Skocz do zawartości
IGNORED

Paradimg Titan v.6 vs Monitor Audio Bronze BX2

Uriel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Jestem nowy ale liczę na życzliwość. Przed założeniem wątku zrobiłem spore poszukiwania na forach polskich i zagranicznych. Mam zamiar wymienić swoje tandetne monitory Genius na jakieś przyzwoite kolumny. Moją uwagę przykuły szczególnie Paradigm Titan V.6 ze względu na gabaryty i potencjalną siłę basu. MA BX2 wydają się też niezłe i do tego sporo tańsze jak na moją kieszeń. Głośników będę używał do filmów, gier z PS3 i muzyki z każdego gatunku. Czy warto dopłacić 500zł do Paradigmów? Czy są w ogóle lepsze? Zakup będzie na długie lata bo jest to dla mnie spora suma ale mam już dosyć siedzenia na głośnikach za 200zł. Chciałbym uniknąć suba. Pokój ma ponad 16m<sup>2</sup>. Czytałem gdzieniegdzie, że Paradigm ma ostrą męczącą górę, co nie jest u mnie mile widziane. Nie wiem jednak co przez to rozumieć, nie słucham nigdy długo muzyki. MA jest podobno lżejsze dla ucha ale bywa płaskie i suche. Oczywiście jestem otwarty na inne propozycje. Kolumny będą podłączone na razie do starego amplitunera JVC, jak zagrają poniżej krytyki, pójdzie do wymiany.

Paradigm ma dosyć ostrą górę jak nagranie nie jest idealnej jakości, MA BX grają bardziej melodyjnie, soczyście i nieco spokojniej, góra jest dużo przyjemniejsza i bardziej szczegółowa, bas podejrzewam będzie sporo mocniejszy w Paradigmach ale cena raczej mało opłacalna

może lepiej rozejrzeć się za małymi podłogówkami ?

MA BX mają same z siebie bardzo dobry bas. SW tej firmy schodzą wyjątkowo nisko i uzupełniają o "najniższy dół".

Nie wypowiadam się na temata Paradigm, gdyż ich mało słuchałem. Ale co co basu z MA BX nie mam żadnych zastrzeżeń. Wprost przeciwnie.

Mam problem z miejscem, podstawkowe będą stać na meblach. Wiem, że tak nie powinno się robić. Po przemeblowaniu może i wcisnąłbym podłogowe. Może za 1500zł-1800zł będą lepszym wyborem. Jakie kolumny podłogowe polecacie w tej cenie? Zwróciłem uwagę na yamahę ns-555. Jest niedroga i potężna ale jak rozebrał ją jeden użytkownik siedzą w niej słabe komponenty. Tutaj wątek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Całkiem ciekawe wydają się też Tonsil Fiesta (szkoda, że tak zdrożały). Są bardzo kompaktowe, wąskie i płytkie ale wysokie co na plus. Z chęcią poznam wasze opinie. Zakupu chce dokonać za miesiąc, więc muszę zrobić porządne rozeznanie. W MA BX2 niepokoją mnie trochę gabaryty kolumn, są prawie identyczne co starych i obawiam się, że różnica pomiędzy Genius za 200 a MA za 1200zł nie będzie taka jakiej bym chciał.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

BX2 nie są takie znowu małe. Ale nawet gdyby ktoś uparł się tak je nazwać - to przyznałby że jest to mały wielki głośnik. Posłuchaj ich, sam się przekonasz.

Widzę, że jednak w ten sposób nie wybiorę sprzętu jak czyniłem to z całą elektroniką. Dozbieram większą sumę i wybieram się na odsłuch do sklepu. Muszę porównać na własnym uchu, czy warto dopłacać. Chcę szczególnie posłuchać jaka będzie różnica pomiędzy BX2 a BX5, oraz Pradigm Titan a Monitor 7 v.6.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.