Skocz do zawartości
IGNORED

głośniki wysokotonowe

piter z

Rekomendowane odpowiedzi

Tym niemniej - podtrzymuję zdanie że do Tesli ARN150 nie warto ładować VifyD27. Rezonans Tesli przy 4Khz zaowocuje drugimi i trzecimi harmonicznymi w paśmie od 1-2Khz i niemożliwymi do wycięcia. Oczywiście membrana jest powlekana - więc powinna je tłumić dość dobrze. Ale nie spodziewajmy się cudów - raczej będzie to nadal określony charakter brzmienia. I z głośnikami o lepszej - niz Tonsil - szczegółowości może być słychac różnice jakości brzmienia podzakresów pasma. Po prostu brzmienie bedzie niespójne.

Pułapki LC czy RLC są bardzo skuteczne, ale one również wpływają na pasmo ponizej swego strojenia - na podobnej zasadzie jak rezonans własny membrany, który mają wyciąć. Obniżą również szeroki zakres częstotliwości średnicy i odbierają brzmieniu "powietrze". Wydaje mi się że bez pomiarów i głośników o wysokiej stabilnoci parametrów nie ma wielkich szans na poprawne dostrojenie układu RLC. Próbowałem tego i bez pułapek głosniki zawyczaj brzmą lepiej.

Jeżeli ma byc lepszy i droższy głośnik wysokotonowy, to warto wydać pieniądze przynajmniej na te 13cm Tonsile, o których napisałem w poprzednim wpisie. Mozna uzyskac znacznie lepsze brzmienie średnicy i obejdzie się bez RLC.

pozdr.

Coś tu trzeba wyjaśnić:

Kolega Domino posiada już GDWK11/100 i nie jest z nich wcale zachwycony.

Dalej podtrzymuję, iż ma sens ładowanie A0, tym bardziej Vify D27 do tego zestawienia z ARN-kami. Bo jak sam Domino twierdzi: "obecnie mam 11/100 i wcale nie jestem zachwycony chcialbym czegos wiecej".

Tym bardziej Vifa D27 oferuje znacznie więcej niż A0, choć oba są w tym samym przedziale cenowym (do 150zł).

ps. słuchałem tych 3 głośników i nie twierdzę, że A0 gra żle, albo coś podobnego, wręcz przeciwnie, ale lepszy od niego jest D27 (względy brzmieniowe jak i parametry jakie sobą reprezentuje)

Pozdrawiam!

dokladnie nie jestem zadowolony moze gdybym mial oryginaly ale w cenie oryginalnych glosnikow moglbym miec prawie audaxa . Myślalem zeby ciac tvmy na okolo 2kz Vifa raczej wyrobi ma rezonans przy 1kz . Nie chce kupowac jakis podejrzanych tonsilow za 50pln chyba ze wymyslicie cos innego na 2 tvm musialbym wydac ponad 80pln moze w tej cenie cos lepszego ale nie wydaje mi sie zeby okolo100pln mozna bylo kupic jakis dobry glosnik srednio niskotonowy i mam jeszcze jeden pomysl a jakby tak zrobic 3 drozna z srednim tvm arp on ma bardzo wyrownan charakterystyke i wysoka efektywnosc co wy na to?

Domino - rozumiem że masz już GDWK11/100 a nie masz niskotonowych. To skąd wiesz że GDWK11/100 Cie nie zadowalają??? Chyba nie oczekujesz tego, że je włączysz i dźwięk ich samych rzuci Cię na kolana? Tak to nawet o najdroższym Scan Speaku nie można nic powiedzieć.

Jezeli masz tylko GDWK11/100 to kup do nich ARN150*2 albo nawet jakiegoś jednego ARN5614 znajdziesz tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - wszystko zależy od obudowy którą masz lub możesz mieć. Możesz tez sprawdzic parametry Tesli na stronie producenta (Akkus nie ma wszystkich) -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

A jezeli chcesz sie rzucić na Vifę D27 to weż do niej GDN13/40/2 lub GDN13/40/8 *2 a jezeli Cie nie stać to nawet jeden taki głosnik i zrobisz mały monitorek - o ile potrafisz i chcesz się pobawić zwrotnicą (są dwa razy droższe od Tesli ale ze cztery razy lepsze).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Qubric mam niskie tony przerabialem juz 11/100 z tonsilami z polipropylenowa membrana i tez z stx ami 17/80 poprostu chcialbym czegos wiecej i chcialbym miec kolumny o takich samych parametrach a nie ze jedna gra tak a druga tak wiem gdzie szukac parametrow tesli juz troche o nich czytalem a co do tonsila to rzeczywiscie trzeba dac ponad 80pln za sztuke czyli jezeli chce miec dwa to wychodzi 160pln a chce dwa dla wiekszej efektywnosci i wiekszej ilosci basu to ma grac jako fronty w kinie i dawac rade w stereo . Tonsile wychodza dwa razy drozej a czy sa dwa razy lepsze to duzo ludzi tak nie uwaza

W takim razie - wielu ludzi sie myli :))) Miałem wiele Tonsili i jakoś nieodczuwałem zeby grały inaczej

Po pierwsze nie wierz w to ze Tesle lepiej trzymają parametry. Audaxy juz lepiej ale i tak sa naciągane w porównaniu danymi z katalogów.

Po drugie STX to jes g... które chyba nie ma żadnej kontroli jakości o parametry katalogowe sa wyssane z palca. Jedyne co potrafią to podszywać się własnie pod Tonsila z którym nie maja nic wspólnego. Więc nie rób takich porównań.

Dwa małe głosniki dadzą wiekszą efektywnośc ale basu będzie tyle samo. Tonsile mają zazwyczaj wyższą efektywność od Tesli.

Skoro do tej pory nie próbowałeś jak grają kopułki z Teslą to czemu chcesz kupowac nowe? Może kup najpierw Tesle a potem bedziesz się przejmował kopułkami.

pozdr.

• 3 lata później...

Witam

Podepnę sie do tematu szukam od dłuższego czasu jakichś głośników wysokotonowych i mam problem bo w sumie nie wiem jakie kupić ;-( Może mi ktoś powie jak grają te głośniki :

Ukryta Zawartość

Albo czy są jakieś dobrze brzmiące wysokotonówki Monacor'a

Muzyka jaką preferuję to POP, R'n'B. Chcę aby wysokie tony nie były ostre i natarczywe.

P.S. w samochodzie mam głośniki Focal'a i grają tak jak lubię :-) Proszę o jakąś poradę.

Ukryta Zawartość

Łagodnie , przyjemnie i detalicznie grającym głośnikiem jest Usher T-9950.

Wszystko zależy od ceny w jakiej szukasz. Ten Usher kosztuje 220zł sztuka. Ale wart jest tej ceny.

Ja swoje kupowałem tutaj :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.