Skocz do zawartości
IGNORED

JBL 2225 H ile litrowa obudowa problem z dostrojeniem

Azus

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kolumny, systemu projektu złożonego JBL Professional Leasing i nie mogę osiągnąć uderzenia basu, mam obudowę w.g.projektu 250 litrów kolumna jest potworna ,a nie ma basu na jaki wygląda, czy może ktoś podpowiedzieć z obudową ,czy jest za duża.Wypełniłem też watoliną nic nie dało,Bas w sam sobie jest tylko nie góruje nad resztą pasma, czy specyfika samego przetwornika już taka jest i nic nie da się zrobić?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tutaj jest schemat, nie wiem czy on jest przypisany temu wooferowi,a czy filtry zwrotnicy są dopasowane do tego przetwornika(zwrotnica 3110)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak chcesz mieć głośnik basowy, to musisz go kupić. Np. 2235 lub 2245. Obudowę już masz. 2225 się do niskiego basu nie nadaje, o ile pamiętam poniżej 60hz za bardzo już nie gra.

Jak chcesz mieć głośnik basowy, to musisz go kupić. Np. 2235 lub 2245. Obudowę już masz. 2225 się do niskiego basu nie nadaje, o ile pamiętam poniżej 60hz za bardzo już nie gra.

To jaką obudowę muszę mieć do tego przetwornika,może pomiar obudowy nie jest prawidłowy, czy on jest zły 2225H ?

To jaką obudowę muszę mieć do tego przetwornika,może pomiar obudowy nie jest prawidłowy, czy on jest zły 2225H ?

Czy do tego przetwornika była by dobra obudowa typu ONKEN 100 litrów

witam. Lektura JBL dała wynik, jak przewidywałem. Vas = 170 l. Rekomendacja producenta przewiduje ok 140 l. W praktyce możemy się poruszać pomiędzy Vas a jego połową, czyli 90l .Jeśli zależy nam na pewnej, nazwijmy to kompresji, czyli dopompowaniu basu, to obudowę należy zmniejszać. Z postów u JBL wynika, że osiągnęli sukcesy przy 3-ch stopach kubicznych, czyli poniżej 100 l. Co ciekawe, to strojenie zawsze ok 38-40 Hz. Ciekaw jestem, jak wygląda strojenie tych 250 litrowych pralek; na ile są zestrojone. Sam miałem kiedyś do czynienia z kolumną STRAMP (lansing),ale to był sprzęt ,na którym graliśmy na estradzie i nie chciał grać cicho; dopiero rozkręcał się przy połowie mocy. Tak więc chyba trzeba kolumny zmniejszyć i dostroić, co już dziecinną igraszką jest. Można zresztą w tej obudowie wydzielić komorę o odpowiedniej objętości i wykorzystywać jej część po zestrojeniu. Dla 100 litrów i 40Hz to będzie na oko albo 190 cm2 i L=25 cm, albo np 120 cm2 i L=13 cm. Życzę Nirvany.A.B.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 5 miesięcy później...

witam. Lektura JBL dała wynik, jak przewidywałem. Vas = 170 l. Rekomendacja producenta przewiduje ok 140 l. W praktyce możemy się poruszać pomiędzy Vas a jego połową, czyli 90l .Jeśli zależy nam na pewnej, nazwijmy to kompresji, czyli dopompowaniu basu, to obudowę należy zmniejszać. Z postów u JBL wynika, że osiągnęli sukcesy przy 3-ch stopach kubicznych, czyli poniżej 100 l. Co ciekawe, to strojenie zawsze ok 38-40 Hz. Ciekaw jestem, jak wygląda strojenie tych 250 litrowych pralek; na ile są zestrojone. Sam miałem kiedyś do czynienia z kolumną STRAMP (lansing),ale to był sprzęt ,na którym graliśmy na estradzie i nie chciał grać cicho; dopiero rozkręcał się przy połowie mocy. Tak więc chyba trzeba kolumny zmniejszyć i dostroić, co już dziecinną igraszką jest. Można zresztą w tej obudowie wydzielić komorę o odpowiedniej objętości i wykorzystywać jej część po zestrojeniu. Dla 100 litrów i 40Hz to będzie na oko albo 190 cm2 i L=25 cm, albo np 120 cm2 i L=13 cm. Życzę Nirvany.A.B.

Kombinuje i nic wykombinować nie mogę, myślę o STX,sie lub jakimś innym zamiennie za tego JBL,a, tylko nie wiem jaki, co by dawał więcej basu.Obudowy już tak porżnąłem i przebudowywałem, że dało efekt żaden!Ku...a!

Asus, basu nie będzie z 2225. Jak chcesz mieć bas potrzebny Ci 2235 albo 2245 i żadne gmeranie w obudowie tego nie zmieni. STX? No proszę Cię, z czym do ludzi. Tada to bym zrozumiał ale STX?

Asus, basu nie będzie z 2225. Jak chcesz mieć bas potrzebny Ci 2235 albo 2245 i żadne gmeranie w obudowie tego nie zmieni. STX? No proszę Cię, z czym do ludzi. Tada to bym zrozumiał ale STX?

Amnes, ciągle piszesz,... że z tego głośnika nie będzie basu, to już wiem,... ale nic nie na piszesz co mam zrobić i jakim zastąpić, 2235 i 2245 to są typowo basowe? bym musiał ściągnąć z USA a czy, jest coś do zastąpienia na teraz, Eminence albo silenium co polecasz z niskosrednio.15" a-cha (sieciówka OK!)

Moja wiedza nt. driverów JBL jest ograniczona do tego co znajdowało się w kolumnach serii Studio Monitor 43XX. Tam były w zasadzie tylko 2235 i 2245. Ciągną -3db od ok. 30hz oczywiście w zależności od obudowy bo są do tego stworzone. Na 2245 można nawet zejść do 20hz liniowo. Ściągnąć można z USA (2x taniej) a na naszym ebayu się zdarzają po ok. 3500zł para raz na kwartał. Na dniach wypływają do mnie 2235 do klona 4344. Nie są mi znane głośniki eminence oraz selenium ale z tego co się orientuję nie mają oni w ofercie takich głośników jak 2235 oraz 2245, tylko same estradowe jak 2225 które poniżej 40 nie grają za wiele (mogę się mylić).

Opcje są dwie. Wydać kasę albo przyzwyczaić się do braku basu. Próbowałem kiedyś tej drugiej, nie idzie wytrzymać. Widocznie jesteś jak ja.

Moja wiedza nt. driverów JBL jest ograniczona do tego co znajdowało się w kolumnach serii Studio Monitor 43XX. Tam były w zasadzie tylko 2235 i 2245. Ciągną -3db od ok. 30hz oczywiście w zależności od obudowy bo są do tego stworzone. Na 2245 można nawet zejść do 20hz liniowo. Ściągnąć można z USA (2x taniej) a na naszym ebayu się zdarzają po ok. 3500zł para raz na kwartał. Na dniach wypływają do mnie 2235 do klona 4344. Nie są mi znane głośniki eminence oraz selenium ale z tego co się orientuję nie mają oni w ofercie takich głośników jak 2235 oraz 2245, tylko same estradowe jak 2225 które poniżej 40 nie grają za wiele (mogę się mylić).

Opcje są dwie. Wydać kasę albo przyzwyczaić się do braku basu. Próbowałem kiedyś tej drugiej, nie idzie wytrzymać. Widocznie jesteś jak ja.

Mam wyeksponowaną średnice, jest bardzo czysta, szczegółowa i rozdzielcza i wysokie tony, blachy wybrzmiewają mocno naturalnie,... to mi się podoba, tylko problem niskiego basu,pomieszczenie mam duże i dźwięk jest zdegradowany, taniej mnie wyniesie wybudowanie pokoju odsłuchowego niż nieskończone testowanie,... całkiem możliwe że w innym pomieszczeniu zagrają lepiej i to wiem na pewno. Obudowę pomniejszałem z aż 325 litrów ( 325litrów to jest dedykowana obudowa do tego JBL,a tak wynika z dokumentów Firmy JBL), z ciąłem z tyłu 100 litrów i dźwięk się spłycił i jest jeszcze gorzej, wczoraj znalazłem na forach w USA że obudowa czym większa tym lepsza, i to by się sprawdziło,...reasumując, dla tych wysokich tonów i niesamowicie rozdzielczej, a przy tym wybitnie naturalnej średnicy,Tyle co spędziłem czasu i zmarnowanego materiału już nie wspomnę,... o ślepocie komputerowej, nie spocznę i dalej będę walczył o bass....czekam na końcówkę Couterpointa z USA może ona zaradzi.

Jakiego masz horna/driver na górze? U mnie leżą już wszystkie głośniki oprócz wooferów. Najbardziej dumny jestem z tego zestawu z oryginalnymi woskowymi plombami:

LE175+h91+2308

DSCN2865.jpg

Od miesiąca jakoś nie mogą do mnie dolecieć ori cewki do 2405. Poza tym oszukał mnie Belg z 2235 i Niemiecz 2425. Co innego opis, co innego fotki a co innego w ręku. Mam na paypalu 3 sprawy w toku przez nich...

Widziałem sporo kolumn robionych na 2225 na francuskich forach, ale oni są chyba głusi, żeby wytrzymać bez basu. Poluj na 2235 a masowanie będzie Ci dane.

Taki komplet mam zwrotnica 3110, diver2420i horn2345

p1010303u.jpg

i tutaj fotki

Ukryta Zawartość

Kupiłem tego Counterpointa nie wiem co to będzie bo zdjęcia każde inne i jeszcze gość pisał że nie ma tego znaku po nalepce,czy się naciąłem?

Ukryta Zawartość

Tutaj jeden jest mam kliknąć?

Ukryta Zawartość

Taki komplet mam zwrotnica 3110, diver2420i horn2345

p1010303u.jpg

i tutaj fotki

Ukryta Zawartość

Kupiłem tego Counterpointa nie wiem co to będzie bo zdjęcia każde inne i jeszcze gość pisał że nie ma tego znaku po nalepce,czy się naciąłem?

Ukryta Zawartość

Tutaj są 3 mam kliknąć?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po pierwsze nie wysyła do Polski, a po drugie ma 1 bo 2 już sprzedał. Już z tym gościem gadałem, bo przez chwile był plan, żeby zrobić dwie pary 4344, tylko ja mam tzw. "wujka w Ameryce".

coś takiego chce zrobic.co za kłośnik tam siedzi?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No cena 350E to już przesada, niedawno kosztowały 2x mniej ;))

Choć w tej cenie mamy nowe drivery (moze używki trafi się jeszcze tanio?). Niestety dokładnie nie znam elementów jakie wkładano do tych Usherów, tyle co plotki po zagranicznych forach i domysły.

Plotki i domysły bywają kiepskim źródłem informacji. Jak dla mnie to te głośniki zalatują badziewiem. Nie od dziś wiadomo, że JBL miał najbardziej wyśrubowane tolerancje w tym "najciaśniejsze szpary" na cewkę i najniższe zniekształcenia. Oczywiście na równi z TAD. Kolumny na takich usherach i inne wynalazki pewnie też będą grać, podejrzewam, że całkiem nieźle nawet, ale dobry JBL (omijam budżetówkę) zawsze będzie tym, czym Harley jest w motocyklach. Pewnie, można kupić Hondę, ale to już nie to.

Azus ja bym Ci doradził tak: sprzedaj część swoich zabawek i kup jakieś gotowe rozwiązanie. Rzeźbienie i diy chyba Ci nie służą.

Azus, przejrzałem twoje dwa linki. Ta charakterystyka zamieszczona poniżej 1. wiele wyjaśnia. Robiona w pomieszczeniu, stąd rezonanse nisko. Ale jako całość nie daje rady, bo to są już w lokalu spadki wielu decybeli w stosunku do średniego poziomu, powyżej 10 dB. Dzisiejsze konstrukcje mają "in room" basu za dużo względem środka. Stąd może wszystkie kłopoty. Ale to tylko sugestia, wyrocznią być nie mogę, bo aż tak tematu nie znam. AB.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Śliczności kolumny. Ale życzę Ci, żeby zagrały na tych hektarach przynajmniej tak, jak będą wyglądać, bo parę Twoich wykonań widziałem. AB. PS. Jakie to drewno?; a może tylko okleina?

Co do konstrukcji to przysłowiowy,... pryszcz, obudowa bardzo prosta, teraz rysuje talerze na horny, będą rzeźbione na CNC, aby wykonać moduł dolny muszę mieć horny do przeniesienia zabolenia krawędzi, pierwszy krok w zakupy to myśle o,...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a potem bass.Obudowa jest z MDF okleina orzech, ja nie wiem jeszcze w jakiej okleinie, ale lubuje się w egzotykach np. Badi,albo owocowe jak jabłoń indyjska.

Tutaj Francuzi się podniecają konstrukcją.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Nerwy już mnie brały,...na ten bas,...dostałem cynk, od forumowicza,zresztą dzięki...za podpowiedz,abym zrezygnował z przetwornika basowego JBL, i zastąpił go przetwornikiem Beyma 12BR70, nie innym, i zrobił budę 65 litrów z bassreflexem z przodu o fi 100mm. Nie porównywalny efekt, bas z niesamowitym wybrzmieniem, zejście satysfakcjonujące, świetne z szycie z hornem, przy cichym słuchaniu bas jest efektywny i co dziwne,... wyraźniejsze walory przestrzenne, jeszcze troche trzeba go rozruch ac. Groszowe sprawy, a efekt niesamowity, wreszcie jeden temat zamknięty:o)

imgp0752r.jpg

imgp0753m.jpg

imgp0754f.jpg

Wygląda git. Teraz dostaw drugi na górę ;) Efektywności nigdy za wiele.

To jest pomysł!? Ale uwierz mi Amnes wież ile się na kombinowałem z obudowami do 2225H, ten basowiec ma świetną średnice, właśnie sobie słucham teraz cichutko, a basik chodzi jak ta lala.

Jak ten biedny 2225 miał grać jeżeli nie pędziłeś do niego 200w ciągłej przez estradową zwrotkę aktywną? Cieszę się, że znalazłeś rozwiązanie i naprawdę wierzę, że gra lepiej. Wcale nie żartowałem z dostawieniem kolejnej pary. 3db piechotą nie chodzi, tylko znowu inna zwrotka byłaby potrzebna.

Sprawdzałeś kiedyś czy tzw. cewki w hornach masz oryginalne JBL? Jak jesteś ciekaw i masz chęć wykręcić 4 śrubki i zrobić foto to z miłą chęcią podpowiem co tam siedzi.

Jak ten biedny 2225 miał grać jeżeli nie pędziłeś do niego 200w ciągłej przez estradową zwrotkę aktywną? Cieszę się, że znalazłeś rozwiązanie i naprawdę wierzę, że gra lepiej. Wcale nie żartowałem z dostawieniem kolejnej pary. 3db piechotą nie chodzi, tylko znowu inna zwrotka byłaby potrzebna.

Sprawdzałeś kiedyś czy tzw. cewki w hornach masz oryginalne JBL? Jak jesteś ciekaw i masz chęć wykręcić 4 śrubki i zrobić foto to z miłą chęcią podpowiem co tam siedzi.

Jutro, znaczy dzisiaj zrobię zdjęcia kilka razy wyciągałem są oryginał, posrebrzanym drutem nawinie, nie miedzianym.Można dostawić po jeszcze jednym, 16Ohm.

Skoro wiesz, że ori, to nie ma co się siłować i wydłybywać po raz enty. Jeszcze raz gratuluję "ukończenia" projektu i możliwości słuchania do znudzenia. Może kiedyś też mnie to czeka...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.