Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro

Rekomendowane odpowiedzi

dd32

>Proponuje przeczytać moje komentarze na allegro

To i właśnie je sobie czytam. Kilka cytatów:

"Dopiero po interwencji Allegro przyjął reklamację Odesłałem CD Próbował wymósić pozytywa Kasy nie oddał"

"wysłał zepsuty magnetowid niezgodny z opisem. Przy kontakcie telefonicznym udziela niedorzecznych odpowiedzi, uchyla się od odpowiedzialności."

"W 2 serwisach stwierdzili,że był nieudolnie naprawiany.Przed aukcja zapewniał mnie,że wszystko ok i nie ruszane.Chciał mi zwrócić 75,a naprawa wyniosła 230.Na propozycję zwrotu odmówił:"nie jestem sklepem"."

"towar beznadziejny.Na prośbę zwrotu dowiedziałam się ,że wszystko .było real foto.Gilotynka nie tnie ,koreks uszkodzony,suszarka też"

Wystarczy? Możesz już przestać się tłumaczyć - jedynie się pogrążasz.

DD uciekasz od tematu - masz problem ze zrozumieniem? Napisałem Ci coś, ustosunkujesz się czy będziesz dalej sam ze sobą rozmawiał?

sprawa druga. Sprzedawcę poznaje się nie po tych udanych transakchach - wkońcu po to się prowadzi biznes, ale po tym jak rozwiązuje problemy!!!! Ty ich nie rozwiązujesz! i o to jest batalia, która mam nadzieje przeniesie się na inne fora. Dziwnym trafem kilkanaście osób czepiło się Ciebie na tym forum... to pewnie wierzchołek góry lodowej. To przypadek? jesteś bochaterem tego żenującego serialu juz od dłuższego czasu. Chyba moda na sukces i telenowela klan ciągną się dłużej! Kończ waść... tak niewiele trzeba aby wyjść z twarzą.

Nie tłumacze się tylko stwierdzam fakt. A kilku tzw. uczciwych zawsze sie znajdzie. Co mi chce Pan udowodnić że ja jestem bee a jamaja cool. Przedstawia Pan te same osoby w koło robiąc sztuczny tłum. A tych tzw. "uczciwych" było naprawde kika osób. Na szczęscie są one wyjątkami.

To jest oczywista sprawa. Że jest zwrot należności i pokrycie kosztów ewentualnyhc napraw. Ja prowdzę komis i rządzi się on normalnymi prawami rynku-czytaj sklepu. Ale sklepy też nie pozwalają sobie na przejawy "kombinowania". Dlateogo przed zabraniem głosu proponowałem trochę poczytać.

jesteśmy na pan? niedawno DD użyłeś webec mnie dosyć obraźliwych określeń. Prosiłem Cię abyś się ustosunkował do fragmentu poniżej. Nic nie chcę udowodnić - czytaj ze zrozumieniem. To sprawa dla osoby która Cię pozwie.

"jak jesteś taki w porządku dd to zrób opis na swoich akucjach jak załatwiasz reklamacje i jakie są warunki reklamacji. dokładnie, punkt po punkcie! zobaczymy ile wytrzymasz. zawrzyj klauzulę, że w przypadku niesprawności odsyłasz kasę, pokrywasz koszta transakcji lub naprawy pod warunkiem dokonania jej we wskazanym przez Ciebie punkcie lub przec Ciebie samego, oraz np pod warunkiem nie otwierania sprzętu. uczciwe?"

spokój był by na forum, żaden naciagacz, złodziej i oszust nie upominał by się o swoje - jasne zasady.

OK. ZAŁATWIONE W STRONIE O MNIE

PEŁNA SATYSFAKCJA:

NA KAŻDY TOWAR UDZIELAMY 3 DNIOWEJ GWARANCJI ROZRUCHOWEJ,POKRYWAMY KOSZTY EWENTUALNYCH NAPRAW LUB ZWRACAMY PIENIĄDZĘ JEŻELI TOWAR NIE SPEŁNIA PANSTWA OCZEKIWAŃ.

GWARANCJA NIE UWZGLĘDNIA SIĘ: W PRZYPADKU STWIERDZENIA USZKODZEŃ MECHANICZNYCH,ZERWANIA PLOMB, INGERENCJI LUB MODYFIKACJI ZEWNETRZA.

Nadal nie rozumiem jak bez otwierania ocenić jakość ewentualnej naprawy lub nawet rzetelność. To że gra to jest dopiero 35 % sukcesu, a w środku może być już inny wmacniacz.

Rozumiem że są też nieuczciwi klienci, ale sens ma plombowanie zespołów, bloków zasilacz, transformator, radiatory z tranzystorami etc ale dziękuje, blombowanej skrzynki to ja już nie kupię. To tylko załatwia interes sprzedającego.

no tak, problem w pelni nie rozwiazany jak pisze muls

lecz z drugiej strony... od strony sprzedajacego, dostac przelew za przedmiot to 40% sukcesu, 60% - bezpieczna droga przykladowo wzmacniacza do odbiorcy (poczta, kurier...) i zadowolenie odbiorcy (od strony technicznej i wizualnej)

sprawa zaklejania klocków plombami - argumenty jednej i drugiej strony uwazam za podstawne.

grunt to rzetelny opis, duza ilosc fotek w odpowiedniej rozdzielczosci (bez retuszów), pewny sprzedawca

z naszej strony mozliwosc zadawania pytan...

najlepsza sprawa - odbior osobisty :)

dd32:

To jest bełkot, a nie żadna "gwarancja satysfakcji". Nabywca musi mieć możliwość sprawdzenia, że wewnątrz obudowy znajdują się oryginalne podzespoły - ty natomiast unieważniasz tą niby-gwarancję w przypadku zerwania plomb.

Skoro sprzedajesz urządzenia "łatane" najniższym możliwym kosztem, z użyciem nieoryginalnych części, to powinieneś wyraźnie opisywać w aukcjach zakres i sposób dokonania napraw, oraz zagwarantować możliwość zwrotu w przypadku odkrycia przez nabywcę wad lub przeróbek nieuwzglednionych w opisie. '

A tłumaczenie, że zwrotów nie przyjmujesz, bo było "real foto" to już wybitne kuriozum.

Jesli chodzi o sprzedawców do których pojawiły się wątpliwości to uważam że w grę wchodzi tylko i wyłącznie odbiór osobisty w przeciwnym wypadku darowałbym sobie zakupy u takiego handlarza, szkoda nerów i kasy.

mój pomysł na kupienie sprzetu , otworzenie go i posiadanie dowodu jesli coś było grzebane i jest nie tak jak być powinno (czyli np. włozone najtańsze komponenty itp.) i udowodnienie sprzedawcy że taki przysłał i że to nie my zagrzebalismy:

sprzęt kupujemy zastrzegając sprzedawcy że MUSI być zaplombowany w widoczny sposób

odbieramy paczkę ze sprzętem

ustawiamy kamerę video (własną lub pozyczoną) i od momentu otwarcia paczki NAGRYWAMY

czyli najpierw nagrywamy moment wyciagania sprzętu z paczki i robimy zblizenie na miejsca w których powinna się

znaleźć plomba - jeśli jej nie ma już mamy pierwszy dowód nieuczciwości sprzedawcy (umawialiśmy sie z nim że plomba ma być)

nastepnie cały czas nagrywając otwieramy sprzęt - jeśli cos wzbudza nasz niepokój - zoom - tylko wazne zeby cały czas nagrywać

jeśli na oko wszystko jest OK (brak śladów prymitywnych napraw,wszystkie komponenty wyglądaja tak jak powinny)

-bierzemy się za podłączanie sprzętu - oczywiscie cały czas nagrywając

w ten sposób mamy kasetę na której widać stan faktyczny od momentu wyjecia z paczki - myślę że niezły argument

dla ewentualnego nieuczciwego sprzedawcy - jeśłi uzna za niewystarczający myślę że mając w ręku taki dowód warto zgłosić sprawę na policje,allegro - rozsądny sprzedawca powinien uznać nasze argumenty i załatwić sprawe polubownie

czekam na opinie co o tym myslicie drodzy forumowicze

tu jest niezle:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wzmak polski, ale opis niemiecki... Ale zwlaszcza zwracaja uwage dane techniczne (Technische Daten) -- ujawnia sie dopieo po wcisnieciu CTRL+A ;-)

Ukryta Zawartość

marcins737:

>ustawiamy kamerę video (własną lub pozyczoną)

Takie kombinacje może i warto ćwiczyć, jak się kupuje domy albo samochody - w przypadku klocków po kilkaset złotych to przerost formy nad treścią. Równie dobrze możesz zaproponować wynajęcie biegłego z zakresu elektroniki i otwarcie sprzetu u notariusza ;)

czyli pozostaje czytać komentarze sprzedawców,liczyć na fart lub odbierać osobiście...no i oczywiście pamiętać o audiostereo bo wiele mozna tu wyczytać

a tak na marginesie wciąż wydaje mi się że na ebay.de nie ma takiego cyrku , ceny lepsze a wybór ...wiadomo jaki

pozdrawiam

Zanim zdecydujemy sie na zakup na aukcji polecam kilka sprawdzonych krokow:

1. Kontakt telefoniczny ze sprzedajacym, bo nie ma to jak rozmowa,

2. Lektura wystawionych komentrzy,

3. Kontakt z osobami, ktore cos juz u danego sprzedajacego kupily.

Oczywiscie najlepszy jesy odbior osobisty, ale jak pokazuje zycie i to czasem nie wystarcza.

>dd32

popieram twarde warunki, sam sprzedawalem rozne rzeczy i wiem co robia polacy... psalem juz o tym wczesniej.

czy jednak przewidujesz robic zdjecia srodka sprzetu , ktory byl naprawiany? pytam, bo jestem szczerze zainteresowany kilkoma rzeczami u ciebie, a napewno bede jeszcze bardziej w przyszlosci. z drugiej strony nie ukrywam, ze ziarno niepewnosci zostalo zasiane ;)

dd32. Zresztą,naprawa sama w sobie nie dyskwalifikuje urządzenia.Jeśli jest zrobiona przez kogoś, kto wie co robi, to naprawa może nawet poprawić stan urządzenia, ale jeśli to jest robione, byle grało ( a tak jest najczęściej ) to do tego najczęściej służą te plomby na skrzynce. Ale gwoli wyjaśnienia jeszcze raz powtarzam -mój przypadek nie dotyczy HI FIaudio.

>marcins737

Albo ja jestem taki pechowiec albo nie jest zbytnio lepiej z tym ebay.de... Własnie po dłuższym czasie (ze 3 tygodnie bo przerzucałem sprzęt przez znajomego z niemiec, żeby zaoszczędzić na kosztach przesyłki) otrzymałem w poniedziałek Pioneera PD-S802. Paczka przez znajomego nawet nie rozpakowana - przekazując mi ją pytał co jest w środku :) W związku z tym, że mój pre jest aktualnie w stanie resuscytacji :/ (wtopa z allegro) to nie śpieszyło mi się z uruchamianiem - dałem mu nabrać temperatury pokojowej przed podłaczeniem do prądu. CD postał całą noc - rano postanowiłem sprawdzić chociaż jak świeci wyświetlacz i posłuchać jak chodzi napęd. Po włożeniu płyty konsternacja - hmm jakby nie krecił, nie zmieniła się też ilość dostępnych ścieżek na wyświetlaczu. Wcisnąłem Play i nic. Aż mi się wierzyć nie chciało. Włożyłem inną płytę. To samo...

Po pierwszym mailu sprzedajacy oczywiście odpisał, że wszystko powinno być OK i że mam włożyć płytę napisami do dołu... no kurde jakbym nie wiedział, z powodu tego mechanizmu wybrałem CD Pioneera. Zobaczymy co odpisze po następnym. Jeśli to będzie 380pln w plecy to się chyba potnę... kupiłem CD z myślą o instalacji DACa Stelmacha a teraz będę kasę wydawał na naprawy. Dwie wtopy w tak krótkim okresie czasu. I jak tu kupić coś używanego ? A jak potem sprzedać skoro psuje się opinia na temat takich zakupów na allegro ? Czy moje ponad 400 punktów powstałe z jeszcze większej ilości pozytywnych będzie w stanie przekonac kupującego ? Ehhh.

>Cooger

Spokojnie, ja też kilka dni po zakupie PD-S802 miałem taką jego zapaść: nagle z dnia na dzień kompletny truposz. Ponieważ i tak miałem go tuningować, od razu posłałem w takim agonalnym stanie do Rushy. Ten zaś tylko rozkręcił CD, skręcił spowrotem i... znów zaczął działać! Do dziś nie wiadomo, co to było. No, sam się naprawił.

Z drugiej strony słyszałem, że w tych napędach czasami odkleja się soczewka. Wystarczy przekleić. Popatrz, może coś tam grzechocze w środku :-)

zwolennik łagodności

Dopóki niemiec nie odpisze to nie dotykam go śrubokrętem. Jakoś wewnętrznie byłem przekonany, że jak to nie idzie przez polskie mataczące rączki to będzie OK bo jednak tamten naród to inna mentalność i zasobność kieszeni. Nie pomyślałem, tylko żeby sprawdzić czy to czasem nie z byłego NRD ;)

Czekam na odpowiedź od niemca no i zobaczymy. Jeśli się wypnie a uszkodzony będzie laser to się chyba potnę - 230pln :/

Ukryta Zawartość

390zl, jesli ktos chce to chyba warto.

na innych aukcjach sa za 1200zl ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tytuł aukcji:

Wzmacniacz TECHNICS SU-8055 USZKODZONY 30pln FOTO (numer 97964302)

a w treści:

Przedmiotem aukcji jest super niezawodny wzmacniacz

TECHNICS SU-8055

:)))

Ukryta Zawartość

Przestroga dla wszystkich naiwniaków:

Jako "rusha" dokanałem zakupu na allegro u niejakiego dd32=hifiaudio

Aukcja zakończyła się wymianą negatywów, wysłuchałem kilku obelg, straciłem czas, nieco zdrowia i około 300zł.

Niewiele później dd32 zmienił konto na hifiaudio :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jako, że przyjął w końcu zwrot towaru, a pieniędzy nie oddał do dziś, to chyba podsumowywać sprawy nie muszę.

Może by się tak zkrzyknąć i jakiś pozew zbiorowy (innej legalnej drogi raczej nie ma) ?

W grupie zawsze raźniej a i dobrego zdwokata można by wynająć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Też miałem niestety z tym złodziejem do czynienia. Wzmacniacz który kupiłem od tej mendy pograł mi może z dwa tygodnie. Po rozkręceniu go okazało się, że był mocno grzebany, mimo zapewnień, że nie był nigdy naprawiany. Poza tym zdrapanie wartości ze scalaków to jest szczyt skurw...

Przestrzegam przed tym cwaniaczkiem

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.