Skocz do zawartości
IGNORED

Podmiana NE5532 na inny we wzmaku CA 840A V2

maro_j

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam wzmacniacz Cambridge Audio Azur 840A V2 i chcę trochę poeksperymentować z opampami. Na początek myślę o podmianie w stopniu wejściowym NE5532 na AD8599. Zamieszczam schemacik i proszę o poradę czy w obydwu konfiguracjach, tzn. po XLR i RCA ten opamp będzie działał prawidłowo czy konieczne są modyfikacje układu.

Proszę również o opinię czy to jest dobry pomysł.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dobrze zasilone zagrają bardzo ładnie i przyjemnie. O wiele lepiej niż np. OPA (x32,x34,627), LME47xx i etc. zasilone średnio. Wymiana regulatorów (nawet na takie najsprostsze dyskretne z 3-pinami) wniesie o wiele więcej.

System gra dobrze, albo nie....

Dołączam schemacik zasilania opamp. Bezpośrednio na każdym NE5532 jest jeszcze kond 47nF którego nie widać na schemacie preamp.

Czy takie zasilanie +/-15V jest wystarczające ? Jeśli tak to ponawiam pytanie, czy wymiana na AD8599 da pozytywny wpływ na jakość dźwięku i czy nie jest konieczna zmiana innych elementów.

Dodam jeszcze że, po zdjęciu obudowy wzmaka nie widać bezpośrednio płytki z przedwzmacniczem a dostęp do niej jest utrudniony (trzeba rozkręcić tylny panel co uniemożliwia podłączenie kabelków i wykonywanie na bieżąco podmiany opampa i jeszcze NE5532 jest SMD). Dlatego proszę w miarę możliwości o jak najwięcej informacji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Daj jakikolwiek superregulator (Teddy, Jung). A najlepiej jakiś nawet bardzo prosty, co ma płytkę zrobioną tak, aby pinami wpasować się w miejsce istniejącego regulatora. Przed tym, możesz też zrobić jakieś proste filtrowanie RC. Będzie duuuuża poprawa. Dużo lepsza niż przy podmianie opampów.

Dołączam schemacik zasilania opamp. Bezpośrednio na każdym NE5532 jest jeszcze kond 47nF którego nie widać na schemacie preamp.

Czy takie zasilanie +/-15V jest wystarczające ? Jeśli tak to ponawiam pytanie, czy wymiana na AD8599 da pozytywny wpływ na jakość dźwięku i czy nie jest konieczna zmiana innych elementów.

stabilizatory 78XX NIE

ewentualnie Lm317 i 337

a wymiana opamp to subiektywnie ...zamieniaj opamp tylko z wejściami bipolarnymi

Nie przypuszczałem że zasilanie na stabilizatorach to "badziew". OK, no to idę w kierunku zasilania. Który lepszy Teddy czy Jung i czy w kraju można je kupić ? A może jest polski producent który sprzedaje takie superregulatory

Proste kombo tranzystor plus dioda zenera z filtrem RC szybko rozprawia się z LM78/79. Podobnie najprostszy na świecie shunt czyli rezystor z diodą zenera :-).

Ale, sztuka polega na tym by regulator dać jak najblizej kości i na każdą kość ... Producenci rzadko to robią ze względu na koszty (elementy, wielkość pcb etc). Widzi się takie rozwiązania w poważnych konstrukcjach.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Witam. Nie zakładając nowego tematu chciałbym się dowiedzieć czy wymiana mojego opampa Nec C4570C na AD827 lub AD823 może wpłynąć niekorzystnie na dźwięk bądź działanie całego układu? Wszystkie układy mają podobne napięcia pracy. Czy różnica w przepustowościach kości ma duże znaczenie? Nec ma 10MHz natomiast kość AD827 już 50. Całość siedzi w Pioneer A-307R.

Pozdrawiam

AD827 ma dużo większy szum. Poza tym, przy swoich parametrach może wpaść w oscylacje. Ważna jest tutaj cała aplikacja. Ja bym skupił się na czymś innym, niż wymiana opampa. Zasilanie, zasilanie, zasilane... do części małosygnałowej. O ile się da - nie znam tego Pioneera.

To prawda. Jakosc zasilania ma duzy wplyw na prace opampa. Na regulatorach 79** mozna zbudowac niezly zasilacz ale trzeba dodac zyro i cewke. Szkoda zachodu. Prawidlowy uklad z LM317/337 albo lm350/lt1033 (3A) bedzie dosc dobry. Jako diod prostowniczych uzyj byw100-200. Jeszcze lepiej byloby zbudowac uklad dyskretny.

Z opampow dobra i tania alternatywa dla NE jest lm4562 ale zacznij od zasilacza. Jak ze wszytkimi opampami musi miec prawidlowe filtrowanie juz na samych nogach.

Poza tym bardzo wazne aby sciezka masy sygnalu byla oddzielona od sciezki brudnej masy zasilania i filtrownia zasilania. Co do opampow to znim zaczniesz je wymieniac wlutuj dobrej jakosci (zlocone) gniazda.

pozdrawiam,

Oglądałem zasilacz z grubsza - ma kilka wyprowadzeń zasilania do różnych sekcji wzmacniacza. Na razie jedyna rzecz, która mi się nasunęła, to dołożenie jakichś kondensatorów odsprzęgających (100nF) oraz dołączenie filtra przy gnieździe zasilającym. W zasilaniu kondensatory Elna (chyba 6800uF,) w wielu miejscach Rubycon. Zastanawiam się czy warto z tych rzeczy coś wymieniać. Wybaczcie za pomyłkę wzmak to A-305R. Schematu niestety nie mogę znaleźć. Mogę ewentualnie porobić kilka zdjęć i wgrać je.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.