Skocz do zawartości
IGNORED

Która lepsza 6SN7 a moze coś z serii ECC

Mixann

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Mam taki sobie preampik wlasnej roboty początkowo na ECC82 (JJ) ale zamierzam je wymienic na coś innego ale nie za bardzo wiem w która stronę pójść. Mysle ze mógłbym popróbować z 6Sn7 albo innymi typami ECC...

Prosze doradźcie które moga potencjalnie okazac się lepsze

moje preferencje

============

ciepłe łagodne brzmienie z dobrze stonowanym środkiem dobrym i zywykm basem i czystą górą

Wzmak - ClassA 50 RMS /8ohm

kolumny - monitory wlasnej roboty na Visatonach i kopułkach Vify

Witaj!

Mój kolega z zawodu elektronik, muzyk i nauczyciel też ma podobną pasję i tworzy sobie

różne konstrukcje wzmacniaczy i przedwzmacniaczy lampowych. Wielokrotnie ich odsłuchiwałem w różnych warunkach i w różnych konfiguracjach na różnych przewodach tańszych i droższych.

Powiem Ci, że lampka ECC82 to bardzo pospolita bańka i warto eksperymentować z czymś innym.

Zwróciłeś uwagę na 6SN7 i dobrze. Charakter tej lampy jest napewno inny, a czy będzie Ci się

podobać? To już kwestia gustu. Trzeba też uważać jakie jest pochodzenie lamp. Unikaj chińszczyzny!

Lampka 6SN7 jest bardziej przyjemna i muzykalna. Firma Synthesis z Włoch stosuje ją w swoich

wzmacniaczach z powodzeniem. Słuchałem niedawno konstrukcji DIY na lampach EL34 i 6SN7 z 1947 roku

z gramofonem C.E.C.`a z 1986 i znowu zaraziłem się vinylem. Retro dźwięk, ale miał duszę i aurę.

Warto poszperać w Internecie i można znaleźć ciekawe oferty na stronach brytyjskich, czy amery-

kańskich. A ceny wcale nie są wygórowane. Pozostaje tylko kwestia bezpiecznego zakupu na kartę kredytową.

Z tego co pamiętam to warto zobaczyć stronę i jej linki: www.worldtubeaudio.com

To taka encyklopedia dla maniaków lamp. Piszesz też o kolumnach własnej konstrukcji. Myślałeś żeby spróbować

z głośnikiem wstęgowym wysokotonowym? Lampy lubią wstęgi. Poza tym głośniki wysokotonowe inne niż

kopułkowe dają wiele nowych wrażeń i doświadczeń w dżwięku. Są kosztowne, ale można spróbować taniej

z Expolinearem lub można czasem znaleźć na www.ebay.de lub com w detalu na części wstęgi EMIT-K pocho-

dzące z nadwyżek serwisowych z lat osiemdziesiątych firmy Infinity. Są to często rzeczy nie używane w idealnym stanie.

Brzmieniowo wstęga EMIT-K to miód i relaks dla uszu. Dzisiaj to rarytas.

Polecam stronki: www.expolinear.de, oraz www.audio-markt.de - tam zobacz sobie 9 pozycję z lewego marginesu.

Ciekawa stronka z używanym sprzętem /na gwarancji!/ to: www.springair.de

Polecam też stronę gdzie można pooglądać prawdziwych świrów-audiofilów i ich sprzęty: www.arduman.com

Pozdrawiam!

Mirek

:)

A w jakim ukladzie?

6SN7 jest lepsza, Ci ktorzy twierdza ze nie najczesciej sluchaja ECC w willamsonach a wiec ich opinie trudno uznac za wartosciowe:) zartuje oczywiscie, kwestia gustu.

Sprobuj rosyjskich 6N8S, 6N9S albo lepiej triod mocy, np. 6C45 - sa zblizone do legendarnych WE 437A.

Witam

Miroalien => dzieki za sugestie pewnie tak zrobię ze doparcuje mój układ dla lampy 6Sn7 i zobacze jaka róznbica jest. jak bedzie nie tak to będę dalej kombinował

dht => - mój preampik to jest układ bardzo prosty wykorzystujący 2 połówki lampy na kanał

- pierwsza połówka to układ ze wspólną katoda i polaryzają automatyczną nie zbocznikowany kondensatorem do masy tak by zniekształcenia były minimalne.

- druga połówka to wtórnik katodowy zastosowany jako transformator impedancji

całość jest objęta płytkim sprzezeniem zwrotnym i układ ma wzmocnienie tylko 8dB co dla sygnału z CD ma uzasadnioną wielkość - tak mi się wydaje.

pozdrawiam

Mixann>

To nie jest prosty uklad. Do takich 6SN7 zapewne nie bardzo pasuje.

Sprobuj pojedynczej 6C45 za wspolna katoda i obciazona transformatorem.

Pozniej mi podziekujesz:)

Pozdrawiam

Do Mixanna. Jak poszukasz to znajdziesz ,,Vademecum Audiofila,, P. Chrząszcza, a w nim ,,Gorące lampy,,.

Opisano tam proste przedwzmacniacze i lampy, o których pisałeś.

Lisor.

Witam

Przeglądałem stronkę "gorące lampy" i stwierdzam że ta 6Sn7 jest godna uwagi ale muszę znaleźć teraz tylko dobra aplikacje dla niej. Z tego co wyczytałem w innych źródłach to jest ona bardzo podobna parametrycznie do ECC82 ale o niebo lepsza od niej.

szukając informacji znalazłem exyta schemat MARANTZ'a 7C który jest opiniowany jako bardzo dobry sonicznie przedwzmacniacz zaliczany juz do klasy Hi - End. musze poczytac o nim cos troszke a jeśli ktos go już replikował albo go ma to chętnie wysłuchałbym opinii na ten temat.

mogę zamieścić schemat tego preampa tak aby bardziej rozprepagować jego istnienie dla tych którzy go nie widzieli.

pozdrawiam

Marantz 7C

[obrazekLUKASZ-119467_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

a dla cieklawych moge podać jeszcze link do strony gdzie mozna cos poczytać

Ukryta Zawartość

i poogladać

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Witam

przeglądnąłem lekturke i od razu odpaliłem kompa aby to co poczytałem zsymulować a co mi wyszło to wam pokaże

- przerobiłem oryginalny schemacik Marantza tak aby mozna zastosować lampy 6SN7 przy obnizonym napięciu do 160 V

- zmniejszyłem wzmocnienie układu o połowę tak aby nie przesterować go na wstępie napięciem 1V (0.775 V RMS), gdyż układ oryginalny przesterowywał się już przy napięciu 500 mV (353 mV RMS)

- zwiększyłem pojemności kondensatorów tak by przy skraju pasma 10 Hz i 100 kHz przesunięcie fazowe nie było tak widoczne jak przy układzie oryginalnym

teraz zabieram się do projektowania płytki i montowania ukłądu a co z tego wyjdzie to opiszę jak zrobię a wrażenia odsłuchowe postaram się takze zaprezentować

Pozdrawiam

[obrazekLUKASZ-119548_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

Witam,

odświeżam już nieco przykurzony wątek.

Szanowni, czy ktoś może doradzić jakie lampy 6SN7 (czyt.: jakiego producenta) warto "zdobyć".

Myślałem o ElectroHarmonix Gold Pin, ale nie jestem do końca przekonany czy to będzie dobry wybór.

Czy ma ktoś doświadczenia z tymi lampami, np. w/w EH, Sovtek etc.

Pozdr

witam

jako autor tego tematu powiedział bym tak w skrócie po lampie 6sn7 przyszła pora na 6n1p-ev która niejako łączy

cechy lamp serii ECC i 6SN..

co do wyboru lamp serii 6sn7 to sovteki svetlany i harmonicsy brzmia bardzo podobnie ale czy EH Gold gra lepiej tylko dlatego że jest parowana i ma pozłacane nóżki ? to nie mam pojęcia bo jej nie miałem na składzie.

dla 6sn7 wypadają najlepiej NOSy które chodzą jednak 2 razy drożej niż wspomnianie harmonicsy goldy.

przygodę zaczynałem od zwykłych ruskich za 6zł/szt i nie było źle ale rozrzut parametrów jest jak Rosja długa i szeroka :)

pozdrawiam

• 4 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.