Skocz do zawartości
IGNORED

LEHMANN KLON + Velleman Preamp ECC82

MariuszElektronik

Rekomendowane odpowiedzi

To ten przedwzmacniacz?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tak dokładnie to jest ten przedwzmacniacz.

Połączony z

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak dokładnie to jest ten przedwzmacniacz.

Połączony z

Ukryta Zawartość

;) Ja wiem co to jest. Ten jest mój. Sam zastanawiałem się czy nie dodać do niego Q-mini regulatora, bo z nim gra znacznie lepiej, tyle tylko że i PCB będzie większa.

Po dodaniu tego przedwzmacniacz PCB to będzie kolos.

Ukryta Zawartość

No tak na pewno będzie większa. Też sobie to wyobrażam, wszystko na jednej PCB. Byłby ktoś chętny zaprojektować taką PCB? Jeszcze myślę o dodaniu zabezpieczenia DC na wyjściu wzmacniacza z opóźnieniem załączania słuchawek. Może jeszcze funkcja hybryda lub sam preamp? :)

Ja to raczej widziałbym tak:

- jedna płytka sam wzmacniacz bez zasilania z opcją sprzężenia zwrotnego

- jedna płytka zasilacz

- ewentualnie przedwzmacniacz trzecia płytka

Jest większe pole manewru.

Sama płytka wzmacniacza z opampem i tranzystorami nie będzie duża, jakby się postarać. Na zasilacz q-mini może będzie zbiorowe zamówienie niedługo i pozostaje jeszcze kwestia przedwzmacniacza.

Ogólnie BCL jest bardzo stabilną konstrukcją, ja swojego katowałem ok 20 godz ciągle i napięcie na wyjściu 0,1mV-0,2mV, dużo zależy od opampa. Tranzystory rozgrzewają się do dość wysokiej temp ale tak to już jest z BD140/BD139. Ja bym właśnie poprawił zasilanie, dał je oddzielnie, przez co kondensatory które są przy tranzystorach i opampie nie nagrzewały by się. W oryginale są bardzo blisko i są tak samo gorące jak tranzystory, dlatego nic oprócz 105 się chyba tam nie sprawdzi na dłuższą metę.

Przedwzmacniacz bardzo fajny. Jakby się uparł to BCL można by zrobić na pcb jednostronnej.

To jest dodatek to DC. Jak będzie możliwość dodania tego na płytkę, to czemu nie, będziemy bardziej spokojni o słoje drogie słuchawki. Czytając posty na temat tego klona to masz rację wszystko zależy właśnie od opampa. Co do chłodzenia BD139 i BD140 można użyć radiatorów takie jak w SOHA III.

Też zgodzę się z Tobą o chłodzeniu. W oryginale jest wszystko upchane. U Nas możemy tak zaprojektować PCB, aby nie było problemów z odprowadzaniem ciepła.

PCB tylko jednostronna wchodzi w grę :)

Nie rozsądniej usunąć opampa ? bo stopień wzmocnienia napięciowego jest zdublowany co jest bez sensu tj. lampa i opamp? I tak wzmocnienie napięciowe będzie wysokie.

I na ustawienie prądu w stopniu wejściowym w bufora tranzystorowego zamiast rezystorów źródła prądowe na tranzystorach.

Pomysł prześwietny, ale jak to rozplanować, żeby nie zrobić wielkiej kobyły.

Najlepiej od razu projektować pod konkretną obudowę, np. Hammond 1455T2201

Ukryta Zawartość

W SOSelectronic przy większej ilości wyjdzie poniżej 100zł

Ukryta Zawartość

PCB jest już gotowe :) Ja jestem chętny na taką obudowę. Będzie się świetnie prezentować z wzmacniaczem słuchawkowym.

Zastanawiam się nad sprzężeniem zwrotnym w tym układzie.

Czy dobrym pomysłem jest dać kondensatory na wyjściu BCL 1000uf i 1uF MKT?

Jeszcze kwestia zasilacza, mogę zaprojektować to na jednej PCB.

Warto zobaczyć ( może taką opcję dać ;) )

Ukryta Zawartość

Zapraszam do komentowania i jakiś uwag. Pozdrawiam !

Oto PCB w Eagle 3D :)

Ukryta Zawartość

To nie ma problemu :) Za głównymi kondensatorami znajdzie się zasilacz napięcia +15V, -15V i 225V dla ECC82.

W tej wersji jest możliwość pracy samego przedwzmacniacza ECC82, lub hybrydy ( LEHMANN KLON + Velleman Preamp ECC82 ).

Na wyjściu 1000uF i 1uF mkt jest nie potrzebne, lepiej się to sprawdzi jeśli bezpośrednio przy zasilaniu opampa będzie po 1000uF na +/- oraz przy tranach. W oryginale jest 470uF ale, wersja z 1000uF grała lepiej. No i tak jak pisałem wcześniej trzeba kondensatory przesunąć dalej, żeby nie łapały temp od tranzystorów, które się grzeją bardzo mocno.

uważam, że fajnie by było aby całość znajdowała się na jednej PCB

Tak jak napisałem wcześniej, pcb była by bardzo duża, a przy oddzielnym zasilaczu można by chociaż poeksperymentować.

Ok poprawie i dodam te kondensatory. Co do tych kondensatorów to one będą trochę dalej bo zasilacz tam będzie. Przedwzmacniacz jest zrealizowany na ECC82 ( charakterystykami podobna do 6H8C ). Jak chcesz to możesz nawet użyć ECC88. Wystarczy odpowiednio zmienić rezystory.

Co proponujesz z sprzężeniem zwrotnym?

to tylko luźna propozycja aby wszystko było na jednym PCB, ostatnio składałem klon Lehmanna i podobało mi się, że wszystko jest na jednym PCB. No to czekam jak rozwinie się projekt

Co proponujesz z sprzężeniem zwrotnym?

Dać miejsce na kondensator ( 20pf-22pf typu SilverMica ) przy rezystorze 4k7 z oryginały, tak jak to przerysowałem w paincie ;) na schemacie.

Zamiast 4K7 proponuję dać 10K, zlikwidować ten przełącznik z rezystorami 680R i 2K2, w jego miejsce dać tylko 1K

dlaczego chcecie wstawiać dwa preampy?

Moim zdaniem najlepiej zdecydować się czy pre ma być na lampie czy jak w oryginale na WO, wstawianie dwóch pre jeden po drugim moim zdaniem nie ma sensu... ale ja to się w sumie nie znam...

Można by jeszcze oprzeć się o ten układ ;):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dlaczego chcecie wstawiać dwa preampy?

Moim zdaniem najlepiej zdecydować się czy pre ma być na lampie czy jak w oryginale na WO, wstawianie dwóch pre jeden po drugim moim zdaniem nie ma sensu... ale ja to się w sumie nie znam...

Dokładnie.

Albo zostawić klona BCL z lekkimi upgrade'ami zasilania albo wywalić WO i zrobić wzmocnienie napięciowe na samej lampie.

Przecież to się wyklucza jedno z drugim. Tzn. nie wyklucza się, ale jest bez sensu? Czy może ja nie rozumiem jakiegoś ukrytego celu?

Zapraszam do komentowania i jakiś uwag. Pozdrawiam !

Oto PCB w Eagle 3D :)

Proszę tego nie odebrać jako złośliwa uwaga.

Mamy komentować ładnie poukładane elementy?

A może to PCB ma jeszcze ścieżki? Wówczas byłoby co oglądać i komentować.

Proszę tego nie odebrać jako złośliwa uwaga.

Mamy komentować ładnie poukładane elementy?

A może to PCB ma jeszcze ścieżki? Wówczas byłoby co oglądać i komentować.

Są są :) Nie ma co komentować. Wszystko jest robione zgodnie z przyjętymi zasadami. Wspólna masa itp.

Dokładnie.

Albo zostawić klona BCL z lekkimi upgrade'ami zasilania albo wywalić WO i zrobić wzmocnienie napięciowe na samej lampie.

Przecież to się wyklucza jedno z drugim. Tzn. nie wyklucza się, ale jest bez sensu? Czy może ja nie rozumiem jakiegoś ukrytego celu?

Można zrobić tak, że nawet sam LEHMANN KLON może być włączony. A preamp będzie odłączony. Jak kto chce będzie konfigurował sobie wzmacniacz.

Na PCB już dałem większe kondensatory 1000uF.

Są są :) Nie ma co komentować. Wszystko jest robione zgodnie z przyjętymi zasadami. Wspólna masa itp.

No to powstaje fantastyczny projekt. Super. Skoro nie ma co komentować i wszystko jest w idealnym porządku, to pozostaje tylko czekać na finalny projekt.

No to powstaje fantastyczny projekt. Super. Skoro nie ma co komentować i wszystko jest w idealnym porządku, to pozostaje tylko czekać na finalny projekt.

ace99 Możesz zrobić u siebie taką konfiguracje sprzężenia zwrotnego tak jak narysowałeś? Zrób potem pomiary przez i po programem RMAA ( RightMark Audio Analyzer ).

Czy jesteście za takimi funkcjami hybrydy jak:

Włączamy wzmacniacz świeci dioda standby. Gdy naciśniemy switch załącza tylko wzmacniacz słuchawkowy LECHMANN. Kolejne naciśnięcie załącza tylko przedwzmacniacz lampowy na ECC82 z opóźnieniem anodowym. A następne naciśnięcie przycisku załącza przedwzmacniacz i LECHAMNN-A. Czyli mamy 3 tryby pracy wzmacniacza. 4 naciśnięcie wyłącza wzmacniacz.

Nie wiem jakie jest wasze zadanie o tym, to więc czekam na wasze propozycje. Dlaczego takie coś wymyśliłem? Żeby każdemu było wygodnie konfigurować wzmacniacz. Bo ktoś pisze po co lampa inny po co WO.. Tak, więc teraz jest do wyboru do koloru :)

Mogę dać schemat. Jest ktoś chętny zaprojektować PCB zasilacza?

Tak to wygląda ;)

Tak to wygląda ;)

Nie za małe rezystory przy lampie? Nie widzę ścieżek, więc nic więcej nie jestem w stanie wywnioskować. Widok ładny ale to najmniej ważne.

To zostanie zmienione.PCB jest zaprojektowana, tak jak widać. Pozostała jeszcze kosmetyka i zmiana rezystorów ustawiające punk pracy lampy. Będzie można wlutować rezystory 1W. Jeszcze myślę nad zmianą miejsca kondensatorów filtrujących napięcie dla opampa. Pozostał tylko zaprojektować zasilacz.

Oto mozaika PCB:

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.