Skocz do zawartości
IGNORED

PLAZMA PANASONIC

zurek

Rekomendowane odpowiedzi

Przy czym plazma miga mniej więcej tak jak monitor kineskopowy ustawiony na około 80 Hz. Tak to przynajmniej odbieram subiektywnie.

Widzę że kolega to widzi w podobnym stopniu jak Ja (Ja bym raczej przyrównał do 75Hz - choć to zależy, bo w zależności od zawartości na ekranie mruganie jest mniej lub bardziej intensywne)

w SD jeszcze większa tragedia niż w moim Panasonicu. Jednym słowem LCD pełną gębą i to w najgorszym wydaniu.

Nie mam zielonego pojęcia co kupić.

Ciekawe jest że na monitorze CRT sygnał niskiej rozdzielczości wygląda dużo gorzej niż na telewizorze CRT - łatwiej dostrzec wszelkie zniekształcenia kompresji - to kwestia precyzji pod pewnymi wzgl. .

SD to po prostu jest niska jakość ... najłatwiej byłoby olać SD i skupić się tylko na HD. Problem jednak w tym, że SD w telewizji jest wciąż wszędobylskie. Nie wiem czy to efekt ślepoty ludzi którzy pracują w TV? Na czym oni kontrolują ostateczną jakość tego co wychodzi ze studia?

............Jestem chyba rozbestwiony moim kineskopowym Philipsem z PixelPlus2. Podejrzewam że jakbym miał się przesiadać z gorszego telewizora to nie miałbym aż takich problemów........

Wystarczy że następca będzie podobnych rozmiarów i podobnej rozdzielczości i nie miał bys tych dylematów, ale inne.

Chcesz zastąpić TV np 32" SD TV (chyba nawet 4:3) dużo większym i np. FullHD - to czego oczekujesz?

Chcesz zastąpić TV np 32" SD TV (chyba nawet 4:3)

To raczej 16:9 ... tyle że 32" TV CRT = ~30,5" przekątnej widzialnej ... lub nawet mniej. Tak czy inaczej fatalnej jakości obraz rozciągnięty na mniejszej powierzchni, wygląda lepiej niż ... na większej powierzchni.

Widzę że kolega to widzi w podobnym stopniu jak Ja (Ja bym raczej przyrównał do 75Hz - choć to zależy, bo w zależności od zawartości na ekranie mruganie jest mniej lub bardziej intensywne)

To zależy jak ciemny jest obraz ciemne sceny nie migają im jaśniej tym bardziej miga. Przy bardzo jasnych powiedziałbym że jak 75 Hz. Ale naprawdę można się do tego przyzwyczaić.

Inaczej jest gdy się popatrzy obok telewizora. Mi miga wtedy zawsze. Tylko kto tak ogląda telewizję.

Wystarczy że następca będzie podobnych rozmiarów i podobnej rozdzielczości i nie miał bys tych dylematów, ale inne.

Chcesz zastąpić TV np 32" SD TV (chyba nawet 4:3) dużo większym i np. FullHD - to czego oczekujesz?

Nie koniecznie. Nawet jak usiądę przed moim starym telewizorem pół metra od ekranu to jest lepszy obraz. Jest po prostu ostrzejszy. I przede wszystkim kontrast i jasność. Philips nie ustępuje jaskrawością najjaśniejszym LCD. Oczywiście panoramiczny. Na starym Philipsie musiał bym już ustawić kontrast na 50 (maksumum 100) żeby uzyskać podobny efekt jak na Panasonicu.

Myślę że to mi najbardziej przeszkadza w tym GT20.

S20 ma praktycznie taką samą czerń jak G/GT20 o ile porównujesz w zaciemnieniu, w jasnym pomieszczeniu wiadomo że jest różnica

Poza tym kolor z S20 bardziej mi się podobał i do tego jest o wiele jaśniejszy. Poza tym wydaje mi się że obraz jest o wiele bardziej naturalny niż na G20.

Chyba nie rozumiesz problemu.

Jak byś tak "nadmuchał" swój stary CRT do np 42" - to wtedy byś mógł ocenić parametry itp.

Chyba zrozumiałe dlaczego nie ma CRT 42"

Jak by o produkcji tylko zbyt decydował, produkcja by ruszyła....ale sama technologia stanęła na przeszkodzie.

Zapominasz tez o wielu aspektach.

Opisujesz np jak to na CRT jest obraz ostrzejszy.

Zaproś, podjadę zapuszczę na 2 TV sygnał HD i zobaczysz jak z 1/2 metra jest odwrotnie (TV HD dowolny)

Itp.itd.

Chyba nie rozumiesz problemu.

Jak byś tak "nadmuchał" swój stary CRT do np 42" - to wtedy byś mógł ocenić parametry itp.

Chyba zrozumiałe dlaczego nie ma CRT 42"

Jak by o produkcji tylko zbyt decydował, produkcja by ruszyła....ale sama technologia stanęła na przeszkodzie.

Zapominasz tez o wielu aspektach.

Opisujesz np jak to na CRT jest obraz ostrzejszy.

Zaproś, podjadę zapuszczę na 2 TV sygnał HD i zobaczysz jak z 1/2 metra jest odwrotnie (TV HD dowolny)

Itp.itd.

Podejrzewam że nigdy nie widziałeś Philipsa z ostatnich serii CRT. Ja ma 32PW9520. Chyba jest to jeden z najlepszych telewizorów do odbioru w rozdzielczości SD które kiedykolwiek wyprodukowano. Dlatego wiem że w SD można o wiele lepiej.

Porównywałem w ten sposób że plazma stała dalej a CRT bliżej tak że oba miały mniej więcej taką samą wielkość w miejscu gdzie oglądałem. Żona powiedziała że na starym telewizorze obraz jest bardziej naturalny.

Jeżeli chodzi o jasność świecenia to wielkość nie ma tu nic do rzeczy. Mnie denerwuje po prostu że obraz z plazmy jest kilka razy ciemniejszy niż to co widzę za oknem do tego jak skręcę kontrast na maksa to przy jasnych scenach robi się mydło bo telewizor ma ogranicznik poboru mocy czyli podkręcanie kontrastu nic nie pomaga.

Dłuższe wpatrywanie się w tak ciemny ekran w ciągu dnia po prostu męczy.

W CRT mogłem ustawić tak samo jasno jak za oknem nawet przy słonecznej pogodzie. Poza tym CRT nie miga(100Hz) a plazma jednak miga. Bardzo mi to nie przeszkadza ale jednak świadomość tego pozostaje. I wydaje mi się że jest to jednak dla oczu męczące. Ja miałem przynajmniej takie wrażenie.

Oczywiście porównywałem te dwa telewizory w HD.

Mam media Player Fanteca z 1080P i około 80 filmów w HD przy czym większość jest 1080P24.

Oczywiście że Panasonic ma sto razy lepszą jakość ale tak będzie miał również każdy 100 Hz LCD. To że LCD może mieć lepszy obraz w HD przy świetle dziennym od plazmy już się przekonałem ostatnio na przykładzie Toshiby 42SL738G.

Stała obok całego rządku plazm panasonica w MM. Jeżeli się tą Toshibę tak ustawi żeby obraz był podobny do obrazu z plazmy czyli kontrast na 50 czyli połowę i wyłączenie podkreślania czerni to rozłożyła wszystkie panasoniki na łopatki. Widziałem na własne oczy.

Fakt brak tej toshibie trybu 24p i ma bardzo kiepski obraz SD ale jednak dało mi to dużo do zastanowienia a byłem zagorzałym fanem plazmy.

]

Od jakiegoś czasu także zastanawiam się nad zmianą tv, sercem jestem za plazmą serii G30 50cali Panasonika, ale...

Po kilku pobytach w supermarketach i przyjrzeniu się bliżej problemowi mózg bierze góre nad sercem, mianowicie w cenie 2-3 kzł za tv wybrałbym lcd za ostrośc obrazu, nienaturalne kolory odpuszczamy, 4-5 kzł tutaj chyba najbardziej widac wady i zalety obu technologii plazma podciąga ostrośc obrazu zachowując kolory w ledach biały nie jest już taki niebieski, ale ostrośc jest nadal na lepszym poziomie niż w plaźmie, 7-8kzł różnic brak oglądalem Samsunga serii 8000, kontra Panasonic seria VT20.

Duża różnica w cenie tv led 46 a 52 cale tej samej serii 4,5kzł kontra 7-8kzł.

A może zakupic dobrego led'a 46 cali niz 50cali plazmę, cena porównywalna, np sony hx800?

Jedna uwaga techniczna, supermarkety posiadają oświetlenie świetlówkowe co w połączeniu z migającymi szybko plazmami daje taki efekt, że plazmy migają tzw. efekt stroboskopowy, 50hz świetlówki plus krotnośc 50hz plazmy i miga, poza tym świetlówka to nie światło dzienne lub żarowe przy którym z reguły oglądamy tv, więc kolory są przekłamane.

Oglądając tv w supermarketach mam wrażenie że obraz jest ustawiony na 110% i to wszystkie parametry.

I na koniec sygnał sd na telewizorze hd, kupując mercedesa musi byc nas stac na opony do niego.

żarowe przy którym z reguły oglądamy tv,

Obecnie świetlówki kompaktowe są raczej bardziej pospolite. Żarowe praktycznie "zakazane" ... przez UE.

Oglądając tv w supermarketach mam wrażenie że obraz jest ustawiony na 110%

Często tak bywa ... przejaskrawiony/przesycony aż do przepalenia barw na górnych odcieniach.

KrzysiekA - chyba nie wiesz jak brniesz bez sensu.

Serwisowałem także tego Philipsa i naprawdę nie masz pojęcia jak kiepsko wypada przy konkurencji z np. prawdziwą maską inwarową o zwiększonej gęstości do np 700linii (JVC, wybrane modele Samsunga itp.)

B.dobre były kineskopy LG-Philips, ale akuratnie przy wysokim kontraście często zwarć dostawały (naprawa nieopłacalna).

Pomyśl zanim coś napiszesz , bo tak amatorskich testów i stwierdzeń dawno nie było.

Jak już twierdzisz że wielkość CRT nie ma nic do rzeczy - to już w krainę absurdu wkraczasz.

Np. CRT (mniejszy) potrzebuje ~20kV na kineskopie, Twój ~27KV.... no to z 42" chyba ze 40kV.

Powodzenia w fantazjowaniu, choć ciekawym jak byś taki napięcie wytworzył i jeszcze zaizolował dla reszty TV.

Serwisowałem także tego Philipsa i naprawdę nie masz pojęcia jak kiepsko wypada przy konkurencji z np. prawdziwą maską inwarową o zwiększonej gęstości do np 700linii (JVC, wybrane modele Samsunga itp.)

B.dobre były kineskopy LG-Philips, ale akuratnie przy wysokim kontraście często zwarć dostawały (naprawa nieopłacalna).

Pomyśl zanim coś napiszesz , bo tak amatorskich testów i stwierdzeń dawno nie było.

Jak już twierdzisz że wielkość CRT nie ma nic do rzeczy - to już w krainę absurdu wkraczasz.

Np. CRT (mniejszy) potrzebuje ~20kV na kineskopie, Twój ~27KV.... no to z 42" chyba ze 40kV.

Powodzenia w fantazjowaniu, choć ciekawym jak byś taki napięcie wytworzył i jeszcze zaizolował dla reszty TV.

Ludzie czemu jesteście tacy agresywni jak ktoś wam napisze że coś się komuś nie podoba co wy zachwalacie.

Po co te uwagi o fantazjowaniu. Po co to pieprzenie o serwisowaniu.

Miałem oba telewizory przed nosem i z chęcią bym zrobił zdjęcie obydwu ale niestety(dla mnie na szczęście) Panasonica odebrała już firma spedycyjna.

Wklejam dwa zdjęcia żeby mniej więcej pokazać jakość i jak mocno świeci. Niestety zdjęcia nie oddają nawet w jednej dziesiątej jakości obrazu na telewizorze.

Plazma panasonica o takiej jaskrawości to może sobie jedynie pomarzyć. Dodam jeszcze że kontrast nie jest wcale na maksa. Obraz oczywiście w SD bo jak inaczej na zwykłym telewizorze.

Zdjęcia wyszły trochę za duże. Powtórka z wklejania

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13669-0-51063300-1307625232_thumb.jpg

post-13669-0-98143000-1307625734_thumb.jpg

post-13669-0-36389900-1307625743_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jak się te maskownice krzywiły pod wpływem ciepła, niech je szlag. :D

Ludzie czemu jesteście tacy agresywni

Bo nie można publicznie oceniać czegoś subiektywnie.

KrzysiekA

No to przepraszam, ja myślałem ze kto inny "pieprzy". :)

Chyba nie zauważyłeś że nie uczestniczyłem w tym wątku, ale zbierając głos przejrzałem go dokładnie.

Czytałem jak to ekspercko wybór robiłeś, potem że 13:00 mało prądu bierze , o 19:00 już dużo, potem rozczarowanie, przerażenie, odruchy wymiotne itp. itd.... (mamy powieść fantasy)... .

By nie przedłużać - do SD trzeba było kupić z drugiej ręki np.LG z serii 32PC... i zdziwił byś się bardzo porównaniem.

(jak do Ciebie nie dociera nawet różnica że 42" CRT nikt nie porównał bo takiego nie było w sprzedaży, a np 32" PDP tak)

No ale masz rację (Twoje cytuję):

Porównywałem w ten sposób że plazma stała dalej a CRT bliżej tak że oba miały mniej więcej taką samą wielkość w miejscu gdzie oglądałem.
, też zrobiłem porównanie z Tyłu Tir, z przodu Tico (miały "taką samą wielkość w miejscu gdzie oglądałem".

Faktycznie TIR kiepsko wypadł, nieostry, brak detali itp... :)

Już nie "pieprzę" ;)

Poczekam aż coś kupisz poustawiasz i co napiszesz np za rok użytkowania.

(i tutaj tez nie ma agresji - tylko chęć zrozumienia)

Ps - witek_z, właśnie chodzi o to że te się nie krzywiły, ale za to kineskop więcej brał (cały TV ok. 200W, no i znowu działa siadały.

Ostatnie kineskopy (przykładem choćby "Philips HDMI") miały tak cienką maskownicę że chyba z 1min na średnim kontraście przy bieli wystarczyła i już przebarwienia (dłużej = nawet na stałe, bo się "wygła"). ;)

A tak poza tym to rozmawiamy na temat telewizorów a nie mojego stanu fantazjowania i jeżeli ktoś ma na ten temat coś do powiedzenie to musi użyć poważniejszych argumentów niż "że brnę bez sensu" czy też że życzyć mi "powodzenia w fantazjowaniu". Takie wypowiedzi są po prostu nie na temat.

KrzysiekA

No to przepraszam, ja myślałem ze kto inny "pieprzy". :)

Chyba nie zauważyłeś że nie uczestniczyłem w tym wątku, ale zbierając głos przejrzałem go dokładnie.

Czytałem jak to ekspercko wybór robiłeś, potem że 13:00 mało prądu bierze , o 19:00 już dużo, potem rozczarowanie, przerażenie, odruchy wymiotne itp. itd.... (mamy powieść fantasy)... .

By nie przedłużać - do SD trzeba było kupić z drugiej ręki np.LG z serii 32PC... i zdziwił byś się bardzo porównaniem.

(jak do Ciebie nie dociera nawet różnica że 42" CRT nikt nie porównał bo takiego nie było w sprzedaży, a np 32" PDP tak)

No ale masz rację (Twoje cytuję):, też zrobiłem porównanie z Tyłu Tir, z przodu Tico (miały "taką samą wielkość w miejscu gdzie oglądałem".

Faktycznie TIR kiepsko wypadł, nieostry, brak detali itp... :)

Już nie "pieprzę" ;)

Poczekam aż coś kupisz poustawiasz i co napiszesz np za rok użytkowania.

(i tutaj tez nie ma agresji - tylko chęć zrozumienia)

Ps - witek_z, właśnie chodzi o to że te się nie krzywiły, ale za to kineskop więcej brał (cały TV ok. 200W, no i znowu działa siadały.

Ostatnie kineskopy (przykładem choćby "Philips HDMI") miały tak cienką maskownicę że chyba z 1min na średnim kontraście przy bieli wystarczyła i już przebarwienia (dłużej = nawet na stałe, bo się "wygła"). ;)

Kolega robi się pomału agresywny. Naprawdę żałuję że nie zrobiłem zdjęć jednego i drugiego. Można by obiektywnie porównać jakość SD z jednego i drugiego.

Nie rozumiem też o co chodzi z tym Tirem i co ma to wspólnego z telewizorami. Mógłby mi kolega wytłumaczyć?

A tak poza tym to można porównać telewizory o różnej wielkości. Przy telewizorze większym stajesz po prostu odpowiednio dalej. Przecież to proste jak budowa cepa. Nie wiem dlaczego kolega tego nie rozumie.

A może raczej nie chce zrozumieć.

Właśnie o te mi chodziło.

KrzysiekA, ja też twierdze że te najlepsze CRT dla SD były super, no ale niestety świat idzie do przodu i

chcąc wprowadzić duże i cienkie ekrany oraz 3D trzeba było zrezygnować z "baniek".

Jeszcze długo nam przyjdzie poczekać na telewizor który bedzie wyświetlać tak jak najlepsze CRT, oczywiście zdarzało się bardzo często brak rówmowagi bieli i czerni, brak zbieżności dynamicznej a raz nawet widziałem Sienensa z cyfrowym przetważaniem który grał.... jak LCD tzn. miał efekt teatru i obwódki mimo że sygnał był idealny.

Właśnie o te mi chodziło.

KrzysiekA, ja też twierdze że te najlepsze CRT dla SD były super, no ale niestety świat idzie do przodu i

chcąc wprowadzić duże i cienkie ekrany oraz 3D trzeba było zrezygnować z "baniek".

Jeszcze długo nam przyjdzie poczekać na telewizor który bedzie wyświetlać tak jak najlepsze CRT, oczywiście zdarzało się bardzo często brak rówmowagi bieli i czerni, brak zbieżności dynamicznej a raz nawet widziałem Sienensa z cyfrowym przetważaniem który grał.... jak LCD tzn. miał efekt teatru i obwódki mimo że sygnał był idealny.

Wiem że świat idzie do przodu. Mam kupę filmów w HD i z chęcią oglądałbym je w pełnej rozdzielczości na dużym ekranie. Dlatego podchodzę do kupna telewizora i muszę przyznać że trochę jak pies do jeża. Wiem na pewno że nowe Panasoniki są nie dla mnie. Podejrzewam że chodzi o filtr przeciwodblaskowy ponieważ seria S20 podobała mi się bardziej pomijając oczywiście szarą czerń.

nieźle model roczny i już nie ma? :)

Ukryta Zawartość

sporo można poczytać o tej serii

tu test

Ukryta Zawartość

i mocna rekomendacja

a jednak wyszukałem go tam mi się wydaje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Dalej nie wiem co kupić. Pieniądze przyszły na konto. Wczoraj byłem w Saturnie i w Conradzie ale jestem głupszy niż wcześniej. A tak swoją drogą to muszę pochwalić firmę w której kupowałem. Przywieźli telewizor do domu potem odebrali i nie skasowali za to nawet jednego Euro. Myślałem że odciągną mi pieniądze za dostawę ale dostałem całą sumę łącznie z kosztami dostawy.

Dalej nie wiem co kupić. Pieniądze przyszły na konto. Wczoraj byłem w Saturnie i w Conradzie ale jestem głupszy niż wcześniej. A tak swoją drogą to muszę pochwalić firmę w której kupowałem. Przywieźli telewizor do domu potem odebrali i nie skasowali za to nawet jednego Euro. Myślałem że odciągną mi pieniądze za dostawę ale dostałem całą sumę łącznie z kosztami dostawy.

kup w tej samej firmie inny tv (ewentualnie kilka różnych)... jak się nie spodoba żaden to przynajmniej zwrócą całą sumę razem z kosztami, a w najlepszym wypadku zostanie jeden.

123... test

Nie wiesz co kupić (zdziwiony jestem) no jak to co, wiadomo że LCD.

Tego nie jestem taki pewny.

kup w tej samej firmie inny tv (ewentualnie kilka różnych)... jak się nie spodoba żaden to przynajmniej zwrócą całą sumę razem z kosztami, a w najlepszym wypadku zostanie jeden.

Musiałbym za kilka zapłacić.

Ale LCD też mają gorszy obraz od bańki. Tylko w inny sposób niż plazma. Oczywiście cały czas piszę o rozdzielczości SD. To trochę jakby wybierać między sraczką a zatwardzeniem. Nie wiadomo co gorsze. Gdybym miał miejsce w mieszkaniu to pewnie bym kupił telewizor do kina a telewizję oglądałbym na starym. Niestety nie do zrealizowania.

A jeżeli chodzi o HD to chyba jednak skłaniałbym się w stronę LCD.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.