Skocz do zawartości
IGNORED

dynaudio audience 52se czy dm 2/7

goobar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam okazje kupic dynaudio audience 52se za okolo 2kzl w doskonalej kondycji ale mysle o dm2/7 ze wzgledu na mozliwosc posluchania ale i gwarancje.Powiecie ze wybor jest prosty(czytalem opinie o audience se) ale problem w tym ze mam rotela ra-04 se i nie wiem ktore z kolumn lepiej napedzi.Dodam ze slucham muzyki z laptopa, do ktorego podpiety jest mf v-dac.Jak wyglada sprawa z zywotnoscia kolumn majac na uwadze ze te 52se pare ladnych latek pewnie juz graly? Bede wdzieczny za pomoc

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/81304-dynaudio-audience-52se-czy-dm-27/

Seria DM ma opinię kolumn łatwych do napędzenia i do ustawienia (zdaje się w przeciwieństwie do Audience). Ja swoje DM 2/7 podłączałem do końcówek Rotela 70W, 130W i 200W. Zbyt dużych różnic nie było. Na nowe Dynaudio dostajesz 7 lat gwarancji.

DM 2/7 mam w gabinecie 12m2, niedaleko ścian i grają świetnie.

Niestety nie porównywałem ich z Audience, więc na ten temat wiele nie napiszę.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Z Dynaudio najlepiej jest przed zakupem sprawdzic u siebie jak dany model zagra bo czynnik nieprzewidywalnosci jest dosc wysoki:)

Firma ocenia trwalosc produkowanych glosnikow na co najmniej 25 lat intensywnej eksploatacji. Nie wiem w jakiej mierze dotyczy to serii DM, ktora zdaje sie ma uproszczone woofery i generalnie byla optymalizowana, podobnie jak Excite, do wspolpracy z mniej wdydajnymi wzmacniaczami.

W 52 SE zaaplikowano (w obudowie Audience) drivery z dawnej serii Contour, konkretnie modelu 1.3 Mk. II, ktorego katalogowa cena wynosila ok. 8 tys. zl.

Biorąc pod uwagę posiadany przez Ciebie wzmacniacz, sugerowalbym serie DM. Bez problemu prawidłowo zasili kolumny.

Co do żywotności, to przy prawidłowym użytkowaniu Dynaudio jest naprawdę bezawaryjne.

Proponuje jednak odsluch, w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Mam 52 już ładnych parę lat i zasilam je niezbyt mocnym Naimem.

W tym czasie szukałem nowych kolumn (czytaj droższych) i jak na razie nic nie pokonało Dynaudio 52 SE,a porównywałem bezpośrednio z osławionymi Harberthami,Spendorami,Totemami i Audio Physykami czyli zestawami dużo droższymi i uwierz mi ze nic nie spowodowało po odsłuchach chęci wymiany i pozbycia się 52.

Twój Rotel spokojnie sobie z nimi poradzi,a z czasem możesz go wymienić na coś lepszego.

Osobiście polecam.

Też oddaję głos na 52SE. Dobre kolumny. Na wartości już nie stracą... Ja parę miesięcy temu sprzedałem ja za 3200 zł.

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

Ja polecałbym nowe DM. Jeśli trafisz idealne używki 52SE z dokumentacją możesz zacząć się zastanawiać... Jeśli chodzi o trwałość, to jeśli przez pierwsze miesiące użytkowania nie będzie się nic działo, to kolumny będą służyć naprawdę długo... Dotyczy to raczej większości kolumn... No, chyba, że ktoś się będzie znęcał nad sprzętem, wtedy żaden nie wytrzyma nawet czasu gwarancji...

• 1 rok później...

52SE potrzebują spawarki do zasilania. Do tych kolumienek potrzeba naprawdę solidnego wzmacniacza, co przeważnie kończy się wymianą poprzednio posiadanego, bo kolumny są naprawdę niezłe i warto zapewnić im dobre towarzystwo.

• 4 lata później...

Odkopując troche temat. Posiadam Dynaudio 52SE grają własnie z rotelem 04. Mam możliwość nabycia co prawda starego RA-870BX. Czy taka wymiana dużo wniesie? Czy może lepiej zmienić na nowszy RA-06. Dużo pochwał mają modele RA-840BX3/BX4, jako grające lepiej od nowych roteli, RA-870BX to w końcu jeszcze wyższa półka.

Ignac, nakieruj mnie na jakie wzmacniacze zatem zwracać uwagę. Szukam jak najbardziej używek, do 2 tys. Muzyka wszelkie odmiany rocka. Źródła Rotel RCD-971 jak i komputer z Asus Xonar STX do słuchania z plików.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.