Skocz do zawartości
IGNORED

PC + Asus Xonar D2 - przesiadka LAPTOP

phat1337

Rekomendowane odpowiedzi

To "coś" to przejściówka na polskie gniazdko, niestety Audinst nie wydał wersji swojego urządzenia dla EU więc trzeba korzystać z przejściówek.

Akurat ten kabel 2xRCA->2xRCA dodawany do Audinsta jest bardzo dobrej jakości i wątpię żebyś usłyszał jakąkolwiek różnicę po przesiadce na "wyższy model" za 50zł ;)

phat1337,

jeżeli podłączysz Audinsta do laptopa to integre wyłączasz w windowsie, myk polega na tym, że po podłączeniu Audinsta nie instaluje się jakichkolwiek sterowników (jak jakieś super extra multimedialne, niepotrzebne coś dodawane do czegoś typu Creative), po prostu ustawiasz w foobarze (jeżeli z niego korzystasz) w zakładce "output" Audinsta i przestawiasz tylko głośność na DACu bez jakiejkolwiek ingerencji z poziomu windowsa. ;)

Ok, ale na powyzszym zdjeciu, przynajmniej ja (ucze sie dopiero, badzcie wyrozumiali), widze kabel RCA->2xRCA.

No chyba, ze czwarty wtyk sie ukryl sprytnie czyniac mnie niepelnosprytnym.

Eee... Poza tym, ten kabel, jakiby nie byl, ma tylko 1,5m. Przeciez to kpina. Nie kazdy siedzi w wiezieniu. Zatem, jakie macie propozycje odnosnie kabelka?

Ok, ale na powyzszym zdjeciu, przynajmniej ja (ucze sie dopiero, badzcie wyrozumiali), widze kabel RCA->2xRCA.

No chyba, ze czwarty wtyk sie ukryl sprytnie czyniac mnie niepelnosprytnym.

Eee... Poza tym, ten kabel, jakiby nie byl, ma tylko 1,5m. Przeciez to kpina. Nie kazdy siedzi w wiezieniu. Zatem, jakie macie propozycje odnosnie kabelka?

A mi się wydaje że to jednak kabel 2rca-2rca tylko czerwona wtyczka jest zasłonięta :)

rca dłuższego niż 1,5m to bym nie brał.Poza tym przydałby się dobrze ekranowany.Jednak do microlabów nie ma co kombinować z drogimi kablami.Wystarczy ten z zestawu audinsta.Jak chcesz wydłużać kabel to prędzej usb, ale tu powyżej 3-metrów może być problem ze stabilnością przesyłu sygnału cyfrowego.Chociaż niekoniecznie.

Siedzac przy kompie (lsptop, stacjonarka, wszystko jedno) mam miec odsluch Microlabow z odleglosci 1,5m? Ha, ha. Wybacz, ale glosniki mam 4-5 m od siebie i nie zamierzam tego zmieniac. Trzeba bedzie poszukac kabla.

P.S Troche pzesadzilem. Dokladnie mam 3,2 m.

Solo3c nie mają jakiejś ogromnej mocy żebyś ich nie mógł słuchać z odległości 1.5m, kwestią tu jest raczej dobra odległość pomiędzy głośnikami żeby uzyskać najlepszy efekt stereo. Rozumiem jakbyś miał Solo7c to wtedy 3m akurat byłyby adekwatne.

Jednak jeżeli taka odległość Ci odpowiada, możesz ustawić Audinsta na kolumnie i sterować głośnością z pilota od kolumn ;)

Czekajac na kuriera nasunelo mi sie jeszcze jedno pytanie. Czy bedzie slyszalna roznica pomiedzy odtwarzaniem powiedzmy flaca/320 a oryginalnie tloczona plyta CD? Czy moze jednak takie roznice sa zarezerwowane tylko w przypadku odtwarzaczy za X tysiecy?

Niektorzy mowia, ze "cyfra" nigdy nie wygra z cieplutka plytka. Mowa o odtwarzaczu vs. flac. Podobno, ja sie nie znam.

Do systemu pc-audio, raczej bez roznicy. Ja przynajmniej jej nie widze. Swoja droga, dobrze wiedziec, ze masz same pirackie FLAC, bo ani jednej plyty by to sprawdzic. :P

A wiec wszystko podlaczylem i przesluchalem pare utworow...

Pierwsze co rzuciło mi się w uszy to...slabsze kopniecie niz na sprzedanym juz Xonarze. Mianowice bass na stopie jest jakby plytszy, na Xonarze schodzil nizej. Odsluch na Microlabach solo7c.

Dosyc dziwne bo wydawalo mi sie ze Audinst wymiecie Xonara conajmniej dwukrotnie..

A ciekawe jest to ze z kolei na sluchawkach (Creative Aurvana Live) moc/bass jest taka sama jak na poprzednim sprzecie. Co wiecej srednie i wysokie tony sa jakby soczystsze. Czy to mozliwe ze wynika to z natury tego DACa ktory nastawiony jest na sluchawki? Czy sie myle?

Dosyc dziwne bo wydawalo mi sie ze Audinst wymiecie Xonara conajmniej dwukrotnie..

Nie zdziwiłbym się, jakby się okazało, że ten Xonar gra lepiej od tego DACa. I tak się możesz cieszyć, że nie dałeś sobie wcisnąć uDAC ;)

phat1337: "Czy to mozliwe ze wynika to z natury tego DACa ktory nastawiony jest na sluchawki? Czy sie myle?"

Takie urządzenia jak np. Audinst to nie tylko sam przetwornik sygnału cyfrowego na analogowy ale także wzmacniacz słuchawkowy dlatego potrafią one prawidłowo wysterować słuchawki. Karty dźwiękowe mają często z tym problemy zwłaszcza ze słuchawkami o impedancji wyższej niż 32 ohm.

Scull Collector: "Niektorzy mowia, ze "cyfra" nigdy nie wygra z cieplutka plytka"

Na płycie dźwięk nagrany jest również cyfrowo. Każdy odtwarzacz CD to tak naprawdę napęd (czytnik płyt) + przetwornik cyfrowo analogowy (C/A). Flac (Free Lossless Audio Codec) - metoda kompresji bezstratnej. Po dekompresji uzyskuje się identyczny strumień audio jak z płyty CD.

phat1337: "Czy bedzie slyszalna roznica pomiedzy odtwarzaniem powiedzmy flaca/320 a oryginalnie tloczona plyta CD?"

Pomiędzy flac a CD nie będzie różnicy, pod warunkiem że użyjesz tego samego przetwornika.

Xartam: "Solo3c nie mają jakiejś ogromnej mocy żebyś ich nie mógł słuchać z odległości 1.5m, kwestią tu jest raczej dobra odległość pomiędzy głośnikami żeby uzyskać najlepszy efekt stereo. Rozumiem jakbyś miał Solo7c to wtedy 3m akurat byłyby adekwatne."

Moc kolumn głośnikowych nie jest w jakikolwiek sposób powiązana z optymalną odległością słuchania. Moc mówi jedynie o wytrzymałości termicznej cewek w przetwornikach. Osobiście posiadam monitory studyjne bliskiego pola, które mają sporo większą moc (i skuteczność!) od Solo3c a można ich słuchać nawet z jednego metra!

kuba_622: "Nie zdziwiłbym się, jakby się okazało, że ten Xonar gra lepiej od tego DACa. I tak się możesz cieszyć, że nie dałeś sobie wcisnąć uDAC ;)"

Zdefiniuj słowo "lepiej". Wszystko zależy czego oczekujesz od DACa. Xonar i Audinst to są zupełnie dwa różne urządzenia! Xonar jest wielokanałową kartą dźwiękową i jest lepszym rozwiązaniem np. do zgrywania dźwięku w wyjść, ponieważ ma przetworniki nie tylko C/A ale także A/C. Audinst natomiast jest to tylko przetwornik C/A ale posiada wzmacniacz słuchawkowy, interfejs USB, ma dobry potencjometr i wiele innych rzeczy. Do słuchania na słuchawkach na pewno będzie lepszy od Xonara. Jako sam przetwornik C/A już niekoniecznie ponieważ Xonar ma przyzwoitą kość PCM1796.

A ja mam pytanie. Skoro juz jestesmy przy tym Audinst.

Co to jest (oznaczone czerowym kolkiem)?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest to nakładka na zasilacz. Chińskie końcówki mają dwa płaskie, prostokątne bolce. W Polsce mamy okrągłe bolce w kształcie walców.

Mam jeszcze jedno pytanie co do zasady dzialania tego Audinsta. A wiec nie ma znaczenia co w Jego przypadku bedzie zrodlem dzwieku? Komputer oparty o jakikolwiek uklad a nawet pudelko zapalek z wejsciem usb bedzie brzmialo na wyjscu zawsze tak samo bowiem to w Audinscie zachodza wszelkie ze tak powiem obrobki sygnalu? Zgadza sie? Podsumowujac - nie wazne do czego podlaczymy Audinsta, zawsze bedzie brzmial on rownie doskonale:)

Audinst jest to stereofoniczny przetwornik (konwerter) sygnału cyfrowego na analogowy. Strumień cyfrowy podany na wejście USB lub na optyczne wejście cyfrowe zamienia na analogowy przebieg napięciowy uzyskiwany na dwóch wyjściach RCA. Prócz tego ma wzmacniacz słuchawkowy z potencjometrem i na tym jego funkcjonalności się kończą.

Kwestia nr2 (postaram sie wyjasnic najprosciej jak potrafie)

Jest sytuacja w ktorej mamy komputer stacjonarny z xonarem oraz laptopa z audinstem. W sytuacji ze stacjonarnym w polaczeniu z xonarem to xonar odpowiada za tworzenie calego sygnalu etc oraz daje mozliwosc osiagniecia bardzo niskich latencji rzedu 2ms. W sytuacji z laptopem i audinstem to laptop wciaz jest zrodlem dzwieku bowiem audinst musi juz go odbierac przez usb zgadza sie? A wiec podczas gdy w stacjonarnym moglismy calkowicie wylaczyc integre oddajac wszystko w rece xonara, tutaj integra jest zrodlem a gotowy sygnal kierowany jest do audinsta i tak upiekszony wedruje do glosnikow. Tym samym posiadajac audinsta bede zmuszony do uzywania integry jako zrodla a tym samym nie dotyczy mnie bonus super niskich latencji oferowanych przez xonara?

Jezeli bredze - poprawcie mnie :)

Prosciej nie umialem.

Pozdrawiam.

Są dwa rozwiązania:

1. Wyłączyć kartę muzyczną zintegrowaną w laptopie i podłączyć Audinsta poprzez interfejs USB. Wtedy Audinst jest widoczny w systemie jako karta muzyczna.

2. Pozostawić włączoną kartę zintegrowaną i jej wyjście optyczne cyfrowe (o ile posiada) podłączyć do wejścia optycznego Audinsta. Wtedy Audinst nie jest widoczny w systemie operacyjnym

Od siebie mogę dodać jeszcze, że do urządzeń zasilanych napięciem stałym jak Audinst, Aune DAC itd. warto wyrzucić dołączony zasilacz i dokupić zasilacz stabilizowany.

Ukryta Zawartość

Okazuje sie, przynajmniej z tego co czytam (tak, tak, ciagle tylko czytam, a nie slucham, ale sluchac bede wkrotce), ze do Microlabow to uDac taki sobie, a i Audinst nie lepszy.

@phat1337

Jakiej muzyki sluchasz, ze tak narzekasz na srednice?

Swoja droga, to ciekawe, co piszesz. Drugi post w tym temacie brzmi bowiem tak:

Kup Audinst HUD-MX1(...), a dźwięk lepszy od D2 (wiem ,bo mam HUD-MX1 ,a D2 niedawno sprzedałem).

Kocham internet. :)

Zdefiniuj słowo "lepiej".

No chyba taka cecha jak niżej schodzący bas to obiektywne 'lepiej'. Co z tego, że troszkę trudno dowierzać autorowi i ten niski bas w Xonarze to raczej było np. podbicie w okolicach 120-130 Hz, a z tym prawdziwym niskim basem prędzej mają problem jego głośniki niż jego DAC ;)

Są dwa rozwiązania:

1. Wyłączyć kartę muzyczną zintegrowaną w laptopie i podłączyć Audinsta poprzez interfejs USB. Wtedy Audinst jest widoczny w systemie jako karta muzyczna.

2. Pozostawić włączoną kartę zintegrowaną i jej wyjście optyczne cyfrowe (o ile posiada) podłączyć do wejścia optycznego Audinsta. Wtedy Audinst nie jest widoczny w systemie operacyjnym

Tylko że Audinst nie ma wejścia cyfrowego. Generalnie problem jest taki, że za bardzo się teoretyzuje, bo nikt z nas wszystkich tych urządzeń nie słyszał, nie mówiąc już o bezpośrednim porównaniu. Z jednym się na pewno zgadzam, jak bym miał takiego DACa jak te wymienione, to pomyślałbym o lepszym zasilaczu, może się to opłacić.

Jeśli chodzi o bas na Microlabach, to i tak uDAC by pozamiatał całego Xonara czy Audinsta, gorzej jednak wypadają w nim tony średnie, które są przy nim wycofane a w połączeniu z wycofaną średnicą Solo7c wokale nie wybrzmiewają tak jak powinny, jednak koncerty w połączeniu z uDACiem brzmią po prostu rewelacyjnie, obojętnie czy to koncert Armina van Buurena, czy Metallici ;)

Sam jestem basolubem i uDAC wraz z Solo7c bardzo mi odpowiadają ;)

Drugi może stwierdzić, że uDAC to strata pieniędzy i w ogóle dno totalne, "żal.pl" jednak opieranie się na opiniach innych jest po prostu błędem bo każdy ma inny gust muzyczny i jeden może lubić jak mu gitarka bardziej smyra podniebienie a drugi może stawiać na wokal więc takie kłócenie się i pokazywanie swoich racji jest bez sensu. Jednemu odpowiada to, innemu co innego itd.

A wiec jezeli chodzi o muzyke - instrumentalna, filmowa, soundtracki, elektroniczna. Nie bede ukrywal ze pasmo niskie nalezy do tych ktore najbardziej ciesza moje ucho. Czytajac wczoraj opinie o Audinscie natknalem sie na stwierdzenie ze nastawiony on jest na srednie i wysokie pasmo. Mam nadzieje ze to tylko opinia :)

Jezeli chodzi o bass w Xonarze to nie jestem zwolennikiem podbijania niczego eq. Wszystko bylo na hi-fi i jest rowniez teraz. I obiektywnie Wam mowie ze nie mozna powiedziec czegos takiego jak powiedzial vit67 mianowicie "Kup Audinst HUD-MX1 (jest pod usb). Koszt mniejszy niż 800zł ,a dźwięk lepszy od D2 (wiem ,bo mam HUD-MX1 ,a D2 niedawno sprzedałem)." Wcale nie jest lepszy. Ktos wczesniej tez zauwazyl ze trudno zdefiniowac slowo "lepszy". Wg mnie wcale nie jest lepszy, zeby nie powiedziec "gorszy" :) mysle ze mozna tu dyskutowac na temat funkcjonalnosci wygody etc. Nie mam audiofilsko wytrawnego ucha, ale slon mi tez na nie nie nadepnal. A wiec powtarzam swoj przeblysk z wczoraj: Xonar goruje nad Audinstem pod wzgledem basu, jego glebi i rozmachu w strone dolnej granicy. Co do reszty pasma sie nie wypowiadam dlatego ze w pamieci zostaje mi jak juz mowilem moje ulubione pasmo. Mozecie wierzyc mi na slowo bo przez ostatnie 3 miesiace sluchalem tylko takich utworow, a po wczorajszym podlaczeniu Audinsta z mikrolabow poplynal dzwiek jakby troche znieksztalcony, stopa jakby troche w puszce, dudniaca. (nie tak wyobrazalem sobie "bardziej analogową nature dzwieku" ;p) To sa tylko moje subiektywne odczucia, wiec moze byc rowniez tak, ze to co ja uwazam za wade jest tutaj zaleta. Zabawne jest to ze po podlaczeniu i wlaczeniu pierwszego utworu na 30% mocy pomyslalem ze w srodku kryje sie przerazliwa podróba i jakies dwa kondensatorki ala integra z kamieniem w srodku co by nadawalo "jakosci" w wadze ;]

Nie bede jednak dluzej narzekal poniewaz tytul tematu byl o przesiadce na laptopa. A wiec koniec koncow i tak nie moglbym uzywac juz karty pcie. Tak wiec uwazam ze mimo paru roznic w generowanym dzwieku dokonalem dobrego zakupu.

Pozdrawiam i zycze milego dnia. A teraz ide rozgladac sie za jakimis wypasionymi sluchawami ;)

Xartam a jakiego uDaca posiadasz?;>

Lubisz srednie tony, a wybrales 7c? Troche to dla mnie nierozumiale.

Zanim kupilem swoje SOLO 3C, zrobilem odsluch wielu Microlabow. Zarowno 7c, 6c, 3c, mialy problem ze srodkiem. Dla mnie to jednak nie jest az tak istotne, glowie z racji, iz slucham spokojnego, melodyjnego rocka (powiedzmy od Stinga, przez The Smiths po Travis). W przypadku czegos szybszego, np. power rock, gleboko wspolczuje. Tu jest po prostu rzeznia - wszystko zlewa sie do kupy i kupa juz pozostaje. Taka sytuacja ma miejsce na mojej playliscie, gdy slucham Muse, The Police, Deftonesow - zapewne powod zmiany obecnych glosnikow w przyszlosci. Na szczescie to tylko trzy zespoly sposrod 250. Reszta wypada dobrze/bardzo dobrze.

Kupujac te glosniki liczylem sie z kupnem karty dzwiekowej. Wiedzialem jednak, ze cudow nie bedzie przy tym sprzecie, bo powiedzmy sobie sprawe - te Microlaby, jakiekolwiek by nie byly, to nie jest ambitny zestaw.

EMU 0202, uDAC, Audinst - zadne nie naprawia "srednicy" (ja odpowiadam za EMU, wy za reszte).

ja tam słyszałem od nabywców solo7, że dobra dźwiękówka pozawala głośnikom odżyć i grają o wiele lepiej. jak by nie było to jedne z najlepszych głośników komputerowch...

varamir to można zauważyć przy każdych głośnikach, że zagrają lepiej kiedy podłączymy je do jakiejś porządnej karty dźwiękowej czy DACa. W tym wątku raczej ludzie się kłócą, która dźwiękówka wypada z nimi najlepiej, tylko ludzie trochę nie rozumieją, że jedni czasem preferują coś innego niż inni i są trochę zamknięci w swoim świecie muzycznym. Żeby to pogodzić człowiek musiałby mieć kilka kart dźwiękowych czy DACów i podłączałby daną kartę znając jej dźwięk i jaki duet potrafi z danymi głośnikami stworzyć w zależności od nastroju i czego chce posłuchać ;)

Hm, w sumie ciekawostka, nawet nie mialem pojecia. Okazuje sie, ze EMU 0202 w 2007 roku bylo sprzedawane za cene 560 zl...

Ukryta Zawartość

Dobrze, ze mi udalo sie kupic za 330. :)

Ukryta Zawartość

Witam, podłączę się pod temat, ponieważ śledzę ten wątek od dłuższego czasu ponieważ chce również kupić daca lub kartę dźwiękową za pomocą której polepszyłbym u siebie jakość dźwięku zarówno na słuchawkach jak i na głośnikach. Słucham muzyki różnej na sprzęcie widocznym w zakładce o mnie. Dzisiaj byłem na odsłuchu kilku daców m.in.:

1) NuForce uDAC V2

2)fiio e7 + e9

3)NUFORCE ICON HDP

Odsłuch prowadziłem na swoich słuchawkach i swoich płytach wkładanych do cd komputera na odtwarzaczu foobar2000.O to co zauważyłem:

Najtańszy dac ad.1. okazał się najsłabszym z całej trójki. Dźwięk był przeciętny niczym się nie wyróżniający, zarówno niskie jak i wysokie tony były dużo gorzej słyszalne niż z gniazda mojego amplitunera.

Po przełączeniu się na zestaw 2, różnica była już bardzo zauważalna na + dla daca. Wzmacniacz słuchawkowy użyty w e9 był naprawdę mocny, słuchałem na godz.10 i było głośno a na uDAC bez problemu przestawiłem potencjometr na godz 13-14 i było dopiero głośno. Co do jakości dźwięku tu również górował w stosunku do poprzednika, bass schodził niżej a perkusja była bardziej szczegółowa. Po włączeniu ostatniego daca nie byłem wstanie rozpoznać różnicy pomiędzy 2 a 3 daciem. Dałem słuchawki sprzedawcy aby mi pomógł rozpoznać w czym tkwi wyższość dźwięku między jednym a drugim daciem i tu był problem bo nie słyszeliśmy żadnej różnicy. Moim zdaniem jeżeli była różnica to bardzo subtelna i na pewno był nie wydał 900zł więcej aby mieć daca nr 3. Jak na razie moim faworytem po przesłuchaniu tylko utworów na słuchawkach jest nr 2. Jestem ciekaw jak by wypadł test sygnału puszczonego po analogu dalej na amplituner.... Posiadam komputer stacjonarny więc jeszcze chciałbym posłuchać i przetestować asusa stx w stosunku do powyższych daców. Myślę że pod względem wzmacniacza słuchawkowego pewnie będzie poziom dac nr 1, natomiast jakości dźwięku po analogu będzie odpowiadała dac nr 2. Mam nadzieję że powyższe informację się komuś przydadzą. Pozdrawiam.

Bardzo chętnie bym podjechał i przesłuchał Audinst Hud MX1, ale na terenie Warszawy nigdzie nie mogę tego zrobić, ponieważ jak pytałem w komputroniku na Jana Pawła to mi powiedzieli że mogą zamówić ale muszę w tedy już na 100% od nich kupić, a co jeśli nie spełni moich oczekiwań......;( ps. odnośnie słuchawek to słuchałem na słuchawkach AKG 242HD.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.