Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  148 członków

Scan Speak Klub
IGNORED

Klub Scan speak

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, piano napisał:

Nie zmniejszy inflacji i nie naprawi pisbłędów 

Trzeba pamiętać, że żadne Pre, żaden klocek sam nie gra i nie zagra. Nie naprawi błędów, bo nie do tego został powołany. Musi być chemium całego systemu. Resztę już wiesz.

Teraz do rzeczy
na ten moment masz 2 opinie;

- uznanego osobnika, który nie miał tego Pre oraz lajk osobnika, który też go nie miał

oraz

- mniej uznanego osobnika, który miał to Pre przez 9 lat i konfrontował je z wieloma innymi, trochę dla sportu, trochę z ciekawości

Stronię od określeń lepsze/ gorsze. To czytelnikowi nic nie mówi. 

Ja patrzę na to tak;

Omijaj to Pre, gdy w reprodukcji stawiasz na analitykę, szukanie kurzu na strunach i w ogóle wszystkiego poza muzyką.

Omijaj też w sytuacji, gdy stawiasz na koloryzowanie, lukrowanie i pudrowanie noska czyli  z grubsza Pre lampowe w celu żonglerki lampami i szumu niczym Bałtyk przy jesieni.

Zainteresuj się, gdy w reprodukcji stawiasz na naturalność w najlepszym tego słowa znaczeniu z przyjemną plastyką i CISZĄ do spółki, to mz, to Pre jedno z naj na rynku.  

Czy kupiłbym po raz drugi z powodów czysto sonicznych?

- oczywiście, bez najmniejszych wątpliwości!

Funkcjonalność też do mnie przemawia.

Wzornictwo pomijam, interesuje mnie tylko soniczność. 

ps. z Lampim nie zagra, bo Fikus kombinuje z impedancją wyjściową i co egzemplarz, to inaczej. Wszystko co miałem grało z MBL, ale 2 DACi Lampiego, jako jedyne, zawsze miały focha. 

Nie kombinuj. dobrych Pre na rynku jest niewiele, b. dobrych jeszcze mniej. 

Jakby iść w tego kalibru pre to do zestawu przetwornik raczej z tej samej firmy 😉

Dzięki Maćku 🙂

obiektywnie o audio

21 minut temu, slawek.xm napisał:

W takim razie moje wyjaśnienia nie mają już żadnego sensu 🙂

powodzenia

To tylko luźna rozmowa, fajnie że pokazaliście minusy pewnych rozwiązań.

Sławek, przecież wiesz, że się Ciebie słucham 😉

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

Gość

(Konto usunięte)
52 minuty temu, S0nic napisał:

Sławek, przecież wiesz, że się Ciebie słucham 😉

Maciek miał czy ma ten pre więc z punktu widzenia użytkownika może Ci doradzać

ja mógłbym tylko napisać czemu pre bierne to zły pomysł

ale może być tak ,że akurat propozycja Macieja Ci pasuje

a ja jestem ostatnią osobą ,która chciałaby wprowadzać wątpliwości post factum

jedyne czego warto się trzymać to klocek przed pre ma mieć impednację wyjściową min 20 razy mniejszą niż impedancja wejściowa pre

impednacja wyjściowa pre biernego największa w ustawieniu gałki tłumienia powinna być 50 razy mniejsza niż impednacja wejściowa końcówki mocy

większość ma to w nosie , opierając się na subiektywnych wrażeniach

ale jeśli czułość potrzebna do wysterowania końcówki mocy jest ok 2VAC rms a impednacja wyjściowa pre biernego nie spełnia założeń podanych wyżej, a upór i chęć zastopsowania konkretnego modelu jest nie do przezwycięzenia mozna dołożyć (zamówić,zrobić)

prosty i dobry buforek B1

który składa się z dwóch jfetów i zasilania

w przypadku xlr potrzebne jest 8 szt dobranych jfetów .... które mozna kupić w diyaudiostore

warunek : sygnał potrzebny do wysterowania końcówki mocy nie może  być wyższy niż 3VAC w piku , bo jest to najlepszy poziom dla opisywanego bufora

jesli zapotrzebowanie na sygnał jest większe są inne możliwości ale to już dopiero przy konkretnym

układzie klocków

podałem tylko sytuację jak poradzić sobie jesli ktoś już ma dane pre bierne i nie może go dopasować do systemu

Edytowane przez slawek.xm
Gość

(Konto usunięte)

są jeszcze inne ważne kwestie

jedna to np pojemności interkonektów , które powinny być przeładowane prądem wychodzącym z pre , jeśli pre jest bierne to na wyjściu nie ma prądu lub jest on mikroskopijny i wtedy pojemność kabli może znacząco wpływać na sygnał

a to tylko jedno z zagadnień

jeśli impedancja wejściowa pre biernego to 5k to impedancja wyjściowa dac musi być rzędu 250 om lub niższa

jeśli sygnał wyjściowy jest pobierany z anody lampy to prawdopodobieństwo , że impedancja wyjściwa będzie ok 250 om jest równe zero

Edytowane przez slawek.xm
7 godzin temu, slawek.xm napisał:

są jeszcze inne ważne kwestie

jedna to np pojemności interkonektów , które powinny być przeładowane prądem wychodzącym z pre , jeśli pre jest bierne to na wyjściu nie ma prądu lub jest on mikroskopijny i wtedy pojemność kabli może znacząco wpływać na sygnał

a to tylko jedno z zagadnień

jeśli impedancja wejściowa pre biernego to 5k to impedancja wyjściowa dac musi być rzędu 250 om lub niższa

jeśli sygnał wyjściowy jest pobierany z anody lampy to prawdopodobieństwo , że impedancja wyjściwa będzie ok 250 om jest równe zero

Czyli rozumiem, że jeżeli Helene Dac ma na wyjściu 50 ohm to będzie pasować do Hattori Big?

21 minut temu, slawek.xm napisał:

tak

Producent podał następujące dane:

Na wejściu jest stale 10K

na wyjściu w trybie pasywnym zmienia się od 0 do 10K jak w normlnym potencjometrze

w trybie aktywnym jest stale 200R

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, Pawellang napisał:

na wyjściu w trybie pasywnym zmienia się od 0 do 10K jak w normlnym potencjometrze

10k x 50=500k

taką impedancję wejściową mają tylko lampowe wzmaki i to też rzadkość

nawet gdyby kompromisowo ograniczyć tę zależność do 20 razy to i tak wychodzi 200k

przy wzmakach z impedancją wejściową rzędu 10k-50k

warto dać

15 minut temu, Pawellang napisał:

w trybie aktywnym jest stale 200R

i to świadczy o tym , że na wyjściu jest bufor zmieniający impedancję i dostarczający prąd wyjściowy .... ale to już nie jest układ pasywny tylko aktywny

37 minut temu, slawek.xm napisał:

10k x 50=500k

taką impedancję wejściową mają tylko lampowe wzmaki i to też rzadkość

nawet gdyby kompromisowo ograniczyć tę zależność do 20 razy to i tak wychodzi 200k

przy wzmakach z impedancją wejściową rzędu 10k-50k

warto dać

i to świadczy o tym , że na wyjściu jest bufor zmieniający impedancję i dostarczający prąd wyjściowy .... ale to już nie jest układ pasywny tylko aktywny

Input impedance Signature 300 mono Unbalanced 50KΩ
Balanced 100KΩ

Gość

(Konto usunięte)
50 minut temu, Pawellang napisał:

Input impedance Signature 300 mono Unbalanced 50KΩ
Balanced 100KΩ

zawsze możesz porównać wyjście pasywne z aktywnym w swoim systemie i opisać wnioski

skoro jest taka możliwość

Wiedziałem że grzebiąc w necie i pytając się coś tam ciekawego się znowu nauczę i dowiem i znajdę jakieś fajne urządzenia 🙂

do scan speakow ładny preamp 🙂

Ypsilon pst-100 mk2.

Tutaj zamiast drabinki rezystorów jest transformator. Jest wersja z buforem lampowy oraz bez. 

"Ypsilon wyprodukował własny specjalny tłumik transformatorowy, regulujący głośność w 31 krokach.  

Aktywny stopień wzmocnienia nie ma sprzężenia zwrotnego i zbudowany jest w oparciu o triodę C3m, sprzężoną transformatorem. W zasilaczu użyto lampy 6CA4 w roli prostownika oraz dławika filtrują"

Obrzydliwie drogi ale piękny cudak 🙂

Trochę szkoda, że nie można podyskutować o preampach w miejscu do tego przeznaczonym czyli zakładka HiFi czy high end. Oczywiście mam świadomość że piszę w temacie scan speak.

Products_Ypsilon_PST100mkii_2_1000x1000-600x600.jpg

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

55 minut temu, S0nic napisał:

Wiedziałem że grzebiąc w necie i pytając się coś tam ciekawego się znowu nauczę i dowiem i znajdę jakieś fajne urządzenia 🙂

do scan speakow ładny preamp 🙂

Ypsilon pst-100 mk2.

Tutaj zamiast drabinki rezystorów jest transformator. Jest wersja z buforem lampowy oraz bez. 

"Ypsilon wyprodukował własny specjalny tłumik transformatorowy, regulujący głośność w 31 krokach.  

Aktywny stopień wzmocnienia nie ma sprzężenia zwrotnego i zbudowany jest w oparciu o triodę C3m, sprzężoną transformatorem. W zasilaczu użyto lampy 6CA4 w roli prostownika oraz dławika filtrują"

Obrzydliwie drogi ale piękny cudak 🙂

Trochę szkoda, że nie można podyskutować o preampach w miejscu do tego przeznaczonym czyli zakładka HiFi czy high end. Oczywiście mam świadomość że piszę w temacie scan speak.

Products_Ypsilon_PST100mkii_2_1000x1000-600x600.jpg

Na takim właśnie porównywaliśmy DACi 🤣 Horizon lepiej zagrał bezpośrednio na końcówki niż przez niego.

44 minuty temu, Pawellang napisał:

Na takim właśnie porównywaliśmy DACi 🤣 Horizon lepiej zagrał bezpośrednio na końcówki niż przez niego.

No bo jest kwestia impedancji. Pamiętam jak Maciek podczas jednej rozmowy telefonicznej tłumaczył mi, że preamp MBL 6010D nie gra z lampizatorami.  Sam Fikus podobno też tak twierdzi, po prostu impedancja nie pasuje.

Generalnie to lampizatory są bardzo fajne. Jakby lampy PX4 kosztowały NAWET po 500zł sztuka to bym nie interesował się niczym innym. Lampi ma fajne regulacje glośności, serwis na miejscu, pacyfik ładnie nawet wygląda, nie trza preampu.

Problem pojawia się, jeżeli chcemy lampiego z DHT czyli Big7/GG/Pacyfik w wersji zbalansowanej. Wtedy sprawa wygląda tak:

https://www.premiumsound.pl/trioda-mocy-kr-audio-px4-para-dopasowana-fabrycznie-lampy-elektronowe-kr-tubes.html

https://4hifi.pl/p266,full-music-px4-n.html

Trochę mnie to odstrasza : /

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

2 godziny temu, S0nic napisał:

mam świadomość że piszę w temacie scan

Nie przejmuj się i wyjaśnijmy coś, tu jest zakładka klub" i rozmawiamy na wszystkie tematy. Jak komuś to przeszkadza - szkoda 🙂 

Jeżdżąc na rowerze szosowym nie rozmawiam w grupie wyłącznie o wachlarzach i strojach.  

Godzinę temu, Pawellang napisał:

porównywaliśmy

Znalazłbyś czas na mały spot dla klubowiczów? Max 2-3 osoby, przy większej liczbie osób robi się ze spotkania głośne zebranie towarzyskie 😉  

2 godziny temu, colcolcol napisał:

Nie przejmuj się i wyjaśnijmy coś, tu jest zakładka klub" i rozmawiamy na wszystkie tematy. Jak komuś to przeszkadza - szkoda 🙂 

Jeżdżąc na rowerze szosowym nie rozmawiam w grupie wyłącznie o wachlarzach i strojach.  

Znalazłbyś czas na mały spot dla klubowiczów? Max 2-3 osoby, przy większej liczbie osób robi się ze spotkania głośne zebranie towarzyskie 😉  

moge zrobić relacje na YT z takiego spotkania, warto mnie zapraszać 😄

obiektywnie o audio

28 minut temu, slawek.xm napisał:

jak mnie nie doprowadzisz do rozpaczy to jak skończę może będzie materiał na film 🙂 🙂 🙂

może dam się namówić jak bardzo będzie Ci zależało 😄

i jaka rozpacz, ja sama radość 😉

obiektywnie o audio

38 minut temu, slawek.xm napisał:

ooo...

szybko zmieniasz zdanie 🙂

Sławek, nawet jakby Daryl Wilson, Nelson Pass i Ed Meitner zadzwonili to by musieli czekać bo bym jechał do Ciebie 😄

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, S0nic napisał:

Sławek, nawet jakby Daryl Wilson, Nelson Pass i Ed Meitner zadzwonili to by musieli czekać 😄

może oni mogą , u mnie jest odwrotnie to na mnie czekają 🙂 czasami latami

ale ok rozumiem bardzo dobrze , że ktos ma kontrakty terminy umowy i jest słowny więc nie może podjąc się czegoś z braku wolnych "mocy przerobowych"

dlatego moja zajawka juz jest nieaktualna 🙂

5 minut temu, slawek.xm napisał:

może oni mogą , u mnie jest odwrotnie to na mnie czekają 🙂 czasami latami

ale ok rozumiem bardzo dobrze , że ktos ma kontrakty terminy umowy i jest słowny więc nie może podjąc się czegoś z braku wolnych "mocy przerobowych"

dlatego moja zajawka juz jest nieaktualna 🙂

kliknąłeś jak edytowałem post a przekaz jest nieco inny 😉

obiektywnie o audio

Gość

(Konto usunięte)
17 minut temu, S0nic napisał:

kliknąłeś jak edytowałem post a przekaz jest nieco inny 😉

i tak Cię lubię

podziwiam Twój rozwój pasję  i to , że coraz częściej upierasz się przy swoim zdaniu

to świadczy o dojrzałości

i tak trzymaj

ja schodzę ze sceny a jeśli chodzi o polskie audio to życzyłbym sobie całego pokolenia z takim podejściem do tematu jak masz Ty

16 minut temu, slawek.xm napisał:

i tak Cię lubię

podziwiam Twój rozwój pasję  i to , że coraz częściej upierasz się przy swoim zdaniu

to świadczy o dojrzałości

i tak trzymaj

ja schodzę ze sceny a jeśli chodzi o polskie audio to życzyłbym sobie całego pokolenia z takim podejściem do tematu jak masz Ty

serio, edytowałem mój post zaraz po tym jak go napisalem, żeby przekaz nie budził wątpliwości 😉

- musiało się coś zawiesić

akurat kliknąłeś cytuj jak to robiłem i dopiero potem pojawił się Twoj wpis 🙂

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

8 godzin temu, Pawellang napisał:

Paweł a jak Twój znajomy wpinał się w końcówki mocy? Przez XLR czy RCA. Okazuje się, że ten preamp nie jest zbalansowany i trzeba dodatkowo dokupić transformatory symetryzujące : /

O takie:

https://www.audiosystem.com.pl/produkty/bc-1/

obiektywnie o audio

7 godzin temu, S0nic napisał:

Paweł a jak Twój znajomy wpinał się w końcówki mocy? Przez XLR czy RCA. Okazuje się, że ten preamp nie jest zbalansowany i trzeba dodatkowo dokupić transformatory symetryzujące : /

O takie:

https://www.audiosystem.com.pl/produkty/bc-1/

Wiem, że do preampa wpinał się RCA bo właśnie mówił, że nie jest zbalansowany i nie ma sensu po XLR. 
Na pewno Horizona po XLR wpinaliśmy bezpośrednio do końcówek.

10 minut temu, Pawellang napisał:

Wiem, że do preampa wpinał się RCA bo właśnie mówił, że nie jest zbalansowany i nie ma sensu po XLR. 
Na pewno Horizona po XLR wpinaliśmy bezpośrednio do końcówek.

Dziwne to wszystko 🙂

Horizon jest tylko w wersji zbalansowanej dostępny.

Ten preamp ypsilona to taka duża pucha z regulacją głośności :)

Czyli Twój znajomy wychodzi z preampa i wchodzi do końcówek mocy po RCA. System teoretycznie bez kompromisów a nie musi być w pełni zbalansowany. Ciekawa sprawa :)

obiektywnie o audio

40 minut temu, S0nic napisał:

Dziwne to wszystko 🙂

Horizon jest tylko w wersji zbalansowanej dostępny.

Z tym zbalansowaniem to jakiś Twój fetysz?;)

Zrob prosty test, wlacz audio i bez muzyki przyłóż ucho do midwoofera. Jeżeli słyszysz jakąś formę buczenia to xlr pomogą. Jeżeli nie to wszystko jest ok.

Dodatkowo, w Twoim dosyc szczegolnym przypadku kolumn aktywnych, znaczenie bedzie mialo, ze kable maja po kilka metrow.

1 godzinę temu, EMiL napisał:

Z tym zbalansowaniem to jakiś Twój fetysz?;)

Zrob prosty test, wlacz audio i bez muzyki przyłóż ucho do midwoofera. Jeżeli słyszysz jakąś formę buczenia to xlr pomogą. Jeżeli nie to wszystko jest ok.

Dodatkowo, w Twoim dosyc szczegolnym przypadku kolumn aktywnych, znaczenie bedzie mialo, ze kable maja po kilka metrow.

Nie fetysz tylko chce zrobić tak, żeby było dobrze. Pamiętam bardzo dobrze jak zacząłem się interesować audio i co kupowałem i jak patrzyłem na to wszystko. Kolumny podstawkowe za 4 koła z tweeterem za 25zł, źle rozumialem akustyke,  patrzyłem na metke, nie na podzespoły. Nie ma opcji, że coś takiego będzie miało miejsce. To są za drogie zabawki, żeby coś przestrzelić. Wole jak ktoś się ze mnie troche pośmieje, że zadaje głupie pytania ale nie urąbie kasy. No i generalnie byłby dobrze jednak rozumieć trochę podstaw, jako, że sam nie buduje nic to chociaż tyle...

Jestem fanem kolumn aktywnych, zrobiłem duże rozeznanie w tym temacie i tutaj już nie muszę się zastanawiać bo moim zdaniem to fajna opcja i widzę dużo plusów w porównaniu do filtracji biernej. Może jakbym miał budżet taki na prawdę kosmiczny to bym mógł coś pomyśleć inaczej ale ideowo filtracja aktywna tak mi się podoba, że chyba w ogóle nie chcę 🙂

Przykładając ucho do tweetera i midwoofera słychać trochę taki przydźwięk. W systemie zbalansowanym z kolumnami aktywnymi, z tego co się dowiadywałem, to zniekształcenia są niższe, przydźwięk powinien być też cichszy. Kable XLR z wyjścia DAC (+PRE) do monitorów mają 4m.

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

19 godzin temu, S0nic napisał:

moge zrobić relacje na YT z takiego spotkania, warto mnie zapraszać

Już samo robienie zdjęć w domu gospodarza uważam za wielki afront. Publikacja byłaby jego ³potęgą. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.