Skocz do zawartości
IGNORED

MINI DAC TDA1543 z EBAy jak uruchomić?

nikifor

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem ostatnio taki oto kit daca z ebay

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W zestawie przyszła płytka i elementy wszystko polutowałem ale kiedy chciałem polutoać kondensatory w smd nie miałem miernika pojemnośći i wszystkie polutowałem na chybił trafił,po podłączeniu do prądu wszystko wygląda ok są napięcia za stabilizatorami min 5v oraz 3,3v na układ cs8416,przetwornik po podłączeniu pod wyjście coax nie wydaje z siebie żadnego dzwięku sprawdzałem na kilku żrudłach.

Czy jest możliwe że przez wlutowanie kondensatorów smd w nieodpowiedniej kolejnośći oraz niedobranej pojemnośći układ cs8416 nie chce się wzbudzić?

Kiedyś składałem daca usb na pcm2704 i ten układ aby działał musiał mieć kondensatory 22pf przy kwarcu inne nie działały.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

właśnie o to chodzi ze nie mam żadnego schematu jedynie sa oznaczenia na pcb przy kondensatorach smd min:

0.01

0.022

0.1

0.001

nie bardzo wiem jak to się przekłada na nF albo na pF>CZYLI przyczyną nie działania daca są żle dobrane kondensatory smd przy cs8416? bo nic innego nie przychodzi mi do głowy

Jak można na pałę lutować kondensatory?

Co Ty myślałeś że to koraliki są? dla ozdoby?

Nie wiadomo czy to jest przyczyną bo nie wiemy czy, co i jak pomyliłeś.

Te liczby to pojemności - jak to odczytać? wysil się, w sieci wszystko jest.

wszystkie kondensatory elektrolityczne oraz rezystory zostały wlutowane poprawnie,natomiast wlutowane na pałę zostało tylko kilka sztuk kondensatorów smd przy cs8416 tda jest lekko ciepły więc wszystko jest ok układy pracują tylkonie wiadomo czy odbiornik przetwarza sygnał coax prawidłowo,niedowiem sie do puki nie zamówię miernika pojemności abo nowych kondensatorów na które mószę nieco poczekać ew wepchnę zwykłe o prawidłowych pojemnościach.

idź do sklepu kup kondensatory SMD o pojemnościach które podałeś i wlutuj na swoje miejsce. Jak nie zadziała to skopałeś w innym miejscu. Pomyśl jaka jest różnica miedzy 0.001 a 0.1? Myślisz ze ktoś dał 100 krotną tolerancję?

Nie wszystko high-end co się świeci......

przystępuje do zamówienia kondensatorów ale mam problem z tymi oznaczeniami czy 0

0.01 >to nF czy pF NIE mam pojęcia na pcb są tylko te oznaczenia i weż się teraz domyśl czy to kondensatory w pF czy nF:(

ach te chinole więcej od nich nic nie kupię.

wkurza mnie tylko że muszą być idealnie dopasowane kondensatory żeby ruszył ten cholerny układ cs8416

teraz muszę płaćić za wysyłkę 6szt kondensatorów po8groszy 15zł

potrafię bardzo dobrze lutować smd ale nie posiadam miernika pojemnośći i zaskoczyły mnie nieopisane kondensatory w woreczku,z dataschita csa wyczytałem że tam próbkowanie ustawia się za pomocą kondensatora i rezystora ale czy każdy odbiornik cyfrowy tak ma?

czy każdy odbiornik cyfrowy tak ma? raczej nie. Kondensatory w Twoim przypadku można sprawdzić w prosty sposób. Jeżeli w grę wchodziły trzy różne wartości różniące się rzędem wielkości, to można taki kondensator podłączyć w szereg pomiędzy np. cd i wzmacniacz. Najmniejszy z nich będzie najbardziej obcinał niskie tony, przy największym niskich będzie najwięcej.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

ostatnie pytanie,czy konieczne jest połączenie przetwornika kablem coaxial czy może to być najzwyklejszy kabel czincz bo akurat nie mam kabla coax tylko zwykły do audio,alemyślę że sygnał cyfrowy powinien iść ina zwykłym,jeśli koniecznie musi być coaxial no to mamy rozwiązanie.

Wkurzyłem się czekaniem na kondensatory do tego daka zresztą pewnie uszkodzony jest odbiornik cs,nie sądze aby kilka kondensatorów miało aż taki wpływ na działanie:)nie czekając rozebrałem moje dvd-LG na przetworniku PCM1753 wylutowałem z niego przetwornik i w miejsce wyprowadzeń i2s podpiołem bezpośrednio kabelkami do TDA1543 i zagrał:) tylko nie znam się natych wyprowadzeniach i nie wiem dlaczego jest ich aż tyle, w pcm1753 było:

BCK,DATA,LRCK,GND,SCK a podpiołem tak :

BCK>BCK

DATA<>DATA

GND><GND

LRCK.,WS

nie wiem do czego pozostały najważniejsze że gra:) TDA1543 gra całkiem przyjemnie i szczegółowo z dość wyrażnym wokalem troszkę analogowo,ale płasko jak deska zero impaktu bas cieniutki,może za mało podpięte wyprowadzeń i2s

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.