Skocz do zawartości
IGNORED

Talerze akrylowe firmy TIZO ACRYL - warto?

yeutez

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu natrafiłem w necie na ofertę akrylowych talerzy do Pro-jectów i Regi. Można je obejrzeć i zamówić pod adresem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I teraz pytanie - czy warto wymienić oryginalny talerz w RPM 5.1 na ten akrylowy, upgrejdowany? ;) Zachęca mnie szczególnie obniżenie na label, którego nie mam niestety w RPM-ie, a który miałem w akrylowym talerzu w Xpression, co skutkowało znacznie lepszym kontaktem płyty z talerzem. No i mógłbym znowu kłaść płytę na "gołym" talerzu, bez kombinowania z matami...

Ktoś używa? Wszelkie refleksje mile widziane.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zastanawiałem się nad tym talerzem, ale cena nie jest zbyt zachęcająca. Moim zdaniem lepiej poszukać dobrej maty z przetłoczeniem, oby tylko miała max 3mm grubości. Po takiej operacji trzeba jednak nieco podnieść ramię, bo będzie zły VTA.

hififreak.wordpress.com

Jakiś czas temu natrafiłem w necie na ofertę akrylowych talerzy do Pro-jectów i Regi. Można je obejrzeć i zamówić pod adresem:

Ukryta Zawartość

I teraz pytanie - czy warto wymienić oryginalny talerz w RPM 5.1 na ten akrylowy, upgrejdowany? ;) Zachęca mnie szczególnie obniżenie na label, którego nie mam niestety w RPM-ie, a który miałem w akrylowym talerzu w Xpression, co skutkowało znacznie lepszym kontaktem płyty z talerzem. No i mógłbym znowu kłaść płytę na "gołym" talerzu, bez kombinowania z matami...

Ktoś używa? Wszelkie refleksje mile widziane.

Pozdrawiam

A jaki talerz jest oryginalnie? Ja wymieniałem w redze/goldringu talerz mdf na cieńszy akrylowy, który potem dociążyłem na obwodzie, dla stabilniejszej rotacji... zmiana samego talerza była na plus.

A... i jeszcze - mój nie ma wytłoczki na label, także mata cały czas jest :)

Ukryta Zawartość

Oryginalnie jest talerz klejony z kilku warstw MDF-u (chyba), bez wycięcia na label - moim zdaniem najsłabszy punkt całego gramofonu.

No to powinieneś odczuć sporą zmianę - akryl ma większą masę zatem sam mniej drga a i ciężar takiego talerzyka dobrze robi na stabilność obrotów. Oczywiście jeżeli cena nie jest dla Ciebie problemem to imho warto.

Nie wiem jaki wpływ będzie miało brak maty - jednym z matą gra lepiej innym bez... w każdym razie wycięcie na label to faktycznie użyteczna sprawa. Ja nie mam i szukam dobrej maty z takim "dynksem" :)

Oryginalnie jest talerz klejony z kilku warstw MDF-u (chyba), bez wycięcia na label - moim zdaniem najsłabszy punkt całego gramofonu.

Poczytaj ten katalog w pdf:

Ukryta Zawartość

na stronie 26 masz talerz drugi od góry w środkowym rządku - MDF with vinyl layer. To jest talerz od wersji SP RPM-a 5. Mam taki - wszystko pasuje, wyważenie dynamiczne talerza jest, maty żadnej nie potrzeba, wgłębienie pod zgrubienie centralne longplaya jest, z Record Clampem działa to idealnie. Trzeba będzie tylko przeregulować VTA, bo talerz jest wyższy, ale to jednorazowa, prosta czynność. Nie zakładam, że w graniu wykryłbyś jakąś nieziemsko istotną różnicę pomiędzy tym talerzem, a talerzem akrylowym.

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Kiedyś pytałem o ten talerz z warstwą winylu u jednego z dystrybutorów Pro-jecta i ten zapewniał mnie, że owy talerzy wypadł z oferty razem z RPM 5.1 Special Edition i nie da się go już zamówić... Czyżby mijał się z prawdą? Wiesz może, Yul, w jakim sklepie można taki talerz zamówić - no i jaki jest jego koszt? Z góry dzięki!

Kiedyś pytałem o ten talerz z warstwą winylu u jednego z dystrybutorów Pro-jecta i ten zapewniał mnie, że owy talerzy wypadł z oferty razem z RPM 5.1 Special Edition i nie da się go już zamówić... Czyżby mijał się z prawdą? Wiesz może, Yul, w jakim sklepie można taki talerz zamówić - no i jaki jest jego koszt? Z góry dzięki!

Nie wiem ile kosztuje, bo ja go kupiłem w komplecie z gramofonem, a kupić się pewnie da, jeśli producent oferuje go do sprzedaży (patrz katalog). Pogadaj z kimś z Voice na ten temat.

,,>>yeutez,Witaj serdecznie ,jak wejdziesz na ich sklep to jest cała gama od 3mm,wzwyż,jest w czym wybierać,,,,,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pozdrawiam magazyn

,,>>yeutez,Witaj serdecznie ,jak wejdziesz na ich sklep to jest cała gama od 3mm,wzwyż,jest w czym wybierać,,,,,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pozdrawiam magazyn

Ukryta Zawartość

tu, jest wspaniały przykład,no i cena nie aż taka tragiczna,,,,,,,,,,,,,,,http://cgi.ebay.de/Plattentellerauflage-PLEXIGLAS-3mm-D-300mm-/370408856921?pt=Plattenspieler&hash=item563e169d59#ht_3538wt_698,,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wiem co z tymi linkami...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dostałem odpowiedź z Voice. Koszt tego talerza, o którym pisał Yul, to 400zł. Cena jest o połowę niższa od tego z akrylu, więc chyba się zdecyduję.

Ten talerz jest wyższy (grubszy) niż ten który masz aktualnie. Z uwagi na jego współpracę z Record Clampem, ważna tu będzie długość szpindla wystającego ponad subplatter. Szpindel po założeniu grubszego talerza nie może okazać się za krótki, bo gdyby tak było, to nie da się zakręcić Record Clampa. U mnie szpindel wystaje na 49 mm ponad wierzch subplattera, nagwintowane mam 9 ostatnich milimetrów szpindla. Podaj ile te wartości wynoszą u Ciebie.

Pozdro,

Yul

Yul, dzięki za cenną informację! Rzeczywiście, mój obecny szpindel będzie o 10mm za krótki... Wysłałem do Voice zapytanie o koszt nowego subplattera z dłuższym szpindlem, zobaczymy co odpiszą.

Yul, dzięki za cenną informację! Rzeczywiście, mój obecny szpindel będzie o 10mm za krótki... Wysłałem do Voice zapytanie o koszt nowego subplattera z dłuższym szpindlem, zobaczymy co odpiszą.

No to się sytuacja trochę komplikuje, choć nie wszystko stracone. Obejrzyj filmik z poniższego linku:

szczególnie minuta 6, sekund 45, gdzie widać talerz od wersji SP od dołu. Mój talerz jest starszy od tego nakręconego na filmie i od spodu jest zupełnie płaski, natomiast ten na filmiku jest dość mocno od spodu wyfrezowany. Jeśli byś kupił taki jak na filmiku, to najprawdopodobniej obeszłoby się bez podmiany subplattera. Trudno stwierdzić skąd wzieło się to podfrezowanie od spodu, może wprowadzono je aby obniżyć wysokość całego gramofonu i zmniejszyć szczelinę pomiędzy plintą a talerzem. Może to być jakaś wersja specjalna tego RPM-5.1 SP na rynek amerykański. Tego nie wiem, może w Voice będą umieli stwierdzić, czy dostaniesz taki talerz jak na filmiku (zakładam, że powinien pasować bez zmiany subplattera), czy taki jak mam ja, który będzie za gruby. Warto też zauważyć, że te talerze akrylowe też najprawdopodobniej nie będą "od tak" pasowały.

Jak widzisz rzecz wymaga dość precyzyjnego rozeznania, bo inaczej to się może skończyć odsyłaniem talerza.

Pozdro,

Yul

Warto też zauważyć, że te talerze akrylowe też najprawdopodobniej nie będą "od tak" pasowały.

Jak widzisz rzecz wymaga dość precyzyjnego rozeznania, bo inaczej to się może skończyć odsyłaniem talerza.

Pozdro,

Yul

Ręki sobie nie dam uciąć, ale wydaje mi się, że te akrylowe będą pewnie miały podfrezowania. Jak patrzyłem na wersję do regi to na pewno były przystosowane tak, żeby pasowały i nie trzeba było nic zmieniać (nawet regulować vta).

Ręki sobie nie dam uciąć, ale wydaje mi się, że te akrylowe będą pewnie miały podfrezowania. Jak patrzyłem na wersję do regi to na pewno były przystosowane tak, żeby pasowały i nie trzeba było nic zmieniać (nawet regulować vta).

Ganzz masz rację, taki talerz na dobrą sprawę powinno się kupować po uprzednim obejrzeniu rysunku technicznego.

Pozdro,

Yul

• 7 miesięcy później...

No i kupiłem ten talerz do swojego RPM 5.1. Pierwsze, co rzuca się w oczy, to idealny wprost kontakt płyty z talerzem - igła śledzi rowek bez jakichkolwiek wahań ramienia, co sprawia, że zakłóceń w odbiorze jest znacznie mniej. Dźwięk stał się bardziej klarowny, mam wrażenie, że bardziej szczegółowy. Talerz jest bardzo stabilny i naprawdę perfekcyjnie wykonany. Jedyne wady to oczywiście cena (zwłaszcza przy wysokim kursie euro wypada niekorzystnie...) oraz fatalna współpraca z Record Clampem - talerz jest osadzony bardzo nisko (niecały milimetr dzieli jego spód od plinty gramofonu) i dokręcenie RC powoduje, że zaczyna ocierać o plintę gramofonu. Z drugiej strony nawet lekko pofalowane płyty leżą na tym talerzu nad wyraz stabilnie, na tyle, że wyleczyłem się z poszukiwań outer ringa ;)

Przy okazji - mam do sprzedania oryginalny talerz z MDF-u od RPM 5.1, Record Clampa i matę skórzaną Pro-Jecta z obniżeniem na label. Wszystko w idealnym, sklepowym stanie. Może ktoś będzie zainteresowany.

Co by nie powiedziec to RPM 1.3 z tym talerzem i dociskiem wyglada tak ,ze mieknie nawet taki zatwardzialec jak ja (wiadomo nie przepadam za Pro-jectem) i gdybym zobaczyl taki prezent pod choinka to bym sie nie pogniewal :)

robix

No i kupiłem ten talerz do swojego RPM 5.1. Pierwsze, co rzuca się w oczy, to idealny wprost kontakt płyty z talerzem - igła śledzi rowek bez jakichkolwiek wahań ramienia, co sprawia, że zakłóceń w odbiorze jest znacznie mniej. Dźwięk stał się bardziej klarowny, mam wrażenie, że bardziej szczegółowy. Talerz jest bardzo stabilny i naprawdę perfekcyjnie wykonany. Jedyne wady to oczywiście cena (zwłaszcza przy wysokim kursie euro wypada niekorzystnie...) oraz fatalna współpraca z Record Clampem - talerz jest osadzony bardzo nisko (niecały milimetr dzieli jego spód od plinty gramofonu) i dokręcenie RC powoduje, że zaczyna ocierać o plintę gramofonu. Z drugiej strony nawet lekko pofalowane płyty leżą na tym talerzu nad wyraz stabilnie, na tyle, że wyleczyłem się z poszukiwań outer ringa ;)

Przy okazji - mam do sprzedania oryginalny talerz z MDF-u od RPM 5.1, Record Clampa i matę skórzaną Pro-Jecta z obniżeniem na label. Wszystko w idealnym, sklepowym stanie. Może ktoś będzie zainteresowany.

Outer ring nie służy do prostowania płyt tylko do dociskania płyty wraz z record clampem do maty lub talerza. Daje większą poprawę sam niż sam record clamp. Oczywiście najlepiej stosować i to i to

^^ O to chodzi. Na pewno tak ciężki talerz może oznaczać krótsze życie łożyska, tak samo zresztą jak dokładanie ciężkiego, a często niepotrzebnego, docisku na płytę. Choć oczywiście, wcale tak nie musi się zdarzyć.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Ciekawe co na zwiększony ciężar talerza ma do powiedzenia łożysko. ;)

Łożysko i silnik w RPM 5.1 są chyba identyczne, jak te w wersji 6.1 - sprzedawanej oryginalnie z talerzem o wadze 3,5 kg. Nowy talerz jest niecały 1kg cięższy (waży w sumie 2,7kg) od poprzedniego z MDFu, a docisku nie używam. Mam więc nadzieję, że żywotności łożyska znacząco nie skrócę.

a który talerz kupiłeś ?

akrylowy czy ten za 400zł od voice ?

pytam bo mam 5.1 i się zastanawiałem nie raz nad wymianą talerza.

fatalna współpraca z Record Clampem - talerz jest osadzony bardzo nisko (niecały milimetr dzieli jego spód od plinty gramofonu) i dokręcenie RC powoduje, że zaczyna ocierać o plintę gramofonu. Z drugiej strony nawet lekko pofalowane płyty leżą na tym talerzu nad wyraz stabilnie, na tyle, że wyleczyłem się z poszukiwań outer ringa ;)

czyli talerz miał wyfrezowanie - ale też musi być grubszy niż oryginał skoro brakuje miejsca nad plintą. chyba żeby nałożyć coś na plastik na którym jest pasek napędu - albo wymienić ten element na inny z modelu SP, widać musiał być odpowiednio grubszy ?

PS. wrzuć na PW cenę jaką chcesz za matę proszę, bo też miałem wymieniać.

dzięki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.