Skocz do zawartości
IGNORED

Spotkanie w Wawie - konstrukcje DYI

pal55

Rekomendowane odpowiedzi

dzięki Pall za wysłanie posta.

jutro postaram się dogadać jakąś salę i termin - myślę, że bedziemy celować na 1 polowe czerwca - najlepiej na sobote - wtedy jest najłatwiej u mnie znaleźć sale.

jeżeli ktos z wawy bedzie chciał przywieźć sprzet a bedzie problem z samochodem to mogę oczywiście pomóc.

proszę o dalsze wpisy czy ktoś chce i może przytargać i pochwalić się swoimi DIY konstrukcjami. Myślałem żeby na pierswszy raz porównać kolumny ale skoro hienka deklaruje swojego passa - to moze wzmacniacze na początek.

zakladam, ze jesli bedzie mniej niz 3 urządzenia w grupie do pomysł zdechł...

pozdrowienia

może rozszerzyć pomysł o rzeczy modyfikowane - tak jak sugeruje hienka. poza tym w innym gorącym wątku trwa dyskusja nt zasadności tuningu wiec moze byłaby okazja sprawdzić na własne uszy a nie tylko na uszy właściciela zaangazowanego finansowo w modyfikowanie.

Może do tego czasu będzie gotowy nasz wspólny projekt - znaczy jjp i mój - czyli gramofon.

Waży już jakieś 55 kilo - jeśli go nie skończymy to postaramy sie przywieźć chociaż talerz i podstawę granitową wraz z ośką - igod - ośka już jest gotowa od dawna ;-).

PIOTREQ> Chyba jednak tak - to znaczy nie koniec moich szaleństw. Mam już rozrysowaną kopię Gravity.

Oryginał ma jakies 110 kilo. Moja kopia będzie o 30 kilo cięższa. Zabieram się za nią pod koniec tego roku.

ha ! To będzie musiało byc kilka zdjęć. a to oryginał.

Piękny co ? Ja chcę zrobić wszystko z brązu berylowego - czyli będzie ciemniejszy.

[obrazekLUKASZ-124288_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

no właśnie napęd... Mam juz koncepcję - silnik od pralki ;-)

Zaś co do takiego rozwiązania przedłużenia talerza to ma ono plusy - nie potrzeba dokładnie wyważać przy toczeniu talerza - do tego służą wielkie odważniki na dole osi.

Te odważniki na dole osi też się kręcą razem z talerzem? No ale to chyba większy problem jeszcze bo trzeba wyważać odważniki i sama oś chyba? Nogi stolika są lite, czy zasypywane?

pozdr.

-->fadeover

Niezłego wyzwania się podjąłeś, ale gratuluję. :-)

ps. Jak już skończysz swój gramofon, będzie można go gdzieś posłuchać?

-->pal55

Taki jak w kole garncarskim? :-)

PIOTREQ>

Spoko. Na razie kończymy z jjp ten lżejszy, może do wakacji sie wyrobimy w dwóch sztukach- to też będzie można posłuchać. W sumie to troche kłopotów było , bo ośke to mamy taką ,że fabryki z gramofonami mogą sie schować

mówię tu o twardości , pasowaniu i polerowaniu. Talerz z mosiądzu też niczego sobie wyszedł - 30 kilo wyszło po obróbce na tokarce jak sklep. Odlew był o jakieś 10 kilo cięższy. Granit mamy tak wypolerowany ,że aż piękny.

No i ramię jedno już mamy SME 12''.

Szukamy drugiego za jakąś rozsądna cenę ??

• Redaktorzy

Fade - a może jednak Blue Pearl? Tam polerowany granit dominuje. Mowilem ci o nim pare dni temu, tylko zapomnialem nazwy. Anyway, jak już bedziesz robil masowo, to jeden dla mnie!!!!

• Redaktorzy

SME 3012 czy coś z tych nowych prostych, np. 312? One to są faktycznie parszywie drogie. Altarnatywa to nowe SME M2-12, dwa czy trzy razy tańsze od serii 309-IV-V.

• Redaktorzy

Zrób Sobie Jorselfa? Cholera, czemuś jestem pewien, że coś takiego musi istnieć, np. w Japonii. A może spróbować jakiegoś b. starego klasyka, typu drewniane ramie Grace? Z drugiej reki zapewne za grosze.

Klasyk? Bardzo proszę - klasyczna jednopunktowa Decca za grosze, czyli 25 euro...

[obrazekLUKASZ-124385_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Z ebay:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To drugie parszywie drogie, ale bywa dostepna też poprzednia wersja, 505, dużo taniej. A jest to ramię poważne...

Ukryta Zawartość

tej akurat aukcji ci nie proponuję bo wygląda na oszustwo, ale samo ramię Ittok LVIII też jest warte rozważenia.

Ukryta Zawartość

To jest coś niezłego - znany unipivot

Ukryta Zawartość

albo inny znany unipivot

Tak wiec jest pare opcji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jozwa > chyba jednak pomyslę nad jakąś swoją nie swoja konstrukcją.

Przyznam ,że najbardziej podoba mi się SME, takiego szukam na ebayu, a i zaufanie do ich zachowania na płycie też mam.

Ano zobaczymy Jeszcze mam dużo czasu.

Rzadko zaglądam na forum DIY i wątek odnalazłem dopiero teraz. Chętnie przyjdę na takie spotkanie. Tylko, żeby nie było tak, że będzie 5 wzmacniaczy, warkocze kabli, 1 CD i żadnej kolumny...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.