Skocz do zawartości
IGNORED

LEHMANN KLON + Velleman Preamp ECC82

MariuszElektronik

Rekomendowane odpowiedzi

Mozna obrucic kondensatory c4 i c6 tak zeby pady x1 i x5 wyprowadzic na krawedz plytki ?

pady x3, x4 wisza w powietrzu, c13 mozna obrucic o 180st i mase pociagnac w podobny sposob jak do c7.

Takich drobiazgów jest mnóstwo. PCB niby symetryczna, tak przynajmniej zapowiadało się z rozłożenia elementów ale tylko z rozłożenia elementów.

Skoro poznaliśmy główne założenia odnosnie prowadzenia masy (nie do końca)można przyglądnąć się PCB. Poprosiłbym autora o PCB w formacie PDF, nie będę męczył wzroku wpatrując się w niewyraźny screen wklejony powyżej.

Henryk Kwinto

PCB w PDF.

Biorę się za projektowanie zasilacza.

jeremy Poprawiłem. Pady na wyjście słuchawek nie wisi w powietrzu. Masę dla jack bierzemy z arka x8.

Wylewka chyba będzie bardzo dobry rozwiązaniem.

Mariusz, zauważ, że masę obydwu kanałów łączysz poprzez gniazda wejściowe i słuchawkowe, staraj się tak umieścić masę, aby nie powodowało to pętli. Przejdź zasilaniem przez kondensator C4. Myślę, że wylewka masy by nie była głupia, ale tylko ekwipotencjalna/ekranująca. Jakie zaplanowałeś wzmocnienie napięciowe całości?

Muzg Tak właśnie wiem. Staram się uniknąć pętli masy, bo jak będzie wzmacniacz cały będzie buczał, co bardzo tego nie chce.

Aby dojść do tego jak zaplanowałeś połączyć poszczególne bloki muszę od Ciebie wyciągać informacje prawie na siłę, a i tak odpowiadasz połowicznie. Muzg mnie wyręczył w kwestii masy. Na jego pytanie tez nie odpowiedziałeś. Nie chcesz? Olewasz? Nie potrafisz?

Kwestie techniczne dotyczące Eagle. Pakage lampy jest coś nie tak, podwójne pady dla pinów i ścieżki bardzo blisko prowadzone tych padów.

Sam projektowałeś pakage lamp? Podaj maila na PW, to wyśle abyś nie musiał się męczyć. Wszystkie pady rezystorów trzeba powiększyć, te oryginalne z Eagle są stanowczo za małe.

Skoro komunikacja z Tobą jest dość kiepska, to wolałbym pokazywać na konkretach PCB. Jeśli możesz to wyślij na maila projekt w eagle.

Aby dojść do tego jak zaplanowałeś połączyć poszczególne bloki muszę od Ciebie wyciągać informacje prawie na siłę, a i tak odpowiadasz połowicznie. Muzg mnie wyręczył w kwestii masy. Na jego pytanie tez nie odpowiedziałeś. Nie chcesz? Olewasz? Nie potrafisz?

..................

Kwestie techniczne dotyczące Eagle. Pakage lampy jest coś nie tak, podwójne pady dla pinów i ścieżki bardzo blisko prowadzone tych padów.

Sam projektowałeś pakage lamp? Podaj maila na PW, to wyśle abyś nie musiał się męczyć. Wszystkie pady rezystorów trzeba powiększyć, te oryginalne z Eagle są stanowczo za małe.

Skoro komunikacja z Tobą jest dość kiepska, to wolałbym pokazywać na konkretach PCB. Jeśli możesz to wyślij na maila projekt w eagle.

Powiększałem pady lampy, bo w bibliotece są za małe. Robię tak zawsze i nie przeszkadza mi to. Pady rezystorów poprawię. Udostępniłem pdf. Źródeł nie udostępniam.

Powiększałem pady lampy, bo w bibliotece są za małe. Robię tak zawsze i nie przeszkadza mi to. Pady rezystorów poprawię. Udostępniłem pdf. Źródeł nie udostępniam.

Nie powiększyłeś oryginalnych padów tylko dodałeś dodatkowe i wkleiłeś niektóre obok i to nie dokładnie w te miejsca w których mają być. Bałbym się podłączać napięcie.

Widzę, że nie potrafisz przyjąć pomocy, więc baw się ze swoimi zabawkami na własnym podwórku sam. Powodzenia.

Widzę, że nie potrafisz przyjąć pomocy, więc baw się ze swoimi zabawkami na własnym podwórku sam. Powodzenia.

Na forum nie udostępniam. PW wyślę za chwilkę.

Nie powiększyłeś oryginalnych padów tylko dodałeś dodatkowe i wkleiłeś niektóre obok i to nie dokładnie w te miejsca w których mają być. Bałbym się podłączać napięcie.

Tak robię. A jak powiększyć pady?

A jak powiększyć pady?

Ja napisałem, że są przesunięte to nie spytałeś jak powiększyć prawidłowo tylko odbiłeś piłeczkę. Wiem, ze je jesteś młody, pełen wiedzy i umiejętności, nie wątpię ale trochę pokory i obiektywnej samooceny nigdy za wiele.

Henryk Kwinto

Przepraszam, trochę jestem zmęczony.

Dodaję częściowo zaprojektowany zasilacz. Myślę nad wylewką masy w zasilaczu, dlatego jeszcze nie połączyłem padów podłączonych do masy. Mam coś poprawić? Jak skończę wyślę do Ciebie pliki z zasilaczem. Jeśli mogę prosić wyślij bibliotekę do podstawek lamp. Dziękuje.

Library -> Open.. klikasz na bibliotekę w której chcesz edytować i zmienić package w nowym oknie klikasz w ikona Package i edytuj tą do zmiany. Properties na każdy pad i zmiana wielkości. Na koniec zapisujesz zmiany i Update... tej biblioteki.

Widzę, że masz bibliotekę Tubes i jej edycja i powiększenie padów przyda się do wprawy w pozostałych edycjach. Po paru razach zajmuje to pół minuty, a sporo trzeba edytować.

Przejdź zasilaniem przez kondensator C4.

Myślę, że wylewka masy by nie była głupia, ale tylko ekwipotencjalna/ekranująca. Jakie zaplanowałeś wzmocnienie napięciowe całości?

Tak na szybko o tym co napisał Muzg, a ja przypominam przy każdej okazji -> C4, C7, C14

Poprawiałem na szybka oby tylko pokazać.

Przepraszam, trochę jestem zmęczony.

Pospiech i zmęczenie nie jest wskazane przy tego typu projektach. Musisz mieć świeży umysł, rób sporo przerw i nie siedź za dużo bo nie przekłada się to siedzenie na dobrze zrobiony projekt.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wokół wtórnika typu diamond blisko końcowych tranzystorów najlepsza jest wylewka masy i kondensatory odsprzęgające bardzo blisko tranzystorów- to bardzo szybkie układy wymagające dobrego odsprzęgania. Dwa to rezystory polaryzujące tranzystory wejściowe bufora zastąpić źródłami prądowymi najlepiej 2 lustro prądowe i jedno źródło prądowe- zmniejsza znacznie zniekształcenia.

Porozcinaj trochę tą wylewkę. Na połączeniu między diodami, a pierwszym kondensatorem zasilacza nie powinno być podłączone nic. Masa powinna wypływać dopiero z nóżki kondensatora.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.