Skocz do zawartości
IGNORED

Jak gramofon, głównie ostra muza

snowmean

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnimi czasy zachorowalem na gramofon. Czesto mam u siebie jakies winyle, ale nigdy nie mialem je odsluchac.

Muza glownie metalowa, death, progressive, takze rock, darkwave

Zastanawiam sie nad urzadzeniem odpowiednim do tego typu muzy

Moze byc uzywane, z tego co wyczytalem chwali sie starocie z lat 70-80, Thorensy ale ni w zab nie potrafie sie zdecydowac na konkretny model

W sumie nie wiem czy rodzaj muzy ma w ogole znaczenie w przypadku doboru urzadzenia, tak czy inaczej zalezy mi na dobrej jakosc dzwieku, jestem wymagajacy, ale w granicach rozsadku. Cena powiedzmy z maksimum oscylujacym w granicach 600-700zł

Co byscie zaproponowali szanowni eksperci

Dzieki

Winylowy LAMER

• Redaktorzy

jck - direct drive jest dobry tylko wtedy, kiedy jest bardzo dobry. Kiedy opanowano jako tako technologię dd, zaczęto montować to w najtańszym szajsie, w plastikowych gównach przy których nawet Technics 1210 to niezła maszynka. Tymczasem dobre dd to nieliczne wysokiej klasy japończyki, z których wiele nie trafiło nawet do Europy, bo były za drogie. Z tego co można jeszcze dostać, to dobre są takie wielkie Denony, Technics 150/1500 (nie 1200!), jakieś JVC, ew. wysokie modele Micro Seiki, coś tej klasy. Natomiast to co można dostać zwykle na szrotach to plastikowe zabawki. W porównaniu z tym nawet Unitra belt drive to postęp. Poza tym te plastiki to zwykle jakaś scalona elektronika jednorazowego użytku - padnie układ i cześć - zakup do śmieci.

• Redaktorzy

Tak jak powiedziałem - jeśli dobry, nie ma przeciwwskazań. Wydaje mi się tylko, że łatwiej znaleźć obecnie z drugiej ręki dobry napęd paskowy niż dobry DD. I w tym klopot. Można jeszcze kombinować Garrardem 401, ale zdaje się że pytający nie mial na mysli tej klasy cenowej.

• Redaktorzy

Nawiasem mówiąc, w tej chwili na niemieckim ebay jest parę niezłych Denonów DD, ale trzeba by zapłacić paręset - kilkaset Euro. Natomiast maszyny owszem, w deseczkę.

-> jck

Według Ciebie lepsze są gramofony z napedem bezpośrednim?

No patrzcie... To takie np. Transrotory, Clearaudio, Acoustic Solid, ..., to jakieś paskowe "szajsy", tak??

Janusz z Torunia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.