Skocz do zawartości
IGNORED

Piotr "Stopa" Żyżelewicz nie żyje

krzych

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Piotr "Stopa" Żyżelewicz nie żyje. Miał 46 lat

Legenda Brygady Kryzys i Armii, były członek VooVoo i Izraela. W nocy z czwartku na piątek zmarł jeden z najbardziej rozpoznawalnych perkusistów w Polsce. Od kilku tygodni pozostawał w stanie ciężkim po przebytym wylewie.

[*]

Ukryta Zawartość

Jest mi bardzo smutno z tego powodu. Miałem przyjemność poznać osobiście. Wspaniały człowiek, znakomity muzyk.

Będzie go bardzo brakować.

Niech spoczywa w pokoju.

Nie myśl - słuchaj.

Jutro miał być koncert Voo Voo w Wytwórni(Łódź).Cieszyłem się na kolejne spotkanie...

Był partnerem równorzędnym w tej kapeli.Wychodząc z punkowego świata nabył/poczuł umiejętność grania podziałów jazzowych.

Strata, wielka strata...

Bardzo smutna wiadomość i ogromna strata dla polskiej muzyki:(

Na płytach, gdzie Stopa bębnił się wychowałem. Od początku grał świetnie i miał swój rozpoznawalny styl, ale zwłaszcza gdy posłuchamy późniejszych płyt VooVoo usłyszymy jak wspaniale się rozwinął. Jego gra nigdy nie epatowała technicznymi fajerwerkami, styl miał dość prosty i dla laika może niezbyt efektowny, ale od początku miał to COŚ. Feeling i moc, niesłychana 'równość' gry (mówiono o nim - metronom) jak i wyczucie na niuans, oraz niezwykła swoboda i lekkość grania - przyjemnie było nie tylko słuchać, ale i patrzeć jak grał. No i ta - nomen omen - stopa! Sam się kiedyś mocno zdziwiłem, gdy dowiedziałem się, że Stopa nigdy nie używał podwójnej stopy.

Wszechstronny, nieszablonowy (zwłaszcza w 'kwadratowej' muzyce czadowej -> Armia) i charyzmatyczny perkusista. Bodaj jedyny drummer w Polsce wywodzący się z alternatywnej muzyki czadowej, który potrafił się z powodzeniem odnajdywać w jazzowych podziałach rytmicznych grając w Voo Voo.

Pewnie niewiele osób wie, że na początku kwietnia Stopa wrócił do składu Armii i miał uczestniczyć w nagraniu nowej płyty...

16 czerwca Voo Voo, Abradab i Kim Nowak zagrają dla Stopy

Dochód z z koncertu zespołów w warszawskiej Stodole zostanie przekazany rodzinie zmarłego perkusisty Piotra "Stopy" Żyżelewicza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.