej przyszłości zamierzam zmienić na TEAC-X2000R, w którym taka taśma będzie potrzebna.

Z góry dziękuję za pomoc.

P.S. Może i X-2000 ma też autostop działający w taki sposób (bo ma taki, który zatrzymuje odtwarzanie, gdy taśma straci napięcie), a te taśmy, które mam mają za mało tej metalowej taśmy (jedna ma 12cm, a druga 15cm)?! Tego nie wiem. Odległość między skrajnymi "prętami", po których przesuwa się taśma w zestawie głowic to około 18cm. Czy ta taśma ma objąć skrajne metalowe pręty w zestawie głowic?

https://www.audiostereo.pl/topic/81197-ta%C5%9Bma-metalowa-do-autostopu/

Z tego co pamiętam, to autostop na odcinku metalowej taśmy polegał właśnie na zwarciu dwóch metalowych bolców przy głowicach. Ale które to są, to już musisz sam u siebie sprawdzić. Można zgadywać, że są to skrajne.

Witam, ostatnio kupiłem taką ciekawą rzecz, a mianowicie metalową taśmę, którą nakleją się na taśmę do magnetofonu szpulowego. Ta taśma powoduje, że szpulowiec wie gdzie kończy się taśma i gdzie zatrzymać się lub rozpocząć odtwarzanie w przeciwnym kierunku.

Cała zagwozdka polega na tym, że nie wiem ile jej nakleić. Czy ktoś z tutaj obecnych byłby w stanie mi na to odpowiedzieć?

Mam magnetofon TEAC X-2000 jest to wersja bez autorewersu, ale w niedalekiej przyszłości zamierzam zmienić na TEAC-X2000R, w którym taka taśma będzie potrzebna.

Z góry dziękuję za pomoc.

P.S. Może i X-2000 ma też autostop działający w taki sposób (bo ma taki, który zatrzymuje odtwarzanie, gdy taśma straci napięcie), a te taśmy, które mam mają za mało tej metalowej taśmy (jedna ma 12cm, a druga 15cm)?! Tego nie wiem. Odległość między skrajnymi "prętami", po których przesuwa się taśma w zestawie głowic to około 18cm. Czy ta taśma ma objąć skrajne metalowe pręty w zestawie głowic?

Według mojej wiedzy w magnetofonach Teac serii X-1000 i X-2000 tylko modele z autorewersem, czyli R, reagują na metalizowaną taśmę. Pozostałe, czyli M i bez litery, mają wyłącznie czujniki naciągu i wyłączają napęd po zluzowaniu taśmy.

Taśmy metalizowanej w zupełności wystarczy odcinek 10-12 cm (przy przewijaniu, bo przy odtwarzaniu zwykle wystarczają 2-3 cm). Nie nakleja się jej na taśmę magnetyczną, tylko wkleja pomiędzy taśmę a rozbiegówkę.

Racja.Jak ją nakleisz na taśmę,to nie bedzie miała w ogóle kontaktu z kołkami prowadzącymi taśmę.Odcinek metalizowany musi być po stronie czynnej taśmy.Aby sprawdzić autostop,po prostu zewrzyj kawałkiem miedzianego przewodu oba kołki i magnetofon powinien się zatrzymać.Nie za bardzo znam te modele teaca i może mają autostop nie na odcinek metalizowany,tylko na fotokomórkę,jak wszystkie nowsze modele.

Tam nie ma fotokomórki, nie ma też typowych kołków, które taśma mogłaby zewrzeć. Autostop działa wyłącznie na podstawie naciągu taśmy. Tylko w modelach R, czyli z autorewersem, jest kołek, zamontowany na lewym wałku bezwładnościowym, reagujący na taśmę metalizowaną, co widać na załączonym obrazku (zapożyczonym z aukcji na ebay).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Forecast88 faktycznie u mnie tego nie ma. Tak czy siak, jak pisałem chcę to dołożyć, bo zamierzam wymienić na magnetofon X-2000R czyli z autorewersem, który już posiada ten kołek na wałku bezwładnościowym.

Satysfakcjonuje też mnie odpowiedź z poprzedniego postu na temat długości, ale co do wklejania między rozbiegówkę, a taśmę rodzi się problem. Fakt, w tamtych taśmach tak jest. Jedna z taśm (Philips) ma po prostu kawałek metalowej taśmy wklejonej między rozbiegówkę, a taśmę, ale druga taśma (Stilon Gorzów) ma tą taśmę trochę inną (taka jakby pokryta jakąś folią od spodu). Moja miedziana taśma jest samoprzylepna. Tutaj rodzi się moje pytanie jak ja mam to wkleić? Czy nakleić? Ogólnie sama w sobie taśma to jest kawałek paska miedzianego, od spodu samoprzylepnego z doklejonym papierem, a od góry folią (obie rzeczy trzeba usunąć przy naklejaniu). Czy ja to mam od spodu zakleić taśmą bezbarwną? Czy mam to wkleić odwrotnie (tak, żeby metal dotykał do tego kołka przy kole bezwładnościowym)?

Ogólnie serdecznie dziękuję za zainteresowanie i dotychczasową pomoc.

Moja miedziana taśma jest samoprzylepna. Tutaj rodzi się moje pytanie jak ja mam to wkleić? Czy nakleić? Ogólnie sama w sobie taśma to jest kawałek paska miedzianego, od spodu samoprzylepnego z doklejonym papierem, a od góry folią (obie rzeczy trzeba usunąć przy naklejaniu). Czy ja to mam od spodu zakleić taśmą bezbarwną? Czy mam to wkleić odwrotnie (tak, żeby metal dotykał do tego kołka przy kole bezwładnościowym)?

Ogólnie serdecznie dziękuję za zainteresowanie i dotychczasową pomoc.

Według mnie, żeby to dobrze zadziałało, taśma metalizowana powinna być przyklejona na jednym końcu do taśmy, na drugim do rozbiegówki, a najlepiej, żeby przewodziła prąd po obu stronach. Nie wiem dokładnie, z czym zwiera się bolec sterujący w Teac X-2000R, ale podejrzewam, że raczej nie z wałkiem bezwładnościowym, prędzej z prowadnicą obok głowicy kasującej, co pozwala przypuszczać, że wystarczy, jeśli taśma będzie przewodzić prąd od strony czynnej (czyli od strony głowic).

Chyba będziesz musiał poeksperymentować. Skoro taśma jest samoprzylepna, to naklej kawałek na koniec rozbiegówki (od strony głowic) i sprawdź, jak to zadziała.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.