Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Akai AM-35

Adamusss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Posiadam takowego Akaica i chciałbym niedużymi kosztami poprawić jego brzmienie. Jeżeli miał ktoś z nim już do czynienia i w pewnym stopniu udało się coś więcej wykrzesać z tego urządzenia poprzez proste zabiegi ala wymiana wewnątrz przewodów, kondensatorów, diód lub inne modyfikacje i triki to byłbym bardzo wdzięczny...

https://www.audiostereo.pl/topic/83308-tuning-akai-am-35/

Przyznam że nie jestem elektronikiem ale lutować potrafię i co ciekawe posiadam jeszcze trochę cyny którą używano do montażu elektroniki w dawnej Diorze gdyż pracowała tam mamuśka za młodych lat. Lecz nie chciałbym niczego zepsuć, interesują mnie proste modyfikacje oparte na zastąpieniu przewodów łączących wyjścia końcówki mocy z zaciskami głośnikowymi i przekaźnikiem systemu głośników A,B o większym przekroju z srebrzonej miedzi, może jeszcze wymiana innych kiepskiej jakości przewodów odpowiadających za jakość dźwięku dałaby pozytywne rezultaty? Może diody w zasilaniu na szybsze lub jakieś kondensatory w torze audio czy rezystory? Wiem że użyte podzespoły elektroniczne w tym zwmacniaczu są markowe lecz jest to niski model a przeglądając forum doczytuje się wielu opinii że często znajdzie się pewien słaby punkcik którego poprawa prostym sposobem przynosi dobro dla dźwięku dlatego zwracam się z prośbą do forumowiczów którym udało się osiągnąć dobre rezultaty oczywiście nie tylko tego modelu o podzielenie się wiedzą i uzyskanymi efektami... Za wszelkie rady i propozycje śle podziękowania

https://www.audiostereo.pl/topic/83308-tuning-akai-am-35/#findComment-2201686

najlepiej zacząć od zasilacza

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

przerobić tak jak druga fotka

jak jesteś na siłach to śmiało ...... albo zostaw to i słuchaj muzyki

post-28147-0-83272600-1306660029_thumb.jpg

post-28147-0-46283100-1306660039_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/83308-tuning-akai-am-35/#findComment-2202186

Przy montażu pomógłby mi sąsiad który posiada większą wiedzę ode mnie w temacie elektroniki. Widzę że propozycja mierzy wysoko i mam pytanie czy zastosowanie takich dużych pojemności w zasilaniu 4 x 10000 nie zmuli brzmienia? Jeżeli można prosiłbym o następne kroki jakie miałbym poczynić po zmianie zasilania tak żebym wszystko podsumował gdyż koszta adekwatne do otrzymanego efektu w przypadku tego modelu są w jakimś stopniu ważne i zabrał się do prac...

https://www.audiostereo.pl/topic/83308-tuning-akai-am-35/#findComment-2202304

Przy montażu pomógłby mi sąsiad który posiada większą wiedzę ode mnie w temacie elektroniki. Widzę że propozycja mierzy wysoko i mam pytanie czy zastosowanie takich dużych pojemności w zasilaniu 4 x 10000 nie zmuli brzmienia? Jeżeli można prosiłbym o następne kroki jakie miałbym poczynić po zmianie zasilania tak żebym wszystko podsumował gdyż koszta adekwatne do otrzymanego efektu w przypadku tego modelu są w jakimś stopniu ważne i zabrał się do prac...

to porostu schemat jakich dużo

2x10000uF w zupełności wystarczy (koniecznie kondensatory do Audio możesz dodać jeszcze miękki start dla zasilacza)

a czy koszty i brzmienie będzie adekwatne? Hmm.. ty wpadłeś na ten pomysł

https://www.audiostereo.pl/topic/83308-tuning-akai-am-35/#findComment-2202336

nie mam pojęcia

najbardziej wymierne korzyści daje wymiana elektrolitów i wzmacniaczy operacyjnych(przedwzmacniacz) bardzo łatwo można pogorszyć

brzmienie stosując niewłaściwe elementy (sam do końca nie wiem jakie) są strony o tuningu można się podszkolić

najlepiej nie wyrzucać oryginalnych części po godzinnych odsłuchach może zajść potrzeba powrotu do niektórych z nich

jakbyś wstawił zdjęcia końcówki najlepiej zrobione dobrym aparatem (w internecie twojego wzmacniacza poza schematem jakoś niewiele)

https://www.audiostereo.pl/topic/83308-tuning-akai-am-35/#findComment-2202387

Dziękuję za rady i pewne ukierunkowanie. Operacyjny to Mitsu 5218A a polecany na jego miejsce to OPA2134 . Lecz najważniejsze w moim przypadku byłoby to żeby nie błądzić i zastosować w miarę pewne poprawki najlepiej oparte na doświadczeniach kogoś kto otarł się o ten lub podobny model wzmacniacza i wie które punkty są w nim czułe dające pozytywne rezultaty. Jeżeli znajdzie się taka osoba to bardzo proszę o pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/83308-tuning-akai-am-35/#findComment-2202409

a ja bym tam nic nie ruszal : duzo latwiej cos zepsuc niz sos poprawic - jezeli gra, i nic mu nie dolega, to po co cos przerabiac ? Jak juz cos chcesz koniecznie pomajstrowac, to kup cos taniego do majterkowania i na tym sie poucz,

https://www.audiostereo.pl/topic/83308-tuning-akai-am-35/#findComment-2203771

Jednak chciałbym spróbować coś w nim poprawić chyba zacznę od okablowania wewnątrz i wymiany diód prostowniczych na szybsze w zasilaczu. Jego cena rynkowa jest niska...

Ukryta Zawartość

więc nie ma obaw o to że straci orginalność a i tak nie myślę go sprzedawać.

Proszę o propozycje co można w nim podmienić tak żeby zyskał na tym dźwięk i odbyło się to niewielkim kosztem części?

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/83308-tuning-akai-am-35/#findComment-2205325

Witaj Adamusss!

Moja rada jest taka, że jeśli Cię korci, czujesz potrzebę jakiś zmian (czy może konkretniej: zmian wywołanych własnym działaniem..), TO BIERZ SIĘ DO ROBOTY :D

Jesteś na forum DIY i odpowiedzi w stylu "nic nie rusz, bo jeszcze zepsujesz.." są bardzo nie na miejscu :)

Jeśli chcesz, mogę Ci pomóc troszkę moim niewielkim doświadczeniem. Jak wspomniał już ktoś wcześniej, zdejmij pokrywę i koniecznie zrób kilka dobrych zdjęć! Będziemy wiedzieli, na czym stoimy. Napisz też, czy chodzi Ci o jakieś konkretne zmiany brzmienia (np. odmulić bas czy stłumić za suche wysokie tony A poza tym możesz spróbować tych kilku powszechnie znanych patentów, które najczęściej skutkują poprawą jakości dźwięku:

• zmień diody w mostku na szybkie (np. mur860 lub byw29) i zbocznikuj wszystkie cztery kondami 10nF. Trudno tak coś zepsuć, a często wychodzi poprawa.

• uważam, że kondensatory filtrujące nie muszą mieć 40.000uF ani napisów "tylko do audio". Tka pojemność jest bardzo dużo, a takie kondy ("For Audio") kosztują nieproporcjonalnie więcej w stosunku do wzrostu jakości (to moje osobiste zdanie....). Polecam 4-5 sztuk 2200uF (połączonych równolegle) na stronę zamiast jednego dużego: lepsze serie Nippona, BC Components, lub moje najnowsze objawienie: Samsung SSL: nieprzyzwoicie tanie, a strasznie dobre :)
    • pamiętaj, że po wstawieniu nowych kondów trzeba trochę poczekać, aż zaczną działać pełnią swoich możliwości. Najlepiej niech wzmacniacz trochę pogra, albo chociaż pozostanie włączony na dłuższy czas.

Tyle chyba mam na razie do napisania. Jak coś to pytaj dalej. Powodzenia życzę!

:)

Jeszcze coś mi przyszło do głowy...

Bardzo spektakularne efekty (prawie zawsze!) przynosi wymiana elektrolitów w torze audio na kondy foliowe (mogą być MKT, ale lepiej MKP). Co do pojemności, to najlepiej takie, jak były..

To jest troszkę dłuższy temat, bo producenci czasem wstawiali pojemności z ogromnym zapasem, żeby rekompensować efekt starzenia się kondensatora Np. w moim Kenwoodzie KA-30 przed końcówką był w torze elektrolit 47uF!! A wystarczyło 4,7uF... Ale żeby to ocenić na 100%, potrzeba schematu.

https://www.audiostereo.pl/topic/83308-tuning-akai-am-35/#findComment-2215904

Powitać ruddy13!

Na wstępie podziękowania za rady i chęci pomocy

Co do schematu to cała końcówka mocy i zasilanie jest chyba takie same jak w modelu AM-37 można go pobrać z tej stronki...

Ukryta Zawartość

Podzespoły na tej głównej zółtej płycie są identyczne co w AM-35 tutaj jest pokazany...

Ukryta Zawartość

dokładniejsze zdjęcia zrobię na na dniach i umieszczę.

W tej chwili mam zakupione diody BYW 29/200 i wstawię je w zamian tych dwóch czarnych prostowniczych widocznych na fotografii obok żółtych kondensatorów eletrolitycznych, zaopatrzę się jeszcze w kondensatory do bocznikowania polecanych tylko mam pytanie jakie zakupić? Wymienię też przewody łącząc końcówkę z terminalami zaciskowymi. Następna rzecz to byłyby kondensatory w zasilaczu po 4 sztuki na stronę myślę że dałbym tego Samsunga SSL i pytanie czy poprowadzić je przewodem 2,5mm bezpośrednio z miejsc po żółtych 470uF nie musiałbym wtedy wykonywać nowej płytki i mostków prostowniczych, nie mam też pojęcia czy są dostępne o wartości napięcia minimum 80V gdyż te żółte w orginalnym torze takim dysponują? W trakcie wymiany prosiłbym o instruktaż w jaki sposób bocznikować wstawione diody, jeszcze nie wykonywałem takiego zabiegu...

Jeżeli chodzi o oczekiwania co do brzmienia to dobrze byłoby gdyby poprawie uległa dynamika, basy dostały wigoru i wyższych jego składni a zarazem były szybkie i punktowe bez zadyszki przy szybkich partiach gitary basowej /ala Pilichowski/ czy gęstej pogmatwanej często podwójnej stopie perkusyjnej... ogólnie dążyć do brzmienia urządzenia dobrze się czującego i świetnie radzącego sobie w gęstych szybkich repertuarach tak żeby się nie gubił i selekcjonował większe ilości nakładające się dźwięków przedstawiając je bardziej na twarz, wyodrębniając detale a nie chowając za zasłoną ale i nie przesadzić z nadmierną męczącą ostrością i szorstkością brzmienia jakie teraz posiada czyli barwa też w tym wszystkim powinna nadać brzmieniu całego charakteru.

Mam świadomość że od tego urządzenia nie można mieć dużych oczekiwań lecz gdyby poprawki przyniosły zamierzone efekty byłbym zadowolony tym bardziej że dokonałbym tego własnymi rękami z pomocą porad forumowiczów...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/83308-tuning-akai-am-35/#findComment-2216110

Bry!

Napiszę krótko, bo trzeba by iść spać, jutro coś więcej.

To jest naprawdę bardzo dobry wzmacniacz. Podejrzewam, że nie istnieje żaden "słaby" model zmacniacza Akai, bo ta firma takich nie robiła. Mogły być dobre lub bardzo dobre, a twój jest świetny.. Niska cena wynika wyłącznie z braku świadomości marki... Oczywiście zawsze warto pogmerać w środku i pewne rzeczy w nim można ruszyć, ale to jutro napiszę. Do tego czasu może lepiej nic nie zmieniaj, chyba że te kable(ale nie są jakieś bardzo cienkie, więc wymiana może nie wnieść duże zmiany...

Jeśli chodzi o dźwięk, to sądzę że znacznie więcej uzyskasz adaptując pomieszczenie odsłuchowe oraz eksperymentując z ustawieniem kolumn. W twoim zestawie też gdzieś indziej bym szukał słabych ogniw, niż w tym wzmaku...

Do jutra!

https://www.audiostereo.pl/topic/83308-tuning-akai-am-35/#findComment-2216158

Ok, jeszcze niczego nie zaczynam. Przyglądam się teraz dokładniej opisowi na zakupionych diodach i jest nadrukowany symbol BYW29-200 III3A czyżby oznaczało to że są tylko 3 amperowe?

200V 8A

https://www.audiostereo.pl/topic/83308-tuning-akai-am-35/#findComment-2216297

Dziwne, że to źle gra...to naprawde znakomity wzmacniacz...schemat koncówki mocy praktycznie nie odbiega od współczesnie produkowanych wzmacholi...ba zaglądając do nowszych mam wrazenie regresu...jest połowe mniej elementów niż w tym Akai!

Mostek prostowniczy RBV606 znam z własnych zastosowań i dzwiekowo bardziej mi sie podoba od sławetnych Mur860!..Wymien kondensatorki ale te małe typu 470uF..w zasilaniu stopnia streujacego tam chyba cos zamula..patrzac na schemat koncówki mocy to powinien byc wulkan mocy!

https://www.audiostereo.pl/topic/83308-tuning-akai-am-35/#findComment-2216984

....patrzac na schemat koncówki mocy to powinien byc wulkan mocy! ....

I jest, miałem okazję porównać bezpośrednio Akai z Denonem Pma 735, jeśli chodzi o barwę to Akai gra przeciętnie, natomiast drive ma zdecydowanie lepszy - taka fajnie rozpędzona lokomotywa.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

https://www.audiostereo.pl/topic/83308-tuning-akai-am-35/#findComment-2217056

Ok, dzięki za pomoc.

Wymienię te kondensatorki 470uF tylko prosiłbym o rade jaki model byłby odpowiedni?

Teraz jeszcze pytanie czy wstawiać te dwie szybkie diody które już mam zakupione BYW 29/200 w zamian tych znajdujących się miedzy żółtymi elektrolitami AS a bezpiecznikami oznaczone jako D2 i D3?

Odizolowałem kawałeczek przewodu który łączy końcówkę z przełącznikami Sysyem A, B i terminalami zakręcanymi głośników zmierzyłem suwmiarką - jego średnica wynosi 0,8mm myśle że nie byłoby niczym złym wymienić na grubsze z miedzi OFC?

Dodaje foto urządzenia

Ukryta Zawartość

post-32004-0-06586500-1308567906_thumb.jpg

Wzmacniacz ma delikatny kaprys w trzymaniu w ryzach partii basowych po prostu troszkę się gubi np. przy szybkich tempach stopy perkusyjnej /szczególnie podwójnej/ dlatego głównie zależy mi na poprawieniu dynamiki i byłbym happy...

Nie wymagam już od niego cudów jak wspomniana barwa czy szeroka scena i przestrzenność chyba raczej on nie jest stworzony do tego typu pieszczoch.

post-32004-0-27191900-1308569715_thumb.jpg

post-32004-0-05775600-1308569754_thumb.jpg

post-32004-0-87070000-1308570030_thumb.jpg

post-32004-0-89638700-1308569996_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/83308-tuning-akai-am-35/#findComment-2217070

Ok, dzięki za pomoc.

Wymienię te kondensatorki 470uF tylko prosiłbym o rade jaki model byłby odpowiedni?

Teraz jeszcze pytanie czy wstawiać te dwie szybkie diody które już mam zakupione BYW 29/200 w zamian tych znajdujących się miedzy żółtymi elektrolitami AS a bezpiecznikami oznaczone jako D2 i D3?

Odizolowałem kawałeczek przewodu który łączy końcówkę z przełącznikami Sysyem A, B i terminalami zakręcanymi głośników zmierzyłem suwmiarką - jego średnica wynosi 0,8mm myśle że nie byłoby niczym złym wymienić na grubsze z miedzi OFC?

Dodaje foto urządzenia

Ukryta Zawartość

post-32004-0-06586500-1308567906_thumb.jpg

Wzmacniacz ma delikatny kaprys w trzymaniu w ryzach partii basowych po prostu troszkę się gubi np. przy szybkich tempach stopy perkusyjnej /szczególnie podwójnej/ dlatego głównie zależy mi na poprawieniu dynamiki i byłbym happy...

Nie wymagam już od niego cudów jak wspomniana barwa czy szeroka scena i przestrzenność chyba raczej on nie jest stworzony do tego typu pieszczoch.

post-32004-0-27191900-1308569715_thumb.jpg

post-32004-0-05775600-1308569754_thumb.jpg

post-32004-0-87070000-1308570030_thumb.jpg

post-32004-0-89638700-1308569996_thumb.jpg

Kondy główne 6800/50 troche mało jak w naszej Diorze...dodajac do tego fakt ze maja pare lat i to ze kondki japonskie robione sa na styk to pewnie maja jakies 5600uF..wymien na 10000/50V

...winien ładniej ładowac.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/83308-tuning-akai-am-35/#findComment-2217334

Czy ktoś z Kolegów wie jaki to rodzaj kondensatora i kto takie produkował?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/83308-tuning-akai-am-35/#findComment-2217362

Hej!

Tak sobie pomyślałem.... Może nie ruszaj na razie diod, tylko właśnie weźmy się za te dwa główne filtrujące. Masz tam wspaniałe trafo z ogromnym zapasem mocy i sądzę, że powyżej 10.000uF nie warto... Wydaje mi się ,że ograniczeniem może być rezystancja zastępcza zasilacza, a momencie kiedy końcówka "zażąda" więcej prądu, a szczególnie dużo szybkich mocnych impulsów, jak we wspomnianych przez Ciebie utworach z szybką, podwójną stopą ("helikopter", he he...słuchasz black metalu..?)

Ta rezystancja jest tak duża, bo siedzą tam tylko dwa stare kondy. I tu wracam do swojego pomysłu: może zamiast nich daj po cztery mniejsze, dobrej jakości? Połączone równolegle znakomicie zredukują tą szkodliwą rezystancję (yyy, czy może lepiej: impendancję). Piszę to na podstawie własnych doświadczeń podczas prac nad Luxmanem L-190, które trochę opisałem. Piotrek608 powinien kojarzyć ten temat..

Właśnie: Piotrze, co sądzisz o mich domysłach? Wypowiedz się, bo nie czuję się na siłach doradzać Adamusssowi jako wyrocznia :D No kurde: takie trafo, taka końcówka, porządna średnica kabli głośnikowych, a on zamula przy szybkim basie..??

https://www.audiostereo.pl/topic/83308-tuning-akai-am-35/#findComment-2217375

Czy ktoś z Kolegów wie jaki to rodzaj kondensatora i kto takie produkował?

Dla mnie wygląda to na styrofleksa (zwany kondensatorem polistyrenowym)... Mają zazwyczaj niewielkie pojemności, ze względu na niesamowitą stabilność są stosowane w filtrach..W ogóle, jeden z najlepszych rodzajów kondów do audio...

Nie znam zagranicznych oznaczeń tego typu, polskie to chyba najczęście były "KSF", czy jakoś tak..

Ale lepiej niech jeszszcze ktoś się wypowie, bo może tylko moje styrofleksy tak wyglądają :)

https://www.audiostereo.pl/topic/83308-tuning-akai-am-35/#findComment-2217382
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.