Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Akai AM-35

Adamusss

Rekomendowane odpowiedzi

TAk to japonski odpowiednik KSFów dokładnie producentem jest Panasonic.Ten jest naprawde wysoko-stabilny-czesto stosowane w klockach z sredniej półki sony onkyo akai.

W zasilaniu mozna na dwa sposoby..czyli pojedyncze kondki i kilka kondzi połaczonych równolegle np 3x4700uF/50V....poniewaz mamy doczynienia z tuningowcem który dopiero zaczyna..a chciałbym uniknac problemów z masą etc..wiec najzdrowiej bedzie wymienic na 10000/50.

Niestety schemat z elektrody nie zawiera sekcji preampa..bas/tone/volume etc..a nie wiadomo, czy tam cos nie jest pochrzanione...szkoda.

Pisze to bo sam wiem jak niekiedy zmulacze psuja dzwiek np luxmany/ sony ES.

Faktycznie może coś w tym preampie jest niedociągnięte gdyż zauważyłem że najbardziej ujawnia się niedostatek kontroli niskich podczas podkręcenia tonów basowych na plus.

Z schematem pozostałych sekcji może być problem, nie natknąłem się w sieci...

Tak posiada odcięcie direct wysokich i niskich ale np. loudness czy inne regulacje nie posiada.

Z drugiej strony lubię sobie często posłuchać na trochę podkręconych basach coś z mocniejszych improwizacji jazzowych na perkusje lub Pilichowskiego, Dave Lombardo czy nawet Vader gdzie wydaje mi się potrzebny taki dodatek aby poczuć pewną wartość perkusji i basu lecz ważna jest wtedy szczegółowość i selektywność w całym paśmie.

Wysokich raczej nie podkręcam bo ten wzmacniacz ma własny charakter tego pasma i gdy mu się ich doda lubi męczyć słuch.

Adamuss, podaj maila, podeślę Ci serwisówkę.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Ludzie czy wyście zwariowali ?

Gość nie ma pojęcia ani o elektronice, ani o lutowani (o reszcie nie wspomnę) a wy mu dajecie rady jak modyfikować coś czego modyfikacja i tak nie ma sensu (coś a'la tuning kaszla)???

W dodatku za chwilę wyda z 200 PLN (albo więcej) do czegoś co też może jest warte 200 ?

W dodatku chłopaczysko nie chcąc zaraz coś zrobi źle i wzm pójdzie z dymkiem :)

I po chwili pojawią sie pytanka a dlaczego sie to teraz nie włącza ?

Wiedza internetowa + lutownica + cyna (sprzed 30 lat) to chyba trochę za mało ? no nie ?

Jak chce na czym s potrenować to niech sobie kupi na allegro jakiegoś trupa za 100 i na tym najpierw potrenuje a później idzie dalej w las ....

Kubeł zimnej wody widzę ze tu jest zawsze potrzebny co z mej strony oferuję ....

A może właśnie na nim chce potrenować ?

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Nie no aż tak tragicznie to z lutowaniem u mnie nie jest... cyna a raczej stop cyny z domieszką ołowiu i innych uszlachetniaczy to tylko taka anegdotka że akurat jeszcze się zachowała a trochę tego miałem... pewne podstawowe umiejętności i zasady są, wiem że w trakcie trzeba uważać na ścieżki przygotować elementy poprzez oczyszczenie np, chlorkiem cynku którego jak pamiętam już w podstawówce sam potrafiłem wytworzyć trawiąc w rozcieńczonym kwasie solnym obudowy z baterii które właśnie były z cynku /oczywiście teraz są szeroko dostępne pasty i inne specyfiki/ nie przegrzewać elementów, być ogólnie ostrożnym, powoli na spokojnie podchodzić do tego zajęcia a po wszystkim najlepiej dla pewności jeszcze kilka razy posprawdzać i przeanalizować czy nie popełniło się jakiegoś błędu lub niedokładności.

Co do pojęcia o elektronice to przyznam że wielkiego nie posiadam /znam tylko pewne podstawy/ dlatego zwracam się o pomoc i wskazówki do forumowiczów, tylko takie osoby z doświadczeniem mogą mi podpowiedzieć co i w jaki sposób wykonać żeby z dużą tolerancją nie zaszkodzić urządzeniu /wzbudzenia lub inne przykre reakcje/ i nie będzie wymagana ode mnie wiedza pomiarowa.

Oczywiście przy bardziej skomplikowanych jak dla mnie ingerencjach które miałyby przynieść efekty zwróciłbym się o pomoc do sąsiada który ma pewne pojęcie i doświadczenie lecz to zostawiam już jako ostateczny krok.

Jeżeli mowa o kosztach to faktycznie są pewne progi i takie sprawy jak wymiana dużych kondensatorów na 10000uF 50v zostawiłbym na ostateczność gdyż te w starszych urządzeniach z dawniejszych taśm produkcyjnych mogą być często w dobrym stanie aczkolwiek przyznam że jest kuszące...

Schemat zawsze jest przydatny przecież to podstawa co do wszelkich napraw i modyfikacji więc mogę też się z nim zwrócić na forum do kogoś kto ma duże pojęcie w temacie i potrafi nieraz wykryć banalny kruczek za pomocą którego nawet małym kosztem charakter brzmienia urządzenie zmienia się na plus

gelson podaje swój adres:

[email protected]

I ja odebrałem schemat dzieki uprzejmosci Adamusss'a..hmmm NIESTETY zmulaczy nie stwierdziłem.

Tor CD> koncówka mocy jest czysty...wrecz ksiązkowy.

Adamusie jak pokryjesz koszt poczty plus dobre pifko to mam dwa kondki Samsunga 10000/50 za i tak mi zalegaja a sa w miare przyzwoite nawet mają 9800uf według miernika.Ja je mam z wylutu z zasilacza do wtryskarki..leżał na magazynie nawet nigdy go nie uzyli...a wtryskarka poszła na złom:)

Pierwsze kroki przeprowadzone czyli pozapuszczanie kontaktem wszystkich przełączników przekaźników i potencjometrów wymiana przewodów wewnątrz na 2,5mm ofc i kondensatorów na 10000uF Samsung SMS teraz trzeba je wygrzać ale już jest zmiana brzmienia od razu zauważyłem większą przestrzenność i ilość detali, dźwięk się bardziej otwarł i dochodzą do moich uszu brzmienia których wcześniej nie dostrzegałem. Bas jest troszkę masywniejszy a soprany mniej krzykliwe tak jakby zmieniła się ich barwa. Żeby jednak to ocenić trzeba poczekać pewien okres czasu

Spoko wygrzewaj smiało! Daj im minimum z tydzień.A potem wymien 470uf/80V na Nippony SMG 1000/100Vz firmy HFO z wawy

aż sam jestem ciekawy co wyjdzie dzwiekowo smg to niby podstawowa seria, ale niejednego juz zadziwiła.

Witam serdecznie. Posiadam takowego Akaica i chciałbym niedużymi kosztami poprawić jego brzmienie. Jeżeli miał ktoś z nim już do czynienia i w pewnym stopniu udało się coś więcej wykrzesać z tego urządzenia poprzez proste zabiegi ala wymiana wewnątrz przewodów, kondensatorów, diód lub inne modyfikacje i triki to byłbym bardzo wdzięczny...

ja mam akai am-u1 integra stereo. mitsubishi opa zamontowany fabrycznie brzmial katastrofalnie, pozatym mial duze znieksztalcenia. zamienilem na lm- a jakiegos (nie pamietam nr) , ale nie pasowal on mi do niczego, nie wyrzucilem wiec sprobowalem . tak zostaje.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.