Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe z 2 wzmiacniaczy i odtwarzacza

Aggie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jeszcze w zeszłym roku kupiłam wzmacniacz Audiolab 8000S i kolumny do systemu 5.0. Jako, że głównie zależy mi na dobrym dźwięku stereo wolałam wybrać wzmacniacz niż amplituner w porównywalnej cenie. Chciałabym teraz rozbudować ten system, aby można było na nim oglądać filmy w 5.0 (jak na razie subwoofera nie będzie, bo z miejscem na niego jest trochę ciężko) i tutaj moje pytanie: czy można zrobić system do obsługi 5.0 (a właściwie 4.0, bo pomieszczenie jest na tyle małe, że rezygnujemy z podłączenia przedniego środkowego głośnika) z dwóch wzmacniaczy i odtwarzacza blu-ray/dvd?

Wymyśliłam taki sposób: audiolab ma możliwość pracy jako końcówka mocy (ten wzmacniacz obsługiwałby przednie głośniki), dokupiłabym do niego drugi, już tańszy, używany wzmacniacz, który też mógłby pracować jako końców mocy, i do tego odtwarzacz blu-ray, który już sam w sobie ma przetworniki i rozdziela sygnały na poszczególnie kanały (ma z tyłu wyjścia na głośniki przednie, tylne, subwoofer) - widziałam, że jakiś odtwarzacz LG ma takie wyjścia z tyłu. Sygnał z odtwarzacza byłby przekazywany do wzmacniaczy i dopiero do tych wzmacniaczy byłyby podłączone kolumny.

Tylko czy to będzie dobrze działało? Czy może lepiej kupić jakiś amplituner? Tylko problem jest taki, że nie chciałabym przez amplituner słuchać stereo, a przepinanie kabelków za każdym razem gdy chciałabym oglądać film uważam za bezsensowne.

Wydaje mi ze Audiolab 8000S ma z przodu pokretlo wyboru trybu pracy integra/koncowka.

Co do pierwszej czesci pytania to jesli z poziomu dvd/br bedziesz mogl sterowac poziomem glosnosci oraz ustawic opoznienia to powinno dzialac.

Coś takiego łatwiej jest zrobić gdy wzmacniacze mają cyfrowy wyświetlacz poziomu głośności - wtedy podłączasz sygnał wyjściowy z dvd do obu wzmacniaczy [w trybie wzmacniacza, a nie końcówki mocy] i regulujesz głośność pokrętłami wzmacniaczy, a de facto pilotem oba naraz.

może się też pojawić jeszcze jeden problem , mianowicie głośnika centralnego ( o subie napiszę później )

są filmy , muzyka w których zapis dźwięku jest tak zrobiony że jak ma coś zagrać z głośnika centralnego to z innych nie poleci więc może dojść do sytuacji , że np nie usłyszysz części dialogu , a zakup kolejnego wzmacniacza i głośnika centralnego mija się z celem

nie wiem czy DVD w opcjach będzie miało możliwość takich ustawień aby wyłączyć tam centrala i dźwięk był przekazywany tylko na resztę kolumn - wg mnie raczej nie

ja bym jednak przemyślał zakup amplitunera do kina domowego może jakiejś używki z wyjściem pre-out aby do tego wyjścia podłączyć obecny wzmacniacz i nadal cieszyć się dobrym stereo

pytanie jaka kasa do wydanie na to jest , bo rozumiem ,że oprócz suba reszta kolumn już jest ?

co do samego suba , to o ile wzmacniacz jest w stanie odpowiednio zasilić kolumny aby dały basu , to niestety amplituner tego już nie zrobi , owszem bas będzie ale trzeba mocniej podkręcić lub też sporo pogrzebać w ustawieniach amplitunera

sub da pikanterii kinu domowemu a jak z niego chcesz zrezygnować ( nie wspominając o centralnym ) to ja bym się w to nie pchał

na prawdę nie znajdziesz miejsca na centrala i suba ?

dobry subwoofer niezależnie gdzie stoi powinien zagrać dobrze w kinie domowym a i kształty , kolory są też różne do wyboru

@Gummo: z Audiolabem nie mam problemu, wiem, że ma pokrętła i można go ustawić jako końcówkę. PS. Jestem kobietą, więc "będziesz mogła", a nie "będziesz mógł" ;)

@sattik: u mnie ta opcja odpada, bo Audiolab nie ma wyświetlacza.

@Maciejosss: Co do głośnika centralnego, to jak kupowałam system, to facet zrobił nam oczywiście odsłuch i puszczał też filmy nagrane w 5.1, ale wyłączając głośnik centralny i suba. Nie odnosiłam wrażenia, żeby nie było słychać dialogów. Oczywiście to może być kwestia konkretnego filmu, bo w sumie jak się zastanowiłam, to to co mówisz, ma duży sens. Głośnik centralny mam, więc gdyby się okazało, że faktycznie nie słychać dialogów, to mogę go podłączyć, miejsce powinno się znaleźć. Sprzedawca nas po prostu przekonywał, że gdy przednie kolumny są ustawione dosyć blisko siebie, to umieszczając między nimi jeszcze głośnik centralny można odczuwać pewne niedopasowania dźwiękowe między dialogami, a całą resztą.

Co do suba, to niestety, ale z miejscem będzie na prawdę ciężko (chyba, że możesz polecić coś na prawdę małego). Kupiliśmy głośniki przednie (Avance), które mają jeszcze głośniki niskotonowe umieszczone nisko po bokach, więc mam nadzieję, że będzie to jakaś namiastka suba.

Wczoraj jeszcze zaczęłam się zastanawiać nad taką opcją: odtwarzacz BD/DVD z wyjściami analogowymi dla 5.1/7.1 + ten mój wzmacniacz Audiolab. Są przecież zestawy kina domowego, które zamiast amplitunera mają po prostu odtwarzacz, który odpowiednio dzieli sygnał (np. Samsung). W tym momencie tył i ewentualnie centralny głośnik byłyby podłączone bezpośrednio do odtwarzacza, a przód przez końcówkę mocy (czyli odpowiednio przełączonego Audiolaba). W ten sposób sterowałabym głośnością przez odtwarzacz. Może takie rozwiązanie jest lepsze od mojego 1. pomysłu?

Może takie rozwiązanie jest lepsze od mojego 1. pomysłu?

Kombinujesz kompletnie bez sensu.

Kup za "grosze" używany amplituner z wyjściem pre-out. Podłącz do tego Audiolaba poprzez main in. Głośniki przednie będą napędzane przez Audiolaba a resztę obsłuży amplituner.

Nie będzie kłopotów ze sterowaniem głośnością.

Żeby głośniki grały musisz mieć po drodze wzmacniacz ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

@Maciejosss: Co do głośnika centralnego, to jak kupowałam system, to facet zrobił nam oczywiście odsłuch i puszczał też filmy nagrane w 5.1, ale wyłączając głośnik centralny i suba. Nie odnosiłam wrażenia, żeby nie było słychać dialogów.

mam płytkę Jean Michael Jarre AERO , typowo zrobiona na efekt dźwiękowy

bez centralnego nie zagra , a bez suba zagra jak z "jamnika"

na tej płycie jest 6 oddzielnych ścieżek dźwiękowych dla każdej z kolumny osobno

w filmach to same dialogi najgłośniej lecą właśnie z centrala

podaj kwotę na suba i jaki masz duży pokój ?

@Maciejosss

w ampli lub odtwarzaczu masz mozliwosc ustawienia "brak centralnego" - nie kazdy chce/ma glosnik centralny

Wczoraj jeszcze zaczęłam się zastanawiać nad taką opcją: odtwarzacz BD/DVD z wyjściami analogowymi dla 5.1/7.1 + ten mój wzmacniacz Audiolab. Może takie rozwiązanie jest lepsze od mojego 1. pomysłu?

potrzebujesz dodatkowo jedna dwukanalowa koncowke mocy (lub wzmak) aby napedzic tylne glosniki - rozwiazanie lepsze, drozsze ale i problematyczne. jesli to ma byc tylko do filmow to lepiej sobie odpusc. Jesli masz juz odtwarzacz BD to kup amplituner z preout - tanio i prosto masz stereo i KD w jednym systemie z mala iloscia klockow

Ok, czyli widzę, że bez amplitunera się nie obejdzie.

W takim razie jakie amplitunery z wyjściem pre out możecie polecić? Kwota jaką chciałabym na to przeznaczyć to max 1000 zł (oczywiście w grę wchodzą też używane ampli). Wiem, że zaraz usłyszę, że za 1000 zł to nie kupię dobrego sprzętu, ale chyba można wybrać coś lepszego z tej najniższej półki? I tak głównie jestem nastawiona na stereo, a do tego sprzęt już mam i jestem zadowolona z efektu. Trochę przeszukiwałam forum i widziałam, że polecane są amplitunery Yamaha, ale jakie modele do tych 1000-1100 zł są warte zainteresowania? RXV 663?

podaj kwotę na suba i jaki masz duży pokój ?

Co do kwoty to ciężko jest mi powiedzieć, bo nie wiem, czy za kwotę do 1000 zł można kupić coś dobrego i małego. Subami się nie interesowałam, więc nawet nie wiem jaka cena dla nich to "mało". Pokój jest ok. 19m2 (niecałe 4 m szerokości x ok. 5 m długości).

Aggie, tak jak myślałaś na początku z dwoma wzmacniaczami - jest to realne, ale musisz dokładnie sprawdzić w menu odtwarzacza czy ma możliwość przekierowania sygnału przeznaczonego dla głośnika centralnego do frontów. Bez tej opcji się nie obejdzie.

Ja tak kiedyś kombinowałem, gdy nie miałem amplitunera i nawet mi wyszło.

ta Yamaha nada się już do tego aby spiąć odpowiednio sprzęty ze sobą , ale pytanie czy znajdziesz taką używkę

z subów można kupić "kosteczki" o wymiarach poniżej 35x35x35cm lub zbliżone wymiarem - więc niewielkie np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub węższe a dłuższe , i oba spokojnie odpowiednio napędzą pokój 20m2

ja bym co prawda nie używał tego jako podstawki pod kwiaty , ale może gdzieś w rogu pokoju za firanką znajdzie się troszkę miejsca na niego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Aggie najmocniej przepraszam. Moj blad.

Co do tematu to mam NADa (main in) polaczonego z amplitunerem Marantza (pre out) i jest lepiej niz dobrze. Jest jeszcze inna opcja Twoj Audiolab + 3kanalowy procesor do kina Yamaha DSP-E800. Powinno zalatwic sprawe w 100%.

Aggie, tak jak myślałaś na początku z dwoma wzmacniaczami - jest to realne, ale musisz dokładnie sprawdzić w menu odtwarzacza czy ma możliwość przekierowania sygnału przeznaczonego dla głośnika centralnego do frontów. Bez tej opcji się nie obejdzie.

O, nie wiedziałam. Dzięki za podpowiedź :) Czyli wybór odtwarzacza czysto przez internet odpada. Trzeba będzie się przejechać do jakiegoś euro czy media i dokładnie przetestować potencjalny zakup.

Jest jeszcze inna opcja Twoj Audiolab + 3kanalowy procesor do kina Yamaha DSP-E800.

O takim rozwiązaniu jeszcze nie słyszałam. Nie wiedziałam, że jest coś takiego co pozwala w ten sposób rozbudować system do 5.1. Poczytałam trochę o tym procesorze (z resztą na tym forum :) ) i wygląda to bardzo zachęcająco (szczególnie biorąc pod uwagę cenę). Niestety z tego co się pobieżnie zorientowałam (allegro i ebay) to trochę ciężko to dostać :(

Ok, czyli widzę, że bez amplitunera się nie obejdzie.

W takim razie jakie amplitunery z wyjściem pre out możecie polecić? Kwota jaką chciałabym na to przeznaczyć to max 1000 zł (oczywiście w grę wchodzą też używane ampli).

za 1 tys mozna kupic fajny uzywany ampli z preout np denon 38xx, marantz 7xxx, onkyo 80x (tu troszke drozej) i inne

Mam podobne rozwiązanie: ampli i końcówka. Polecam. Radziłbym któryś ampli z dekoderami dźwięku HD. Ja mam Onkyo TX-SR705. Niezły i ma dobry system kalibracji. Dzięki dekoderom dźwięku HD nie bedziesz musiała kombinować z drogimi BR z dobrą sekcją audio 7.1. Wystarczy dobry odtwarzacz uniwersalny za 700 zł. Onkyo bywa do kupienia za 1500 zł na allegro. Dzięki HDMI i wejściom cyfrowym, może stanowić też „górkę rozrządową”. Podłączysz cyfrowo i kompa, i tuner kablówki i BR.

Jeśli chodzi o suba, to gorąco doradzam zakup. Ścieżka dźwiękowa filmów ma znacznie więcej głębokiego basu. To niepotrzebnie katuje głośniki niskotonowe w kolumnach. Na moich starych Radmorach LS40 myślałem, że cewka głośnika wyskoczy ze szczelin. Kup jakieś małe pudełko, byle odciążyć kolumny.

Aggie najmocniej przepraszam. Moj blad.

Co do tematu to mam NADa (main in) polaczonego z amplitunerem Marantza (pre out) i jest lepiej niz dobrze. Jest jeszcze inna opcja Twoj Audiolab + 3kanalowy procesor do kina Yamaha DSP-E800. Powinno zalatwic sprawe w 100%.

moze glupie pytanie ale kto pyta nie bladzi wiec zadam do czego sluzy main in i pre out?

Main in = wejscie na koncowke mocy

Pre out = wejscie na przedzwmacniacz

np. W wyniku polaczenia 'pre out' w amplitunerze z 'main in' wzmacniacza stereo uzyskujesz zasilane wybranych kanalow przez koncowke mocy wzmacniacz stereo a nie amplitunera. Wejscie 'Main in' jest najwygodniejsze po glosnoscia wszystkich koncowek (wbudowanych w amplituner jak i tych we wzmacniaczu stereo) sterujesz za pomoc galki w amplitunerze.

Jeśli chodzi o suba, to gorąco doradzam zakup. Ścieżka dźwiękowa filmów ma znacznie więcej głębokiego basu. To niepotrzebnie katuje głośniki niskotonowe w kolumnach. Na moich starych Radmorach LS40 myślałem, że cewka głośnika wyskoczy ze szczelin. Kup jakieś małe pudełko, byle odciążyć kolumny.

wczoraj porobiłem próby ustawień amplitunera Onkyo TX-NR609 różnych ustawień dźwięku bez suba

jestem pod wrażeniem , ze mógłbym wywalić suba z pokoju i kolumny oddały by w pełni ( no może nie całkiem ) bas równie mocny co z subwoofera , ale tak jak pisze kolega kosztem obciążenia kolumn

moje kolumny przenoszą od 35hz więc dość nisko schodzą i bas w kinie bez suba był imponujący ( nawet takiego się nie spodziewałem ) , ale zasługą oczywiście jest amplituner , bo ba starym Panasonicu bez suba nie dało się słuchać

jedyne co na razie nie udało mi się zmienić to to że po przełączeniu na stereo bas który ustawiłem na +10 w kinie w stereo nadal był na "10" a chciałbym aby był na "0" , ale to może kwestia pogrzebania w ustawieniach

co jak co sub wg mnie to nadal potrzeba w kinie , choćby po to aby odciążyć głośniki , jak chcemy z niego zrezygnować to kosztem ustawień oraz "skaczącej cewki" w głośnikach frontowych

Dzięki za podpowiedzi. Będę więc szukać jakiegoś ampli z pre out lub, jeśli się uda znaleźć to ten procesor Yamaha DSP-E800 (bo całkiem podoba mi się ta opcja).

Nad subem pomyślę. Na razie i tak nie będę w stanie kupić i ampli i odtwarzacza BD i suba, więc sub będzie musiał trochę poczekać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.