Skocz do zawartości
IGNORED

linia transmisyjna

piter z

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko nt TLek... :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

• 9 miesięcy później...

Witam! (łoho, widzę że temat dawno się skończył)

Czy ktoś będzie w stanie odpowiedzieć mi na pyatnie jakie są zasadnicze korzyści płynące z zastosowania tej konstrukcji? W czym jest ona lepsza od konstrukcji zamkniętej czy BR?

Pozdrawiam

W niektórych aspektach jest lepsza w innych gorsza a generalnie trudniejsza.

Natomiast pozwala w niektórych przypadkach zastosować głośniki które nie pracują zbyt dobrze w innych zastosowaniach. Pozwala realizować warunki pracy jak OZ bez podnoszenia Fb głośnika w obudowie. Co niekiedy jest bardzo korzystne. Ale dla większości obecnie produkowanych głośników nie ma aż takiego przymusu.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Czy ktoś będzie w stanie odpowiedzieć mi na pyatnie jakie są zasadnicze korzyści płynące z zastosowania tej konstrukcji? W czym jest ona lepsza od konstrukcji zamkniętej czy BR?

http://chomikuj.pl/Branibor Zajrzyj do "Loudspeaker Design Cookbook" Vance'a Dickasona, opisuje z grubsza wady i zalety linii transmisyjnej.

• 2 lata później...
Gość

(Konto usunięte)

Więc symulujesz w programie długość tunelu a co z częstotliwością strojenia

częstotliwość strojenia zależy własnie od długośći tunelu

na rysunkach masz symulację odpowiedzi samego tunelu zaznaczyłem częstotliwość strojenia dla 200cm i dla 360cm

post-28119-0-47501300-1445102827_thumb.jpg

post-28119-0-01398200-1445102839_thumb.jpg

Więc przy długości 200cm stroję kolumnę na wyższą częstotliwość niż rezonansowa, a ja po to szukałem takiego głośnika, który zagra do jak najniższe pasmo nie tracąc w miarę ze sprawności.

Gość

(Konto usunięte)

niska Fs glosnika jest bardzo pożądana ale zawsze trzeba wiedzieć co sie chce osiągnąc budując tl , oczywiście mozna zrobić 400l obudowę strojona do 22hz napędzic ja oddzielnym wzmacniaczem z elektroniczna korektą charakterystyki, tylko czy glosnik wytrzyma to mocowo i czy bas bedzie odpowiadał jakoscią???

np gravesen zrobił TL o dlugości 1,8 m dla scana 26w , a potem wkładał w podobne długości sama tl seasy, audio technology

popatrz na tl scana 18wu/8 , dlugość tunelu nijak sie ma do strojenia ćwierć falowego :)

post-28119-0-47372700-1445105908_thumb.png

post-28119-0-79829300-1445105919_thumb.png

post-28119-0-90446100-1445105932_thumb.jpg

Ale Gravesen zrobił to z premedytacją żeby uzyskać z tego głośnika większą sprawność, więc jak gdyby podpompował cały układ bo ten Scanspeak, co z tego że schodzi nisko skoro trzeba by podłączyć pod niego spawarkę żeby uzyskać z niego ten niski ton. Ta stricte linia transmisyjna załatwiła mu sprawę części rezonansów związaną z obudową basrefleks. Jak mawiają niektórzy na tym forum najlepsza obudowa to jej brak. Ale jeżeli już ma być obudowa to symulowanie nieskończenie długiej odgrody to linia transmisyjna ze strojeniem na Fs głośnika. Odpowiedź impulsowa może właśnie najbardziej zależy od prawidłowo wybranego głośnika i może właśnie Scanspeaki nie do końca się sprawdzają. Wydaje mi się osobiście że chodzi o rozmiar. 26cm to nadal mało.

Pozdrawiam

Więc przy długości 200cm stroję kolumnę na wyższą częstotliwość niż rezonansowa, a ja po to szukałem takiego głośnika, który zagra do jak najniższe pasmo nie tracąc w miarę ze sprawności.

To jak sie stroi zalezy od parametrow glosnika, nie tylko jego Fs. Poza tym glosnik w linii transmisyjnej zmienia swoje parametry, zostaje obciazony masa powietrza w tunelu i jego rezonans jeszcze sie obniza. Dodanie tlumienia, spowoduje obnizenie strojenia TL i dodatkowe obciazenie masa glosnika.

Z tych powodow, trzeba wiedziec jakie ostrojenie dobrac do danego glosnika, aby finalnie otrzymac dobra odpowiedz impulsowa i odpowiednia sprawnosc.

Do dzis pokutuja takie teorie o strojeniu cwiartki do Fs glosnika. Przypomina to dawne czasy, w ktorych nie znano jeszcze parametrow T-S i strojono uklady basrefleks zupelnie tak samo, czyli "na oko", na rezonans.

Ale Gravesen zrobił to z premedytacją żeby uzyskać z tego głośnika większą sprawność,

Troels chyba nie do konca wiedzial co robi, projektujac te swoje TL.

co z tego że schodzi nisko skoro trzeba by podłączyć pod niego spawarkę żeby uzyskać z niego ten niski ton

Niebardzo rozumiem, co ma do tego podlaczanie super mocnego wzmacniacza? Jesli obudowa jest zdolna do pracy w zakresie 20hz, to kazdy przecietny wzmacniacz potrafi pracowac liniowo do tych czestotliwosci. Co prawda wykorzystanie maksymalne glosnika to co innego, ale nawet budzetowa koncowka mocy poradzi sobie z najnizszymi basami.

Ta stricte linia transmisyjna załatwiła mu sprawę części rezonansów związaną z obudową basrefleks.

Linie troelsa maja same w sobie duze rezonanse, czego sprytnie na pomiarach nie pokazal. Chyba ze o tym nie wiedzial, co tez jest prawdopodobne.

Ale jeżeli już ma być obudowa to symulowanie nieskończenie długiej odgrody to linia transmisyjna ze strojeniem na Fs głośnika.

Zupelnie bledne przekonanie, Fs nie ma nic tutaj do rzeczy.

Odpowiedź impulsowa może właśnie najbardziej zależy od prawidłowo wybranego głośnika i może właśnie Scanspeaki nie do końca się sprawdzają.

Odpowiedz impulsowa zalezy od tandemu glosnika i obudowy. Projektujac calosc, trzeba najpierw ocenic ile mozliwosci daje nam dany glosniki i dopiero pod jego parametry projektuje sie odpowiedni tunel, ktory po z sumowaniu odpowiedzi glosnika i portu, da w przyblizeniu zalozona odpowiedz impulsowa, dobroc ukladu rezonansowego.

Wydaje mi się osobiście że chodzi o rozmiar. 26cm to nadal mało.

Jesli 26cm to malo, to dlaczego nie isc dalej i nie zrobic TL dla glosnika 18 calowego?

Dziękuję melov8 że zechciałeś zabrać głos. To może od końca-być może 18 cali byłoby świetne, ale nie mam miejsca.

Projektując całość, trzeba najpierw ocenić ile możliwości daje nam dany głosnik
-podałem konkretne parametry-czy czegoś brakuje tobie w określeniu reszty?

Linie troelsa maja same w sobie duże rezonanse, czego sprytnie na pomiarach nie pokazal.
-być może. Ja nie przepiłowałem jeszcze tylu desek na kolumny żeby to stwierdzić.

Nie bardzo rozumiem, co ma do tego podłączanie super mocnego wzmacniacza?
No to chyba jasne że ten Skanspeak 20 Hz ze słabą lampą nie zagra.

To może tu prosiłbym więcej informacji, chyba że to tylko twoja wiedza i chcesz ją zatrzymać dla siebie.

Nie ma problemu.

PS. Nie używasz polskich znaków bo...........-w miejsce kropek wstaw odpowiedź.

Gość

(Konto usunięte)

Ale Gravesen zrobił to z premedytacją żeby uzyskać z tego głośnika większą sprawność

otóż nie :) z obudowy BR tej samej objetości co TL jest wiekszy zysk na basie ,

dżwiek z dobrze zrobionej linii transmisyjnej jest wg mnie lepszy niz z innych obudów, a na pewno inny.

odpowiednio tłumiąc TL mozna uzyskać jeden pik rezonansowy jak w obudowie zamknietej i opadanie charakterystyki 12dB / okt

Ta stricte linia transmisyjna załatwiła mu sprawę części rezonansów związaną z obudową basrefleks

tl też ma rezonanse i w szerszym pasmie dlatego trzeba ją odpowiednio wytłumiac

ale jesli mam mozliwość niskiego ciecia głosnika basowego to warto posłuchac takiej tl bez żadnego tłumienia, by ocenic róznicę w brzmieniu

Odpowiedź impulsowa może właśnie najbardziej zależy od prawidłowo wybranego głośnika

zawsze odpowiedź impulsowa jest odpowiedzia calego układu głosnik -obudowa w kazdym przypadku poza OB

Troels chyba nie do konca wiedzial co robi, projektujac te swoje TL.

Linie troelsa maja same w sobie duze rezonanse, czego sprytnie na pomiarach nie pokazal. Chyba ze o tym nie wiedzial, co tez jest prawdopodobne.

Ty tak na poważnie ???

napisałeś do niego , w tej sprawie uczyłeś go porządnego robienia linii transmisyjnych , pomiarów tych linii ? macie jakis wspólny projekt? chetnie zobaczę owoc Waszej współpracy

Ale jeżeli już ma być obudowa to symulowanie nieskończenie długiej odgrody to linia transmisyjna ze strojeniem na Fs głośnika

wg mnie taki przypadek wystepuje tylko w lini z tunelem zweżającym sie do zera mocno tłumionym

np Nautilius B@W

podwójna TL to jest to...przygarnął bym coś takiego

słuchaj , przeciez nie ma nic prostszego uklady które zamieściłem sa drobiazgowo opisane przez Gravesena, zacznij robić obudowy kup głosniki elementy zwrotnicy i masz gotowa kolumnę

zlecenie zrobienia obudów też nie jest trudne bo wszystie wymiary materiału na elementy obudowy są opisane na rysunkach... potrzebna jest tylko decyzja :)

-podałem konkretne parametry-czy czegoś brakuje tobie w określeniu reszty?

Przydalby sie jakis zarys projektu jaki chcesz wykonac, projektu calej konstrukcji. Projektujac obudowe OZ czy BR mozemy sobie pozwolic na wiele pomyslow zwiazanych z proporcjami obudowy, ustawienia glosnikow na sciance i tak dalej. Najwazniejsze jest tylko trzymac sie litrarzu obudowy i strojenia portow BR. W przypadku TL nie jest tak rozowo, poniewaz z gory bedziemy mieli narzucone pewne kwestie zwiazane z konstrukcja samego tunelu. Moze byc tak, ze zalozone miesce basu na przedniej sciance, bedzie kolidowalo z wlasciwym ustawieniem offsetu glosnika, wypadnie on w niewlasciwym miejscu, przez co trzeba bedzie przeprojektowac TL, a w efekcie jej pomiary moga wyjsc juz inne, najczesciej gorsze od pierwowzoru. Dlatego jak projektuje jaka nowa konstrukcje, to mysle o jej wygladzie, zalozeniach konstrukcyjnych, a pozniej staram sie zaprojektowac do tego wlasciwy tunel. Mozna tez zrobic odwrotnie. Zrobic idealna TL, o swietnych pomiarach, a potem drapac sie po glowie jak do tego dostawic reszte glosnikow, zeby sie nic nie pogryzlo.

To może tu prosiłbym więcej informacji, chyba że to tylko twoja wiedza i chcesz ją zatrzymać dla siebie.

Wiedza chetnie sie dziele, ale spróbuj najpierw pokazac nam jaki masz pomysl na cala konstrukcje. Z jakim midbasem/srednim ma to grac, jakie ustawienie glosnikow na froncie, czy to ma byc kolumna podlogowa, a moze duzy monitor?

PS. Nie używasz polskich znaków bo...........-w miejsce kropek wstaw odpowiedź.

Prawde mowiac z przyczyn praktycznych i troche z lenistwa. Szybciej mi sie pisze bez polskich znakow.

ale jesli mam mozliwość niskiego ciecia głosnika basowego to warto posłuchac takiej tl bez żadnego tłumienia, by ocenic róznicę w brzmieniu

Tylko dodaj, ze taka TL, nie bedzie juz miala opadania 12 dB na oktawe.

Ty tak na poważnie ???

napisałeś do niego , w tej sprawie uczyłeś go porządnego robienia linii transmisyjnych , pomiarów tych linii ? macie jakis wspólny projekt? chetnie zobaczę owoc Waszej współpracy

Slawek, postaraj sie wykrzesac z siebie troche pokory i zrozum, ze ktos naprawde moze miec cos do powiedzenia w tym temacie. Dorobek Troelsa jest olbrzymi, ale z pewnoscia nie w liniach transmisyjnych. Zaden z jego projektow nie posiada pomiaru tunelu, oraz sumy pomiaru bliskiego tunelu i glosnika. Jak zrobisz kilkaset pomiarow roznych tunelow, to uwierz mi ze bedziesz mogl po zdjeciach stwierdzic jak taki tunel bedzie dzialac i wygladac w pomiarach. Wystarczy, ze zobaczysz jakie sa proporcje tunelu, jego pojemnosc, offset, sposob tlumienia, dlugosc i wszystko stanie sie jasne, ale do tego potrzeba doswiadczenia, a nie teorii.

wg mnie taki przypadek wystepuje tylko w lini z tunelem zweżającym sie do zera mocno tłumionym

np Nautilius B@W

A wg mnie nie, bo to jest obudowa zamknieta, ktora podnosi rezonans, oraz tworzy poduszke powietrzna, dlatego nie ma tutaj mowy o symulacji nieskonczonej odgrody.

Gość

(Konto usunięte)

A wg mnie nie, bo to jest obudowa zamknieta, ktora podnosi rezonans, oraz tworzy poduszke powietrzna, dlatego nie ma tutaj mowy o symulacji nieskonczonej odgrody

przyznam Ci rację, przykad byłby dobry gdyby w tym slimaku były na końcu tunelu otwory pozwalające cisnieniu wydostawac sie na zewnątrz

Więc symulujesz w programie długość tunelu

ja bym na Twoim miejscu nie dyskredytował tego głosnika, uważam ,ze wyszedłby ciekawy projekt 3-way

pobawilem sie troche symulacjami

jesli zrobisz tl o wymiarach

średnica wejściowa 750cm2

średnica wyjściowa 250cm2

długość tunelu 180 cm

wylot tunelu z tyłu obudowy (założona głebokość obudowy ok 60 cm)

spore wytłumienie objetościowe tunelu ale z prześwitem na całej dlugości

to otrzymasz w pomieszczeniu realna charakterystyke od jakiś 25hz

do polączenia z niskośredniotonowym w zakresie 150 - 180 hz ( średnica 18cm-15cm )

cienka czarna linia symulacja odpowiedzi głośnik-tl z WYLOTEM Z TYŁU OBUDOWY

niebieska symulacja działania filtra 2-go rzędu na uklad głosnik-tl

pomarańczowa symulacja midwoofera cietego pierwszyz rzędem highpas

zielony charakterystyka wypadkowa orientacyjna

przyznam Ci rację, przykad byłby dobry gdyby w tym slimaku były na końcu tunelu otwory pozwalające cisnieniu wydostawac sie na zewnątrz

W pierwszych projektach slimaka takie wlasnie byly, ale z tego zrezygnowano.

Gość

(Konto usunięte)

Proponuje wyzszy podzial 250 hz i filtr 2 rzedu LR po obu stronach.

a to juz jest kwestia preferencji brzmieniowych

moje zalożenia są takie ,ze głosnik o dużej średnicy 30cm słabo przetwarza zakres średni i nalezy go ciąc jak nisko sie da

druga sprawa niższe ciecie woofera wycina szczoty rezonansów z tl nieusunięte tłumieniem

trzecia sprawa nie ma podbicia na wyższym basie

Wszystko sie zgadza, tylko tak niskie podzialy stwarzaja problemy przy juz samych pomiarach, do tego zwrotnica moze wyjsc dosc droga. W warunkach domowych realny pomiar ponizej 200hz jest praktycznie niemozliwy. Jednym z wyjsc jest uzycie laczenia pomiarow bliskich i dalekich za pomoca np frd blender. Tylko tutaj przy zle dobranej TL, moga wyjsc rozne grzyby, ktorych pozornie nie widach, np tak ja u Troelsa na jego pomiarach nie ma sumy odpowiedzi portu i glosnika. tylko pomiar bliski basu i daleki, polaczony gdzies w okolicy 200-300hz. W takich pomiarach to chyba kazda TL wyjdzie git. Z Drugiej strony jest jeszcze kwestia niedokladnosci laczenia pomiaru bliskiego portu i glosnika. Program "zaklada", ze wyjscie tunelu jest przy glosniku, a jak wiemy roznie z tym bywa. Jezeli wyjscie tunelu jest w sporej odleglosci od glosnika, to beda zachodzic inne zaleznosci fazowe. Moze sie okazac, ze dziura, ktora wystepuje na laczeniu pomiarow bliskich, nie bedzie wystepowac w odpowiedzi kolumny w pomieszczeniu, poniewaz dojdzie do odwrocenia fazy na tej odleglosci od glosnika i portu. Dobrym przykladem moze tutaj byc pomiar PMC Twenty

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Tutaj jest przyklad laczenia pomiarow bliskich odpowiedzi portu i glosnika i nastepnie dodanie ich do pomiaru dalekiego calej kolumny. Na pierwszy rzut oka mamy duza zapadlosc od rezonansu na 200hz, ale z uwagi na to ze glosnik i tunel jest w duzej odleglosci od siebie, to w miejscu odsluchu charakterystyka bedzie inna, bardziej wyrownana. Problem bylby duzy, jesli mieli bysmy przypadek bardzo dlugiej linii transmisyjnej bez offsetu, strojonej nisko, gdzie zapadlosc na charakterystyce wypadnie przy 100hz i nizej. Tutaj dlugosc fali takich czestotliwosci jest na tyle duza, ze odleglosc miedzy portem, a glosnikiem juz nie bedzie miala takiego pozytywnego wplywu na sumowanie charakterystyk. Dlatego trzeba to brac pod uwage zanim zaprojektuje sie cala obudowe kolumny, trzeba przewidziec z czym bedziemy musieli walczyc i jak ta walke wygrac.

Kolejna sprawa wytrzymaosc midbasu/srednich. Przy filtrze 1 rzedu tak niskiego podzialu moze byc problem ze znieksztalceniami sredniego pasma. Jak zwykle sa jakies kompromisy, na ktore trzeba sie zgodzic.

Ukryta Zawartość

otóż nie :) z obudowy BR tej samej objetości co TL jest wiekszy zysk na basie ,

dżwiek z dobrze zrobionej linii transmisyjnej jest wg mnie lepszy niz z innych obudów, a na pewno inny.

odpowiednio tłumiąc TL mozna uzyskać jeden pik rezonansowy jak w obudowie zamknietej i opadanie charakterystyki 12dB / okt

tl też ma rezonanse i w szerszym pasmie dlatego trzeba ją odpowiednio wytłumiac

zawsze odpowiedź impulsowa jest odpowiedzia calego układu głosnik -obudowa w kazdym przypadku poza OB

Ty tak na poważnie ???

np Nautilius B@W

słuchaj , przeciez nie ma nic prostszego uklady które zamieściłem sa drobiazgowo opisane przez Gravesena, zacznij robić obudowy kup głosniki elementy zwrotnicy i masz gotowa kolumnę

zlecenie zrobienia obudów też nie jest trudne bo wszystie wymiary materiału na elementy obudowy są opisane na rysunkach... potrzebna jest tylko decyzja :)

przyznam,że zastanawiałem się nad tym projektem jakiś czas temu...jednak koszty mnie przerażają(nawet sama zwrotnica kondensatorów ile, duże pojemności),gdybym słuchał tylko w stereo to jeszcze kto wie czy bym się nie skusił.Ale muszę to hobby z innymi pogodzić

Gość

(Konto usunięte)

Kolejna sprawa wytrzymaosc midbasu/srednich. Przy filtrze 1 rzedu tak niskiego podzialu moze byc problem ze znieksztalceniami sredniego pasma. Jak zwykle sa jakies kompromisy, na ktore trzeba sie zgodzic.

Wszystko co napisałes o problemach konstrukcyjno-pomiarowych to normalny powszedni chleb konstruktora, każdy radzi sobie z tym jak umie, i ile ma na tym polu doświadczenia

raven napisal ostatnio ,że robił na powietrzu pomiary swoich konstrukcji, ja robie pomiary wstępne z miejsca odsluchowego , potwierdzam na wolnym powietrzu , w 95 procentach są zgodne, ale i tak poprawiam zwrotnice przy odsłuchach :)

jeli chodzi o pierwszy rząd HP to robiąc pułake na rezonas sredniotonowego w obudowie oprócz uzyskania dobrego działania filtra zredukowalem wychylenie membrany

zaletą tego filtra jest to ,ze dokladając lub ujmujac pojemności ustawiamy sobie barwę średnicy jak chcemy na ucho a zgodnośc fazowa w wiekszości przypadków zostaje zachowana

A jaka wyszła ci sławku objętość netto. 92 decybele to byłoby miło. Ile tak około zabiera zwrotnica ze sprawności?

Bardzo się cieszę że ze sobą rozmawiacie.

To że macie odmienne podejście to właśnie dobrze. Co to byłby za świat jakby wszyscy się ze sobą zgadzali.

Oby tak dalej.

raven napisal ostatnio ,że robił na powietrzu pomiary swoich konstrukcji,

Tak zrobil, bo pomiar konstrukcji z dwoma wooferami moze byc podchwytliwy, jesli bedziemy laczyc pomiary bliskie z dalekimi.

Gość

(Konto usunięte)

A jaka wyszła ci sławku objętość netto

nie liczyłem dokładnie, program pokazuje 86litrów

92 db to byłoby do osiągnięcia gdybys dał głosnik średniotonowy o takiej skuteczności w całym paśmie a to jest trudne , mozna dać dwa równolegle polaczone .

nie mozna powiedzieć ,ze filtr "zabiera" spl , ważne jest jakie jest spl układu woofer -tl

do tego dopasowujemy reszte glosników o podobnym spl

głosniki współpracuja ze sobą średnio przynajmniej przez 2-3 oktawy i zależy to od stromości filtrów

na załączniku widac połączenie dolnego głosnika niskotonowego i wyższego głośnika niskotonowego , jak widzisz charakterystyki sie dodają do 30 hz zwiekszając poziom basu

pomiar bliskiego pola z konstrukcji czterodrożnej

drugi rysunek to dzialanie filtra 2-go rzędu na głosnik niskotonowy , jak widzisz charakterystyka w zakresie 35-65hz jest podbita przez ten filtr

jeszcze jedna uwaga, moje zabawy z hornrespem to tylko takie sobie symulacje prawdziwe mozliwości woofera mozna sprawdzić po złożeniu prototypu TL i pomiarach

post-28119-0-55917200-1445200245_thumb.jpg

post-28119-0-27584600-1445200269_thumb.jpg

Spokojnie, 91 db na średni to już mam na oku. 86 litrów-nie żebym się przyczepiał ale czy przy takim Vas głośnika to powietrze w tunelu nie będzie przepychane zbyt agresywnie. Potem będzie problem z tłumieniem. Za dużo można stracić szukając tłumienia wszystkich śmieci na wykresie. Trochę jak źle dobrana objętość do basrefleksu-jeżeli jest za mała to nie ma basu a jeszcze otwór działa jak suszarka do włosów. Wydaje mi się Sławku że to jest zbyt agresywny układ. Spróbujmy czegoś ze 120-140 Litrów. A jak wygląda sprawa a wyjściem tunelu do przodu. Odwraca fazę, czy można tak dobrać dłogość żeby nie odwracał? Tak z ciekawości pytam.

Pozdrawiam

PS. Wolałbym dobrać zwrotnicę najmniej 2 a chętniej 3 rzędu dla basu i 2 dla średniotonówki.

Gość

(Konto usunięte)

powietrze w tunelu nie będzie przepychane zbyt agresywnie

tunel musi byc dość mocno wytłumiony , by szczota rezonansów przypominała charakterystykę glosnika

duże tłumienie wirtualnie zwiekszy długość tunelu może nawet o kilkadziesiąt procent , obnizy to częstotliwość strojenia , obnizy też rezonans półfalowy najbardziej niebezpieczny dla równej charakterystyki

porównaj sobie wszystkie symulacje rezonans półfalowy to ta najgłębsza i najszersza zapadłośc na charce głosnika-tl

przy wylocie tunelu z przodu zysk basu jest bardziej odczuwalny i slyszalny, jednak z moich doświadczen wynika ,ze przy głośniku o powierzchni membrany 500cm2 nie ma szans by zlikwidowac do końca zapadłośc po rezonansie, chyba że wyłumisz cały przekroj tunelu , ale wtedy upodobnisz tl do obudowy zamknietej i zysku na basie nie będzie dużego

przesuniecie wylotu na tył obudowy przesuwa w fazie fale docierającą do Twoich uszu i dlatego nie ma aż tak dużego dolka na charce gdy żródla dźwieku są przesuniete o te np 60 cm głębokości obudowy

zakładam ,że front kolumny będzie odsuniety od tylnej ściany o min 120 cm

jesli kolumny będą bliżej tylnej ściany zysk z tunelu będzie większy

hornresp zasymulowal przesunięcie żrodeł dźwieku o 61,8 cm

im wiekszy przekrój tunelu tym wieszy zysk basu z tl

możesz zrobić dużą tl zrób sobie rysunek jak bys chciał by ta tl wyglądała i wrzuć, mysle ,ze ocenimy i zasymulujemy co z Twojego projektu może wyniknąc

dodanie komory wstepnej za glosnikiem przed wejściem fali do tunelu obniża strojenie tl

zrobienie offsetu czyli zainstalowanie glosnika w odpowiedniej odleglości od poczatku tunelu niweluje rezonans połfalowy ale pojawiaja sie nierównomierności w innych miejscach

musisz sam określic projekt i poddac pod dyskusję :)

Wolałbym dobrać zwrotnicę najmniej 2 a chętniej 3 rzędu dla basu i 2 dla średniotonówki

ja bym proponował

1 . zrobić wstępną tl i zobaczyc jak zachowuje sie glosnik w tej obudowie , dopracować tłumienie i określić spl calości

2. zrobić docelowy projekt kolumny wraz z wstepnym umieszczeniem glośników

- czy to ma być prosta ścianka czy pochyła , czy glosniki umieścisz w oddzielnych modułach(wg mnie jedyne audifilskie rozwiązanie)

-zrobic pomiary i zwotnice do kolumny

- odsluchac poprawic ewentualnie zwrotnicę by dopasowac do swoich upodobań

- nadac wygląd zewnętrzny zamontować głośniki i kolce

-... cieszyc sie dzwiekiem z własnej kolumny

zwrotnice robi sie po zakończenu projektu rozmieszczenia głosników na docelowym froncie

mozesz uzyc filtrów 3 i 4 rzedu niema przeciwwskazań

tu masz przykład rozbudowanej konstrukcji na wyższych rzedach

:):):)

http://www.htguide.com/forum/showthread.php?42594-My-first-project-is-a-4-way-speaker

obnizy też rezonans półfalowy najbardziej niebezpieczny dla równej charakterystyki

porównaj sobie wszystkie symulacje rezonans półfalowy to ta najgłębsza i najszersza zapadłośc na charce głosnika-tl

Raczej odwrotnie. Rezonans polfalowy daje nam zysk, a nie zapadlosc. Jak sama nazwa wskazuje, w tunelu uklada sie polowka fali, a polowa fali to odwrocenie fazy tylnej czesci membrany o 180 stopni, czego efektem jest dodawanie sie odpowiedzi portu do glosnika. Dopiero jak w tunelu ulozy sie pelna fala, nastapi obrot fazy o 360 stopni i tylna strona membrany dalej bedzie w przeciwfazie do przedniej strony membrany.

Gość

(Konto usunięte)

Raczej odwrotnie. Rezonans polfalowy daje nam zysk, a nie zapadlosc.

dobrze drogi Kolego, skoro uważasz ,ze sie mylę to opisz proszę zjawisko powstawania zapadłości na symulowanej sumie odpowiedzi głosnika -tl , zaznaczone na rózowo

ktore ja okresliłem jako rezonans połfalowy .

post-28119-0-26890800-1445283508_thumb.jpg

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.