Skocz do zawartości
IGNORED

Spotkanie II w SAPR

sapr

Rekomendowane odpowiedzi

Z TEGO CO UDALO MI ODNALEZC TO CHYBA JEST TO MODEL ACCUPHASE M-2000 ZA 27 TYS DOLAROW.

CO DO KOLUMN TO MAM TE KOLUMNY W DOMU.DZIWIA MNIE OPINIE O MECZACYM ICH CHARAKTERZE ,TZN MI ON NIE PRZESZKADZA ,SIEDZE GODZINAMI I NIE MAM WRAZENIA ZMECZENIA ZBYT DUZA DETALICZNOSCIA.NIE KAZDEMU SIE TO RZECZ JASNA MUSI PODOBAC....

POZDRAWIAM

-> lisek "MAM TE KOLUMNY W DOMU.DZIWIA MNIE OPINIE O MECZACYM ICH CHARAKTERZE"

Opinie dotyczą raczej ich brzmienia podczas prezentacji w SAPR, niekoniecznie zaś kolumn "ogólnie" - zwróć uwagę na zastrzeżenia typu "być może w innych warunkach...". Nie wiem, czego to było kwestią (sprzęt towarzyszący, pomieszczenie?), ale nie da się ukryć, że góra siekła po uszach niemiłosiernie. Oczywiście, że gusta są różne, ale w tym przypadku opinie były (takie mam wrażenie) dość zbieżne.

BTW, z zaciętym klawiszem "shift" poradzi sobie każdy serwis komputerowy - polecam ;)))

>lisek

Niech sie kolega tak nie denerwuje ;) .Nikt nie twierdzi , że z twoim słuchem cos jest nie tak ;) Najważniejsze w tym wszystkim jest to , że kupiłeś kolumny których brzmienie u ciebie w domu i z twoja resztą systemu ci odpowiada . Jeżeli piszesz , ze możesz siedzieć godzinami , słuchać i nic cię nie drażni to moje gratulacje . Oznacza to ,że system jest dobrze dobrany . Pisząc system mam na myśli nie tylko klocki , lecz także pomieszczenie . Moim zdaniem to ono właśnie oraz kolumny determinuja najbardziej brzmienie całości . Podejrzewam , że na spotkaniu w sapr , któryś z tych elementów nie zgrał sie z resztą i stąd takie a nie inne opnie słuchaczy . Te same kolumny mogą zabrzmieć zupełnie inaczej w różnych pomieszczeniach . Szczególnie jeżeli mówimy o basie (stos. odwrotnie proporcjonalny ilości basu do wielkości pomiesdzczenia ;) ) i drażniącej górze - często wynik zbyt małego wygłuszenia pomieszczenia .

Pozdrawiam Paweł

"mowa była o Accuphase"

No to może ten fakt jest przyczyną takiego a nie innego charakteru brzmienia kolumn. Nie wiem czy w przypadku tej firmy istnieje coś takiego jak firmowe brzmienie, ale wszystkie Accu, których miałem okazję słuchać, grały bardzo łagodnie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

U mnie kolumny graja w pokoju calym wylozonym boazeria ,ok 25 kwadratowych ze spadem od lewej do prawej w kierunku okien,pokoj jest niemal kwadratowy.Co od basu w tych kolumnach to jest to sprawa dosc skomplikowana.Stoja one przy scianie,okolo 10-15 cm.W miejscu gdzie znajduje sie przecietnie fotel czyli gdzies w 1/2 lub 3/4 dlugosci pokoju bas nie istnieje.Pelny,gleboki ,niski bas jest dokladnie gdy stoi lub siedzi sie przy przeciwlegles scianie do tej na ktorej stoja kolumny.Wtedy tez nastepuje zlagodzenie wysokich tonow !!!!

Elektronika towarzyszaca to : CD Arcam Alpha 7se, wzmacniacz Arcam 7r ,przedwzmacniacz lampowy Musical Fidelity X-Can V2.Kable to VDH the first i JL Audio 0,3m najlepszy interkonekt samochodowy po 200 pln za 0,3m.Kable glosnikowe to najwyzszej klasy samochodowe kwadratowe DLS ,najlepsze kable do auta lecz planuje wymiane na Audioquest Bedrock. Tak jak pisalem zestaw gra chirurgicznie ,precyzyjnie,ma wybitna rozdzielczosc.Nie meczy mnie nadmiar dzwiekow,mi sluchanie muzyki taka jaka ona jest czyli pokazana na talerzu tak jak robia to te kolumny sprawia radosc.Charakter kolumn jest taki jaka plynie z nich muzyka...

Pozdro

Patrzac na zdjecia jakie sa tu zamieszczone z odsluchu to mam dla was przykra wiadomosc.

Sluchaliscie wersji z tweeter Neo 29.Jest on slabszy od Scan Speak'a R2904/700000.Tweeter ten znam z autopsi gdyz slyszalem go w tych kolumnach jak rowniez mam go w samochodowym systemie.Charakteryzuje sie on MNIEJSZA iloscia detali,jest spokojniejszy.Tak wiec jestem ciekaw co byscie powiedzieli jakbyscie posluchali wersji z lepszym tweeterem??? Wyszli po paru minutach?:)))))

Pozdrawiam:)

-> Lisek

Owszem, wspomniana była wersja kolumn z lepszym tweeterem, o ile dobrze pamiętam. Ponieważ jednak na Ratuszowej prezentowane były kolumny ze zdjęć, to i o innych odmianach ciężko się wypowiadać ;-p

Ogolnie, możesz chyba lekko "wyluzować". Nie musisz próbować udowadniać forumowiczom, że masz najlepsze na świecie kolumny - w końcu nikt nie stara się tu wmówić tobie, że np. są do niczego. Tobie ich brzmienie odpowiada - doskonale, gratulacje z powodu zadowolenia z zakupu; innym brzmienie nie pasuje - ich święte prawo, w końcu gusta są różne. Krytyki posiadanego sprzętu nie trzeba traktowac personalnie ;)))

• Redaktorzy

Wiem czego słuchaliśmy, a tweeter twojej wersji widoczny jest na fotce w innym wątku. Jest to droższa wersja zestwów, z pierścieniowym Scanem, drogim jak saqm diabeł. I całkiem możliwe że ta wersja. zaaplikowana na Ratuszowej, zwyczajnie poobcinałaby nam łby...

lisek -> chyba masz Bracie jakies kompleksy i koniecznie potrzebujesz potwierdzenia wlasnej wartosci w oczach innych - zupelnie chyba niepotrzebnie? Sam AMJ SE nie sluchalem - ale w tej cenie spodziewam sie b.dobrego dzwieku.

pitdog -> jesli chodzi o CMRR (wspolczynnik tlumienia) - masz racje - nawet Nelson Pass projektuje wzmacniacze ze sprzezeniem zwrotnym. Trzeba rozroznic petle sprzezenia zwrotnego lokalne i globalne. Lokalne to takie - ktore 'obejmuja' tylko jeden stopien. Wzmacniacze, opisywane jako nie posiadajace petli sprzezenia zwrotnego posiadaja zazwyczaj tylko lokalne petle s.z. CMRR na poziomie 500 to juz bardzo duzo.

Generalnie - jestem rowniez w stanie uwierzyc, ze membrana Goerlicha potrzebuje duzej wartosci CMRR do poprawnej kontroli basu - wlasnie ze wzgledu na b. mala mase i spora sztywnosc. Wiotkie i ciezkie membrany (polipropylen) sa mniej czule na CMRR wzmacniacza ale placimy za to zazwyczaj mniejsza szybkoscia...

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.