Skocz do zawartości
IGNORED

PHASE Powe Amplifier model 3801

manioslawa

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż nabyłem take właśnie monobloki jak w temacie.

Tranzystorowów miałem już setki ale to moja pierwsza lampa.

Nie za bardzo wiem jak się z nią obchodzić.

W sumie dzisiaj przywiozłem ją do domu i nie mogę wyłączyć muzyki lece płytki po kolei.

Szukałem czegokolwiek na temat firmy już nie mówie o modelu.

Ale u Pana google cisza.

Może ktoś słyszał cokolwiek o firmie i danym modeli monobloków.

Oraz powie mi jak dbać o te cuda.

Jak się z nimi obchodzić.

Narazie są podłączone bezpośrenio do CD albo MARANTZa CD-5000 albo THULE CD100 spirit.

Zdjęcia na szybko robione.

PS.

Jak wyczyścić lampy i wogule go przeczyścić?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-14493-0-48680600-1306590725_thumb.jpg

post-14493-0-03224500-1306590751_thumb.jpg

post-14493-0-18750500-1306590762_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/83344-phase-powe-amplifier-model-3801/

nie wiem dlatego pytam, kupiony za śmieszne naprawdę śmieszne pieniądze no i ja jestem w szoku.

Dawno tak mi nic nie zagrało.

Teraz powiedzcie mi jak to zakonserwować dbać i wogóle bo nie zamirzam się pozbywać tego dlatego chce o to jakoś zadbać.

A jako że to moja pierwsza lampa to chiałbym cokolwiek się dowiedzieć na ten temat

Czekamy na alledrogo.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

O ile mnie pamięć nie myli to takie monobloki miał/ma(?) McGyver,do niego zagadaj,grały u niego wyśmienicie.

A poza tym wyczyścić,ustawić biasy,dokupić dobry pre (tu bym nie oszczędzał;),może jakiś przeglądzik by się zdał u fachowca od lampek...na wszelki wypadek;)

Obecna strona producenta,teraz budują takie cacka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

l'enfant sauvage

O ile mnie pamięć nie myli to takie monobloki miał/ma(?) McGyver,do niego zagadaj,grały u niego wyśmienicie.

A poza tym wyczyścić,ustawić biasy,dokupić dobry pre (tu bym nie oszczędzał;),może jakiś przeglądzik by się zdał u fachowca od lampek...na wszelki wypadek;)

Obecna strona producenta,teraz budują takie cacka:

Ukryta Zawartość

może to głupie pytanie ale jak zdejmę pokrywę to mogę swobodnie dotykać lamp, tzn chodzi mi o wyczyszczenie.

A czy bias byłbym w stanie sam ustawić?

No i jeszcze jedno, orientuję się ktoś jaką te monobloki mogą mieć moc?

może to głupie pytanie ale jak zdejmę pokrywę to mogę swobodnie dotykać lamp, tzn chodzi mi o wyczyszczenie.

A czy bias byłbym w stanie sam ustawić?

No i jeszcze jedno, orientuję się ktoś jaką te monobloki mogą mieć moc?

A i jakiego dobrego przedwzmacniacza mam szukać do nich. Mozecie coś polecić. Jak mniemam też lampowego

Ukryta Zawartość

odpuść sobie grzebactwo, inwestowanie i inne dobre rady póki gra i podoba Ci się

gdy zaczniesz odczuwać niedosyt, ujawni się jakiś dyskomfort w bezpośrednich porównaniach, nie rozczulaj się nad nim bo nie warto, sprzedasz i kupisz lepszy

na razie graj i ciesz się początkiem przygody _:))

jeśli to 4 x el84 w kanale to ze 30W może mieć

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

odpuść sobie grzebactwo, inwestowanie i inne dobre rady póki gra i podoba Ci się

gdy zaczniesz odczuwać niedosyt, ujawni się jakiś dyskomfort w bezpośrednich porównaniach, nie rozczulaj się nad nim bo nie warto, sprzedasz i kupisz lepszy

na razie graj i ciesz się początkiem przygody _:))

jeśli to 4 x el84 w kanale to ze 30W może mieć

ktoś mi napisał na PW że są 6C19P

no kurcze stoją u mnie różne wzmaki nie ma może tego wygaru co m85 która stoi obok niego ale przyjemność słuchania jest niesamowita.

No nie zamirzam modyfikować, chciałem chociaż wyczyścić czy ustawić ten bias jakkolwiek to się nie robi.

Bo lampy mają z milimetr kurzu na sobie a nie wiem czy mogę je dotykać czy nie jak czyścić czym i wogule

gdy zaczniesz odczuwać niedosyt, ujawni się jakiś dyskomfort w bezpośrednich porównaniach

Stawiam,że to ma rozjechane biasy,lampki także niewiadomych parametrów więc istnieje prawdopodobieństwo że to gra na pół gwizdka,jakby to jakiś miłośnik lamp "przytulił" i podregulował to mogłoby być lepiej niż tylko "podoba się";)

@manioslawa->lampy do czyszczenia możesz wyciągnąć,jeśli są wartościowe to warto zachować napisy-wtedy czyszczenie na wilgotno odpada,jeśli tylko są bo są,to lekko zwilżoną szmatką pozbędziesz się kurzu.Warto wyczyścić przy okazji piny-niektórzy czyszczą-inni o to nie dbają,jeśli jednak będziesz czyścił piny to do 3/4 szklanki letniej wody wlej łyżeczkę (małą-do herbaty) octu i w takim roztworze namocz szmatkę z mikrofibry i wytrzyj delikatnie każdy z pinów lampy,pozbędziesz się ewentualnego nalotu,15min. roboty a w zamian sumienie spokojniejsze;)

Jeśli to Twoja pierwsza lampa to raczej nie załączaj bez obciążenia na zaciskach do kolumn,pracującego w klasie A wzmaka możesz w ten sposób puścić z dymem.

Ustawianie biasów i inne ceregiele to już raczej ktoś kompetentny....a tymczasem jak pisze @mamel trochę posłuchaj,bo na razie to jest taka euforia prawiczka po pierwszym razie.No i ciesz się średnicą,a o wygarze jak z mocnego tranzystora zapomnij;)

l'enfant sauvage

ktoś mi napisał na PW że są 6C19P

no kurcze stoją u mnie różne wzmaki nie ma może tego wygaru co m85 która stoi obok niego ale przyjemność słuchania jest niesamowita.

No nie zamirzam modyfikować, chciałem chociaż wyczyścić czy ustawić ten bias jakkolwiek to się nie robi.

Bo lampy mają z milimetr kurzu na sobie a nie wiem czy mogę je dotykać czy nie jak czyścić czym i wogule

myślicie że warto pomyśleć nad zmianą lamp na nowe. Cena nowych jest śmiesznie niska, tzn są też za 20zł sztuka ale czy ma to jakies znaczenie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

myślicie że warto pomyśleć nad zmianą lamp na nowe. Cena nowych jest śmiesznie niska, tzn są też za 20zł sztuka ale czy ma to jakies znaczenie

Ukryta Zawartość

a jakiego przedwzmacniacza do tego szukać ?

no i jak z lampkami, zamówić i wymienić ale chyba jak wymienie to trzebaby bias ustawić?

Ukryta Zawartość

Nie ma co zamawiać lamp z pudła jak leci, a w szczególności produkcji rosyjskiej lub amerykańskiej. Lampy do wzmacniacza audio powinny być dobierane pod kątem prądu i transkonduktancji (szczególnie do PP). Jeżeli wzmacniacz posiada regulację punktu pracy, to lampy nie muszą być idealnie równe, ale nic jak na razie o nim nie wiemy.

Nie ma co zamawiać lamp z pudła jak leci, a w szczególności produkcji rosyjskiej lub amerykańskiej. Lampy do wzmacniacza audio powinny być dobierane pod kątem prądu i transkonduktancji (szczególnie do PP). Jeżeli wzmacniacz posiada regulację punktu pracy, to lampy nie muszą być idealnie równe, ale nic jak na razie o nim nie wiemy.

Powiedzcie mi co i jak i gdzie sprawdzić to wtedy powiem więcej. Czyli nie sztuka kupić ten sam model lampy?

Trzeba to rozkręcić i zobaczyć jak jest zbudowany. Lampy najlepiej kupować u sprzedawcy, który posiada miernik i jest w stanie wybrać Ci zbliżone sztuki. Od siebie mogę polecić sklep www.kt66.prv.pl, ale na forum polecali także sklep www.lampyelektronowe.pl

Trzeba to rozkręcić i zobaczyć jak jest zbudowany. Lampy najlepiej kupować u sprzedawcy, który posiada miernik i jest w stanie wybrać Ci zbliżone sztuki. Od siebie mogę polecić sklep www.kt66.prv.pl, ale na forum polecali także sklep www.lampyelektronowe.pl

No najpierw to muszę kupić taki cienki śrubokręt żeby ściągnąć kratkę od zakrywania lamp i wyczyścić lampy.

Jutro może oddam monobloki do fachowca żeby mi je przejrzał wyregulował ten bias itd no i przy okazji wyczyścił.

Mówisz że nie kupie tak lamp tylko po modelu. To od czego to jeszcze zależy i co może się stać gdy kupię ten sam model ale będzie nie pasować jakoś?

Jak go oddasz do fachowca, to niech Ci powie jak jest ustalany punkt pracy lamp końcowych. Robisz ten wzmacniacz dla siebie, czy chcesz go sprzedać, że tak na lampach chcesz oszczędzać? Nie dobranie lamp końcowych w układach PP objawi się wzrostem zniekształceń, a nawet buczeniem.

Obmierzyłem trochę lamp rożnych producentów i te produkcji rosyjskiej potrafią się różnić o 200-300% między sobą, czyli to tak jakby już inne lampy były. Dużo zależy też od samych roczników. Z amerykańskimi jest zresztą podobnie.

Jak go oddasz do fachowca, to niech Ci powie jak jest ustalany punkt pracy lamp końcowych. Robisz ten wzmacniacz dla siebie, czy chcesz go sprzedać, że tak na lampach chcesz oszczędzać? Nie dobranie lamp końcowych w układach PP objawi się wzrostem zniekształceń, a nawet buczeniem.

Obmierzyłem trochę lamp rożnych producentów i te produkcji rosyjskiej potrafią się różnić o 200-300% między sobą, czyli to tak jakby już inne lampy były. Dużo zależy też od samych roczników. Z amerykańskimi jest zresztą podobnie.

Dzisiaj sam się wziąłem za robote, jeden już wyczyszczony drugi się kończy ale ktoś naprawdę pomyślał zeby się do tego nie dostać. Odkręca się kratke masakrycznie.

Mam do was pytanie bo od tego samego człowieka wziąłem do testów drugiego tym razem wzmaka i mam go do weekendu. Chce za niego lekko ponad tysiaka. Zbudowany na 4 el34 .

Zrobię zdjęcie i zobaczcie czy warto. Ja w tej chwili się zakochałem w lampie nie myślałem że tak może wybrzmiewać muzyka

Dzisiaj sam się wziąłem za robote, jeden już wyczyszczony drugi się kończy ale ktoś naprawdę pomyślał zeby się do tego nie dostać. Odkręca się kratke masakrycznie.

Mam do was pytanie bo od tego samego człowieka wziąłem do testów drugiego tym razem wzmaka i mam go do weekendu. Chce za niego 9stówek. Zbudowany na 4 el34 .

Zrobię zdjęcie i zobaczcie czy warto. Ja w tej chwili się zakochałem w lampie nie myślałem że tak może wybrzmiewać muzyka

Przepraszam za zdjęcia z telefonu ale aparat padł i nie mam jak inaczej

cdn

Ukryta Zawartość

post-14493-0-95468600-1306787254_thumb.jpg

post-14493-0-18875500-1306787990_thumb.jpg

post-14493-0-71373600-1306788031_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam do was pytanie bo od tego samego człowieka wziąłem do testów drugiego tym razem wzmaka i mam go do weekendu. Chce za niego lekko ponad tysiaka. Zbudowany na 4 el34 .

Przepraszam za zdjęcia z telefonu ale aparat padł i nie mam jak inaczej

cdn

Jednak go oddałem , stwierdziłem że za dużo jak za coś takiego.

Powiedzcie mi teraz jakimi przedwzmacniaczami mam się zainteresować?

Obecnie gra pod zestawem THULE wzmak robi za Pre no i źródło co CD spirit

Ale pisaliście że im lepszy przedwzmacniacz tym będzie lepiej?

• 1 rok później...

Otóż nabyłem take właśnie monobloki jak w temacie.

Tranzystorowów miałem już setki ale to moja pierwsza lampa.

Nie za bardzo wiem jak się z nią obchodzić.

W sumie dzisiaj przywiozłem ją do domu i nie mogę wyłączyć muzyki lece płytki po kolei.

Szukałem czegokolwiek na temat firmy już nie mówie o modelu.

Ale u Pana google cisza.

Może ktoś słyszał cokolwiek o firmie i danym modeli monobloków.

Oraz powie mi jak dbać o te cuda.

Jak się z nimi obchodzić.

Narazie są podłączone bezpośrenio do CD albo MARANTZa CD-5000 albo THULE CD100 spirit.

Zdjęcia na szybko robione.

PS.

Jak wyczyścić lampy i wogule go przeczyścić?

Jakby Kolega sie pozbywal tego rupiecia" bylbym zainteresowany?

Slyszalem opinie ,zeta lampka jest b.ciepla

Pozdrawiam,

TAD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.