Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro

Rekomendowane odpowiedzi

Eeee, daj namiary na tę Armię, se kupię hajenda za grosze :)

hiba troszku nie zakumałeś

nie stoją - ale można trafić

To jest jak z ciucharniami czy szmatexami u nas. Jedna kobitka kupi szmaty na działkę, a druga kieckę od dzianniego wąsacze.

W USA jest kilka sieci - ogólnie to się nazywa thrift store - sklepy do których oddaje się niepotrzebne rzeczy, sklep to sprzedaje i przeznacza dla biednych - taki caritas na maxa.

A ponieważ oni się ciągle przeprowadzają albo umierają a rodzina sprząta to odddają rzeczy które są niepotrzebne, żeby było na biednych.

To jest jak z ciucharniami czy szmatexami

To jest jak z Yeti czy potworem z Loch Ness. Każdy o nich słyszał, tylko jeszcze nikt nie widział :)

Ciuchy w polskich szmateksach pochodzą z zagranicznych "hurtowni" i od polskich "dystrybutorów".

Każdy ciuch, zanim trafi do szmateksu, przechodzi po drodze 2-3 razy proces sortowania.

Pierwszy raz w zagranicznej "hurtowni" drugi raz u polskiego "dystrybutora" i trzeci raz w szmateksie.

Co lepsze ciuchy są przez sortowaczy wyławiane i sprzedawane w "ekskluzywnych" butikach albo na eBay czy Allegro.

To co zostaje w szmateksach, to są dokładnie "szmaty na działkę" ewentualnie do rozpalenia w piecu.

I dokładnie to samo jest z wszystkim innym, meblami, rtv-agd, sprzętem sportowym i tak dalej.

To co ma jakąś wartość albo trafia w prywatne ręce pracowników instytucji, które się tym zajmują

albo jest opychane po cichu znajomym, albo zaprzyjaźnionym handlarzom, albo komuś tam innemu.

Tak czy siak nic się tam nie marnuje i zakup monobloków w idealnym stanie po $20 za sztukę

można traktować jedynie w kategoriach opowieści sensacyjnych mających raczej luźny związek z rzeczywistością :)

Osoba która to kupiła, zakładając że ta historia w ogóle się wydarzyła, musiała mieć jakiś układ z kimś wewnątrz

i albo dostała od kogoś cynk w odpowiednim momencie, albo ktoś mu to gdzieś skitrał, przetrzymał i pchnął na boku.

Ja też słyszałem o samochodach czy mieszkaniach kupowanych za 25% wartości na aukcjach policyjnych czy komorniczych.

Chyba każdy o tym słyszał, ale weź idź na taką aukcję i kup tak cokolwiek. Jak nie masz wtyki wewnątrz, to zapomnij.

A ponieważ oni się ciągle przeprowadzają albo umierają a rodzina sprząta to odddają rzeczy które są niepotrzebne, żeby było na biednych.

Monobloki oddają, żeby było na biednych? Tam na każdym rogu jest przynajmniej jeden lombard w którym można to sprzedać od ręki.

Już to widzę jak ktoś z tym zapycha do caritasu, żeby na biednych oddać :) Na biednych się oddaje to czego się nie używa a szkoda wyrzucić,

ale nie monobloki w idealnym stanie, które można upłynnić za kilka setek przynajmniej. Coś słabo kupy się trzyma ta cała opowieść ;)

Edytowane przez parantulla
Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Do Ciebie po prostu nie trafia, że okazje są, w każdej dziedzinie, na każdym bazarze - wszędzie. Musisz mieć potwornego pecha.

Mnie się np. kiedyś udało kupić za 8zł + 5 wysyłka 2 komplety nowych świec boscha - 8 sztuk, nie żadne podróbki - gdzie? Na alledrogo

Ale to pewnie też nieprawda i bajki

Dobra - starczy tego.

Do Ciebie po prostu nie trafia, że okazje są, w każdej dziedzinie

Weź mi pokaż te okazje. Które to są. Bo chyba mam coś z oczami.

Znajdź sprawny egzemplarz Denona, Marantza, Sony, Pioneera, Sansui czy Nakamichi wyprodukowany w latach 80-90

który można dzisiaj teraz od ręki kupić w okazyjnej cenie czyli w takiej w jakiej te sprzęty chodziły przed rokiem 2010

Trzy przykłady. Warunek jest taki, że sprzęt ma być sprawny, zadbany i ze znaczkiem którejś z podanych wyżej marek.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Daj wreszcie spokój - nie jesteś w stanie zrozumieć a mnie się nie chce pisać kolejnych takich samych postów.

Okazja - jak sama nazwa wskazuje - się trafia, a nie wisi miesiącami. Jak szukałem samochodu dla kumpla to okazje wisiały po kilka godzin, A nawet minut.

A co do cen z przed 2010 - owszem, bez problemu znajdę w tych cenach, jeżeli Ty mi najpierw znajdziesz stację z benzyną po 3,60 i gazem po 1,70zł - tak kosztowały w 2010

To mój ostatni post - EOT

Tak też właśnie myślałem.

Daj wreszcie spokój - nie jesteś w stanie zrozumieć

To Ty nie jesteś w stanie zrozumieć, że za długo w tym temacie siedzę i za dużo na własne ślepia widziałem,

żeby gładko łykać bajki o cudownych okazjach i 25-letnich sprzętach które warto kupić, bo to cuda jakieś są.

Byłem pewien, że poproszony o konkretne przykłady nie będziesz w stanie podać ani jednego

i jakoś ani trochę mnie to nie zdziwiło, jak myślisz dlaczego? Bo to wszystko są bujdy na resorach, dlatego :)

Tak jak wszystkie trupy w dziale MOTO mają oryginalne przebiegi, są niebite i po Niemcu, który płakał jak sprzedawał,

tak samo wszystkie trupy w dziale AUDIO pochodzą z prywatnej kolekcji, są sprawne i do nabycia w niebywale atrakcyjnych cenach.

To mój ostatni post

I mój również.

Albo gadamy o konkretnych (które warto kupić) modelach w konkretnej (okazyjnej) cenie

albo szkoda w ogóle strzępić ozory po próżnicy.

Ostatnio kupilem idealne pma-1060 za 500zl w oryginale. Potrzebny mi byl tylko dla obudowy. Przed 2010 rokiem ponizej 700 nie kupiles zadnej sztuki. Chyba ze okazyjnie.

?👈

Poważnie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szukać dalej czy wystarczy :)

Przed 2010 rokiem, a dokładniej zanim na tym forum został sztucznie wypromowany model PMA-1560

ceny PMA-1060 oscylowały w okolicach 300zł, a PMA-1560 w okolicach 600zł

Tylko że to było dawno i nieprawda, bo dzisiaj działającego PMA-1560 się nie kupi nawet za 1.600zł

i o tym właśnie w kółko gadam, że do samego sprzętu to ja absolutnie nic nie mam, bo niby dlaczego miałbym mieć,

tylko że jego ceny są obecnie wręcz złodziejskie, a nie żadne okazyjne jak to głoszą forumowe legendy i mity.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez parantulla

Nie zawsze, nie zawsze.

Były takie czasy, że pies z kulawą nogą tymi struclami się nie interesował.

Leżały tego na Allegro całe tony i tylko pajęczynami zarastały, aż któregoś dnia...

Kto tu wtedy był, ten może jeszcze pamięta kiedy powstał i skąd się wziął niepohamowany szał na te sprzęty,

a ich ceny rosły wprost proporcjonalnie do ilości wpisów typu "zjada na śniadanie" albo "bije na głowę".

Pierwszym odkrytym na tym forum ósmym cudem świata był właśnie PMA-1560 tylko że to było tak dawno,

że mało kto pamięta ile to wtedy kosztowało, kiedy to dokładnie było i kto dokładnie to szaleństwo rozpoczął.

A ja pamiętam, bo już wtedy mi to śmierdziało nawet przez kabel od internetu.

Jak jeden z drugim zobaczył, że na zasadzie "ten powiedział temu" dowolny szajs można tutaj wypromować,

to nagle jak grzyby po deszczu zaczęły wyskakiwać króliki z kapelusza zjadające na śniadanie i bijące na głowę.

Każdy chciał się podłączyć do koryta i na chama lansował to co akurat na strychu znalazł albo z kontenera wygrzebał

i tak w ogólnym zamęcie narodziły się "legendarne" modele sprzętów, które stały się mniej lub bardziej kultowe.

Nikt nigdy tego śmietnika nie posprzątał, bo raz że nikomu się nie chce, a dwa to jest to nie do ogarnięcia.

Zostały tysiące wpisów i setki tematów, które kolejni naiwniacy przekopują w nadziei, że znajdą tam wiedzę tajemną

i święcie wierzą w każde słowo tam napisane oraz w to, że 1.500zł na wysuszonego PMA-1560 to jest okazyjna cena,

bo żaden współczesny wzmacniacz w tych pieniądzach mu nie podskoczy i nie ma po co w ogóle porównywać.

Czyżby? Proponuję najpierw sprawdzić, ale nie zasadzie "sprawdzę sobie w internecie co tam napisali"

tylko postawić obok siebie np. Denon PMA-1500AE, np. Marantz PM-17 i np. Denon PMA-1560

Wszystkie trzy kosztują dzisiaj podobne pieniądze. Proszę je sobie postawić obok siebie, sprawdzić i uczciwie przyznać

czy aktualne ceny PMA-1560 są okazyjne czy może jednak są kpiną w żywe oczy i szukaniem idiotów, którzy to za tyle kupią?

I żeby nie było PMA-1560 nie jest tutaj żadnym wyjątkiem, bo to samo dotyczy całej reszty legendarnych klasyków.

Przed 2010 rokiem, a dokładniej zanim na tym forum został sztucznie wypromowany model PMA-1560

ceny PMA-1060 oscylowały w okolicach 300zł, a PMA-1560 w okolicach 600zł

Z twoich linkow wynika ze 500-600zł. A nie 300zł.

Z tego co widze to średnia cena cena PMA-1560 z lat 2006-2010 to ok 1300zł.

Ukryta Zawartość

Po drugie ja sie nie dziwie ze stare sprzety drozeja. Jest ich poprostu mniej i ceny wysokich modeli ida w gore. Nawet jak to srednio brzmi. Nie ma to znaczenia. Tak jak z autami. Ceny spadaja do pewnego momentu, potem rosna. Tak bylo, jest i będzie. Za 10lat PMA-1560 bedzie warty 3tys zł nawet z wyschniętymi kondami.

Ukryta Zawartość

?👈

Z twoich linkow wynika ze 500-600zł. A nie 300zł.

Z moich linków wynika, że całkiem niedawno można go było normalnie kupić znacznie poniżej 700zł

i 500zł za ten model, to nie jest żadna okazja, tylko normalna rynkowa cena, pomijając na chwilę pojebów,

którzy sami je sobie licytują po 800 czy 900zł, żeby jakiegoś frajera na "przebitkę" najstarszy numer świata złapać.

Do 300zł nie doszedłem, bo niestety aż tak daleko wstecz to archiwum nie sięga, to samo dotyczy PMA-1560

Owszem, nie jestem w stanie teraz Ci "udowodnić" jakie były ceny na 1060 i 1560 zanim nastała na nie moda,

ponieważ pierwsze entuzjastyczne wpisy na ich temat zaczęły się pojawiać na przełomie lat 2004/2005

i to akurat można sobie sprawdzić w forumowej wyszukiwarce, ale co do cen, to w tej chwili jestem bezradny,

co nie oznacza że się wycofuję z tego co napisałem wcześniej. Po prostu na tą chwilę nie dysponuję twardymi dowodami

w postaci linków do aukcji, ale jak ktoś dysponuje nadmiarem wolnego czasu i nie ma nic lepszego do roboty,

to na pewno w tych starych wpisach znajdzie i ceny po jakich PMA-1560 kupowano, a po jakich sprzedawano.

Nie przesadzajmy i nie popadajmy w skrajności.

Ale dlaczego? Gdyby nie głupia moda wylansowana dokładnie tak samo jak w przypadku starego Denona,

to dzisiaj mało kto by pamiętał o tej kupie gówna udającej samochód, no taka jest prawda.

Ani to jedzie, ani wygląda, ale czubków nie brakuje chętnych wyłożyć pięć czy dziesięć kafli na zakup tego pierdzidełka,

bo przeczytali na jakimś głupim forum, że jeżdżenie śmierdzącym i trzęsącym maluchem jest cool & trendy.

Za pięć tysięcy złotych ile bym kupił beemek takich jak Twoja? Spokojnie dwie i obie zatankowane pod korek.

Ale są debile, którym nie przetłumaczysz i koniec. Jednego takiego znam z widzenia (syn sąsiada)

co też chciał być cool & trendy i był. Dopóki było lato... Na wiosnę już jeździł Punto. Ciekawe dlaczego...

Z ciekawości aż zajrzałem i co widzę?

Ukryta Zawartość

Fabrycznie nowy w ostatnim roku produkcji stał w salonie za 9.000zł

Ludzie jednak są popierdoleni, bez kitu...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez parantulla

W 2010 licytowałem z ciekawości PMA-1560 i chyba skończył na 730 zł.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Za pięć tysięcy złotych ile bym kupił beemek takich jak Twoja? Spokojnie dwie i obie zatankowane pod korek.

O kurde, a ja 10 dalem. Ale ze mnie duren. Po 2.500 wszedzie stoja, a ja 4 razy tyle wydalem.

A moglem miec fajnego golfika.

?👈

No dobra, przesadziłem :)

Ale 525 stała u mnie pod blokiem chyba miesiąc z kartką SPRZEDAM i ceną 2.800zł piękna bordowa na jasnych skórach.

To jak to się ma do przegnitego na wylot malucha, za którego trzeba dać tyle samo albo i więcej, żeby to w ogóle jakoś jechało?

No i skąd to się wzięło? Jeszcze 5 lat temu nikt by za to złamanej złotówki mnie dał, bo na co to komu?

A jednak ktoś to kupuje, bo sam widzę, że coraz więcej tego badziewia po drogach jeździ. Skąd pytam.

Przecież z sufitu ludzie sobie tego nagle nie wzięli, a więc musiał im to ktoś gdzieś jakoś "podpowiedzieć" prawda?

To samo dotyczy Fiata 125, Poloneza, Łady, Zastawy i całej reszty komunistycznych wynalazków przypominających samochody,

które paru spryciarzy wyszarpało ze złomowiska i wystawiło na Allegro z dopiskiem KULTOWY KLASYK OKAZJA

a głąbom na jakimś forum zaczęli wmawiać idiotyzmy, że nie ma lepszego lansu jak wożenie się Polonezem z 1984 roku

Paru innych spryciarzy na innym forum wszystkim wmawiało, że nie ma lepszego soundu jak z Denona PMA-1560

Wypisz wymaluj ta sama taktyka, tylko inny przedmiot kultu i uwielbienia, ale tu nie o przedmioty chodzi, tylko o kasę :)

Kupić za 600 pograć pół roku i sprzedać za 1.600 tylko o to w tym chodzi.

Czasami się jednak trafi jakaś okazja rzadka albo nie "napompowana" przez różne fora. Rok temu kupiłem bardzo ciekawy gramofon ELAC 870, 1979r. stan idealny po pełnej konserwacji, napęd idlerowy i paskowy, pełny mechaniczny automat, gra przyzwoicie i bardzo ładnie się prezentuje ( elementy drewniane ) i zapłaciłem na .... wiadomo czym chyba 500 zł dokładnie nie pamiętam. Zakup był zupełną niespodzianką bo poszukiwałem jakiegoś klasycznego drewnianego pioneera, technicsa, denona, luxmana itp. ale ceny tych w dobrym stanie były kilkakrotnie wyższe.

Czasami się jednak trafi jakaś okazja rzadka albo nie "napompowana" przez różne fora.

Okazja powiadasz... No nie wiem, bo dla mnie okazja, to kupić za 500zł coś co normalnie kosztuje 1.000zł

Tymczasem z tego co widzę ceny transakcyjne tego Elaca mieszczą się w widełkach 150-250zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie licząc ewidentnych przypadków "kupowania" przez handlarzy po 600zł i 800zł od samego siebie (normalka)

żeby w ten sposób sztucznie zawyżyć cenę przed sprzedażą właściwą klientowi, dla którego 500zł to będzie okazja :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ramię można opuszczać ręcznie, z automatu praktycznie nie korzystam.

Gramofon był w idealnym stanie technicznym i wizualnym, z przerobionymi kablami, a te z linków powyżej z mniejszymi lub większymi usterkami, a okazja polegała raczej na ciekawej i rzadko spotykanej konstrukcji choć napęd idlerowy ma więcej przeciwników niż fanów. Zależało mi głównie na niezłym wyglądzie za niewielkie pieniądze bo do czarnych płyt podchodzę wyłącznie sentymentalnie, dlatego dla mnie była to okazja bo nic lepszego wtedy w ciągu kilku miesięcy w tej cenie nie znalazłem. Wszystko co ciekawsze kosztowało pow. 1000 zł, a do 500zł to same "plastic fantastic".

okazja polegała raczej na ciekawej i rzadko spotykanej konstrukcji choć napęd idlerowy ...

Okazja polega na kupnie w atrakcyjnej cenie przedmiotu, za który normalnie trzeba zapłacić znacznie więcej

i na tym właśnie polega cała okazyjność zakupu starego rupiecia, a raczej polegała, bo dzisiaj to już tylko ułuda.

Okazja, to zakup 30 letniego wzmacniacza za 600zł, który gra porównywalnie bądź nawet lepiej

od innych wzmacniaczy kosztujących 600zł, zwłaszcza tych bardziej współczesnych, powiedzmy 10 czy 15 letnich.

I tak w istocie było, tyle że kiedyś. Dzisiaj to są już tylko wspomnienia, na których żerują opychacze złomu.

Porównanie Denona PMA-1560 kosztującego swego czasu 600zł (nadal będę się upierał przy tej cenie)

do innych wzmacniaczy kosztujących wówczas 600zł (nowych czy używanych, to nie ma teraz znaczenia)

mogło faktycznie być dobrym argumentem za tym, żeby takiego Denona sobie sprawić i nikt tego nie neguje.

Tylko że w bardzo krótkim czasie ceny PMA-1560 osiągnęły pułap 1.000-1.200zł i dalej rosły dochodząc do 1.600zł

a na tym pułapie cenowym mamy już całe mnóstwo całkiem udanych konstrukcji współczesnych,

przy których suchar PMA-1560 ze swoją absurdalną ceną może powodować jedynie napady śmiechu.

I o tym właśnie jest ta dyskusja, że prawdziwych okazji od dawna już nie ma, są tylko nadzieje i złudzenia

podsycane prehistorycznymi opiniami sprzed lat, kiedy ceny starych klocków były zupełnie inne niż są dzisiaj.

Kilka stron wcześniej wywiązała się podobna, tylko z udziałem jakiegoś starego Marantza akurat.

Też mi tu głodne kawałki sadzili jaka to okazja kupić ten model za 700zł i to samo bla bla bla...

W ciągu pół minuty znalazłem i wkleiłem chyba pięć sztuk sprzedanych po 350-400zł

I tak będzie z każdym jednym szrotem jaki tylko sobie kto tutaj wynajdzie.

Masz jakąś ciekawą propozycję gramofonu starego czy nowego, wszystko jedno, z wkładką i igłą (o wartości ok. 200 zł w cenie) za 500zł, który byłby zbliżony jakością do tego elaca i nie był cały plastikowy?

Edytowane przez audiofan01

Masz jakąś ciekawą propozycję gramofonu starego czy nowego, wszystko jedno, z wkładką i igłą (o wartości ok. 200 zł w cenie) za 500zł, który byłby zbliżony jakością do tego elaca i nie był cały plastikowy?

Ja np kupiłem taką toshibę za 360 z wysyłką - to nie jest plastik więc chyba o to chodzi :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez K-man

Całkiem ładny choć osobiście ten elac podoba mi się bardziej ale to rzecz gustu. Nie mniej jednak to kolejny przykład dobrego zakupu. Urządzenia rzadkie i niepopularne, których jest mało na rynku wtórnym i którymi nikt się za bardzo nie podnieca łatwiej kupić okazyjnie. Ten Elac w czasie swojego debiutu to był prawie najwyższy model i na tamte czasy hi-END. Natomiast przykład tego wzmacniacza marantza to (tu zgadzam się z parantulla) to klasyczne" pompowanie" przeciętniaka.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.