Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam wykonawców sprzętu stereo- wszelakiego

1siedem

Rekomendowane odpowiedzi

Od dawna przymierzam się do stereo.

W związku z częstym odsyałaniem na forum do DIY postanowiłem zbadać teren.

Sam nie umiem niczego składać do kupy - np. nigdy nie lutowałem niczego porządnego :) i raczej składanie - zwłaszcza wzmaka jest zupełnie nierealne.

W związku z powyższym poszukuję wykonawców sprzętu - od cd przez wzmak po kolumny.

Gdzie szukać?

Kogo polecacie?

Czy stosunek cena/jakość jest rzeczywiście tak korzystna?

Mimo ,że się nie znam na cenach części - choć trochę przeglądałem - to wydaje mi się, że zwłaszcza kolumny wychodzą znacznie taniej.

Słucham muzyki wszelakiej. Cenię sobie melodyjność, przestrzeń, lubię dobrze kontrolowany bas i nie lubie skrzypiącej góry.

Będę bardzo wdzeczny za pomoc/namiary.

Może jest ktoś Lublina lub okolic? ewentualnie z Warszawy?

pozdrawiam, 1siedem

Nie określiłeś zakresu cenowego, pomieszczenia, preferencji (lampa - tranzystor) itp. Jeśli podasz więcej szczegółów podejrzewam, że koledzy DIY-owcy sami się do Ciebie odezwą.

Stosunek cena/jakość może być korzystna, choć w przypadku kolumn niekoniecznie bo istnieje rynek wtórny z dobrymi urządzeniami i znacznie tańszymi od nowych. DIY jest dobre gdy masz już ściśle zdefiniowane żądania w stosunku do sprzętu, ustawienia i pewne doświadczenie. "Zbywalność" tego typu urządzeń może być słąba i jeśli nie spełnią Twoich oczekiwań, po prostu "wtopisz". Przysłowie "taniej wychodzi drożej" nie wzięło się znikąd. Jeśli będziesz miał szczęście i dobrze wybierzesz, to faktycznie możesz cieszyć się na długo dobrym i niedoścignionym dźwiękiem w tym zakresie cenowym.

Nie określiłeś zakresu cenowego, pomieszczenia, preferencji (lampa - tranzystor) itp.

sam jeszcze nie wiem, chyba zacznę mimo wszystko od tranzystora

Stosunek cena/jakość może być korzystna, choć w przypadku kolumn niekoniecznie bo istnieje rynek wtórny z dobrymi urządzeniami i znacznie tańszymi od nowych.

gdybym miał pewnego sprzedającego to też bym wolał rynek wtórny

DIY jest dobre gdy masz już ściśle zdefiniowane żądania w stosunku do sprzętu, ustawienia i pewne doświadczenie.

wiem co chcę uzyskać - tyle, że chcę kupić komplet - więc i wybieranie/dobieranie powinno być jedoczesne. Chyba zacznę od zakupu kolumn i dobiorę resztę

"Zbywalność" tego typu urządzeń może być słąba i jeśli nie spełnią Twoich oczekiwań, po prostu "wtopisz".

zdaję sobie sprawę

Przysłowie "taniej wychodzi drożej" nie wzięło się znikąd.

zawsze powtarzam, że nie stać mnie na dziadostwo :)

Podobno ja robię wzmacniacze:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

DIY nie jest tanie.

Opłacalne jest jeżeli robi się je dla siebie. Wówczas zwyczajnie ludzie zapominają o tym, że ich czas kosztuje. Traktują to jako hobby.

Chałupnik kupi elementy drożej niźli większa manufaktura, jeśli policzy godzinę na choćby 50zł/godzinę to tylko można sobie wyobrazić jakie to koszty ten DIY ;).

Ale warto. Jak się dobrze trafi, to warto...

Witam! Zgadzam się z kolegą wyżej. Dla siebie zawsze warto, ale niestety najczęściej jest drożej. Właśnie jestem podczas pracy nad moim preampem lampowym.

Jeszcze to trochę potrwa, ale efekt końcowy będzie rewelka z tymi dużymi wskażnikami. Pozdrawiam adam2948.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.