Skocz do zawartości
IGNORED

opadająca pokrywa gramofonu

piżmak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pytanie głównie do posiadaczy gramofonów Pro-Ject X-Pression. Kupiłem niedawno swój pierwszy sprzęt X-Pression III i praktycznie od momentu zakupu samoczynnie opada mi pokrywa gramofonu. Może niektórym ten problem wyda się śmieszny, ale mnie to drażni okrutnie i jeśli czegoś z tym nie zrobię, to mnie szlag na miejscu trafi, albo tę pokrywę. Być może któraś z par otworów do mocowania pokrywy w płycie MDF była wyżłobiona od początku, albo ja sam ją taką uczyniłem zbyt mocno dokręcając wkręty mocujące zawiasy. Niestety zauważyłem też delikatne "ryski" (mikropęknięcia?) koło tych otworów w MDFie, nie wiedziałem, że toto jest takie delikatne, ale teraz to już musztarda po obiedzie. Pytanie brzmi, jak zapobiec dalszej destrukcji i zlikwidować ten problemik. Zalepić otwory jakąś szpachlą modelarską albo specjalną szpachlą do drewna, nawiercić od nowa i wkręcać? Proszę o pomoc i dzięki z góry!

Pozdrowienia.

piżmak

https://www.audiostereo.pl/topic/82418-opadaj%C4%85ca-pokrywa-gramofonu/

Nie wiem dokładnie jakie są zawiasy w xpression, ja w debut III musiałem dać podkładki do srodka tych plastikowych (chinskich oczywiście;) zawiasów, potem dopiero dokręciłem sruby, ale nie za mocno.(Czyli dokręcając srube przechodzi przez jedną częsć zawiazu, potem przez podkładke, potem druga część zawiasu i w koncu mdf) Dobrze jest też nakleić na pokrywie malutki kawałek gumy,tuż koło tych malutkich bolców, żeby leżała na gumowej podkładce - nie wytrą się brzegi geamofonu i przy okazji troszke zmniejszy wibracje, bo ponoć niektórym pokrywa pogarsza dźwiek. Najlepiej jakbyś zrobił zdjęcie, może uda się bez szpachly:)

Wytłumacz neoficie, co to jest NADGRAMOFON. :)

Technics 1210 i cała rodzinka ale tylko z 12 z przodu. Cała reszta to podgramofony i adaptery i patefony :)

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

bo trzeba bylo kupic NADGRAMOFON, nie ma mdf, solidna pokrywa na solidnych zawiasach

pozdrawiam

>>pozdrawiam rowniez Yula :D

>>>Borat,

Pozdrawiam Cię również. W legendarnym NADGRAMOFONIE MDF-u nie uświadczysz, bo...za drogi, hehe. Tańsza jest guma domieszkowana ołowiem z której ten gramofon zrobiono. Ale przysłowiowa szkocka oszczędność ma krótkie nogi i widać jak to się skończyło (pisał o tym w innym wątku >robix<). Dyrektywa UE o wycofaniu ołowiu (RoHS) z otoczenia mieszkańców państw burżuazyjnych jak widać działa. Zatem legendarny NAGDRAMOFON oprócz ewidentnego psucia słuchu, okazuje się teraz, że narażał też na inne powikłania - niedobrze :(

>>>piżmak,

Ryski których się dopatrzyłeś są pewnie tylko na politurze/lakierze fortepianowym, którym pokryto plintę gramofonu. Jeśli chcesz koniecznie używać tej pokrywy, to rozmontuj zawias (najpierw wykręca się małą, srebrną śrubkę cienkim płaskim śrubokrętem), następnie owiń pręt zawiasu jedną warstwą taśmy izolacyjnej (plastikowej lub teflonowej) i zmontuj go ponownie. Zamiast tych dwóch krótkich wkrętów, mocujących zawias do plinty gramofonu, możesz dać wkręty nieco grubsze i dłuższe. Ich instalacja może wymagać wcześniejszego napuszczenia otworów wiertłem o odpowiedniej średnicy. Najlepiej jednak...słuchaj bez pokrywy. Ściągnij ją z zawiasów, opuść ich pręty w dół i nakładaj pokrywę luzem na gramofon tylko na czas gdy go nie słuchasz. Jak chcesz się przekonać, że pokrywa kaszani dźwięk, to wykonaj dwa odsłuchy tej samej ścieżki bezpośrednio po sobie, jeden z pokrywą, a drugi bez niej, tyle że głośno. Lekka, akrylowa pokrywa działa jak żagiel - świetnie zbiera wibracje powietrza wywoływane falą akustyczną i skutecznie przenosi te drgania na gramofon. Słychać to dobrze jak fala akustyczna jest silna, wtedy gdy sprzęt gra głośno.

Pozdro,

Yul

Może założycie temat "kto wygra solówke - właściciel nadgramofonu czy własciciel PJ?":)

Uważam, że wpływ pokrywy jest minimalny(przynajmniej u mnie), zbiera troszke wysokich tonów, ale jak ktoś woli to można zdejmować. A sposób który podał Yul raczej na pewno zadziała (owinięcie prętów od zawiasu). dobrze jest też owinąć te wystające bolce (jezeli w xpression też takie są) - czasami potrafia trzeszczeć o 'chiński pro-jectowy' plastik:)

Bardzo dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Spróbuję kombinacji Waszych pomysłów, tymczasem wkleję jeszcze parę fotek dla zobrazowania problemu.

Odsłucham też parę utworów z pokrywą i bez, chociaż nie wiem czy przy muzyce której słucham (z winyli na razie praktycznie tylko hardcore / punk) i jakości tych nagrań, usłyszę jakąś różnicę :] W wolnym czasie poczytam też o nadgramofonach ;)

Dzięki jeszcze raz! Pozdrawiam.

piżmak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>piżmak,

Widzę ze zdjęć, że używasz tego interkonektu który znalazłeś w pudle razem z gramofonem. Ten kabelek to jest prawdziwa katastrofa! Nawet jak się blastów i punka słucha. Nie morduj się z tym, wywal to czym prędziej i kup sobie jakiś lepszy kabel, albo zrób go sam jak potrafisz. Bo inaczej, to szkoda czasu i prądu.

Pozdro,

Yul

Nie wiem jaki jest kabel w tym gramofonie, ale z przewodami bywa różnie.Mój Dual nie chciał za skarby grać,tzn.grał, ale tak nijako.Wysokie gdzieś w tle, wszystko mułowate.Wkładka i igła dobra.Zacząłem więc kombinować z kablami.Miedź srebrzona i różne takie i nic.W końcu podpiąłem przewód jaki dostałem wraz z DVD i mnie olśniło!Nigdy bym nie uwierzył gdybym nie usłyszał...

>>>piżmak,

Widzę ze zdjęć, że używasz tego interkonektu który znalazłeś w pudle razem z gramofonem. Ten kabelek to jest prawdziwa katastrofa! Nawet jak się blastów i punka słucha. Nie morduj się z tym, wywal to czym prędziej i kup sobie jakiś lepszy kabel, albo zrób go sam jak potrafisz. Bo inaczej, to szkoda czasu i prądu.

Pozdro,

Yul

Yul, a jaki interkonekt polecasz - najlepiej, by był zarówno dobry, jak i tańszy od kabelka Pro-jecta "Connect it" :)

Yul, a jaki interkonekt polecasz - najlepiej, by był zarówno dobry, jak i tańszy od kabelka Pro-jecta "Connect it" :)

Używałem między innymi Linn Analoque Interconnect, znany także jako Black Interconnect, plus do tego własnoręcznie wykonany kabelek "masowy" z małymi widełkami na końcach. Niedrogo, a znacznie lepiej. Kabel jest dość długi, miękki, a przez to wygodny w użyciu, wtyki ma wystarczająco pewne. Jest na allegro do kupienia za 100 zł przez najbliższe 2 godziny.

Pozdro,

Yul

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.