Skocz do zawartości
IGNORED

Srebrne kable - które najlepsze.

dariuszkmoch

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

no w takim razie fajnie by było gdyby jednak ktos procz tych ktorzy kabelek rzeczony kupili dostał ów do odsłuchu i kurde w końcu posluchal jak dobry sprzet z nim gra.. fajnie gdyby ktos z poważanych szczególnie na forum ludzi mogl zabrac glos i zrobic krótką recenzję tego kabelka.. Może Pan Roland by zechciał ? :)

a co do srednicy to kable srebrne podbijają górę, kazdy o tym wie, czy to są kimbery 4pr czy 8, czy te z allegro 7n czy jakies inne. Poza tym nie ma przekłamań, jest przekazywane w przyjazny sposób pełne pasmo, komu braknie dołu temu polecam kupic sobie inny IC albo jak ma eq we wzmaku to go uzyć.

...kolego ta wypowiedz mowi wszystko co wiesz...na temat kabli ...wiec lepiej nic nie pisz wiecej...

....nie sposób być przekonującym używając tak ubogiej argumentacji.

Bo Kolego chodzi o to, że zamówiłem kabel ze srebra monokrystalicznego 7N 2x0,5mm + 1x0,8mm, a dostałem 3x0,8mm, który ma kiepską górę, bez wybrzmień i niuansów. Zasięgnąłem opinii kilku uznanych autorytetów, elektroników, konstruktorów, także naszego forumowego Arka i kilku innych użytkowników. Większość mówi, że zastosowanie srebra 0,8mm na IC powoduje osłabienie góry i utratę niuansów, jednak sprzedawca mówi, że jest inżynierem elektronikiem, wykładowcą i konstruktorem i jego kable muszą grać, bo on nie przyjmuje zwrotów. Kolegów z forum nazywa nawiedzonymi guru, a o wybitnych konstruktorach wyraża się, że nie mają pojęcia. Pycha, buta i mantra – jestem najlepszy, robię najlepsze kable przebijające te po 3 – 4 tysiące. Pozostaje tylko jedno pytanie, dlaczego te dla mnie są inne. Poprosiłem o podanie mi danych, co kupiłem i za co zapłaciłem, zadzwonił zarzucił mnie oskarżeniami, odmówił informacji i się rozłączył.

Kabel kupiłem na allegro na próbę, po przeczytaniu wielu postów na różnych forach o tematyce audio itp (od pclaba, przez mp3store na ktorych jestem juz od dawna, po audiostereo itd).

kabelek ktory otrzymałem - ic trój-żyłowy pleciony, na wtykach vivianco - bardzo mile zaskoczył pełnym pasmem i spowodował, że nareszcie moj rotel 840bx3 pokazał na co go stać.

Taaaaaak. To poczytaj Kolego, co sprzedawca pisze o Twoim kabelku tłumacząc mi różnice:

18 maja 2011 14:17

Panski rózni się drastycznie. To na akcji to najprostsza konstrukcja z drucikow 0,4 a pan ma 3x 0.8. Pan ma 7 rurek teflonowych w srodku tam jest tylko niezbedne minimum, no i pan ma lepszy model wtyczek.Jedyna cecha wspulna jest niebieskie obicie i fakt ze w obydwu jest srebro monokrystaliczne.

Wyrazy współczucia za rewelacyjny zakup i jakość dźwięku. Ja dałem prawie 4 razy tyle. Mam tylko pytanie, czy słuchasz na nim MP3 z tego iPoda co to podpinasz pod tego Rotela?

Panowie, każdy może słyszeć co chce - na pewno najlepszym rozwiązaniem będzie odsłuch i wymiana opinii. Może sprzedający udostępni gotowy IC do testów i puści w obieg - wtedy będzie wiadomo co jest co.

Przykre Kolego, ale te budżetowe wtyki Vitalco urwały mi gniazda w jednym z odtwarzaczy CD. Są tak ciasne, że koniem ciągnąć. Jednak sprzedawca twierdzi, że mogą być słabsze, bo to kabel gra, a nie wtyki.

Przykre Kolego, ale te budżetowe wtyki Vitalco urwały mi gniazda w jednym z odtwarzaczy CD. Są tak ciasne, że koniem ciągnąć. Jednak sprzedawca twierdzi, że mogą być słabsze, bo to kabel gra, a nie wtyki.

Łoł! Ale w sumie z dwojga złego lepiej, że urwały Ci gniazda, a nie konia ;)

wtyk tez gra, z tym ze nie sie zgodzic nie moge :) co kto pisze o moim kablu tego nie wiem, slucham flaca z audigy2zs i tym kabelkiem ic pod aux rotela - na to idą k141 monitory, cal! i ostatnio hd555 i k701, w tej cenie za ktorą kabelek kupilem nie znajdzie sie nic lepszego, same tandetne zamulające klotze itp. miało byc budżetowo a dobrze grająco i wyszło fajnie. jak masz na kable za 4k to kupuj a nie sie bedziesz czepiał tych tańszych i zarzucal im braki, porównaj ten srebrny z tym co mozna kupic do 100pln z wtykami wlacznie.. ja nie generalizuję ze wszystkie są dobre ladne i fajne, moj mi pasuje, ale nie lubie jak ktos wpiera mi ze kłamię tudzież jestem w zmowie ze sprzedającym na aukcji.. bo to poprostu glupota i nie bede patrzyl obojetnie na takie akcje.

Łoł! Ale w sumie z dwojga złego lepiej, że urwały Ci gniazda, a nie konia ;)

Dzięki. Jest już późno, ale lepszego kawału nie słyszałem od paru dni. Naprawdę dobrze się uśmiałem.

Dzięki. Jest już późno, ale lepszego kawału nie słyszałem od paru dni. Naprawdę dobrze się uśmiałem.

Super, że masz poczucie humoru!

Choć to, w jaki sposób prowadzisz dyskusję już mniej mi się podoba (i mam nadzieję, że nie tylko mnie).

Założyłeś ciekawy wątek - nie spieprz go proszę, a może napiszę jeszcze coś śmiesznego ;)

Pozdrawiam

Już w sumie bardzo rzadko będę się wypowiadał na forum z powodu jawnie stronniczych zapędów moderacyjnych jak i ogólnej komercjalizacji forum, ale parę słów tu napiszę.

Znam dobrze kable z Zabrza. Najpierw miałem na testach przez 10 dni kabel demo na zwykłych wtykach, chyba nawet no-name , o długości ok. 0,7 m...potem zamówiłem taki sam 1,5 m na wtykach WBT-O144, zapłaciłem sporo, bo równe [wymoderowano]. W przypadku kabli cena wiadomo nie odpowiada totalnie wartości materiałowej, a płaci się za efekt odsłuchowy no i know-how..... Wiele osób zresztą w ogóle nie słyszy kabli, bo prawdę mówiąc są to niuanse, ale jednak dla audiofila istotne i kształtujące niejako ogólną przyjemność z odsłuchu. Moim zdaniem DIY z Zabrza jest bardzo dobrym kablem, lepszym od kabli srebrnych Sonusoliva, Albedo i pewnie jeszcze wielu, wielu innych....Zresztą nie ma sensu pisać, że zamiata on kable do 4000 zł, bo od razu są wojenki, branża też nie trawi takich wpisów, wkracza moderacja itp. itd..... kable z Zabrza są przyzwoicie wykonane, nie ma tu insertów, zajebistych pudełek, biżuterii.....są zwyczajne....a jednak grają zaskakująco.......detalicznie ze znakomicie oddaną sceną...naprawdę mnóstwo powietrza - to największa zaleta tych kabli, niczego nie brakuje....bas też jest taki jaki być powinien....dziwię się, ze ktoś twierdzi iż te kable nie mają góry....to raczej coś nie tak z systemem.....nie wiem, być może też każdy kabel jest minimalnie inny - bo jednak różne długości, wtyki itp., wątpię jednak by różnice były drastyczne. Osobiście polecam te kable nawet w cenie "katalogowej" [wymoderowano] bez wtyków.....bo po prostu na rynku moim zdaniem nie ma nic lepszego w tej i jeszcze wyższej cenie......Wiadomo, ze konstruktor też chce trochę zarobić, ale na Allegro naprawdę te sreberka były sprzedawane tanio....co do 7N - co by nie mówić na 100 % kable z Zabrza to inne srebro od tego jakie stosuje Sonusoliva i Albedo.....choćby z tego względu że Sonusoilva na srebrnych bullet-plugach ustępuje i to wyraźnie kablom z Zabrza na zwykłych wtykach....

Bo Kolego chodzi o to, że zamówiłem kabel ze srebra monokrystalicznego 7N 2x0,5mm + 1x0,8mm, a dostałem 3x0,8mm, który ma kiepską górę, bez wybrzmień i niuansów.

Nie do końca prawda. Zgłosił się pan do mnie z zapytaniem do akcji z drutem, czy nie mógł bym ich od razu przerobić na IC. Pierwsza odpowiedz moja była odmową, napisałem Panu, że mogę sprzedać druty jakie Pan chce i niech sobie sam pan zrobi z tego czego dusza zapragnie i sam sobie pan je dostroi do swojego sprzetu. Dodatkowo zaznacyzłem wyraźnie, że jeśli potne druty na Pański IC, to nie przyjmę zwrotu, bo tracą przez to na wartości dla innych kupujących. Odpisał Pan, że jest słuchaczem nie konstruktorem i zda się pan w pełni na moje doświadczenie. I tak, to prawda, początkowo myślałem że zrobię geometrię o której pan wspomniał, ale wyszła ona odemnie!, Pan nigdy nie sprecyzował "chcę taką, a taką i koniec basta". Nie kupił pan też w ciemno drutu 3x 0,8 gdyż dostał pan e-mail w którym informuję, że postanowiłem zrobić taką (i to w dobrej wierze, to nie jest temat w którym dyskutujemy średnice, każdy ma swoje zdanie na ten temat, moje jest takie, że 0,8 sprawuje się najlepiej w IC), ponadto, mimo, że użyłem większej ilości materiału pozostałem honorowy i cena się nie zmieniła minimalizując mój zysk drastycznie. Na informacje o tej średnicy odpisał pan "Ekstra", i chwalił za szybkość działania. Dopiero potem dostałem informację, że dokonał Pan przelewu.

Znam dobrze kable z Zabrza.....

Rozumiem Kolego Zyzio, że w Twoim wypadku udało się dostać dobre kable. Czy możesz nam powiedzieć, jakiej grubości są druty? Wydaje mi się, że cieńsze od 0,8 mm.

Chodzi o to, że właśnie tu mógł nastąpić problem z brakiem wybrzmienia wysokich.

Na informacje o tej średnicy odpisał pan "Ekstra", i chwalił za szybkość działania. Dopiero potem dostałem informację, że dokonał Pan przelewu.

Ta niby zgoda wyrażona w słowie "Extra" brzmi całkiem inaczej w pełnym cytacie:

14 maja 2011 15:24

Extra. Widzę że i działa Pan niezmiernie szybko. Pali mnie ciekawość i zapytam czy Pan dokonał jakiegoś odsłuchu. Tak myślę, bo pewnie się Pan nasłuchał takich kabli setki i ma odniesienie.Czy zastosowanie 3 x 0,8 zamiast planowanego 2x0,5 + 1x0,8 daje poprawę i w jakim paśmie? Pytam bo wiadomo, że cena kruszcu podskoczy, ale mnie jak i pewnie Pana interesuje jakość dźwięku.Pytam z ciekawości bo pan A twardo stoi na grubości 0,4, a chyba Sonus Olivia na 0,5. Jeśli Pan jest tym znanym konstruktorem pojawiającym się w Salonie Hi-Fi w Katowicach, to chylę czoła i mam nadzieję, że lata praktyki potwierdzają użycie 2 razy grubszego drutu."

W ani jednym słowie nie odpowiedział mi pan, co może się stać z dźwiękiem po zmianie grubości drutu.

Na własne rękę zacząłem szukać informacji i tak:

Pan Krzysztof Jarkowski konstruktor z Gdańska twierdzi:

Z kolei grube druty szczególnie gdy jest ich niewiele preferują inny zakres częstotliwości ignorując subtelne niuanse.

Nierównomierność gęstości prądu wzrasta ze wzrostem częstotliwości, średnicy przewodu, przenikalności i przewodności elektrycznej materiału przewodnika. W przewodnikach o dużej przewodności, przy wielkich częstotliwościach, cały prąd koncentruje się w cienkiej warstwie na powierzchni przewodnika, przekrój poprzeczny przewodnika jest słabo wykorzystany i wzrastają straty cieplne. Dlatego rezystancja przewodnika dla prądu stałego jest mniejsza od rezystancji dla prądu zmiennego. Zjawisko naskórkowości zaczyna wywierać niewielki, ale już zauważalny wpływ na przepływ prądu przy częstotliwościach rzędu kilku kHz.

Pan Andrzej Witek z Sonus Oliva pisze:

Danie grubszych drutów pogarsza dźwięk. Najlepiej jest gdy mamy dużo cienkich. Optimum przekroju to 1 mm2.

Pana 3 druty 0,8mm dają 1,5 mm2, to o 1/3 więcej ???

Kolega Arek z forum pisze:

..srebro z ktorego korzystam przy robieniu kabli glosnikowych czyli rowniez zyl wiekszych niz 0,4mm a wiec przekroje 0.5-0,6 czy nawet 0,7mm charakteyzowalo sie glownie brakiem swobody w dzwieku, dalo sie slyszec pewna monotonie taki dzwiek z oporem bez drive,u...

Jest wiele jego wpisów, gdzie grubość 0,4mm uważa za sprawdzoną wieloma latami doświadczeń. Mogę, jeśli on pozwoli przytoczyć, bo mam wynotowane.

Kiedy Panu przytoczyłem te opinie Pan wyśmiał tak zasłużonych ludzi, a kolegów z forum nazwał nawiedzonymi guru.

Rozumiem Kolego Zyzio, że w Twoim wypadku udało się dostać dobre kable.

Każdy kto u mnie brał kable, dostał dobry wyrób, potwierdza to każdy komentarz na allegro, i fakt, że jest pan jedyną osobą która próbuje doszukać się dziury w całym.

Ta niby zgoda wyrażona w słowie "Extra" brzmi całkiem inaczej w pełnym cytacie:

Te słowa można interpretować najwyraźniej na wiele sposobów. Faktem natomiast jest, że dowiedział się pan jakie druty będą w kablu, znał pan opinię użytkowników tego forum na temat tej grubości i zna pan moje stanowisko. Postanowił pan wybrać moje, i wiedząc jaką grubość zastosuje postanowił pan zapłacić i kontynuować transakcję. Jeśli od początku chciał pan cienkie druciki 0.4 trzeba było brać te od Arka, albo wyraźnie mi powiedzieć że takie pan chce, a nie mówić, że da się pan na moje doświadczenie.

W tym momencie, uważam, że zostało tutaj wszystko wyjaśnione i z mojej strony temat uważam za zamknięty. Każde kolejne zdanie w tym temacie to strata czasu na bezcelową polemikę.

Pozdrawiam.

No cóż, uważa się pan za inżyniera, wykładowcę, "znanego" konstruktora z 10 letnim stażem, nieomylnego, nie uznających reklamacji, bo w pana wyrobach jest to nie możliwe, jednak Google nie ma ani jednego wpisu na pana temat. Netowa cisza, na temat tak wielkiego konstruktora. Blokuje pan numer telefonu w rozmowach z klientem, a swoje końcówki drutów sprzedaje jak mówi przez "siostrzeńca" na Allegro pod nickiem "mdsn87". Raz są to 7N, raz 6N, raz produkt krajowy, raz z Singapuru. Czy to nie marnowanie talentu, co za skromność.

Ten rzekomy siostrzeniec jednak ma parę wpisów np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w skrucie:

dr hab. inż.

1607xxx

888-xxx-xxx

[email protected]

Zawód: student, koneser i krytyk filmów, rycerz jedi, wieczny twórca absurdu i fanaberii

Zainteresowania: Fan fantastiki, maniak Q.Tarrantino, biker o duszy zjazdowca, wielki poeta, niedoszły (jak na razie) aktor i reżyser, wschodząca sława pokera

No cóż, strona z Allegro podaje "...skrót mdsn87 to moje pełne inicjały...". Jeśli 87 to rocznik, więc miał 20 lat, kiedy to na stronie zipzabrze.fora.pl podawał się za "dr hab. inż.", no i "wieczny twórca absurdu i fanaberii". To pierwsze nie pasuje, ale już to drugie i owszem. Zagrywka też godna pokerzysty.

Jakby tak się zastanowić nad głosem w telefonie to przypomina mi bardziej głos "studenta" niż jego "wujka", no ale mamy różnych wujków i w różnym wieku. Może jednak narodził się w Polsce młody konstruktor, którego kable niby rozwalają wieloletnie osiągnięcia potężnych międzynarodowych koncernów.

Mam nadzieję, że każdy kto pomyśli o pana kablach grubo się zastanowi nad kupnem w ciemno, bez możliwości ewentualnej reklamacji. Moje okazały się bublem, niejako eksperymentem sfinansowanym za moją kasę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Darku - pogrzeb jeszcze głębiej.

Może w przeszłości pana Zbigniewa z Zabrza znajdą się jakieś brudy, które warto przedstawić kolegom forumowiczom? Jakaś kochanka, nieślubne dziecko, zioło jakieś w kiblu palone w czasach studenckich...

Kto wie - może sprawa drutów wyrywających gniazda RCA to zaledwie wstęp do jakiejś grubszej afery o międzynarodowym zasięgu? Afery tak wielkiej, że nikt nie jest w stanie jej ogarnąć. Ale czuję, że to ty właśnie rozpracujesz temat i zostaniesz bohaterem na miarę pogromcy Bin ladena.

Albo może zamiast wylewać swoje frustracje na forum wykorzystaj instynkt łowcy i po prostu zapoluj na kogoś z najbliższego otoczenia pana Zbyszka, porwij i odzyskaj w drodze okupu swoje 3 stówki. Aha - nie zapomnij związać ofiary tym znienawidzonym interkonektem...

Twardy bądź, nieugięty, konsekwentny, jak Tommy Lee Jones w 'Ściganym' ;)

Proszę szanownych Kolegów o wypowiedzi jako użytkowników, bądź mających wiedzę o kablach ze srebra 4 rodzimych producentów:

1. Sonus Oliva

2. Argentum

3. Arek__45

4. pan Marek z Allegro - maro2210

Muzyka gitarowa, progressive, psychedelic, blues z lat 60 / 70 z naciskiem na heavy. Sprzęt Rotel na JBL.

Z moich doświadczeń z kablami wynika, że niczego nie mozna być pewnym. Kable w opinii wielu użytkowników OSTRE zamuliły mi sprzęt, tańsze dokopały wielokrotnie droższym, renomowanej firmy... Żeby było śmiesznie, to iC Monstera (kiedyś kupiłem 4 pary w Bomisie po... 15zł/szt) trzymają ścisłą czołówkę niewiele ustępując Transparentowi :)))

Prawdziwa loteria

Wie pan co panie Darku, z pańskim ostatnim postem straciłem resztkę szacunku jaki do pana miałem. Googlował pan użytkownika mdsn87, czy tez mdsn - czyli mnie, 24 letniego (tak mamy juz rok 2011) studenta, siostrzenca pana Zbyszka z Zabrza. Pan Zbyszek zrobił pański kabel, rozmawiał z panem przez telefon i wyjaśniał w naszych mailach wszystkie szczegóły techniczne. I to on ma doświadczenie oraz udziela wykładów. Ja obsługiwałem allegro i ja bronie swojej reputacji jako sprzedawca na tamtym portalu w tej dyskusji. Jeśli ma pan problem z twórcą kabla to miesza pan się nie do tej osoby. To co pan teraz robi jest zwyczajnie niegodne, jeśli wygłupy na forum STUDENCKIM, dostępnym tylko dla mojej grupy ze studiów uważa pan za rzetelną informację o danej osobie, a młodzieżowe żarty bierze pan dosłownie to jest pan starym zgorzkniałym człowiekiem, który brak takich elementów w swoim życiu rekompensuje trollowaniem przez internet. Co dalej, zobaczę Pana pod moim domem grzebiącego w śmietniku, żeby znaleźć "coś na mnie"? Bo kiedy racjonalna argumentacja zawodzi trzeba zachowywać się niedojrzale?

Ps. Na tamtym forum wystarczyło napisać coś koło 20 postów żeby być dr hab. inż. , po 100 stawało się Prof. dr. hab. inż itd. bo były to rangi forum.

PPS. Od lutego jestem inż., ale kabli nie planuję robić bo i tak wujka nie przebije.

PPPS.

Moje okazały się bublem, niejako eksperymentem sfinansowanym za moją kasę.

Nie jest pan pierwszą osobą która otrzymała kabel w tej konfiguracji, natomiast pierwsza która narzeka. Jeśli panu tak nie odpowiada, jestem pewien, że są osoby które wezmą go od pana i będą zadowolone.

PPPPS. Skoro stosuje pan takie taktyki, jest pan pewien, że po wpisaniu pańskiego nazwiska nic nie będzie w necie ciekawego uwagi?

Jak to gdzie w Singapurze i to 7N.

Bo to mądry facet i zrozumiał swój błąd. Czego i Darkowi życzę...

Możesz rozjaśnić? Jak mam zrozumieć swój błąd? Czy błędem było to, że wywaliłem 310 zł na kabel, który ma problemy z przekazaniem górnych rejestrów, a jego wtyki wyrywają gniazda, czy też to, że uległem wierze w inżyniera, wykładowcę, "znanego" konstruktora pana Zbyszka z 10 letnim stażem, nieomylnego, nie uznającego reklamacji? A może w dr. hab. inż. studenta, rycerza jedi, wiecznego twórcy absurdu i fanaberii, fana fantastiki, wschodzącej sławie pokera.

Kurna, pomóż mi, bo ja sam już nie wiem, kto wreszcie te kable z 7N srebra monokrystalicznego robi. Raz piszą 7N, raz 6N, robią po kryjomu, sprzedają spod lady, na umowę poza Allegro. Co to jest jakiś rodzący się koncern?

Z moich doświadczeń z kablami wynika, że niczego nie mozna być pewnym. Kable w opinii wielu użytkowników OSTRE zamuliły mi sprzęt, tańsze dokopały wielokrotnie droższym, renomowanej firmy... Żeby było śmiesznie, to iC Monstera (kiedyś kupiłem 4 pary w Bomisie po... 15zł/szt) trzymają ścisłą czołówkę niewiele ustępując Transparentowi :)))

Prawdziwa loteria

Masz dużo racji. Mam kilka zestawów różnych producentów i faktycznie z kablami to ruletka. Taki Qed Gold „gra” zupełnie przeciętnie w niektórych połączeniach, ale w najnowszej serii Rotela 06-SE nie znalazłem nic lepszego. Srebro od mdsn87 zagrało tam fatalnie, a od maro2210 chciało zabić wysokimi. Te od maro2210 sprawdziło się jednak w zestawie kina domowego Denona DVD 2910 + AVR 2106 + JBL Northridge. I o dziwo wysokie są teraz w normie. Może się wygrzały i uspokoiły? Z Technics SL-PS 900 najlepiej się zgrały kable Profigold Sky OxyPure OXYA4201. Starszy klocek i wiele przerzuciłem kabli nie mogąc go ujeździć. Nie ma jednak co inwestować, bo to bardziej tester różnic kabli, niż sprzęt na co dzień. Można podłączyć jednocześnie dwa kable RCA i jeden optyk. W czasie rzeczywistym, bez rozpraszania się na przepinki, ruchem na pilocie można dokonać porównań.

według mnie, najlepsze srebrne kable to takie, które nie niszczą barwy i nie odchudzają dźwięku. srebro jest super, ale jest właśnie ten jeden warunek...

> Therion

monster robi właśnie zupełnie przyzwoite kable.

Jak to gdzie w Singapurze i to 7N.

Możesz rozjaśnić? Jak mam zrozumieć swój błąd? Czy błędem było to, że wywaliłem 310 zł na kabel, który ma problemy z przekazaniem górnych rejestrów, a jego wtyki wyrywają gniazda, czy też to, że uległem wierze w inżyniera, wykładowcę, "znanego" konstruktora pana Zbyszka z 10 letnim stażem, nieomylnego, nie uznającego reklamacji? A może w dr. hab. inż. studenta, rycerza jedi, wiecznego twórcy absurdu i fanaberii, fana fantastiki, wschodzącej sławie pokera.

Kurna, pomóż mi, bo ja sam już nie wiem, kto wreszcie te kable z 7N srebra monokrystalicznego robi. Raz piszą 7N, raz 6N, robią po kryjomu, sprzedają spod lady, na umowę poza Allegro. Co to jest jakiś rodzący się koncern?

Chyba będzie ciężko skoro do tej pory nie zrozumiałeś...

Masz dużo racji. Mam kilka zestawów różnych producentów i faktycznie z kablami to ruletka. Taki Qed Gold „gra” zupełnie przeciętnie w niektórych połączeniach, ale w najnowszej serii Rotela 06-SE nie znalazłem nic lepszego. Srebro od mdsn87 zagrało tam fatalnie, a od maro2210 chciało zabić wysokimi. Te od maro2210 sprawdziło się jednak w zestawie kina domowego Denona DVD 2910 + AVR 2106 + JBL Northridge. I o dziwo wysokie są teraz w normie. Może się wygrzały i uspokoiły? Z Technics SL-PS 900 najlepiej się zgrały kable Profigold Sky OxyPure OXYA4201. Starszy klocek i wiele przerzuciłem kabli nie mogąc go ujeździć. Nie ma jednak co inwestować, bo to bardziej tester różnic kabli, niż sprzęt na co dzień. Można podłączyć jednocześnie dwa kable RCA i jeden optyk. W czasie rzeczywistym, bez rozpraszania się na przepinki, ruchem na pilocie można dokonać porównań.

Czy na maro2210 - autora kabelka, który 'chciał zabić wysokimi' także masz zamiar przeprowadzić taką nagonkę jak na Zbycha z Zabrza?

Sam zauważyłeś powyżej, że efekt końcowy uzależniony jest od konfiguracji sprzętu. Może po prostu kabelek z Zabrza 'nie wpasował' się w Twój system? Tyle i tylko tyle powinieneś o nim napisać.

Poproszę o ten link na Singapur.

Poproszę o ten link na Singapur.

To był pewien żart :) tak na szybko Link masz gdzieś powyżej w tłumaczeniu, że srebro 7N istnieje i nie jest drogie.

Czy na maro2210 - autora kabelka, który 'chciał zabić wysokimi' także masz zamiar przeprowadzić taką nagonkę jak na Zbycha z Zabrza?

Sam zauważyłeś powyżej, że efekt końcowy uzależniony jest od konfiguracji sprzętu. Może po prostu kabelek z Zabrza 'nie wpasował' się w Twój system? Tyle i tylko tyle powinieneś o nim napisać.

maro2210 sprzedał mi kable za 109zł i uważam, że to uczciwa cena. Od samego nawiązania kontaktu wydał mi się człowiekiem rzetelnym, uczciwym, nie kryjącym się za niczyimi plecami. Bez problemu mogłem oddać i mogę to zrobić teraz, jednak nie mam w zwyczaju zwracać rzeczy w miarę dobrych. Mam kilkanaście kabli i jeden w tą, czy w tamtą nie robi mi różnicy. Zawsze to inne odczucia i pewna nauka. O wysokich i on i inni mnie informowali, więc byłem na to przygotowany. Nawet tu na forum koledzy często wspominali, że srebro to wzrost wysokich. Wszyscy też mówili, że po wygrzaniu kable się uspokoją i tak się też stało. Ponieważ nie jest to model topowy, a raczej średniej klasy, więc poszedł do zestawu Denon, na którym oglądam koncerty. Zastąpił tam Ultralinka. Od razu wspomnę, że jestem sympatykiem muzyki stereo i tranzystorów.

I nie chodzi tu Kolego o dopasowanie się, bo był wstawiany do zestawu najstarszego, jaki mam Audiolaba i średniego wiekiem Marantza na B&W i wszędzie nie było wybrzmienia wysokich. Były jakby cięte, bez poświaty i o wiele skromniejsze jak przy innych połączeniach. Mam potęzny zbiór CD i używałem wszelkich gatunków i instrumentów aby to sprawdzić, bo myślałem, ze może na jakimś kawałku nie daje rady ale na innym będzie dobrze. Niestety zawiodłem się.

Chyba będzie ciężko skoro do tej pory nie zrozumiałeś...

I skoro tak uwielbiasz mi doradzać, to powiedz mając praktykę i wiedzę, jaki wpływ na problemy z wysokimi mógł mieć zmieniony konstrukt 2x0,5 + 1x0,8mm, na 3x0,8mm. Czy słuchałeś takich i możesz potwierdzić, że było wszystko w należytym porządku. Jeśli tak to zaczniemy szukać problemu gdzie indziej.

przeciez mozna bylo wypozyczyc od Arka za kaucja albo jak jestes z okolic Slaska nawet ode mnie, a nie szarpac sie na zakup bezzwrotny z badziewnymi jednak wtykami (mialem). po to tez jest forum, zeby nawiazac kontakt, posluchac u kogos sprzetu, wypozyczyc kable itp. dziwia mnie takie pretensje.

a moze dac mu pograc dluzszy okres czasu w jakims zastepczym systemie i poobserwowac czy sa zmiany po dluzszym okresie czasu. albo sprzedac z jakas tam strata - w koncu duzo ludzi kupuje sprzet oczami,a potem jest zawiedzionych. maja pozwac firmy, ze u nich to nie gra, bo wg broszurki mial to byc hajend?:)

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

kable srebrne na faszynę, tu potrzeba srebrnej kuli

Czy możesz rozwinąć swój wątek? Domyślam się, że jesteś posiadaczem sprzętu za co najmniej 500.000 zł i mając tak wielkie doświadczenie udzielisz nam odpowiedzi na pytania dotyczące srebrnych kabli i wpływu zastosowanych technologii na dźwięk.

Tak za nim mnie uprzedzisz – nie jestem audiofilem, lecz miłośnikiem starych brzmień. Ja Kolego inwestuję w dobre płyty i mam ich wiele.

przeciez mozna bylo wypozyczyc od Arka za kaucja albo jak jestes z okolic Slaska nawet ode mnie, a nie szarpac sie na zakup bezzwrotny z badziewnymi jednak wtykami (mialem). po to tez jest forum, zeby nawiazac kontakt, posluchac u kogos sprzetu, wypozyczyc kable itp. dziwia mnie takie pretensje.

Powiem szczerze. Myślałem o Arku i nawet zadałem mu parę pytań, jednak pan Z. wyśmiał srebro jubilerskie Arka i dlatego poszedłem w kierunku srebra monokrystalicznego. Przymierzałem się nawet do Sonus Oliva i też prowadziłem rozmowy, ale obaj panowie od 7N zapewniali, że ich kable rozkładają SO na łopatki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.