Skocz do zawartości
IGNORED

Propozycja KD do kompa, tv z HDMI 2wersje - proszę doradźcie!

niekumam

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich ponieważ jestem nowy na forum.

Po kilkutygodniowych poszukiwaniach tego co potrzebuję i kilkuset postach wiem coraz mniej jak to już inni pisywali :)

Może tak:

Moje założenie to budowa systemu audio 5.1 w pokoju 12m2 mniej więcej kwadratowym. Zestaw ma być służyć jako kd z kompa (czyli bez dvd lub blue-raya). Użycie w 80%filmy, w większości dokumentalne, przeważnie HD, 20% gry. W niedalekiej przyszłości chcę integrę zamienić na kartę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W tej chwili mam obraz i dźwięk wypuszczony z karty graficznej kompa po HDMI bezpośrednio do plazmy. W przyszłości ma to wyglądać tak, że z karty graficznej kablem HDMI puszczam dźwięk do karty dźwiękowej a stamtąd do ampli a z niego do tv.

Powiem tak: audiofilem nie jestem i muzyki słucham mało. Zależy mi na porządnym dźwięku głównie na potrzeby kina (z suba nie zrezygnuję).

Co do budżetu: Całkowite maksimum to 3000zł. Myślałem raczej o zaniżeniu tej kwoty do powiedzmy 2000zł.

Moje wstępne 3 wybory: DENON AVR-1311 + KODA AV-707 v3 + SW-1000:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za 2000zł

HARMAN KARDON AVR 155 + JAMO S 426 HCS3 + SUB 210

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 2400zł

DENON AVR-1611 + JAMO S 606 HCS3 + SUB 200

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 2930zł

Co do ampli, prawdopodobnie wszystkie z wymienionych będą grały ładnie, natomiast większy problem stanowi wybór kolumn. Nie chcę wielkich, które zajmą mi pół i tak niewielkiego pokoju. Z drugiej strony nie chcę wybrać kolumn kiepskiej jakości tylko dlatego, ze postanowię wybrać kolumny mniejsze...

Chciałbym powstrzymać zapędy wszystkich maniaków - audiofilów. Nie jestem takowym i prawdopodobnie nie dosłyszę jakiś subtelności, które zapewnia naprawdę drogi sprzęt. Zależy mi na obiektywnej opinii najlepiej kogoś kto ma do czynienia z różnym sprzętem na codzień i ma skalę porównawczą. Proszę o unikanie zbędnego zawyżania ceny takiego zestawu czyli po prostu o rozsądne propozycje :)

Doradzajcie proszę i argumentujcie! Będę ogromnie wdzięczny :)

Pozdrawiam wszystkich!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kolumny są niewielkich rozmiarów i grają naprawdę dobrze w kinie. Do tego proponuję dokupić dobrego, małego suba i możesz cieszyć się muzyką i filmami.

Ukryta Zawartość

Do Twojego pomieszczenia proponowałbym nieco mniejsze głośniki, tym bardziej iż zestaw nie będzie dedykowany pod stereo w żaden sposób. Mój typ to Harman/Kardon. Natomiast do tego, chociażby AVR-155.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

W tym przedziale cenowym zdecydowanie poleciłbym zakup KODY.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

"W tej chwili mam obraz i dźwięk wypuszczony z karty graficznej kompa po HDMI bezpośrednio do plazmy. W przyszłości ma to wyglądać tak, że z karty graficznej kablem HDMI puszczam dźwięk do karty dźwiękowej a stamtąd do ampli a z niego do tv."

Po co takie komplikacje? Kup kartę graficzną z obsługą dźwięku HD (NVIDIA ZOTAC GTS 430 albo ATI HD 5....).Zostanie ci sporo w kieszeni.Obie z wymienionych przez ciebie dźwiękówek to przestarzały złom.

"W tej chwili mam obraz i dźwięk wypuszczony z karty graficznej kompa po HDMI bezpośrednio do plazmy. W przyszłości ma to wyglądać tak, że z karty graficznej kablem HDMI puszczam dźwięk do karty dźwiękowej a stamtąd do ampli a z niego do tv."

Po co takie komplikacje? Kup kartę graficzną z obsługą dźwięku HD (NVIDIA ZOTAC GTS 430 albo ATI HD 5....).Zostanie ci sporo w kieszeni.Obie z wymienionych przez ciebie dźwiękówek to przestarzały złom.

Ależ ja mam MSI GTX 470. Dźwięk z obrazem idzie przez HDMI do TV. Co do potrzeb kina to oczywiste. Puszczę audio i video z GTXa do ampli kablem HDMI a z ampli drugim kablem HDMI do TV. Tylko co ze słuchaniem muzyki stricte? Dźwięk z foobara lub winampa będzie "generowany" przez integrę i puszczony do ampli? Jaka będzie jakość tego dźwięku??? Jak to dobrze rozwiązać?

Czekam na dalsze propozycje!

Pozdrawiam wszystkich doradzających ;)

Peceta podłączasz kablem HDMI do amplitunera a wyjście HDMI amplitunera do telewizora.Integrę możesz nawet wyłączyć w BIOSie bo do niczego nie jest potrzebna.Chyba że podłączasz jeszcze głośniczki komputerowe.Dźwięk z foobara poleci bezpośrednio do amplitunera.Tak mam podłączone u siebie i działa jak należy.

W tym przedziale cenowym zdecydowanie poleciłbym zakup

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

może i ładnie grają ale mają dość słabą efektywność

-przednie 86db

-centralny 86db

-ale surrandy już tylko 83db ,

Ukryta Zawartość

Retha! Właśnie o to chodzi! Dźwięk z np stacjonarnego Blue-Raya jest generowany sprzętowo! W przypadku odtwarzania go z kompa jest generowany przez kodek sprzętowy na karcie graficznej. Pytanie jakiej jest on jakości??? Oczywiście dźwięk ten jest przesyłany cyfrowo ale jaka jest jego jakość? Integra - dźwiękówka na płycie głównej - też wygeneruje dźwięk ale będzie on słabej jakości! Po co podłączać do tego ampli i sprzęt audio zamiast np głośników Logitecha Z-5500 skoro już na wyjściu dźwięk jest kiepski? Mam rację czy nie?

Nie sądzę żeby np. taki Auzentech - X-Fi HomeTheater HD to był przestarzały złom...Czytałeś specyfikację tej karty? Podobnie myślę o Xonarze.

A może jest tu jakiś posiadacz jednej z nich i się wypowie?

Pozdrawiam wszystkich i zapraszam do dyskusji!

Oczywiście dźwięk ten jest przesyłany cyfrowo ale jaka jest jego jakość? Integra - dźwiękówka na płycie głównej - też wygeneruje dźwięk ale będzie on słabej jakości!

Dźwięk po cyfrze będzie takiej samej jakości jak z karty choćby za 10000 złotych. Olej jakiekolwiek próby dokupowania czegoś lepszego jeśli będziesz przesyłał po optyku bo to po prostu nie ma żadnego sensu.

I nie wiem czemu jeszcze nikt nie wybił ci tego pomysłu z głowy......

Co do ampli weź sobie onkyo które zmieści ci się w budżecie. Omijaj wszelkie denony. A tym że kolumny mają efektywność 86dB się kompletnie nie przejmuj. W 12m2 jak odkręcisz dowolny sprzęt na -3dB to urwie ci głowę. I ten aspekt możesz sobie dowolnie pominąć. Natomiast to jak grają jest o wiele ważniejsze i bez odwiedzin w kilku salonach po prostu nasikasz sobie na stopę. Jedź i posłuchaj. Bo różnice dla jednych są ogromne a dla drugich mogą być kosmetyczne.

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Dźwięk po cyfrze będzie takiej samej jakości jak z karty choćby za 10000 złotych. Olej jakiekolwiek próby dokupowania czegoś lepszego jeśli będziesz przesyłał po optyku bo to po prostu nie ma żadnego sensu.

I nie wiem czemu jeszcze nikt nie wybił ci tego pomysłu z głowy......

Co do ampli weź sobie onkyo które zmieści ci się w budżecie. Omijaj wszelkie denony. A tym że kolumny mają efektywność 86dB się kompletnie nie przejmuj. W 12m2 jak odkręcisz dowolny sprzęt na -3dB to urwie ci głowę. I ten aspekt możesz sobie dowolnie pominąć. Natomiast to jak grają jest o wiele ważniejsze i bez odwiedzin w kilku salonach po prostu nasikasz sobie na stopę. Jedź i posłuchaj. Bo różnice dla jednych są ogromne a dla drugich mogą być kosmetyczne.

Dzięki bravo za wszystkie uwagi! Czyli integra (w moim przypadku Realtek HD Audio) lub NVIDIA HD Audio wygenerują dokładnie taki sam dźwięk jak jedna z podanych powyżej kart? Nie ma żadnych różnic w jego jakości??? Aż się wierzyć nie chce...To po co jest tyle lepszych dźwiękówek na rynku? To wyłącznie marketingowy bełkot, że dźwięk generują lepsze podzespoły i jest on lepszy?

Czemu omijać denony?

Problem w tym, że odsłuch jakichkolwiek kolumn w sklepie a odsłuch w moim pokoju to już zupełnie coś innego....Jak to rozwiązać? Przecież nikt mi nie pożyczy sprzętu...Kupować w sklepie stacjonarnym i oddać ewentualnie? Trochę świństwo....

Piszcie proszę! Potrzebuję więcej wiedzieć :)

Dzięki bravo za wszystkie uwagi! Czyli integra (w moim przypadku Realtek HD Audio) lub NVIDIA HD Audio wygenerują dokładnie taki sam dźwięk jak jedna z podanych powyżej kart? Nie ma żadnych różnic w jego jakości??? Aż się wierzyć nie chce...To po co jest tyle lepszych dźwiękówek na rynku? To wyłącznie marketingowy bełkot, że dźwięk generują lepsze podzespoły i jest on lepszy?

Różnią się częścią analogową która w twoim wypadku jest po prostu zbędna. I tak integry wyślą ci dokładnie ten sam strumień do ampli. Oczekiwanie lepszego dźwięku po cyfrze to jak oczekiwanie że na droższej karcie pamięci twój aparat zapisze bardziej nasycone kolorami i ostrzejsze zdjęcia..... ;-)

Czemu omijać denony?

Bo to leciutkie napompowane pudełeczka. Marże na nie są największe dlatego wszędzie próbują je wciskać.

Problem w tym, że odsłuch jakichkolwiek kolumn w sklepie a odsłuch w moim pokoju to już zupełnie coś innego....Jak to rozwiązać? Przecież nikt mi nie pożyczy sprzętu...Kupować w sklepie stacjonarnym i oddać ewentualnie? Trochę świństwo....

Piszcie proszę! Potrzebuję więcej wiedzieć :)

Sensownie podchodzisz do odsłuchu. Masz dwie opcje. Zakup przez internet i prawo zwrotu w ciągu 10 dni. I to jest świństwo. Lub po ludzku umawiasz się z jakimś sklepem na wypożyczenie za kaucją. Zazwyczaj nie ma problemu. Można spotkać też salony w których przywiozą ci dwa komplety abyś odsłuchał przed zakupem. Jak jeszcze zadeklarujesz się że jeden z kompletów kupisz.... Rozejrzyj się w u siebie i podzwoń.

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Z amplitunerów weź jeszcze pod uwagę nowy model Onkyo TX-SR309,

Ukryta Zawartość

Niedrogi amplituner z bardzo dobrym dźwiękiem i w tej chwili chyba najnowocześniejsze urządzenie na rynku w tym przedziale cenowym.

Ukryta Zawartość

Z amplitunerów weź jeszcze pod uwagę nowy model Onkyo TX-SR309,

Ukryta Zawartość

Niedrogi amplituner z bardzo dobrym dźwiękiem i w tej chwili chyba najnowocześniejsze urządzenie na rynku w tym przedziale cenowym.

Myślę że z ampli nie jest specjalnie trudno. W podobnej cenie (czyli niskiej hehe) liczący się producenci wypuszczają low-endowe modele...Zarówno ONKYO jak i DENON, HK mają niski model w cenie powiedzmy 1200-1600zł....

Gorzej jest z kolumnami...Ich wybór jest ogromny tylko, że wielu użytkowników zachwala to co ma a nie to co jest dobre...Krótko mówiąc ludzie niezwykle subiektywnie oceniają własne wybory jednocześnie nie mając często porównania...A opinie z opineo albo z ceneo są zupełnie bez sensu! Tam wychwalają pod niebiosa nawet onxy prism...

Dajcie może jeszcze kilka propozycji tych kolumn. Przypominam że posłużą głównie do kina (filmy) ale i czasem popłynie przez nie jakiś soul lub house. Pokój kwadrat 12m2.

Dzięki!

Ukryta Zawartość

Nie sądzę żeby np. taki Auzentech - X-Fi HomeTheater HD to był przestarzały złom...Czytałeś specyfikację tej karty? Podobnie myślę o Xonarze.

Wiara w broszurki producenta i bajki dziennikarzy piszących na zlecenie drogo kosztuje.Opinii o produkcie szukaj na forach użytkowników , wtedy będziesz miał obraz danego produktu.Te dwie karty są z okresu kiedy nie było żadnej!!! innej możliwości wysłania dźwięku HD z Peceta do zdekodowania przez amplituner.

Xonara miałem i najgorszemu wrogowi nie życzę.Ciągłe problemy z HDCP (brak synchronizacji z amplitunerem) , zrywanie sygnału , zużycie 50% procesora przez samą aplikację do obsługi karty , brak obsługi trybu 24p . Wystarczy? Auzen listę błędów ma jeszcze dłuższą a w dodatku puści dźwięk HD tylko z programu POWER DVD 9 , który musisz zakupić oddzielnie.

Wiara w broszurki producenta i bajki dziennikarzy piszących na zlecenie drogo kosztuje.Opinii o produkcie szukaj na forach użytkowników , wtedy będziesz miał obraz danego produktu.Te dwie karty są z okresu kiedy nie było żadnej!!! innej możliwości wysłania dźwięku HD z Peceta do zdekodowania przez amplituner.

Xonara miałem i najgorszemu wrogowi nie życzę.Ciągłe problemy z HDCP (brak synchronizacji z amplitunerem) , zrywanie sygnału , zużycie 50% procesora przez samą aplikację do obsługi karty , brak obsługi trybu 24p . Wystarczy? Auzen listę błędów ma jeszcze dłuższą a w dodatku puści dźwięk HD tylko z programu POWER DVD 9 , który musisz zakupić oddzielnie.

No i widzisz retha! O taką opinię mi chodziło! Pełno w necie opinii zachwytu ale o wadach (i to tak ważnych!) nie pisał nikt...

Czyli dźwięk z HDMI mojego GTX470 załatwia całkowicie sprawę dźwięku z PC, tak? Zapuszczam foobara lub winampa, w windzie jako źródło odtwarzania wybieram ampli który zostanie wykryty przezeń i to wszystko?

Dzięki za odp!

No i widzisz retha! O taką opinię mi chodziło! Pełno w necie opinii zachwytu ale o wadach (i to tak ważnych!) nie pisał nikt...

Czyli dźwięk z HDMI mojego GTX470 załatwia całkowicie sprawę dźwięku z PC, tak? Zapuszczam foobara lub winampa, w windzie jako źródło odtwarzania wybieram ampli który zostanie wykryty przezeń i to wszystko?

Dzięki za odp!

GTX 470 załatwia sprawę.Wyślesz po HDMI bezstratny PCM (do 7.1 włącznie) i stratne Dolby i DTS.Jeśli zależy ci by posłać do amplitunera Dolby TrueHD i DTS HD MA to musiałbyś zejść oczko niżej(seria 460/450/430).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.